Saturday, December 31, 2011

suKa nO. 3... HaPpy biRthDay in adVancE nOnie... (^__^)

“Jodoh itu datang daripada tiga cara. Jodoh yang datang daripada syaitan, dimana, pasangan itu berkenalan, bercinta, bersentuhan dan terus melakukan maksiat. Yang kedua, jodoh yang datang daripada bomoh. Berlaku apabila si lelaki terlalu gilakan si perempuan, sedangkan si perempuan berusaha menjauhi dirinya daripada lelaki itu. Lalu lelaki itu membomoh si perempuan untuk mendapatkannya, lalu berkahwin. Dan yang ketiga, jodoh yang datang daripada Allah, dimana, pasangan itu berkenalan, bertentang mata dan terus menusuk ke kalbu, lantas si lelaki meminang perempuan itu dan diterima. Maka jodoh itu yang paling dirahmati oleh-Nya.”

p/s: lagi 3 tahun nak kawen.. yeay!!!!! ahahahhahhaaa

Friday, December 30, 2011

pAraH tahAp i.C.u

Mak bonda ko tepon... tanya tak balik ke cuti raya cina.. sobs... tetibe rasa nak meraung.. boleh tak? tak kira la umo nak masuk 26 pon.. tak kira... rasa nak meraung2 jugak.. 

Umi... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ da dekat 4 bulan tak balik straight.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ cebana bleh tahan ni... cube nak jadik tabah.. tapi.. bile dengar je suara.. terus macam ujan air mata turun.. sobs..

tetibe cam nak tukar tiket g sabah ngan tiket balik kelantan... tiket g singapore pun rasa nak burnkan je... boleh tak? sobs2.. 


Thursday, December 29, 2011

fOuNd tHis...

Daripada Abu Hurairah radiallahu anhu sesungguhnya Rasulullah sallallahu alaihi wassalam telah bersabda : Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka katakanlah yang baik ataupun diam sahaja ( Riwayat Bukhari Muslim)

Imam As-Syafiey merungkai: “Jika seseorang itu ingin berkata-kata,maka hendaklah dia berfikir dahulu sebelum berkata-kata,jika dia merasakan akan membawa kebaikkan maka bercakaplah,jika dia ragu-ragu boleh mendatangkan kebaikkan atau tidak maka janganlah bercakap sehinggalah dia yakin boleh membawa kebaikkan (pada kata-kata) Insyaallah

:: kAdaNg2, tOLong, KaLau, jaNgAn ::

Kadang2 kalau nak bercakap tu,
Tolong la pikir 2 3 kali....

Kadang2 kalau nak bercakap tu,
Tolong la make sure tadek yang terasa hati...

Kadang2 kalau nak bercakap tu,
Tolong la pilih bahasa yang baik pekerti...

Kadang2 kalau nak bercakap tu,
Tolong la jangan ikut sesedap mulut sesuka suki...


Kalau boleh,
Jangan guna bahasa yang kasar dan sakit hati...

Kalau boleh,
Jangan berbunyi bertubi-tubi...

Kalau boleh,
Jangan  letak otak kat kaki...

Kalau boleh,
Jangan musnahkan persahabatan sejati...

nOtTemUnE..........*goOgLe kOreaN's wOrd*

Kadang2, kita tak tau mase bila kite ade sakitkan ati orang, kecikkan ati orang, lukakan ati orang hatta remukan lagi perasaan diorg..

Kadang2 kita jugak tak sedar bila mase kite terasa ngan orang, terkesan ngan orang, terkecik ati ngan orang, sampai tersedih ngan perangai org...

aku punya perasaan macam tu.. dan bila nak tido.. aku mesti pk mende kecik2 macam tu.. dan bila aku terasa ati ngan orang, hati aku mesti kata: ko mesti da buat org kechik ati before ... so, aku senyap je.. aku pasrah...

Aku, aku tau salah satu kelemahan aku adalah nak express diri.. aku tak reti cebana kalau nak tunjuk aku sayang orang, aku suka orang, aku concern kan org even aku benci orang pun aku tak reti nak tunjuk...

Tapi satu je... kalau ko baca ape aku tulis ni... aku cume nak cakap.. r u sure  that u r the only one hurt so much?? Have a broken heart and have no shoulder to cry on? rely on?

Sape sebenarnya yg jauhkan diri dr sape? N if u really noe me, u should think twice about our relationship before u backstabbing me when we were in 3rd year doing the degree...

orang cube tanak salahkan awak bila hal tu jadik, orang cube tudung jari n cakap kat dirik sendirik ni semua salah orang sebab percayakan awak cepat sangat walaupun br kenal 3 tahun.. orang nangis malam2 sebab hal tu n sebab org tak sangka awak buat org macam ni..
jangan ingat orang diam sebab orang saje2 nak diam.. orang diam sebab orang rasa bodohnye orang g percaya kat awak... orang ingat bila kita kawan, n awak tu adalah VVIP bg org, awak akan jaga title tu... tapi nyata org silap.. awak gitau semua orang... awak canang cite yg org rasa org exclusively cite kat awak je.. awak buat org rasa sangat org tak special pun pade awak... 

I just wanna say that, u did broke my heart... when i even didn’t expect u r the person who start the gossip.. yes, it hurt so much.. it hurt, but i forgave u... n i need u to noe that it was hard for me to forget...

U make me tone down my trustee, u make me crying all by myself n yes, u did  make my heart ache with thousand feeling of humiliation.. thanks to you...because of this circumstances.. i’m hardly trust people around me... thank you again... because of u,  i will never be the same again..

p/s: there are certain things that should be kept secret even from ur besfren or bff... and i dun think i need to explain that in details... 

Tuesday, December 27, 2011

2012.... ini bUkan fiLem... LoL~

omo..omo..omo... less then a week, i'm going to be a new me.. i mean... bukan berubah status dr single ke married  hape.. it just that, i'm getting matured... i'm "suppose".. ahahhahahha...

So, counting the days then.. praying me good things will happen.. like i'm gonna meet Bang Nuar, or some one exactly like his face just a differ character opkos.. mau ko nak buat laki jadik bapak budak pade anak2 ko seorang yang sedikit terpesong... kehkehkeh..

So, all the best to all of u too.. hope the end of year 2011, may forwarded bring more joy in 2012.. InsyaAllah.. may Allah Bless...

spEciaL eNtry La kOt~


Hoi.. hoi... da lama tak update... sekali sekali kena jugak tak update.. update ari2 kang, Nampak sangat banyak main tenet dr taip thesis chapter 1, 2 and 3.. kan? Kan? kan? Kehkehkeh...
Weekend krismas ni, gile merewang ke banyak tempat... 24 hb Dec= Christmas eve orang panggil... aku plak laju je kaki melangkah turun naik turun naik lrt, komuter n bas bagai sebab nak g sopingspee... ahahahaha.. konon bajet gantung stoking luar pintu, sah2 compom santa tak kasik pape sebab tau dasar tak sedar diri mana bleh percaya mende mcm tu.. tak baik kau... mak haku kate taleh... jgn nak gediks plak kata boleh... paham?

25hb plak, g kendurik kawen anak mak angkat haku Datin Rahimah.. kira abg angkat la konon.. ecceh.. nak angkat semua kan? Ahahhaha Kat Taman Melati, tu belah pagi, belah petang g Nurul tunang kat Semenyih... balik2 da terbongkang atas katil padahal bukan aku drive pun.. ahahahha.. thanks to you ye “Puteri Nur Alia Megat Abdul Manap” .. tanpa u, Yang, sapelah I... ahahahahhahah..

pastu 26hb  plak, kecoh teman Puteri g plak wedding adik pade opismate dia dulu kat Ampang, balik2, g Giant beli barang dapur (ecceh).. then balik UIA n terbongkang lagi dan lagi.... (astaga, anak sape ntah... jgn buat menantu please .. sape2.. take note eh?)
So, disebabkan next yearnye January, birthday aku tanak kalah dulu masa Mak nak bersalin gediks nak kuar awal tgk dunia padahal baru 7 bulan, plak tu, aci plak kuar 3 haribulan.. bajet nak duk under top 5 la konon.. natijahnye.. ha, amik ko, amik ko... gile tua dengan pantas dan tuntas... kalau penyabar, mesti kuar dalam bulan 3 ke hape.. tadek la pakai bintang Capricorn=kambing.... ahahhahahha.. patutla tgk kambeng pun bleh ko kata  kambeng ensem.. rupenya ada pertalian darah .. kehkehkeh..

ok, maaf, kembali ke jalan yang benar... just nak cite mase aku kuar sopink tu, aku memang sengaja kuar time Christmas eve sebab nak g beli perfume murah.. n da siap survey one month before kot nak beli perfume ape.. gigih tak? Gigih kannnnnnnnnnnn!!! Kalau la buat thesis pun macam ni.. subhanallah.. compom aku buat master tak sampai setahun pun da bleh abih.. hish.. hish..hish...
So, i bought this.. Christmas present aka pre-birthday present~ yeahaaaaaaaaaaaaaaaa~
ye..ye.. satu set yang buat ko keje macam orang gile sebab nak beli perfume baru.. survey buat, part time jobs macam nak mati.. ahahhahaha... tak pk hape.. janji bleh beli.. da la tadek yang 35ml.. cis kek tul...

Comel tak? comel tak? comel kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!  Because i'm a lover of purplish one, so, bende alah ni nampak lagi tempting, regardless i dun like cat.. so, just ignore the bottle fact.. LoL~ eh, rhythm la.. ahahhahahah

ye, walaupun free gift dia cume miniature of the perfume ngan beg shopping ni.. tapi aku puas ati sebab abih duit banyak n bau dia. subhanallah!!!! sumpah2 rasa nak pakai 24/7 wei!!!.. love the smell... rasa macam akulah orang paling wnagi atas dunia.. memang "purrrrr" abes la.. wallah~

Sumpah bau dia cun gile.. tetibe cam rasa nak tido pun pakai dia... konon nak abih cepat bleh beli lain punya brand plak.. ahahhahahha.. tapi puas ati la.. mahal pun kalau pakai sampai setahun... berbaloi-baloi la.. kata nak jadik pengguna yang bijak kan? Opkos kena praktis dr skang.. ahahahhaha.. sebab last year birthday present min kasik adalah perfume Secret Wish by Anna Sui, so, tahun ni sebab banyak baca review kat tenet, nak try la perfume Kety Perry Purr ni.. owhhhhhhhhhhhhh~ I’M IN LOVE~~~~~

Hence, my birthday present for my self next year....... tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu~

p/s: sape kata time birthday ko, ko asyik nak suh orang je bagi present kat ko.. apa kata ko bagi kat dirik ko sendirik... bukan buruk siku pun.. kan? kan? kan?

Saturday, December 10, 2011

weH... aRi ni mEmaNg saBtu yaNg wOw wEh!!!!

Weh2.. ko tau kan pagi tadi aku post kata arini memang sabtu yang WOW bagi aku... ahahahaa... dan  dia memang "wow" sebab...

Tetibe abang ko yang no 3 tepon... tanya kabar.. ye, memang kena tulis kat blog pun sebab dia macam tak penah je tepon tanya kabar, selalu aku yang mesej dia dulu tanya kaba... ahahhahaha.. pastu eksaited ngan ayat dia... lebih kurang camni dia susun..

"weh Nie, sihat dop? tok balik Bangi?"

 Lepas aku cakap ok bagai dan ape2 yang patut di jawab... dia tanya lagi..

"Belajar cemana? payoh ko master mung? bilo cuti ni? ko tok cuti?"

Ok, aku lagi terkedu sebab dia memang tak penah tanya camtu.. ahahhahahahah.. mungkin malam dia dia dapat wahyu mungkin... takpun, yang aku tau, biasenya kalau depa kena marah kat Ba sebab jarang call adik2 baru la terdetik nak call adik dia sorang ni kan.. abaikan part tu.. part paling best bila dia kata..

"Eh, abg *** masuk duit aritu , masuk dop? guno doh? lain kali oyak awal2 la kalu tadop duit... kade2 abg  pih tok ingat... busy atep..."

Aku plak macam.. eyh? aaaa..aaaa... masuk2, da abih pun guna.. pastu terdiam.. sebab speechless... sebab he used to be the most "abg yang kedekut" dalam family... ahahhahahaahahhaa.. tapi kalau aku hutang sesapa, aku berani mintak ngan dia je duit nak bayar utang.. ahahaahhha.. pelik tapi benar...

Ayat last yang paling aku suka weh...

"lain kali tadop duit tu mitok cepat2 la ngan abg pih"

Fullamak aih!!!! sebelum ni tadek pun penah bagi ayat best camtu.. ahahhahaha.. nampak gaya ni, bleh mintak besday present bulan satu ni jam swatch limited edition for Christmas ni.. ahahhahahhaha

sOunD chEck...soUnd cHecK... cEkedOuT~ (^__^)

Weh2!!! ari ni ari sabtu.... ahahhahha.. yea yea.. tau la semua orang tau.. tapi just nak bangga diri jap berjaya bgn g jogging n tak tido2.. balik jog makan ROTI CANAI + TEH TARIK KURANG MANIS.... *erm, tau la macam ko nak cakap, ceh~ tak guna je jog sejam kat taman Metropolitan Kepong* kan2? kan? ahahhahahha... 

Lagi rasa bangga, lepas balik jog, tak tido,... tapi gigih kemas bilik, sapu karpet, lap almari, rak buku n kemas meja study, basuh kain n tukar cadar katil, jemur Adam, taruk comforter baru, sapu lantai n lap kipas... ahhahahhahahha.. i mean, enough with those random mumbling...


Dan, mende paling best ari ni...hurm.. tanak la gitau.. nanti bila da pandai, baru aku kabbor kat sini eyh? eyh? allalalallala.. tak mau majuk.. tak mau majuk *sambil jarik telunjuk gerak2 n mata kedip2*ahahhahahhahhaha......* dush2* sepak diri sendirik sebab bajet cute.. LoL~

So, hey Saturday.... I feel GORJES today... wow!!!! ahahahhahahhaha.. cekedout then~

Friday, December 9, 2011

cEpu Mas...

"Nonie, kau bila nak kawen!!!"
*sumpah suara SIR lantang nak mati sampai semua PA2 department kat opis jenguk muka dr cubicle pandang aku...*

Hati berbisik..
*kena jawab dengan BIJAK ni...

*Dengan lafaz bismillah*
... ehem.. ala sir ni, tak nyempat2, saya pun blom abih master lagi ni.. saya kawen la Kalau....

da sampai jodoh, 
da datang seru, 
da cukup ongkos, 
da dapat restu.....


ahahahhahah.. amik..amik.... kehkehkeh... ingat gertak2 suara cam petir cenggitu org kaget? ahahhahahha.. muda lagi kot.. baru 25..er...er... i mean, baru nak masuk 26... ahahhahaha...

Thursday, December 8, 2011

bUkaN eNtry unTuK "nOh" hUjaN... kEhkeHKeh...

Hujan...


ye hujan....


keje banyak nak mati...


ye, keje banyak nak mati....


dan tu semua urusan dunia...


ye, dan tu semua urusan dunia...
.
.
.
.
.
.
.

masalah skang ade satu je....

ye , masalah skang ade satu je......



YAKNI....
 ye yakni.....
.
.
.
.
.
.

weh!! aku MALAS dowh.....
ahahahhahahhahahaha..
astaqfirullahalazimmm... bongok sungguh perasaan ni.. LoL~


Friday, December 2, 2011

...

R.I.N.D.U
I.N.G.A.T
S.E.N.Y.U.M
T.E.R.S.I.P.U

S.A.P.U
L.A.P
S.E.K.A.T

S.I.M.P.U.L
N.A.F.A.S
L.E.P.A.S

T.E.R.S.I.P.U
I.N.G.A.T
R.I.N.D.U
S.E.N.Y.U.M


dEceMbeR 3rD... u'LL aLwAys bE iN my HeaRt

Hari ini Disember 2hb, 
Dan esok genaplah 3hb, 
Mungkin aku patut lebih mengingati,
Kerana tanpa dia di sisi, 
Aku mungkin takkan wujud di bumi...
Walaupun kadang2 rasa diri dipinggiri,
Dan sering bertanya mengapa ini terjadi?
Bukan kepada org lain tetapi diri sendiri, 
Dengan nikmat terasa tidak dapat ditakhluki,
Bertambah lagi dengan perasaan dikhianati....

Ya Allah ya Rabbi,
Terima Kasih kerana memahami,
Mengurniakan aku dengan ketabahan hakiki,
Dr kecil hingga dewasa kini...

Walaupun hidup sesekali disakiti,
Tetapi Engkau sering memberkati,
Menjadikan aku manusia berjiwa suci,
Mungkin ada sedikit yang dikesali,
Tapi engkau cepat menyedari,
Lalu mengurniakan aku hati ini...

Terima Kasih buatmu kekasih hati, 
Tanpa engkau aku mungkin tiada di sini,
Enak beradu di Taman Syurgawi,
Menemanimu setiap hari,
Sambil duduk bergoyang kaki...

Dugaan mendatang tidak pernah dikesali,
Kerana engkau mendidik aku menjadi lebih berani,
Untuk menghadapi hari2 begini,
Bukan untuk menangisi nasib diri
Tapi lebih kepada mensyukuri...

Terima Kasih sekali lagi,
Buatmu insan dipanggil Ummi...

Mixed Feeling:: (T__T) & (-__-)

fEeLiNg ni... nOrmaLkaH???


Ok2.. here we go.. for the past 2 3 weeks, i’m having lots of invitation from my schoolmates, roommates, yadda2 to their either wedding event, engagement event, aqiqah event etc... n people keep asking me the same question which is: 

1) kak nonie da ade boipren ke?
2) kak nonie bila nak kawen?
3) kak nonie bila nak ade anak?
4) kak nonie tak jeles ke tgk org kawen?ade anak, ade boipren?
5) kak nonie nak tak, kawan org? Ahahahha*this is funny*
6) nonie, su yah *mak cik* kenalkan kawan ayah su*pakcik* nak? And....
7)yadda2...yadda... LoL~

Ahahhahahahha... which i think that would be really an annoying question to certain people... kan? Betul kan? LoL~ ... however, how come I’m not even distracted to all these questions... haaaaaaaa, tetibe cam duk pK2, tgk kawan2 kawen, diri rasa macam, owh kawen, best weh....weh da ade anak, alalallala comel, owh, da ade boipren.. ok.... ahahahhaha... tapi when we need  to be practically n logically think with a serious thought... dia macam, er, ko da ready ke nak pikul tanggungjawab jadik bini orang? Anak menantu orang? Adik /kakak ipar orang? Or paling haru, Mak orang??? Ha kau!! Ade berani???? So, kat sini la perasaan tu macam bagus betul mainkan peranan dia.. dia macam, oh aku tak ready... so, jgn pk dulu.. at the end, jadiklah kak nonie yang sempoi tak kisah org nak kata  ko kolot ke hape sebab tadek boipren walau umoq da 25 nak masuk 26 lagi sebulan.. hui~ mencabar2... ahahhahaah...so, normal ke ni weh? 

Tetibe teringat plak akak aku dulu abis je blajar duk kata dia tadek boipren bagai, which time tu aku kat uia 2 or 3rd year rasanya, boleh aci belasah je cakap, weh Na, rileks la, ade jodoh kang, ade la... ahahhahahaha... but to be honest, seriously the thought of getting married i mean now, at the year of 25/ 26  dun even hook in my heart... the serious thought that i would rather think for now is , nak abihkan master, nak keje, nak beli rumah, nak g melancong, n lepas tu, baru terpk nak carik bf... teruk tak? Ahahhahahah... macam ade possibility kawen lambat  or listed as andartu... hurm, nauzubillah, simpang malaikat 44 weh...ahahahhahaha...

But i do love kids, which sometimes i was like.. hurm, rasa nak bela anak angkat  dulu, kawen kemudian... ah sudah~ahahhahaa.. ottoke? Ottokaji.... i ‘ll pray to God to change my way of thinking...i really do need a drastic change... kalau tak, abih ke laut ni weh... bengom mung nonie...(^___^)

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU