Friday, August 12, 2011

aHah~

oh~ missing korea like hell!!!
ah~ craving the ride of the mummy (Universal Studio Singapore) like nuts!!!
eh~ needing Hong Kong, Macau n Shenzhen tour like damnn~
uh~ loving Melbourne much2 more like syruppp~

Tuesday, August 9, 2011

peNgaLaMan vS pEraSaaN

*hurm... al kisah tetibe jari jemari rajin nak menaip disebabkan permintaan Jaren  mahu mendengar pengalaman mengikuti mak Bonda  memandikan jenazah... *

Hi dan selamat berpuasa!!!! (^_^)
Dan2 kan nak share experience... aahhahahha...padahal dari kecik lagi ade je orang dtg umah suh mandikan baby meninggal bagai... tetibe rini gedik g post kat fb cakap excited nak ikut Mak Bonda g uruskan jenazah..siap cakap 1st time experience.. kononnnnn~ padahal berkali2 da kot.. ahahhaha... saje je cakap bohong, so that, raya nanti aci bleh mintak ampun kat semua orang.. ahahhahah.. bajet !!!

okeh.. cakap mengenai pengalaman.. patutnya nak kena suruh mak bonda menaip2 keyboard ni dan menceritakan pengalaman2 nya... kalau tanya empunya  blog... ia lebih kepada perasaan rasanya.. yakni perasaan tika ko mengikut Mak Bonda ko uruskan jenazah... hurm.. pengalaman memang tak dapat nak cakap sebab terlalu mentah pun dalam skill2 ni.. walaupun selalu je ikut mak bonda ke ceramah kursus2 jenazah, pengalaman mandikan jenazah yg kutu keluar dr kepala tak henti2, mandikan jenazah dengan isi2 hancur, uruskan jenazah dengan memandikan otak manusia mangsa kemalangan di dalam penapis teh, jenazah aids yang dimandikan dengan klorox.. tu memang aku tak mampu cerita.. cuma kadang2, bila mak Bonda balik dr uruskan jenazah dan dia tanak makan or sentuh nasik... maknanya, ade la cerita yg pelik2...

dan bagi aku, aku mungkin lebih kepada perasaan... macam, ape perasaan ko ikut mak ko g urus jenazah bagai..perasaan, bukan pengalaman...hurm..cebana nak cite eyh? kalau senang nak kata, kira perasaan tu bercampur gaul.. takut ade, berdebar ade, risau pun ye, seram sejuk apatah lagi, plak tu siap nak muntah bagai..heee~ memacam la.. so, here the conclusion that i can put it together just for a reminder 2 me:-

Perasaan 1)
 really2 need to be very knowledgeable in terms of hal2 agama ni.. tak tau banyak.. skit pun jadik la.
-contohnya, melawat si mati adalah seelok2nya hanya selama mana kita membaca yasin (kira abis baca, terus balik, jgn duk ngade nak lepaking bukak kelab bual ke hape kan)
-menitiskan air mata walaupun terkena si mati, is ok... yang TAK bolehnye, adalah meraung2 sambil menggoncang2 tubuh si mati
-bagi si suami, adalah tidak batal air sembahyang si mati (jika isterinya) jika dia mencium muka untuk kali terakhir.. tetapi yg terbatalnya wuduk, adalah si suami itu td.. yakni, tatkala ingin menunaikan solat jenazah, si suami wajib berwuduk kembali...
-etc

Perasaan 2)
betul2 kena banyak sabar layan kerenah family si mati, jiran2 tetangga si mati dan sedara mara serta anak beranak yang sewaktu dgnnya... kalau tak sabar, memang da lama sorang2 makan penampor free...
-hurm, tang ni, korang kena experience dgn berjenis2 perangai manusia yg pelik2...contoh2nya, org2 tua yg asyik duk ikut adat, bukan ikut sunat... tapi ingat.. sekurang ajar mana pun org tua, hormat org muda terhadap org tua, perlu di jaga.. 


Perasaan 3)
betul2 kena kuat tang tgk mayat, kalau tak, sumpah tadeknye duk menaip lagi tetgh memalam buta org lain semua da tido.. :)
-bila mana dtgnya mayat itu, tidak semuanya kembali dengan keadaan fizikal yg sama...contohnya org yang ade diabetes, tak sama ngan orang yang mati from accident... org yg hayatnya penuh pahala, berlainan ngan orang yg hayatnya begelumang dosa..sesungguhnya Allah itu maha adil~

Perasaan 4)
sumpah akan bagi ko satu perasaan yang menusuk kalbu dan rasa, cebana seksok kalau ko mati??
-tiap kali kau hamparkan kain kapan putih sebanyak 3 helai di atas tilam serta ditaburi debu gaharu dan air mawar, tiap kali tu jugak ko akan terpikir.. adakahade pewaris, anak2 serta sedara mara yang akan berlumbe2 untuk memandi dan mengapankan kita... cukupkan ajaran agama yang kita bekalkan untuk anak2 supaya menjadik anak yg soleh dan solehah... serta cukupkah bekalan2 pahala ke akhirat kelak?

Perasaan 5)
tang tu jugak, rasa seksok nak buat rumah, kena gitau arkitek tu rumah dengan syarat ade tempat khas bila mati seksok, senang orang nak uruskan jenazah kat umah.
-mengiringikan jenazah2 yang miskin hartanya dengan keadaan rumah yg uzur serta kesukaran dalam memandi dan mengapankan mayat, mengapa tidak kita sediakan satu ruang untuk persediaan kita kemudian ari jika ade kelebihan wang  sedikit sebanyak

p/s: semoga, pekara2 sebegini menjadik pedoman buat saya  dan kawan2... renung2kan dan selamat beramal~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU