Tuesday, January 24, 2012

. . . cUti . . .

Going to take a vacay for a week... see u later meh? Happy Chinese New Year!!!! Saya lahir tahun Rimau... ahhahahhhaha* tadek kaitan*

Tuesday, January 17, 2012

*mAta keDip kEdip tAhaN ngaNtuk wEh*

Hi... ecceh.. pagi2 ni skipping lak kan.. ahhahha..so, i just came back from my hometown pagi semalam.. gigih Umi comel gile kejut kul 5 pagi lagi sebab takut aku telepas flight... padahal aci da gitau flight memang la kul 8.. tapi da check in skali ngan nak betolak balik aritu lagi kot.. ekekkekkeke.. comel je Umi n Ba kalut2.. ah~ da start rindu balik.. *gedik ngade manja* ahahhahahah

Saje buat2 manja bgn kul 5.30, tu pun bape kali umi duk panggil, terus bgn, g mandi.. n siap2 nak solat subuh jemaah... lagi comel bila punya la kalut Ayahanda terchenta.. Mak Bonda tanya tanak solat sunat dulu  ke tak, dia da abih qamat da pun.. ahahhahahhahha.. so, terus solat subuh la jawabnya.. aku nak lepak2 borak jap pun, dia da suh g pakai tudung.. adeh2... payah jugak dapat Mak Bapak yg kdg2 skema ni.. LoL~ *ok nonie tak baik kutuk parents sendirik weh*

disebabkan malam tu kul 2 baru tido duk kemas brg, dalam flight memang buat taik mata la... sampai kul 9 pg naik bas ke KLSNTRL pun sambung membuta lagi... nasib baik naik train ke gombak tu, da dapat semangat skit, so berdiri sambil baca novel sampai gombak, amik cab, terus balik bilik.. konon nak dtg opis kul 12 la konon... konon... baring atas katil jap sebab penat, bgn2 da kul 4... ahahhahaha.. dem sungguh.. zohor ke laut abeh.. nasib baik bgn2 tu Allah bg cuti... tadek la kumpul dosa kering ke hape.. * eyh, memang patut dtg arini ke? tak sempat nak cek kalendar plak*

So, mesej kakak suh dtg bilik amik duit umi kirim sebab aku malas nak jalan g maryam, tetibe cam ngidam nak makan pulut "pagi" regardless da ptg kul 5 lebih... aku tak peduli, alang2 mak bonda bekal beras pulut n gula melaka..so, buat pulut pagi jap.. konon nak jamu adik dtg bilik, skali dia puasa.. ye, dia puasa sebab dia malas makan.. kalau nak tau memang dr skolah lg dia camtu.. sebab kalau dia ckp dia malas makan, Ayahanda marah, so, dia amik inisiatif puasa.. bijak kan? bijak sangat weh!!! so, main masak2 , boleh la kalau buat nak makan untuk dirik sendirik walaupun kelapa parut n kacang tadek.. tu belakang kira, janji ape ko ngidam, ko dapat makan.. LoL~

Pastu alang2 Kakak puasa n da nak masuk waktu bebukak... ajak je dia makan kat bilik takpe la kak Nonie konon rajin nak masak... pastu dia kata tanak makan nasik takut gemuk, aku pun bantai masak megi ruski 2 bungkus.. kehkehkeh.. makan megi sambil tgk Running Man memang tebaekkk.. gelak2 sampai abih tumpah megi atas baju, blom kira tersedak2 bagai, alih2 Kakak jerit.. weh Kak Nie, da kul 9.45!!!! * dia kan budak matrik.. curfew diorg sampai kul 10 je. LoL~* terus blah lepas aku bekalkan pulut "pagi" then aku plak g basuh baju bagai.

Kul 12.30 lepas siap iron baju untuk g keje, start buat proposal madam suh weekend aritu.. proposal yg patut buat 3 hari, ye, aku buat semalaman memang bangang gile carik nahas sampai taleh nak tido sebab keje tak siap.. ye, lain kali buat lagi memang rasa nak sepak dirik sendirik... wallah!!! ni pun tak siap2 agi, tapi da tadek idea n gastrik+period pain tapi boleh plak taip entri blog.. omo..omo... pabooo~ 

Org kata never say NO to ur boss... kan? konon~ cek2 emel, bos 2nd suh siapkan claim FRGS , pastu ko rasa nak menyumpahseranah sebab keje ko tak siap agi ngan bos 1st da la due date proposal 20hb yg mana 18hb ko nak ponteng keje lagi sebab da janji ngan Syidah bestfren ko g tgk final show aka fashion show final project dia kat soloris ke kat mana ntah.. tu satu hal cebana nak g pun tak google lagi memang mampus minggu ni hayya~

So, here am i, jam da kul 5 pagi tapi tak leh nak tido lagi sebab proposal KTP tak siap lagi esok bos 1st nak jumpe.. ye, saya mati la pagi ni.. questionnaire survey thesis sendirik pun tak siap lagi bos 1st da tanya banyak kali plus katanya bos 2nd ari khamis kena tolong dia g survey KTMB lagi.... adeh memang kelaut abeh weyyy camni!!!! owh *rhythm weh.. ahahhahha..

Aaaa...aaaaa.. ok2.. da panjang da mepek ni.. do pray me do well.. bukan terjun in the well.. ahhahahha.. May God bless me.. oyeah, saya suka busy2 camni rasa penat cam nak mati heh, konon nak jadik R.A sejati *eh, rhythm lagi.... ahhahahhahah*ok till then... chow chin chowwwwwwwwwwwwww~
p/s: mata rasa nak sendal ngan batang mancis weh... ottoke!!!!

Friday, January 13, 2012

:: aiLebiUdeDimAmi ::

hei.. hei.. hei.. cube teka I kat mana skang??? jeng... jeng... jeng.... ahhahahahha

yeay~ yeay~ saya kat umah .. i mean, rumahku syurgaku.... tak paham? ok, home sweet home? cannot jugak? kat kampung la der~ hek elle.... ye ye... kat KOta Bharu... heeeeeeeee~  (^____^)

good news------>balik kampung sebab Mak Bonda duk tepon cakap da lame tak balik.. so, here i am.. hoho... berbekalkan tiket sponsor from my abang, adiah baju2 blouse untuk mak bonda dan kakanda terchenta.. wallet untuk ayahanda n kakanda ipar terchenta.. t-shirt kungfu panda untuk anakanda sedara alacomelbushuk2hehrasanaklempangkosebabkiutsgt... n jersi untuk kakanda amad... tup2 lupe plak 12hb adalah birthday Syakirin (kakanda) pastu semua org ada adiah tapi kat dia tak beli pape... ahahhahahhaha.. sape suh tak gitau kak nonie ko ade kat umah balik cuti sem... ahahhahahahaha... yela2, i da janji nak bg u adiah.. lain kali la Kak nie g carik adiahnye... LoL~ oh2 sambung tang td, mulanya balik sebab macam tak sedap ati coz da lame sangat tak balik since raya aji ari tu...org cuti krismas, ko tak balik, org cuti new year pun ko tak balik jugak.. so, ade kesempatan ni, balik la....

the bad news-------> ye, ayah saya jatuh semalam pagi subuh... hurm... regardless aku tau mende tu tadek kaitan ngan aku, tapi still nak rasa besalah n salahkan diri sendirik, sebab gitau bos, minggu ni saya ade family matters... which i was thinking of "bohong sunat" ... sebab nak ponteng keje ari jumaat n takut nak mintak cuti coz minggu depan da cuti raya cina .... natijahnye.. *sigh*

ingat tak dulu bila aku kata Allah suka bayar CASH.. plak2 kalau yg buat dajal tu aku.. so, i was thinking that it was my paid due to that stupid bohong sunat la konon kan.. ha amik ko!!! kang da tak pasal2 ayah ko yg kena *sigh lagi*... sorry Ba~

walaupun tau kadang2 mende da nak jadik.. tapi still, sunat tak sunat... bohong tu dosa, mak kite kata sape bohong masuk neraka.. eyh rhythm la.. heee~ so, Home sweet home.. ade hikmah nape perjalanan sebegini Allah rancangkan.. betul tak? hurm.. kadang2 ape yg buruk bagi kita, baik pade susunan Allah,.. cume kite je yg tak pandai nilai... kan?

so, p/s: AiLebiuDediMami... chow

Saturday, January 7, 2012

sOk sEk...Sok seK...

hey.. today is already 7th January.. yeah2.. lepas birthday aku tu, kalut tak bukak blog sebab ade paper on 6th january.. subject Ethics, Values and Built environment... soklan dia?.. hah, macam hagham.. sumpah kalau lulus pun, aku cam rasa bersyukur nak loncat2.. payah gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!! payah tul kalau ade lecturer foreigner yang mind thinker cam OMG, universal nak mampus... heh.. sape tak kenal Dr Spahic kalau dia budak2 KAED.. aku tak tau la kan.. bleh pegi hantuk dinding laju2 kot.. kehkehkeh..nasib baik muka tu macam David Bekham.. n ngajar best giler.. kalau tak.. hurm... *pengsan*

owh2.. esok adik aku Jannah, enrol masuk sini. ye, UIAM lagi.. kira masuk dia, 4 org la adik badik aku kat sini.. ekekekeke.. start dr akak aku yg sulong- amik Human Science... then akak no 4- Hana- amik Law.. aku- amik -planning.. n Jannah ni ha- amik economic- maybe majoring in accounting...
Just now, anak sedara aku call, tanya nape da lama cik nonie tak balik Bangi.. kehkehkeh.. sorry la budak cute.. cik nonie busy sangat.. sebok plak dia duk bercerita ada beli rabbit bagai.. aku cakap malays bukan nak paham.. payah tul.. kena campur2 skit english.. baru dijawabnye soklan... taleh nak balik umah jugak minggu ni sebab ade submission assignment research method senin ni nak chapter 1, 2 and 3 okI'mDead...haish!!!

Ni plak, baru taip 2 perenggan, tetibe cam rajin nak bukak tenet buat entri  boleh plak sampai 3 4 perenggan..ahahahhahahhaa.. ye, saya tensyen.. makaseh kerana memahami... tadi elok je rasa nak ajak Puteri g Danau, jalan2 cuci mata sebab tensyen.. tapi alahai... jgn buat keje gile boleh tak*putri kata* ahahhahaha.. kan da kena marah... sebab esok compom sampai ke petang bercanda ria ngan adik 2 n kakak abang yg dtg antor Jannah.. so, need to finish it by tonight... kalaulah sempat finish kan.... kehkehkeh... padahal dlm otak memang tak sempat da kot ni.. main je lebih ni.. LoL~

owh2.. ade berita gembira btw, minggu depan aku ponteng keje sehari sebab lari balik kelantan.. hoho.. buatnye bos aku baca blog ni.. mampus again.. yeah2... da sape suh mak bonda duk call memanjang.. 2  minggu kebelakangan ni.. cam rajin tul dia tanya tadek cuti ke ? elleh umi.. macam org tak tau.. rindu lettew.. ahahahhahhaha.. malu2 plak nak cakap i miss u... i paham la Mak Bonda...hehe.. bukan org tanak balik CNY ni.. tapi time tu trip budak2 master g Sabah.. nak buat cebana kan...owh2, btw, really would like to thanks my 3rd brother for sponsoring the flight ticket... yeaah!! aku sayang ko lebih bulan ni, pih.. hoho... ok2, nak g siapkan keje dulu... till then.. chow~

Tuesday, January 3, 2012

hApPy biRthDay nOnie!!!!!!

solat hajat panjang umo murah rezeki = check

doa banyak2 cepat kaya dan bukak pintu ati = check

birthday wishes untuk diri sendiri = check

celebration ngan megi kul 12 30 pagi = check

abih nak ape lagi???


owh, bos bagi keje kul seploh nak kul 9 pagi = MAMPOS LAH ko Alyani

tapi still nak wish ni:-


Happy 26th BIRTHDAY NONIE!!!!

hopefully tak kena sawan gile vavi esok pagi!!!!

Moga dipertemukan jodoh ngan ***fi.... 

ahahahhahahhaa

Monday, January 2, 2012

:: 1st ListEd 26th's biRthDay pResEnT ::

I,  then choose this stuff for myself for my birthday present...I'M LOVIN' IT~


a varsity jacket..... ngehngehngeh
 p/s:  ade sape2 nak belikan? pleaseeeeeeeeeeeee~ *sambil kedip2 mata*

keLauT seMuaNye wEh~

Okeh... da tahun baru.. eyh?tak sedar.. tu pun nasib baik malam semalam bunyik bunga api berdentam dentum.. asal kalau new year je, pasang bunga api eyh? Tak paham..... 2011 banyak kenangan aku, tapi entri ni bukan nak cakap pasal 2011, tapi nak cakap pasal 2012...

So, here we go.. 2012.. 

Orang kata, kalau tahun baru, kena buat azam baru.. tapi bagi aku, da tiap2 tahun semua azam2 tahun baru aku kelaut... memang tahun ni, hajat atinya tanak dah buat azam.. gile ! azam buat ari2 pun tak tertunai... ni kan plak nak buat azam banyak2 untuk tahun baru.. aku rasa bukan takat kelaut... kelangit bagai agaknya.. kehkehkeh. *gaya aku.. korang hade???..korang tadekkk~*

Dan ada org sebut, takkan berubah seseorg itu kecuali kalau dia sendirik yg nak berubah.. kan? Dan aku? Yup.. sangat rasa nak berubah... tapi kekuatan tu tadek... tak istiqamah...macam hangat2 tahi ayam orang kata... tetibe cam te’pk.. sape eyh buat peribahasa ni.. gile albert Einstein dowh tunggu depan taik ayam.. saintis habes~ owh sorry2... sambung2...macam jiwa kosong.. betul.. jiwa cam kosong... sebab tu setan banyak duk main jongkang jongkit la, main gelongsor la, main buai pun ye dalam jiwa raga hati  jantung limpa bagai... hurm...ini sangat serius *gaya wonderpet*

Aku pun da tak tau ape nak jadik... nak kata bodoh.. dan2 tgh sambung master kan?.. *ini bukan riak..ini nama dia qada’ n qadar Allah.. paham? Jgn salah sangka ingat  aku pandai.. aku sepak nak?* da dapat degree bagai.. tu bukan bodoh namanya.. tu da tahap bangang da kot..agaknya la.. *sigh* 2 3 menjak ni.. tak tau nape.. penyakit malas tu dtg memang tanak kalah.. lepas tu, siap tadek amik cuti tahunan, cuti krismas, cuti new year pun pandang tak pandang je...penyakit rajin plak, astaga... tak payah nak cakap la... memang kelaut semua... sumpah.. kelaut semua.. da tau tuan punya diri ni fobia ngan laut, tak reti berenang lagi, blom campur  bab takut kat ikan jaws, ikan paus ngan obor2 lagi tu... teruk2 teruk *gaya upin ipin plak*

Tak tau bila nak berubah.. kalau pk2.. anak dara pe kalau ari2 pas subuh tido bgn kul 11..masak pun malas, baca buku sepatah haram jadahlah, ni kan plak nak tulis thesis berhelai2 kertas... eyh rhythm la... ahahhahaa.. gile! Ok, berbalik pade isu nak berubah... nak sangat harap tahun ni berubah drastic gile.. nak sangat2.. nakkkkkkkkkkkkkkkkkk sangatttttttttttttttttt *da tadek gaya da ha*

Alang2 nak masuk umor 26.. rasanya mende gini2 patut diambil berat.. bukannye makin muda umo tu, da makin dewasa org kata.. dan bila dewasa, perangai pun mesti seiring.. tang tadek anak, tadek suami, boleh la nak mendrem baca novel 4 hari tak kuar bilik carik makan...tapi takkan selamanya camni.. mengom2.... hidup macam tadek motif da ni.. keje belambak2, tapi semua mende tak jadik.. satu hape pun tadak... bak kata org, habuk pun tarak.. pade aku ni, bukan tahap habuk ni, da tahap bawah pade habuk pun tadak ni... astaqfirullahalazimmm.... ape nak jadik ntah..

So cemana ni? Nak berubah ni.. sumpah.. tanak da jadik camni.. tapi....

Ade petua pape tak? Jgn nak gatai bagi petua suh kawen beranak bagai... aku sepak kang...cara lain okeh? Pleaseeeeeeeeeeeeeee~ *gaya manja gile*

*jalan laju2 g basuh baju sambil mengeluh2 walaupun tau mengeluh tu tak baik...sigh lagi*

p/s: jap2... bukan kata tadek azam ke tadi.. abih nak berubah ni bukan azam ke? haish~ fenin..fenin~

Sunday, January 1, 2012

aKu, SayaNg aLLah kaH???


 I learn something good today... really2 good... Thanks to this author who produce this short story.


 “Husna sayang pada baby dalam perut auntie.”

“Uh?” Syifa yang kurang mendengari kata-kata Husna terkedu. Dia tenggelam dalam angannya dan kurang menumpukan pada kata-kata Husna.

“Auntie kena sayangkan baby dalam perut auntie.”

“kenapa?”

“Sebab Allah sayangkan dia.”

“Macam mana husna tahu Allah sayangkan baby ni.”

“Sebab atuk kata pada husna, semua manusia datang ke dunia dengan kasih sayang Allah.”

“Tapi Allah tak sayangkan auntie sebab tu Allah buat macam ni dengan auntie!” marah Syifa. Husna terdiam.

“Auntie sayang pada Allah?” tanya Husna.

Syifa terkedu. Rasanya dia tak mampu jawab soalan itu. Dia sayangkan Allah? Kalau dia sayangkan Allah kenapa rasa sayang itu bagaikan tidak ada.

“Allah sayang pada Husna.”

“Macam mana Husna tahu Allah sayang pada Husna?”

“Atuk ada cakap dengan Husna. Mama pun ada beritahu dengan Husna. Kalau kita sayang pada Allah, Allah akan sayang pada kita. Kalau kita lari dari Allah, Allah akan keluar dari hidup kita. Jadi, kita kena sayangkan Allah dulu baru Allah sayangkan kita!”

Syifa terus memandang Husna. Kata-kata Husna berbekas dihatinya. Mungkinkah kerana selama ini dia melupakan Allah, maka Allah menimpakan musibah ini padanya? Tiba-tiba Syifa menangis. Dia menarik tangan Husna agar mendekatinya. Sesungguhnya, anak kecil di depannya berkata sesuatu yang sangat mudah untuk difahami tetapi sangat berat untuk manusia melakukan seperti apa yang difahaminya.

p/s: cerpen: sempurnakan aku by Puteri Selendang Biru (Click Here to read the whole story)

p/s 2: thanks for make my day feel a lots more beautiful (^_^)

:: 2012 ::

Alhamdulillah~dah 2012... Yeay! Allah panjangkan lagi umo dan moga2 dipanjangkankan lagi bertahun2, sampai kawen, sampai ade anak, ade cucu, ade cicit bagai... LoL~

  Selamat Tahun Baru.... 

Happy New Year...

p/s: lagi 2 hari nak masuk 26 tahun.. moga bertambah iman, solehah, matang dan cun melecun... ahahhahahhaha..

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU