Monday, December 1, 2014

|| k.O.s.o.N.g ||

It's been too long to blog nowadays...

Dun think I'm the old Nonie...the happy go lucky person, full of sense of humour friend, the mulut laser sister, the hot tempered elder sister  n so on...Too much bitter memories for the past few months...Ayahanda pass away last Oct... Regardless how much trying to blame the doctor and hospital, cannot resist the instinct that Qada n Qadar Allah have their own hikmah.., Might be Smiling and Laughing, Might be showing a happy and creepy faces, Might be glowing and shining on certain days, but... it does feel EMPTY... like KOSONG...

Maybe Allah cuba nak tanam He's there.. doa, ngadu, menangis, ketawa, bercerita dengan Dia.. part of the heart know all that.. but still, part of the evil qarin just let the depression took over...attend the life usually currently.. but deep down inside the heart... again.. it's EMPTY.... KOSONG...

Certain period, crying like hell, certain time, laughing like no tomorrow, part of the day, can be actively positive, but usual most day a bit cranky n negative... dunno... dunno how to let the rational mind take over and say, Hey~ Allah is there- Go and Talk to him...not blaming Him actually as He's the Lord, but thinking of how I am uselessly manage the time well....so, it's EMPTY... KOSONG...

There's time, like to yell and scream loudly... n going somewhere alone and cry until I drop...like seriously, it's  EMPTY... n KOSONG...

Haven't submit a journal correction and proceeding paper which is important n the dateline already past. No longer feeling the obligation as a post graduate student, solemnly do the forbid things... the sin manners n so on  coz it's naturally feels EMPTY...KOSONG...

Post lots of happy moment on Ig, but hell, it hurt.. it hurt that much for missing him n not being able to do anything... which actually the best thing to do  was pray for him n stay connected to Allah Taala. to get rid this EMPTY/ KOSONG feeling..

Moga Redho and dipermudahkan urusan ke Mekah next week... amin~

 


Sunday, August 31, 2014

tAk bErapA naK mErdeKa rAsaNya jiWa Ni...

I' ve been ignoring this blog recently...too much word to describe but too stressful situation to put it in a happy way... so, abort the mission to write up and keep walking...since i got no fan n what's not.. ahhahahha.. so, I just like, hokey, ini blog aku, bukan malas, tapi kadang2 tak hari2 diary kita tulis kan..

Today, i think is my most stressful day of this month..ye, Merdeka kita.. tapi aku, uwaaaaaaaaaaa.... thesis final submission yakni soft bound minggu ni anto, so, yes, the stressful feeling almost reach the peak..n hari ni, hari aku rasa paling down.. macam nak buat, tapi blur, macam nak write up, tapi tangan taleh nak tekan keyboard, macam nak siapkan references and table of content, tapi otak beku, lapar, tapi malas nak turun g cafe hatta nak masak nasik pun, paham tak perasaan ni.. down weh sumpah..

mende paling aku tak suka bila aku stress adalah bila aku taleh nak solat... sebab setan tu keliling je, regardless bukak mp4 dgr org baca quran pun, tak sama ngan kita baca sendirik yang buat jiwa dan soul tenang.. paham tak? iye, boleh bercakap dengan Allah, tapi bila diri dlm keadaan kotor ni, banyak thought about bad thing dari good thing... to be honest.. feels like...

G.I.V.E U.P

Macam, aku bleh siap ke minggu ni nih, banyak lagi tak settle ni, grammar check blom, references checks blom, table of contents ke laut, TURN it In software tak run lagi, SV nye comment fully not understood, blom lagi masuk bab2 SV ko nye words yang boleh kurang makan dalam macam, Nonie, awak ni terukla, ape ni da duk uia 8 tahun, grammar macam taik, y the hell i'm signing ur form kalau kerja macam ni, u ni nak abihkan master ke tak ni n bla bla bla..

 N a problem with me.. i'm ok with anyone yang nak kritik.. i just dun duel well with words yang tikam jantung.. yang cakap tu kalau boleh semua menantang haram dalam dunia ni ko nak kaitkan ngan haku.. aku boleh, orang tegur, but bare ur words please.. I'm human, not a robot... paham tak maksud punya hati dan perasaan tu.. aku mmg ganas, gegila, bengong2, tapi tau tak, dalam hati ni jiwa ni, bukan takat ade taman, tapi aku rasa siap bleh buat ladang teh macam kat cameron highland tu tau... takpun ladang bunga ros, tak pun kebun stawberry.. tau tak? tau? tau? haish~~~~

It's not that I wanna give up because I wanna give up , i mean it's not due to the pressure. because actually the pressure is quite ok,not that harsh..but it just my mentally broke down yes, because of those words.. macam rasa aku ni bodoh piang, bodo kettok sangat ke eh? bukan degree certificate ni aku amik, tapi master degree.. paham tak level dia macam mana?

For the sake of my parents, I seriously need to finish this master degree.. get out from UIAM and find myself a good job.. pay all the study loan, saving some money n yes, traveling around... HOWEVER, right now is all the matter! dear god, please ease this stupid broke-down.. coz i dun like it when I'm in a negative state.. go go Nonie, you can do it please~Merdekakan otak kau dari belengu penjajahan thesis tak siap ni.. tolong la tolong, help, mayday mayday, Jaebal!!!

Friday, July 11, 2014

:: t.o.L.o.N.g ::

It's been a while...

kehkehkeh.. masalah aku nye skang, semua bende it's been a while.. ahahhaha.. sengal je.. ok, bercerita pena hari ni sebab aku tgh stress, gila la idup skang, stress tak abih2... banyak dosa sangat kot, Allah nak redeem skit2.MasyaAllah.

Dan di kala jam menunjukkan hampir jam 2 pagi ni, aku sepatutnya siapkan chapter thesis aku... tapi aku macam ada perasaan nak give up. sumpah letih... letih ngan master by research ni.. ada kala aku rasa excited sbb aku punya cita2 lagi sikit lepas abis MScBe ni... aku nak amik master in psychology, by coursework of course pastu nak amik phD in behavioral Planning... yakni kaji behavioral orang, salah satu reason dia, aku nak kaji apsal aku ni bengom gile..pemalas semedang, bodoh piang ahahahaha n macam2 lagi...i mean seriously.

Orang kata tak salah nak berangan, n jika kau tau ape angan2 aku, lagi haru. Part nak bukak kedai dobi sebab aku suka main air time basuh baju, part nak bukak kedai bunga sebab aku gila kalau tgk bunga n part nak bukak bakery sebb aku fail dalam menghias kek2 utk jadi cantik  dan roti tak perlu utk nmpk cantik tapi yang  penting sedap, jugak, part nak bukak butik label baju sendiri since aku mmg suka mix n match baju2 aku..kalau tak, tadeknya adik2 aku duk perli hal aku yang suka OOTD @ WIWT kat IG aku.. ahahahahaha..

Sungguh, penat sangat. penat gile. macam mana,macam mana dengan harapan dan cita2 ayah aku nak tgk aku dapat  master, tu pun blom habes tapi aku terus ditanya bila nak menyambung lagi.. Tapi aku tak upaya pun nak cakap, Ba, i even almost give up settling this MSBE, n feels like betraying u ngan lari jauh2. tapi satu aku tahu. MASALAH, jauh mana kau lari, dia tetap akan kejar. n cara nak buat depa berhenti kejar kau.. FACE THEM. BERSEMUKA...itu je solution dia.

Lama2 aku rasa aku buat master ni... mau aku bleh jadik novelis da tahun depan. banyak gile nak cerita tapi tak mampu terluah...banyak bende aku lalui sampai tak mampu nak berkata ah.... perit sungguh rasa hati sampai tak mampu da nak kisah...sungguh.

 Penat. Letih.Ya Allah, Tolong.





Wednesday, June 18, 2014

haPpy FaTheR's Day, aYaHanDa~~~

Erm... after a week balik dr cuti balik kampung, arini kali ke 2 call umah tepon parents. Teheeee. kalau ikutkan logik kena tepon tiap2 pagi kot tanya kabar, tapi Mak Bonda dia jenis yang cepat rimas.. ahahhaha.. pastu dia cakap kalau tepon hari2 tadek cite nak story, jadi panggilan tu macam tak sampai 3minitsetgh... LoL... padahal aku tau je dia suka cuma tadek masa nak layan sebab busy tgk2 n jaga Ayahanda.Plus, knowing her so long, Mak Bonda n Ayahanda bukan jenis orang yg tunjuk gegila depa sayang  tapi we just know kalau balik umah macam2 mknn ada or bahan2 nak masak kegemaran anak2.even abang2 aku yang kak2 ipar terer masak pun bleh kalau balik suh Mak Bonda buat Gulai Ketam, Masak Lemak Kepala Ikan Merah, Kerutuk Che Banding n macam2 lagi... chooihhhh~~~

n Ayahanda, dalam hujung tahun 2008, his healthy is seriously decrease and diagnosed with several severe diseases - 3 serangkai punya penyakit tu semua dia nak bolot..hehe.. Sakit Jantung, Darah Tinggi, Kencing Manis, dan jugak Sakit Belakang. He did undergo  2 surgeries of unclog the heart, one bypass surgery, one major backache surgery, several minor surgery n always warded since then seriously try our patient.  Family bonding jadik lagi kukuh dan kami makin rapat serta jadik lebih penyabar...Ada tahun yang kesihatan dia mmg excellent dan ada bulan2 yang dia memang hanya kat hospital sebulan dua n kadang2 just transfer from one hospital to another, from public to private hospital n from hospital to our home sweet home.

But hujung tahun lepas menghampiri awal tahun ni, after my elder brother pHd convocation, Ayahanda was admit in Hospital Serdang sbb tetibe unconscious, masa tu almost all of us was here in K.L celebrating the event. nasib baik... so he was warded 3 weeks plus here , n keep asking to go back home so, we transfer him back to HUSM. Since mid year tahun lepas mmg asyik kuar masuk wad sebab detecting plak ade minor kidney problem due to effect amik ubat2 hospital utk sakit2 yang dia ada, always got an infection, allergic to certain antibiotic and currently was diagnosed with BPH, Benign Prostate pekebenda ntah namanya, so, betambah terukla kesihatannya. It was common tho for elderly umo Ayahanda dapat prostate, which entitle him sangat payah nak kencing pastu perut jadik senak n bermacam rasa. Then he went undergo some minor surgery putting bag for the urine, yakni, kencing kuar ikut bag, not through original situation.so, everywhere he go, he need to bring along the urine bag. I dunno the term of medical study tp senang cite, kencing ikut perut rather than ikut salur kencing. N everytime the surgery being confirmed, even if he needed to do some scanning tru MRI pun, several thing need to take into consideration because of the heart problem with usually the percentage is 50 over 50 percentage or lower due to the age factor. n till today, it's been almost 1 month and 2 weeks he just laying down on bed too fatigue to stand still n walk. :(

Dearest Ayahanda,

Writing you this wishing letter to say there's no word to describe on how much I love you, Ba. Regardless during my childhood era I was too stubborn, too naughty, too much giving u a headache, You always there hugging, comforting, smiling and laughing at me when I fail some subjects n didnt pass the exam with flying colours even being called several time into discipline room. Regardless during university level I owed u toooooooo much loan and money, You always there helping and giving me the allowance and some travel expenses when I went to join study trip and even attending conferences. Regardless during the hardship studying finishing my degree, You  always there advising and nagging me to stay strong and be strong and keep the strength. Regardless during my encounter with other siblings and I was crying due to the stupid fights, You always there, joking and kidding around saying they r just having fun with adik diorang. Regardless there's time I did try your patient until u burst up n we end up not talking until u cajole me, SERIOUSLY Ba, You are the BEST, BEST BEST BEST BEST BEST father ever in this whole universe and you r always be my SUPERHERO until I die. You are always my  KiNg and my 1st Boyfriend, my protector, my adviser, my counselor and Ba, you definitely 100% my EVERYTHING!!! Even though i know that Allah bagi pinjam Ba kejap je to me,  I do hope your health condition, InsyaAllah will get better and you still there being my Wali during my future solemnization. Please be strong on tough day Ayahanda, regardless I experience days where you r no more embrassing crying in front of us becoz of the severe pain, days where you call every name of ur kids n told us u think u gonna die instantly, days where only tears spoken because u r too weak to talk, Please, please, please and jaebal Ayahanda~~~ Stay Stronger and Be Strongest!!! as become one of those thing make me follow u become the strong one too... Wishing u an awesome Fathers Day, Ba as today, the cat got my tongue n I just silently crying with you while talking to u cheerfully to hide the sadness for not being next to you. Love n Miss you so much, Ba n you r always be my INSPIRATION. ^_^. I Love you Dad, Saranghaeyo Appa, Ana Uhibbuka ya Abi, Nonie sayang Ba!!!








p/s: Belated Happy Fathers Day wishing >.<

Tuesday, June 17, 2014

:: p.E.n.D.i.N.g ::

Ommo..ommo..ommo

eh salah, Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

kyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~ *lap lap sarang spider kat blog*

gile lama tak blogging or blog walking... sobs.. Dear my diary.. sorry der.. gua busy ngan hape pun gua tak tau.. sobs... tak bukak pun weh dalam masa almost 4 months ni.. Nonie gile.. pui~

btw, kalau taip pun, bukan ade follower pun nak tunggu n baca sebab ekau ni kekonon casual diary haku.. heh... bukan nak jadik attention seeker... LoL...so, who care kan.

so, current update...

I STILL NOT FINISH MY MASTER THESIS 



uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nak terjun lombong tapi pakai safety jacket boley? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lagi..sobs

siyesly mende paling aku gila bila buat thesis... Chapter 2.. Literature Review..sakit bai... plak2 bila ade sorang clicks satu master batch ni, kena review balik due to plagiarism nye pasal padahal dia quote dr author2 katanya *tak tau cite sebenar*.. takotttttt~~~ *psssttt .. padahal analysis pun cam harommmm syaitonnirrojim betul still tak tau beza anova manova kalau nak gabung factors jadik multivariate analysis kejadah macam mana hoi kenapa nak kena divide satu2 jadik anova banyak2 dr 0.05 p value dia terus kena adjust jadik 0.017? .. ok aku pengsan 2minit setgh* tapi aku pun tak sure kalau data aku tu mmg kena guna anova /manova ke tak? taleh guna pearson chi-square yang detecting statistically significant je eh? plak tu kalau da 500 respondent, mmg validity respondents kena check tru Cronbach's Alpha eh? ahhhhhh menatang jadah aku sakit kepala... sobs... almost 4 tahun aku belajar research method, baru awal tahun ritu aku paham beza nominal, ordinal, ratio n interval data.. plak tu Independent variable ngan dependent variable pun aku tertukar2... apakah? apakah? Ape nak jadik dengan dunia ni.. kenapa suruh orang bengap macam aku amik master by research.. Help! Help! Help! mayday mayday mayday okthanksbye.

tapi serius... mengalami sedikit depression symptom habaq hang... 4 5 hari tak kuar bilik kuar makan, mandi even nak kencing pun aku bleh tahan... *masa tu tgh dr cuti solat* yang mana menambahkan lagi mood emotional yang bukan sedikit sebab setan cucuk jarum berenang ikut liang2 roma masuk ke darah terus ke otak  n hati pastu depa stay situ sunbathing..gila! ye gila... campur lagi ngan kesihatan ayahanda yang kurang memuaskan plus bengang ngan hospital yg postpone follow check up ayah haku sebab mesin scan rosak la, doctor pakar tadek la, n seribu satu alasan yang buat aku rasa nak g bakar HUSM kubang kerian..perghh~~~ dua kali bai aku depress dlm 4 bulan ni nonie da gila sumpah. jadik ok skit lepas aku dapat tiket free g Sabah *gonna tell u in another Entri* n balik kampung almost 2 weeks jumpa ayahanda n mak bonda terchenta.

aku rasa without family support n sedikit iman yang tipis.. aku mungkin warga Tanjung Rambutan or Jalan Che' Hussin *nauzubillahiminzalik*

but Alhamdulillah Allah sayang aku lebey yeay~~~

Treatment dia, kalau dulu dalam bilik taip thesis pasang lagu  Michael Buble , CNBlue n lagu Zumba, chooihhh~ aku da bertukar kepada pasang bacaan Al quran 24/7 sampai lappy jammed teruk... teheeee...sort the feeling, yes n lebih ceria dan kembali bertenaga...tapi sedikit sebanyak masalah kewangan kadang2 merudum boleh tahan bai jadik perlebihkan solat dhuha mmg Allah sayang aku lebih yeahaaaaaaaaaaaa~~~~ 

n I closed this entry with several quotes that save my gloomy days. Toodles







p/s: seriously all of them suit my situations... Allah is JJang *korean word for thumbs up sign*!!! u r the best Planner ever!!! MasyaAllah... Subhanallah... Astaqfirullah





Friday, February 14, 2014

tHanK yOu nOte

Opening and checking on Facebook today when they present me this video *double click the word* ommo... how cute, how sweet of u mark zucherberg... ahahhahha.. Thank you so much for keep me updating... I only remember that I start blogging on May 2008, tu pun sebab my sister, Hana masa tu kat Ozzy, dia suh buat blog jugak sbb dia keep story her life jadi baby sitter n mls nak bebel kat aku ym... ahhahahhaa... mula2 macam loser gile rasa sebab tak reti.. end up, I'm the passive-active blogging, dia da ke laut... ahahhahha.. but she's on IG now *Do follow her fannaa_ * which also influence me too.. kahkahkah... dia more into her dieting n healthy life style plus recipes, aku plak more towards 7F- Family, Friends, Fashion,Fitness, Figure-out-the-world (tru books n travelling) Flower, Food.... ahahhaha.. bajets je dua2 beradik, chooihhhhh~~~ so, again, Thanks to all... i mean for reading this short note  :)))



p/s: Take care and May Allah bless ^^

Wednesday, February 12, 2014

b'cOz i LoVe mErmAiD sKirTs tOo mUch ^^

Ok ini nak cerita... alkisah akak aku nak g vacation ke Bandung rini, so, tetibe macam teringat time aku pegi ritu sempat ke Pasar baru je kau... ngan certain F.O dia... even Tangkuban Perahu aku tak sempat singgah ok loser~~~ahahhaha..I mean seriously, tapi kalau g masa singkat, memang macam tu rasanya..koott~ plus, conference usually sehari dua.. tapi conference yang aku pegi ritu sampai 3 hari..chooiiiihhh~~~ mmg tak sempat nak jalan la kau...Plus, pegi ngan orang yang bukan kaki jalan.. mmg macam tu kot~ so, REDHO~ sobs

Ok sambung cerita hal skirt duyung..Ye!!! aku memang suka gile skirt duyung.. dr zaman skolah menengah... bukan nak cakap bajet ayu suka pakai skirt.. tapi sebab ayahanda aku, dia kureng skit orang yang pakai sluar.. kalau kat umah aku pki jeans, dia punya jeling sampai naik juling.. heh..my bad... so, zaman2 umo da makin tua ni, aku pun ikut la saranan Ayahanda.. yakni, pakai skirt lagi nampak sopan sebab terserlah ke'feminine'an seseorg pompuan *ye ke? pui~*.. tapi aku rasa ayahanda aku nak didik aku jadik pompuan skit kotttt~~~ mungkin dia sedar anak dia ganaz.. kehkehkeh

So, nak jadik cerita, akak aku, Hana ke Bandung flight pagi ni.. apa lagi.. mula la rasa nak kirim skirt contoh n duit nak tempah skirt jeans... feeewwiiiitt~kelasss kau jahhhh, pakai skirt jeans custom made.. cewaaahhh~ ahahahahhaa.. bukan bukan... sebenarnya aku mmg susah nak carik skirt yang kena ngan pinggang aku.. almaklumla, size cekeding macam ni mane ade kedai nak buat.. lain la kalau ko g sopink kat korea.. tak tau la kan.. sini size s dia kalau skirt biasenya pinggang 26-27... aku? sobs.. pinggang 23.5 /24 je.. sobs...

ye paham paham, cekeding kurus kering... fine~~~ tapi nak buat macam mn, memang tu pinggang Allah kasik,tiap kali beli skirt mesti kena g alter kat kedai balik tukar getah or tak pun kalau aku rajin , aku jahit je skirt tu kiri kanan tp kengkadang tu memandangkan skill jahitan tahap orang mabuk ...uwaaaa...selalunya skirt aku jadik pelik kat pinggang dia... plak tu kena carik alternative lain either taruk riben  or belt utk cover jahitan buruk tu..lebih2 lagi aku jenis pakai skirt tight-in...chooiihhh~~~

Since Bandung kinda pemes with their 2 hours custom made clothes like baju kurung, kebaya, jeans *pants n skirt* area belakang Pasar Baru, aku pun gigih wassap Hana nak mintak tolong tempahkan skirts jeans...teheeeee.... sbb jeans skirt lagi kasual dr pki skirt biase...Da tu, aku g send semua jenis style duyung yang aku suka kat akak aku utk dia tgk. Antaranya:-

Ouch~ sexy yoooo~~~

Cantik!!! but too extravangan..sobs~

Almost the same as above pics

Coolio!! tapi opkos kalau aku buat style ni taleh bagi tebelah2, seksa kau nak jalan duk kepit kain.. LoL

Just Nice~~~ I LOve it!!!

Too dramatic.. ahahhaha.. padahal lebih kurang gambar 2nd tadi.. kahkahkah

Arghhh~~~ meroyan!!!

Kyaaaaa~~~ Jatuh cinta Lagi!

er..er... too much?

soft grey jeans... ahhh!!! bedarah idung~~~~

ada care dowhhh~~~

kalau version gini tapi long skirt... not mini skirt... fuyoooo~~~ mesti cun!!

tak berapa nak mermaid... kureng bekenan

Sweet!!! nak satu!!!

But of course not crazily looking like this one... gila ko nak fanatik jeans sampai gini... chooihhh~~~
Skali dia reply...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

"Nonie aku baca dalam flight pagi nati la wassap mung,  aku tok sudoh ngemas baju lagi, k? aku tgk wassap penuh gambar tu tok pehe go sekaro"
 

Sobs~~~


p/s: Take Care and may Allah bless you... muah cipiki n cipika!!!





Tuesday, February 11, 2014

mAri meMasAk beRsaMa cEh *instead of chef* nOniE... kaHkAhKah

hello... hello... hello...

ahahhahahha.. da kata da kalau datang rajin nak type entry.. habih la ko... kalau blog ni diari... siap tulis tekan pen sampai belobang kertas dowh... kehkehkeh...

so nak cite hal ritu aku buat spicy dhobbukki sebab sebab stress + mengidam.... kira 2 dalam 1 la... sebab bila stress, terapi bagi aku either kuar g lepak book store berjam2, baca buku, shopping, or masak.... n since I'm on the stage where my financial is really in a critical circumstance, *(-__-')* amik keputusan utk memasak....ye, dalam bilik hostel guna portable stove... mmg aku duk uia bertahun2 sambung master ni tiap2 semester bayar saman pun sebab bawak barang illegal.. ahahhahahahah

konon ngidam spicy dhobbukki dr The Jaws kat Korea *gila kau nak terbang g sana lain la kalau ada pintu suka hati Doraemon or girlfren Superman or bini pade the Jumper.. pui~* kahkahkah... pastu gigih wassap Hana sebab dia memang masterchef bg aku, tanya resepi dhobbukki @ rice cake...

Nak perasan 3minit setengah boleh??? sebab masak 1st trial terus jadik.. macam happy dowh kau hilang stress beb~~~ngehngehngeh

So, bahan2nya adalah tepung beras, air panas, garam secukup rasa dan instant dhobbukki sos beli kat AEON or ISETAN or mana2 kedai korea yang ada jual mende alah ni.... bawang merah 2 ulas, minyak masak sesudu...*sorry aku blom blaja nak buat kuah dia dowh.. mampu buat dhobbukki je... ahahhahahha...sebab tu pakai sauce instant*

p/s: rice cake tu guna nisbah 2:1 k, maksudnya kalau tepung beras dua cawan, air panas secawan.

Bahan: Dhobbuki Fry Sauce, tepung beras dan sedikit garam
Langkah Pertama: Campurkan tepung beras, air panas dan garam secukup rata dan kacau hingga sebati * sampai depa tak lekat kat bekas..senang cita macam nak buat onde2*
Langkah Kedua : Da siap gaul tadi, bungkus tepung tu dlm aluminium foil or baking paper *sorry aku mls nak rotate gambar ^^*
Langkah Ketiga: Stimkan doh selama sejam setengah or sampai dia nampak ala2 nak jernih skit...        

Langkah Keempat: Disebabkan doh yang sangat besar pastu aku tadek mesin penguli.. tepaksa uli cara manual cubit kecik2 n uli sampai doh jadik licin.. gile kau lenguh tangan hoi!!!!
Langkah Kelima: pastu dr doh yang kecik2 tu, gulung sampai panjang2 macam ni... p/s: letak minyak bijan skit atas tempat ko nak gelek doh tu sampai shape macam ni

Langkah Keenam: amik pisau potong pendek2 menyerong
Jajang!!! siap da dhobbukki I, you.. Fuyyoooo~~~ 1st trial da jadik gitew... hewhewhew *rasa nak lempang dirik sendirik di atas kegedikan ini*
Langkah Ketujuh: style aku kalau nak goreng pape, mmg suka tumis bawang dulu.. ahahhaha.. sbb bg aku bawang yang buat dia rasa best.. actually depa suka guna bawang putih... tapi aku jenis yang tak suka bau or termakan bawang putih sebab macam euuwwwww regardless khasiat dia elok.. so, aku tumis bawang merah je.. ecceh~~ sebijik dua ikut kesukaan..aku tambah chilli flakes, black pepper n sedikit garam. kalau nak buat depa rasa lagi best, tambah sayur2 beb.. tapi sebab aku duk hostel yg taleh bwk peti ais even memasak dalam bilik actually kena saman.. ahahahhah... so, dhobbukki aku ngan sos je.. kalau kat korea depa taruk odeng @ fish cake la bebola la, sea weed la.. memacam la.. korang campak je ape korang suka k..

Langkah Kelapan: buh air secawan, *aku main campak je dalam minyak yg tumis bawang tadi, masukkan dhobbukki n biar air tu kering dulu n dhobbukki tu rasa chewy2...baru masukkan sos instant tadi n kacau2 hingga sebati
Jajanggggg~~~ Da siap Spicy Dhobbukki I... n sebab nak pedas, aku buh chilli flakes banyak gile pastu tersedak2 kau pedas.. chooiihhh~~~

Close up pic: Spicy Dhobbukki from me...even rasa tak se'real' The Jaws punya kedai... boleh la nak hilangkan tang mengidam tu.. so, SELAMAT MENCUBA!!!!!



Since 1st trial terus jadik, so I shout Yahoooooooooo yabedabeduuuuuuuu


p/s: aku rasa ade dua cara nak buat mende alah ni.. either ko stimkan depa baru uli n gulung n potong2 or ko bentukkan terus n potong2 pastu rebus... either one la.. sebab ikut resePi akak aku bagi depa suh stim... aku buat la stim... tapi kawan aku dia ckp lps aku pos gmbr ni kat IG, dia try tapi dia tukar dr tepung beras ke tepung pulut n rebus, sedap jugak.. so depend on u la kan... sos tu aku nak try kalau kita buh dhobbukki ni dalam sambal ikan bilis.. teheeee~~~ tapi since kat bilik aku tadek blender.. kena balik umah dulu la try.. nanti kalau da buat aku kasik feedback k...

p/s p/s: Take care and May Allah bless you always ^_^


Monday, February 10, 2014

nOniE giLLo...kEhkeH

Kyaaaaaaaaaaaa~ It's been one month ++ I forgot my blog... teheee.. sorry naaaaa... busy pastu stress pastu down gile ngan thesis, pastu join survey whole Perak, pastu ada financial problem, pastu Ayahanda tak sihat, pastu asyik balik kampung, pastu kena tanya macam2, pastu stress balik pastu down balik pastu menyepi dlm bilik 2 3 ari tak kuar n makan biskut gula cicah susu je pastu pastu pastu...

ok fine~

alasan kan?

kehkehkeh...

but seriously to be honest, masa tak berapa nak reti control aku yang makin bengom... makin tua makin bengom... cemana ntah nak kawen ni weh... chooihhh~~~

I thought I already post something during my Birthday wish on previous January 3rd.. skali bukak blog arini... tetibe macam...

hoi Nonie!!!! mana post kau mana?mana?

terus macam alaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....tu rupanya post kat Instagram... bongok sungguh.. nyanyuk weh!!! baru 28 kot~~~ kyaaaaaaaaaaaaaa!

so, Officially, currently I am 28 years 1 month and 7 days, ngehngehngeh... actually baru 17 tahun with 11 years of experiences.. ahahhahhaha.. tanak ngaku kau da tua siap ade cucu 2 orang...pui~

dan macam biasa, birthday wishes semua nak tanya bila nak kawen... gile.. nak jawab cebana tu? sobs...cebana ntah nak kawen ngan master tak abih2 lagi ni arghhhhhh terus stress taip thesisnye cerita.. sobs..

tapi macam biasa la, aku bukan rasa ape pun kalau org tanya apsal umo 28 tadek boyfren, tak kawen lagi, tadek anak lagi, hahahaha... kesian org lain yg emo sebab aku tak rasa pape... adoila.. tau tak cik kak/ cik abang kawen tu amanah dia nak kena pikul berat??? kalau tak, tadek la dalam Islam ni cakap bila kita kawen ia bermaksud kita melengkapkan separuh iman..

sebabnya.... erm... sebabnya adalah bila ko kawen, ko ade tanggungjawab jadik isteri orang, jadik mak budak, n bla bla bla.. n nak jadik isteri solehah n mak mithali hengat sonang???? kena ade ilmu oooooo...

so, kalau tak prepare mental n physical... acaner tu? 

plus, aku ni jenis yang pikir esok hari... bukan pk masa depan lagi 20 tahun, tapi esok ape nak jadi n ape aku nak buat ngan idup aku... jenis pk skit2.. bukan pk banyak2 secara pukal..

natijahnya, aku mmg taleh nak buat kerja banyak2 satu masa kalau tak otak aku serabut pastu stress pastu gastrik pastu aku sakit, pastu aku down, pastu aku menyusahkan orang... haaaaaa..sebab tu la kena satu satu..

so, abihkan master dulu, kalau da dapat keje, keje.. kalau Mak Bonda paksa suh kawen, kalau bleh mintak tangguh setahun dua lagi, aku tangguh.. ahahhaha... hutang ptptn almost 50k kot.. lain la kalau bakal suami ko nak bagi 100 dinar time hantaran kawen tu.. kahkahkah... *berangan Ariana Rose sangat* pui~

 till then, kalau aku rajin aku upload bebyk eh entri bulan february ni.. banyak kot nak cite tapi macam ntah... lagipun, blog ni bukan ade follower pun, kalau ade pun sorang dua.. n for me I love blogging sbb aku tadek diari nak tulis2.. lagi suka menaip sebab kalau tulis tulisan aku huduh menci nak pandang rasa nak potong tgn sendirik padahal dulu kat matrik kalau budak kos arcitecture belajar lettering kotttt~~~~  cis cis tulisan aku huduh..sobs... kita sambung nanti eh? aku tgh syok buat Mendeley kot.. gile best software ni.. rasa nak siapkan thesis malam ni jugak.. ahahhahhaha..gile penipu nonie.. so, bubye.. 

p/s: take care n May Allah bless u always...^_^



Thursday, January 2, 2014

iDaMan hAti gUa taHuN ni Wa caKap Lu...

Birthday prezzie idaman tahun ni (2014) weh!!!

yeah yeah yeah.. aku mmg suka berangan nak mende macam2... sebab dgn berangan2 la dia bagi aku satu determination yang akan tukar ke arah bekerja dengan lebih gigih untuk capai ape yang aku nak tu...serius.. tak tipu weh...bagus kadang2 berangan ni.. tapi kadang2 la.. tu pun aku masih sedar limit aku mampu capai ke tak... so this idaman kalbu? we'll see baby~~~ biar lambat asalkan aku dapat ape aku nak.. p/s: mende yang paling aku compon aku takkan dapat even da berangan berjuta kali pun- kawen ngan Bang Nuar.. kahkahkah.. ok tak lawak.. Fine~ LoL

Timberland Womens 6 Inch Boots Wheat With Wool  






 Description:-
We're proud to offer the original Timberland® boot, designed specifically to fit womens' feet. We've been selling this classic style for nearly 40 years and made some improvements along the way, such as the addition of our exclusive anti-fatigue comfort technology, but our six-inch boots remain just as sturdy and dependable as always. Crafted in premium waterproof leather with seam-sealed construction to keep your feet dry regardless of the weather, these boots also feature rugged rubber lug outsoles for exceptional traction and a cushiony EVA midsole for all-day comfort.



Details:-


·         Premium full-grain waterproof leather upper provides protection to keep feet dry and comfortable in any weather
·         Leather lining and footbed for comfort and durability
·         Laces are made from 100% PET (recycled plastic bottles)
·         Rustproof hardware
·         Padded collar for a comfortable fit around the ankle
·         Anti-fatigue midsole and removable footbed for all-day comfort, lightweight cushioning and shock absorption
·         Rubber lug outsole for durability and maximum traction on any surface
·         Imported

Waterproof Footwear
When our footwear is labeled waterproof, we do two things to ensure dry feet. First, we use premium waterproof leathers with waterproof impregnated properties that become part of the leather during the tanning process. Secondly, we seam seal the footwear or use an internal waterproof and breathable membrane to help your feet stay dry when it's wet outside.
· 
Anti-Fatigue Technology
Made specifically for people who spend long days on their feet, our exclusive anti-fatigue technology is built into the midsole and uses geometric cone support to provide exceptional standing comfort, shock absorption and energy return all day.
 

Wednesday, January 1, 2014

:: hApPy tUzeRowAnfOr ^__^ ::



GoodBye 2013 and Hi 2014!!!

heh~ 

HAPPY



Kyaaaaaa.... It's already the new chapter in my life n new year!!! *oksigh* counting the days of my birthday .. LoL...

For the past few months, I'm getting stress not by what people asking "when u r going to get married"  but by the question of "when r u going to finish ur master? LoL... it's kinda lost nowadays with some personal difficulties n family matters plus the need to submit the master thesis notification maybe by January *supposed to submit earlier* . However, I just would like to acknowledge u guys who keep asking the latest question.....

You wont understand how hard for me to undergo this circumstances of taking master by research unless u put urself on my shoes plus, I'm a kind of student in average level, not a genius + smart lady... *sigh*...(to be said I ni lazy pun ye, tapi tadekla malas sampai tak pK mak bapak yang da susah payah tanggung kita ni...) It just that, aku memang buat kerja lambat... mende lain cepat je.. tapi kalau bab pelajaran ni... memang sumpah aku ni lembab... tak tipu... sumpah weh..

Dont compare me with someone who already have kids n still finish the master on time, or dun compare me with anyone u came across that already finish it by time...*hadoila*

I may look not so serious about my future, but I have my own plan A, B, n C for my 5 years, 10 years life plan...

So, pleaseeeee~ Jaebal.... let me be myself n stop asking those sensitive question... Ingat tanak habes ke buat mende alah ni? sakit otak tau? heh.. pui~

Therefore ending the new year wish cenggini je ha... korang baca la sendirik... aku bad mood, kahkahkah...



 till then, chowchinchow~~~~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU