Thursday, April 28, 2011

bEnci eMo2 ceNggiNi

Sometimes, is it not about the way ur parents teach u how to become a person, how to behave gracefully, how u communicate with people either old one or younger one, but it about how u manage to transform urself become a good Muslim or Muslimah... 

Contohnya: Bila seseorg bapak tu kejenya mencuri... mungkin dgn hidayah yg Allah kurniakan, tak semestinya (InsyaAllah) anak dia tu akan jadik perompak... korang carik la sendirik maksud tu... tapi satu je kat sini aku nak cakap..

Aku sangat2 kecik ati bila tiap kali aku tegur dgn cr gurauan ataupun elok2.. alasan kau hanya: family U lain, family I lain.. mak U ajar U elok2 camtu.. mak I tak ajar semua tu...

Satu je aku nak tanya kau weh, pernah dgr ade sabda Nabi dia cakap TUNTUTLAH ILMU HINGGA KE NEGERI CHINA... ade mak kau suh kau g blajar kat china? ade2? ko pK la sendirik.. malas da aku nak kupas.. kalau tak paham jugak, memang aku tak tau nak kata ape da..sekian..

apE??? dA sApLoh haRi??? aSaL mCm bR paT Lima aRi terAsa... sOb2~

Masuk ari ni, Nak masuk 10 hari da kat umah... hati tak penah pun risau result nak kuar minggu depan, keje RA bertimbun2 tak buat langsung, dan project paper paling hagham sebab tak sentuh pape pun wehgilekaunakmampussajacariknahaslatu...

Sebabnya, pade aku, RUMAHKU, SYURGAKU...so, kat umah, tak pikir mende2 duniawi... keje kau, asyik ikut umi g kenduri kendara, teman g lawat org sakit, tgk org miskin, g masjid teman Ba, dgr org ngajar kat mana2 coz ikut umi,n ikut umi g buat kursus jenazah segala... heaven tak? heaven kan? kan? kan?... tak payah nak serabutkan otak pikirkan banyak mende contohnya.... owh, tak lunch lagi sebab tadek duit, tak siapkan keje lagi kang ajiz marah, tak betulkan lagi ape madam Aziah nak, yadda..yadda..

Tapi..........................................

Tetibe cam cek balik tiket flight, kul 7.50 pm 30 April, ko da kena fly balik KL, jadik histeria kat umah jap! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... asal kena balik, asal? asal? tak puas hati tul.. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...emo2...

Tuesday, April 26, 2011

cAra Nak gaIn paHaLa kAu nAk taK, kaU nAk taK???

Arini ikut Umi aku g ngajar org cara2 nak urus jenazah.. yeah2.. mak aku cam ustazah tak bertauliah la.. bukan ustazah pun, tapi sebab Baba aku da jar dia, dia pandai, so, dia g ajar org supaya orang lain pandai, dan orang lain g ajar lagi org lain, supaya orang2 lain pandai yadda yadda...

Perkara pertama yang aku masuk otak tak kuar2 da ilmu dia ( i mean, selain dr urus jenazah la sebab aku da tau sebe sedikit nak buat semua tu sebab kdg2 g teman umi mandikan mayat...plak tu kadang2 mak kau aci bungkus je mayat kat umah pun kalau ade baby meninggal tak cukup bulan ke hape..) tapi... haaa.. tapi kali ni, bila ikut, u learn something different.Kalau aku gitau ni, mesti korang gelak cakap aku da tak lama da.... hahahhahahha.. tapi siyes weh.. senang gile nak rebut pahala ni..cakap la kalau ko nak kata aku gatal ke hape.. tapi pade aku, bende ni wajib kita tau n sebarkan kat kawan2 yang da kawen, nak kawen atau bakal kawen...yakni:-

Kalau ko serve ur hubby a cup of tea dgn lemah lembut dan berhemah ( bukan aci, bang nak air-dush2, baling botol air coke ke hape kan, ko kat dapur, hubby ko kat ruang tamu.. konon2 nak jadik version ala2 kungfu hustle la kunun.. ceh.. pigidahhhhhhh~) PAHALAnya adalah sama dgn kau g mengerjakan umrah... (masuk bab2 gini dalam entri sementelah umo da 25 ni adalah perkara wajib rasanya.. hahahhaha)

Ape? tak paham? ok2,  camni la..see the overal perspective, ko nak g umrah, ko kena ade dalam 7 8 ribu, kan? ko nak buat umrah, kena g kursus bagai , kalau sape2 yang tadek basic ke hape, pastu kalau kita g n betul2 buat umrah sungguh2.. bak kata Umi aku.. tersangatlah penat... then, cube ko bayang..dengan skang punya zaman, kopi siap ape 3 in 1 kot, bancuh2, taruk dalam cawan, letak atas piring, amik pinggan kueh, taruk biskut keping ke hape..  letak dalam dulang... g bawak kat laki kau.. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... senang tak, nak dapat pahala? senang tak? senang tak??? uihhhhhhhhhhhhhhh.. kacang je beb...

Back then , I was laughing asking my mum, uih mi, kalau cenggitu, tiap masa la org buat air kat laki org seksok... nak dapat pahala punya pasal.... then my adik , Jannah said: mesti kembung perut husband minum air banyak sangat.. then kami ketawa terkekeh-kekeh.. hahahhahah.. owh, abaikan2... heh~


p/s: kang aku cite lagi ape yang aku dapat.. best weh ikut mak kau.. hahhahahha.. akhir kata.. jadilah Anak Emak.. LoL.~

Friday, April 22, 2011

bAngGa jaDik aNak pOmpuaN hJ. yaAcOb aWaNg

Bgn pagi2, solat subuh jemaah, lepas abis mengaji, tak tido balik lepas subuh sebab niat nak g dgr Tok Guru mengajar ngan kak Na, kakak n aku... semalam da mintak izin ngan mak Bonda.. tetibe pagi td...

Umi: Nonie tok payoh la g bandar, ikut umi g meeting la
Nonie: meeting gedio?
Umi: ikut jela.. jgn duk banyak tanya...

Ko paham tak perasaan orang tak ikhlas nak ikut? da la memang hajat nak g kb dgr org ngajar, tetibe mak kau tak kasik, tapi malas nak bising... sebab sisa rasa bersalah g tido time nak kena prepare lunch tu masih blom hilang sepenuhnya...masuk bilik air, saje ingat nak mandi lame2 so that, bila ko kuar, mak kau da g.. skali..

Ba: ni sapio hok nok ikut Umi, duk gapio nyo lagi lamo tu
Da sudahhh... kalu Baba aku yng bersuara... memang haram la tanak g kan.. takut okeh.. GARANG!!!.. dasar anak penakut memang cenggitu la.. LoL~ so, ikut la Mak Bonda

Kau tau dia jak g mana? g sini... hahhahahhahaha 
















kau tau sebab ape? sebab bapak ko terime anugerah tapi dia taleh g sebab tak sihat...so, mak kau wakil...












Kau tau ape yang ko dapat?
 Kenal budak ni... Mohd Qayyim Nizar Bin Salmi... buta tapi da hafaz Quran 5 juzuz..Johan realiti show tv9 adikku sayang




















Kau tau ko jumpe sape?
Mamtan Menteri Besar Perak: Dato' Seri Ir Mohd Nizar

















Kau tau ape mak kau nak ajar kau???
Bila umo kau da 25, politik2 nye hal tu wajib mengalir dalam badan kau... sekian.. hahahha








jUmaAt yG hEaveN, kAu???

Hurm... pagi ni pagi Jumaat!!! umi kejut subuh then jemaah same2 ngan Ba... the best part... Ba buat sujud sajadah!!! oh..oh.. selalunya time bulan puase je sempat buat bende2 cenggini tu pun tiap kali kat masjid...arini, ah..ah..ah... Ba buat kat umah... ah!!! heaven2... Bang ajiz, bleh tak nak cuti lame2 lagi? aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ boley la.. boley la..

p/s: sampai skang still tak hafal2 lagi sebutan tiap kali sujud sajadah, mesti ikut Ba baca kuat2 je.. (-_-') .. hoi!! da umoq 25 okeh.. g ngapal skang!!!!

nAk saNgat2~

Rumah Idaman....


kredit to this person which i search the pic tru Google images.. heeeee

Tetibe cam, tanak kawen dulu sebab nak kumpul duit beli rumah kat tepi sawah padi tepi bukit area kampung2 pastu nak hias rumah tu cantik2 pastu taruk mini cooper merah sebijik buat g keje, Murano sebijik buat balik kampung, new beetle merah sebijik buat g masjid n Hilux sebijik buat g pasar... owh2!!!! suka2...oh2, pastu kena ade kebun durian bagai belakang umah, tepi rumah kena ade tempat tanam sayur2 organik segala n depan umah ade tempat budak2 main kejar2 atas rumput carpet.. owh2... bila nak dapat semua ni.. arghhhh!!!

Thursday, April 21, 2011

eNtri baLik kaMpuNg wEh!!!

Hurm... did i tell u that i was in my hometown just now???da 2 malam tido kat umah.. kat kampung... tido dalam bilik sendirik.. ko tau ape rasa dia?? heaven weh.. HEAVEN!!!!sumpah!!!

Walaupun Kelantan cam panas bahang tak ujan2 (which equal to being in Gombak) so, tadek motif nak merungut2 walaupun kat hostel ko pakai baju sehabis tak cukup kain, tapi kat umah siap kain sarung batik bagai memangayukalaubakalmakmertuatgkterussuhanakdiakawentangnigakweh... hahhahahah..

pagi semlam sampai, terkejut sebab 2 2 parent ko dtg amik, Ba drive, n umi co-pilot...selalunya, salah sorang je tg amik, kalau skali pun if i went home by flight, sah2 dua2 dtg amik, kalau naik bas, jarang la 2 2 nak amik... i thought my Baba was already in a good condition, somehow, dia gitau, pagi tu Umi bagi Ba bawak keta sebab pagi2 tadek orang n da bape bulan dia tak bawak keta... still, Alhamdullillah then

disebabkan pakcik bas bawak laju cam testing nak masuk list join McLaren kat F1, aku sampai awal pagi tu kat kb, kul 5 da sampai, sepatutnya 5.30, or 6pagi kan, tapi sebab tak bleh nak tetibe bgn g senyap2 duk sebelah driver bas btaw kat dia bawak slow2 sebab ko blom kawen lagi n tanak mati awal, berjaya la jugak, pagi tu g subuh jemaah kat Masjid ngan ayahanda n mak bonda serta Kakanda sorang... tetibe cam rasa 2 beradik je kat umah cam hui!!! exclusivenye weh!!! (jakun sebab selalu kat umah ramai org.. hahahhaha) end up, aku paksa adik aku Jannah g btaw umi cakap aku nak makn roti canai kat luar ngan umi ngan Ba.. hahahahaha...

elok je nak kuar kul 7 tu, ba cakap dia tak larat, so, kiteorg 3 org kuar g beli nasik.. NASIK KERABU okeh.. peberet aku weh... bersama beberapa lagi makanan pagi yang fullamak aih!!! sate+nasikkapit+sambal+pulutpagi+nasiklemak+nasikbelauk+kueh2kelantan+air teh beng n teh o beng...makan sambil borak2 kat meja dalam sejam setengah sambil bergelak ketawa ngan ayahanda...lagi skali, perasaan HEAVEN tu buat ko senyummmmmmmmmmmmmmmmmmmmm memanjang owhh..owhh.. best2!!!

After that, ajak adik aku tgk Running Man, mandi, tang tunggu nak g masak ngan Umi tu, bleh plak kau si mata rabun!!! gatal g tido bgn2 da kul 4... haram jadah kuang ajaq tul... terlepas peluang nak berbakti kepada org tua demi melahirkan seorg anak mithali... mak kau masak sorang, adik kau tgk Running Man, ayah kau tgk tv sorang2 tadek org picit2 kaki!!!! bodohnye ngantuk!! tido lagi. tido lagi.. arghhhh!!! tensyen!! disebabkan rasa berslah yg menggunung, mak kau ajak g solat maghrib kat masjid kul 7 tu, terus cakap Yesh sebab nak hilangkan rasa besalah weh..tetibe cam aritu, dapat pahala berlipat ganda sebab rajin g masjid.. tetibe cam rase.. perghhh.. camni rasanya jadik anak tok imam... hahahhahahha...er..er... maaf2, sedikit kurang sopan disitu.. tapi papehal pun, entri ni just nak cakap...

BALIK KAMPUNG ADALAH MENDE YANG PALING SONOK ATAS DUNIA NI BAGI AKU SELEPAS TANG MAKAN DURIAN N MINUM SIRAP SERTA DRIVE MINI COOPER MERAH.. sekian...

p/s: sejak bila plak ko penah drive mini weh? aihh!!! masalah tul kalau kuat berangan ni... aihhh!! aihhhh!!


Saturday, April 9, 2011

eM...Aii...eSs...Eef...2 0 1 1 ... wiIii~ Part 2

So, bersambung kita.. untuk part 2 ni.. banyak yang dia jual kat situ.. ade yang hand made bagai.. harga tayah cakap la weh... memang kalau ko student cam haku aci gigit lidah je tgk.. ah!!! kena carik sugar hubby ni weh.. ahhh!! gile2...

1.Made in Indonesia

cantik tapi stabil ke weh? tak paham.. tak paham...


2. Paula Moda.. never heard before.. kalau angela moda tau la.. hahahhah.. these were the version that u have to order them 1st.. not the ready made one... Fantastika!!!


semuanya heels..aigoo~


Motif Dragonfly... purple kot~ hehe


Peacock!!!! ahhhhh!! Cantik, lawa, jelita, cun!! ahhhh!!


Wondergirl shoes blink2...


Masquerade Shoes

3. er..er.. yang ni da lupe brand dia.. Princess kot..



Red one!! Found u!!!!


Scarry skit... kan?

4. yang ni pun same.. Auntie pekenbende ntah..sorry wak.. saya terpukau tgk kasut samapi lupe tgk brand..

Yang ni sangat cantik kalau tgk real... tapi sebab takut nak amik dekat2.. just dapat zoom je.. dia hand made buat dr batik.. ah!!! cantik!!
p/s: bukan kaler kuning ekceli.. tapi gold.. n u must noe that i hate yellow very much.. heh


sesat jap ade sling beg yang cute ni.... tapi mahal okeh sebab handmade..same brand ngan kasut batik tu.. benci kau!!

5. Ni plak yang kasut putih biase tapi kite bleh suh dia lukis2... brand Amaze kalau tak silap aku.. mana ntah tadi business card dia yang aku amik tadi ntah..




Cute kan? kan? plak2 bagi budak2 kecik pompuan pakai.. ooooo sweeeettttt~


Hah? ade lagi? apeeeeee? part 3? alaaaaaaaaaaaaaaaa~ malas la nak upload gambar ni.. owh, sebelum lupe.. seperti biase...



hahahhahha... Zhang Toi.. kasut2 dia tak berani nak snap sebab ramai workers dia jaga.. hahaha

eM...Aii...eSs...Eef...2 0 1 1 ... wiIii~ Part 1

Ah... ari ni ari sabtu kan? kan? lagi 3 hari nak exam.. paper straight plak tu 12hb n 13hb... tapi ... tapi.. tapi kan.. aaaaaaaaaaaaaaaa... taleh tahan godaan la.. so, terpaksa paksa Min ikut jugak g sini..

Tadaaaaaaaaaaaaa~ hahahhaha.. sorry min.. pakse rela je ko kan? tu la sape suh jadik Best Fren Nonie Alyani.. LoL~

Mesti la gambar aku lagi sebab da blog aku kau pesal nak kecoh2 complain? heh~

Walaupun org suka cakap kaki aku kaki gajah.. heh .. kau, siap la...jaga la kau.. semata2 sebab pakai size 7/8 ... tapi aku tak pedulik semua tu sebab aku memang gila kasut... bercita2 bila keje nak pakai selekeh2 baju bajet kedai bundle tapi nak make sure kasut tu either Jimmy Choo punya brand or LV ke, channel ke.. hahahhahha.. Coolio tak? kan? cool kan? berangan la weh.. ceh~ ok.. below are certain pics that i snap.. luv the design but somehow.. highheels bleh buat kaki ko lompang beb.. jaga lutut weh.. barang nak pakai lama dowh.. yang pelik2 tu semua competitionnye shoes.. yang biase2 tu, baru yang practicalnye shoes.. hehe.. have fun dowh.. ah!! kena kawen ngan anak raja ah camni.. LoL~
Here there are:-

1. Yang skali version ngan baju.. SEDONDON org tua2 kata..

Motif Bunga2 an..aaaaaaaaa.. coolio ahhh!!

Perhatikan kasut tu betul2 kepala NAGA okeh!!!


Kaca okeh.. kaca!!pakai bedarah kot~


ni motif coral...or seashell la lebih kurang.. comel okeh.. comel..


ni motif hutan la kot.. eh, silap2..nature2.. hutan pale hotak kau.. dasar tak reti pesyen... haha


motif reben2... kot~ *umph.. cute~


Futuristiknye motif.. agaknye la... semacam je tgk.... hahhahhaha
*abaikan makcik kat depan tu... heh*


yang ni sumpah tak tau motif berdasarkan hape.. rotan2 mungkin? ataupun sesuai ketika musim banjir barangkali.. hurmmm *siyes pK nih*

owh.. banyak sangat la pulak kan... so, kira buat part 1 dulu eyh... kang part 2 sambung lagi.. cekedout!!!

Seperti biase.. last but not least.. gambar gediks sendirik.. hahahhaha

Friday, April 8, 2011

maKan2 bErsaMa aHjuMma... wiiiii~

Arini mood malas gile.. patutnya kena g jumpe Madam aziah kul 11 pagi kat kaed sambil2 nak kena bagi nama untuk sape yang ade problem ngan my3snye survey tu.. tapi disebabkan malam sebelum tu tido kul 4.30 pagi siapkan keje Madam Aziah bagi.. kul 11 baru bgn... okeh.. amaran bahaya.. amaran bahaya...jgn buat bini.. jgn buat ini budak nama Nonie Alyani ni... haahhahhaha.. disebabkan tgh period, tu yang tido pun terbabas bagai kan.. bgn2, mandi, borak2 ngan roomates bilik sebelah, baca2 notes jap (jap je, selebihnya duk berangan.. teruk2)... tetibe Zarith dtg bilik..

Zarith: akak, da mandi ke? Jom, Zila ajak g Lunch korea..
Me: heh? da mandi da.. aik? nak g skang ke? boleh la..

so, tukar2 baju, turun g bilik Zila n off to Ampang point.. B4 that, singgah Library jap anto buku.. tetibe cam Ya Allah... badmood balik sebab berlaku kejadian yang tidak diingini.. tapi malas nak cite kat sini.. entri lain ah.. so, amik Min kat tangga besar menjadikan 5 budak lapar kebulur meredah jem nak g Ampang Point semata nak makan kat kedai Ahjumma... heh~ n here the result....

p/s: lain kali jgn bawak bf skali, kang dia takkan ngaku kau tu gf dia sebab makan cam org gile... pastu bleh singgah korean town beli eskrim melona lagi.. haish!!!

WELCOME TO GOMONE KOREAN RESTAURANT


Ni ahjumma ngan workers dia.. baik dan sangat soft spoken.. selalu sangat g sampai da kenal da kot.. btw, kalau g kedai dia, jgn panggil dia ahjumma weh, lom kawen lagi tu...


1. Aku punya; Dolsot Bi Bimbap

Before

After
Note: kalau korang tau, nasik ni selalu diorg makan yang dalam periuk tu? contohnya dalam cite Full house ke hape tu.. tau2? this food is my feberet okeh.. yummeih!!!

So, ni aku n Zila *tadek kaitan tetibe kan? hahahahha



2. Zila punya: Kimchi Chi Ghae
Tetibe 2 org ni nak jadik model kan.. hahaaha


3. Min Punya: Dhak Bulgogi

Note: Tuan dia tanak bergambor sebab pakai selekeh katanya.. heh... memacam la..jap2.. betuk ke ejaan tu? ah!! lantak kau la..

4. Zarith punya: Dhubbokki

ini modelnya.. LoL~


Note: ni selalunya snack diorg yang jual kat tepi2 jalan.. kalau sape2 tgk WGM yang Yong hwa makan ngan SeoHyun time 1st day diorg recording WGM... dhobbukki aka rice cake.. pedas okeh. rasa dia chewwy2 skit.. tapi best..

5. Yan punya: ah sudah.. tak hengat pe bende dia makan.. hahaha, siap lupe amik gambar lagi.. maaf.. ini bukan diskriminasi kau yan.. lupe dowh sebab semua tgh mentekedarah.. LoL~


sorry eh yan.. hoho.. lupe dowh nak snap gambar makanan ko.. semua tgh mentekedarah time ni.. ah!! maap2..kira ganti ngan letak gambar ko banyak2 la eyh? eyh?


Note: yan punya adalah soy bean paste tu.. dwaJaeng ke hape ntah.. yang kalau dalam family aouting selalu diorg masak sup ni pagi2 yg Jae Suk suka g taruk perencah megi tu.. pastu Hyori marah..hahahhahah

btw, nampak gelas air atas meja tu? air biasenya free... sedap.. rasa macam ala2 jagung terbakar camtu.. hahahhaha.. bak kata yan la.. tapi siyes kalau kiteorg lepak situ.. berjug2 jugak la abih kat kami.. hahahhahaha

Tak cukup ngan semua yang di order... konon perut besar sangat kan g tempah lagi side dish dia

1. Mandhoo aka Dumpling Korea goreng la lebih kurang




2. Pha Joen aka cam lempeng seafood.. ah.. ye kot.. hahaahah



p/s/s: eskrim tak sempat nak amik gambar sebab semua rakus makan tak hengat dunia.. lain kali la beb... heh... owh kalau sape2 nak g, kedai ahjumma ni kat level 2 tak silap, depan Popular book store dalam Ampang Point Shopping Centre.. till then, chow chin chowwwww~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU