Tuesday, June 29, 2010

...

ya allah ya tuhanku, jika benar ko panjangkan umurku hingga ke hari ini untuk mengujiku dengan musibah2 yang kau berikan ganjaran disebalik kesabaran itu, aku memohon kekuatan zahir dan batin untuk menempuhinya..sesungguhnya engkaulah Allah yang Maha Mengetahui sesuatu yang tersembunyi...amin

What is lactose intolerance?

owh..gile2..umo baru 24 young olds da berkepuk2 kumpul penyakit...haish!!! aku ingat selama ni minum2 susu, pastu tetido sampai berjam2 tu, biase.....aku ingat bila minum teh tarik, pastu sakit2 perut cucuk2 tu, biase......aku ingat bila aku minum pape yang dicampur susu, tak kira susu pekat ke, susu cair ke, aku rasa nak muntah tu, biase..RUPA2NYA, MEMANG LUAR BIASA!!! Haish Lagi!!!!!

Lactose Intolerance


Lactose intolerance is the inability or insufficient ability to digest lactose, a sugar found in milk and milk products. Lactose intolerance is caused by a deficiency of the enzyme lactase, which is produced by the cells lining the small intestine. Lactase breaks down lactose into two simpler forms of sugar called glucose and galactose, which are then absorbed into the bloodstream.

Drawing of the digestive tract. The stomach, liver, large  intestine, small intestine, appendix, and anus are labeled.
The digestive tract.

Not all people with lactase deficiency have digestive symptoms, but those who do may have lactose intolerance. Most people with lactose intolerance can tolerate some amount of lactose in their diet.

People sometimes confuse lactose intolerance with cow milk allergy. Milk allergy is a reaction by the body’s immune system to one or more milk proteins and can be life threatening when just a small amount of milk or milk product is consumed. Milk allergy most commonly appears in the first year of life, while lactose intolerance occurs more often in adulthood.


What causes lactose intolerance?

The cause of lactose intolerance is best explained by describing how a person develops lactase deficiency.

Primary lactase deficiency develops over time and begins after about age 2 when the body begins to produce less lactase. Most children who have lactase deficiency do not experience symptoms of lactose intolerance until late adolescence or adulthood.

Researchers have identified a possible genetic link to primary lactase deficiency. Some people inherit a gene from their parents that makes it likely they will develop primary lactase deficiency. This discovery may be useful in developing future genetic tests to identify people at risk for lactose intolerance.

Secondary lactase deficiency results from injury to the small intestine that occurs with severe diarrheal illness, celiac disease, Crohn’s disease, or chemotherapy. This type of lactase deficiency can occur at any age but is more common in infancy.


Who is at risk for lactose intolerance?

Lactose intolerance is a common condition that is more likely to occur in adulthood, with a higher incidence in older adults. Some ethnic and racial populations are more affected than others, including African Americans, Hispanic Americans, American Indians, and Asian Americans. The condition is least common among Americans of northern European descent.

Infants born prematurely are more likely to have lactase deficiency because an infant’s lactase levels do not increase until the third trimester of pregnancy.


What are the symptoms of lactose intolerance?

People with lactose intolerance may feel uncomfortable 30 minutes to 2 hours after consuming milk and milk products. Symptoms range from mild to severe, based on the amount of lactose consumed and the amount a person can tolerate.

Common symptoms include

  • abdominal pain
  • abdominal bloating
  • gas
  • diarrhea
  • nausea

p/s: tak larat da nak baca... sambung la baca sendirik.... Haish!!!

Monday, June 28, 2010

*siGh*

Susah hati..


sangat susah..


sampai rasa tahap taleh nafas..


bleh tak... nak g pinjam duit ngan Ah Long dalam 2 juta???


so that, orang yang saya sayang tak lagi sedey dan happy2 ja...

*SIGH*

nGiDam~

owh..tetibe rase nak hisap Shisha Cherry!!!!!

p/s: baru aku paham asal orang laki mesti hisap rokok tiap kali dia rasa nak isap rokok...heh~
okakugilekehapangidammendeyangbolehbuathatirosak

Tuesday, June 22, 2010

I Lap U Lah, Umar!!! Cik Nonie Lebiu~~

Jom masuk contest blog Kak Rina!!!


Owh...masuk contest ni saja untuk suka2....thanks to Kak Rina sebab jual baju murah2...I Lap u jugak lah Kak Rina!!!

Umar Mu’az Bin Mohd AjmainSyah. Anak saudara yang ke-18 dr 20 orang. Manja, Comel, dan suka didukung. Walaupun lahir tidak cukup bulan, Umar kuat dalam berjuang untuk terus hidup. Ditahan 2 minggu di dalam wad pada hari ke -3 selepas dilahirkan, Hospital merupakan rumah kedua padanya dan kami. Dia tetap tersenyum dan ketawa apabila ditegur. Penceria hidup Ayahandaku a.k.a Tok Ayah yang baru menjalani pembedahan tulang belakang dan sangat manja dengan Tok Mie nya. Umar Mu’az , Cik Nonie sayang awak!!!!!


p/s: saya tag kamu2...jom shopping ngan kak rina, baju korea yang cun2 dan harga murah dr blog2 lain!!!

1)Naddy

2) MimieMon

3) Kak Aya

Sunday, June 20, 2010

wAnNa tHis n thAt~


~Waiting for this purse (maybe purple or red colour) on July~



~Wanna this bag...arrrgghhh!!~

Wednesday, June 9, 2010

beRanGaN 2 pEntiNg...kiHkIhKih

Hurm...mood org mengawan skang ni kan? yakni kenduri kendara...haish!!! kat umah ade dalam 44 jemputan ngan purata 4 umah sehari..gile tul..memang mabuk gulai habes...

so, in the end, aku ralit tgk baju2 org kawen..plak2 minggu lepas tgk cite cinta dan anugerah (indon drama- 5.30 tv9) ..by the by, i love the kebaya wearing by them during engagement day..hurm..nak jugak try pakai, tapi...hurm lagi..seksi sangat..n too fit to the body..sah2 la taleh nak buat cam habit biase aku kan..hahhahahha..( pakai baju seksi2 , mahal2 dalam bilik..hahhahaha)..kang sah2 org kata aku gila..here the kebaya that i wish to wear..hurmmm..

1) aaaaaaaaaaaaaaaa..baju ni cun. leher dia best..butang baju dia cun..senget2...adakah macam aku? hahhahahha..not too sexy..but then, it transparent..haish!!!

2)hurm...putih..cun kot kalau buat time majlis tunangan..hahhaha..tapi sah2 kalau aku pakai memang compom 100% kena terajang kat Ba sampai Jepun tanpa guna passport..hahahhahahhahahha


p/s: u noe what??? it cost almost rm325 sepasang..kihkihkih..gile mahal nak mati baju..baik aku g beli kain cotton yang 2hengget semeter..siap upah jahit bleh lagi beli lagi 20 pasang..hahhahaha...baik aku kumpul duit untuk 10 tahun sebab nak beli mini cooper merah..ade gak pekdahnya..hahhaha..so, berangan tu penting!! ya!! itu moto untuk bulan ni..hahhahahha

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU