Thursday, January 21, 2010

hukUm KarMa..

Hurm..kalau nak ikutkan nafsu amarah..memang aku bleh mengamuk..kalau nak ikutkan nafsu amarah jugak, memang aku rase bleh g sepak2 orang tu….

But then, aku dapat rase…mungkin Allah nak tunjuk sumthing. Dan bila dipK2, dan YES!! Salah aku jugak..hoho…hukum karma: what u give, u get back…wallaweii beb!!

Dan disini, kesalahan aku adalah I hate people without no reason..eheh eheh..padan muka ko!!! Hoho..tak pasal2, aku pun dapat tau cite yang ade orang tak suka aku n marahkan aku walaupun aku kurang kenal pun dia..ye ye..padan muka sendirik!!!


p/s: padahal panjang agi nak story..tapi aku malas sebab duk buat esei english..hahhaha..lain kali ah sambung...

hUrm~~~

Ya allah..sungguh hati ni gundah gulana..bukan mikirin masalah negara, juga bukan masalah keluarga, juga tidak pade masalah jiwa..hatta tiada kaitan pun dengan masalah pakwe2…tapi masalah itu!!! Masalah yang sangat complicated untuk di Tanya…ya!! MASALAH ITU!!!

Tuesday, January 5, 2010

Isu Tadek Boipren n Bila nak kawen- EDISI KESIMPULAN…hahahahah

Ni orang tgh geram sebenarnya…salah ke tadek boipren di kala umo meningkat 24 tahun ni?? Salah ke tanak pun ade boipren time tgh belajar kat uia ni?? Salah ke, kalau tolak sesiape yang try nak ngorat2 di kala ade orang nak ni??( gile perasan habes..ekekekkek) Salah ke???haish!!!

Aku pun tak paham asal korang duk asyik tanya hal ni..padahal mak aku tak sibuk nak menantu lagi pun I mean regardless dia da carik orang tu lain cerita la kan, tapi dia tadek la face to face nak suh aku kawen pun lagi....apa barang kan, korang nak sebok. Pade yang gurau2 tu, ok la..kasik can la kan, tapi pade yang siyes tahap pembaca berita tu..ko pehal beb??? Ade aku susahkan ko ke??? Aisey~~~

Sungguh bukan aku mintak pun, nak buatkan hati skit punya keras cam ni, bukan jugak aku memilih, nak carik calon yang best2, tapi da memang hati ni selamba rock tadek feeling nak bercinta pun lagi..sungguh...memang zero habes tahap kegatalan nak berlaki ni. Kalau kate nk amik anak angkat tu, ade la 30% rase nak ade anak angkat skang..hahahhahah..tapi bab nak boipren-gurlpren,nikah kawen ni..memang please..lain kali bleh tak!!!

Tak ready tu satu hal, lagi satu plak, memang hajatnya hati tanak bercinta pun…nak kawen je terus, senang cite, tayah ade adegan2 gaduh2, clash. Pujuk2, sambung balik.. Then, Majuk2, clash. Pujuk2 lagi, pastu sambung balik..cam klakar je…baik kawen. Duk diam2, nak majuk ke, nak gaduh ke, taleh dibuat main cerai berai tu..kan2?? hahahahahha…mungkin prinsip orang, takkan same..sape tau apa yang kita rancang bleh ditukar dengan kun fayakun dari Allah subhanahuwataala..so, y not just be happy as u r now n keep ur head straight…aci Nampak longkang, lompat skit, aci nak terlanggar orang, lari skit..kan2??? sesungguhnya jodoh dan pertemuan itu, di tangan Allah…

sAkiT haTi @ Hati saKit~~~

Kadang2, dalam diam , kita tak sedar kita sakitkan hati orang…kadang2 , dalam marah, kita tak sedar kita lukakan hati orang, dan kadang2,dalam gurauan, kita memang tak sedar kita kecilkan hati orang…dan patut ke kita nak terasa jika ade kalangan kawan2 kita hatta kawan baik sekalipun atau kawan biase bila part terase-mase ni terjadi…mungkin ye- akan terasa… dan mungkin tidak- kalau kita pK akan hukum karma. Maksudnya, mungkin dulu2 kita ade sakitkan, lukakan, kecilkan hati orang2 sekeliling kita.so, y must u hurt when people say sumthin about u..logik akal tak? Just think that it was ur karma, then, u’ll let go the things. Mungkin ade perkara yang buat kita memang payah nak lupe, tapi lumrah hidup, tak fun kalau tadek masalah, Kan? Kan?

Aku tau, aku ade sakitkan hati orang b4 this, that’s y kesakitan tu datang bertimpa2..maksudnya, kita terase hati tu, dengan banyak perkara, tak kira hal remeh atau pun hal serius..kerna aku tau, aku jenis manusia yang dibalas karmanya on the spot.

I just realize the situation when I was in standard 5 as I was insulting my fren due to her pimple. Esoknya- amik ko!! Aku plak naik jerawat…sejak tu, aku mula berhati2 pabila bercakap..berpK sebelum bertindak (walaupun bukan selalu) dan cube menjaga hati orang lain walaupun kadang2 hati kita lagi terguris.. sesungguhnya Allah tak turunkan kesakitan itu dengan sia2 kerana ade harga yang perlu dibayar... r u agree??

Cume perumpamaan yang biase aku dengar ialah, cube kau paku dinding2 umah ko. Then, dalam 2 3 bulan, ko cabut paku2 tu…bekas2 paku tu masih tertinggal bukan??? So it goes to the heart…walaupun kadang2 semua tu hanyalah gurauan dan kadang2 ko tak ambik port pun, but deep in ur heart, it hurt…yes, again, it hurt!!

Hush…makin emo plak entri kali ni..rasenya malas nak garap lagi mendalam sebab bila Pkkan kesakitan hati ni, sampai sudah tak abih cite..hoho..so, ALYANI- BEHAVE!!!! Goodly, not badly~~~ yeppada.

My biRthDay- JaNuAry 3rd

Owh, I’m turn 24!!! Ahah!!! Getting adult with childish attitudes...ekekekkekke... but then, sedikit kematangan perlu ditonjolkan lagi...oyeah!!!

The funny thing was when Mommy sing a bufday song on the phone..siyesly meremang bulu roma…( hahahhahhaha..baddy u nonie!!!)..tetibe rase pelik bila umi cube jadik Mak yang Urban…ahhaahhahhahha…bongok ko nonie, kutuk umi.. but then,it was fun, n luckily she didn’t claim a son in law…hahahahhahha…thanks to Ba, Umi, Amad, Jan, Kak Na, Abg Syah n Umar di Kota Bharu yang tak abih2 duk ngusik kate aku tua..haramjadah tul!!!LoL~~~

The Gorjes thing was, I got 2 besday cakes this year…surprise party from Akey, Min, Nawwar, Mus, Naddy, Remy, Fido, Mael, Dr and Afu kat parking Kaed semalam yang memang ces~~~ hahhahahha~~~ dan both roomies – Jiha n Zarith yang sampai tertido2 tunggu aku balik dari Kaed ( yang kata nak balik kul 12 tapi kul 2.30 pagi baru sampai bilik..heeeeeee~~sorry girls!!!). thanks to u guys as all of u r the good n sweet memory in my mind.

The bad thing was, ahah!!! Semua gambar kek2 tak amik…haish!!!! Hahaaha, nak kena celebrate lagi skali la jawabnya ngan roomie2 lain ni….tapi nanti2 la…hahhahahhah…bajet lari abes tahun ni…

Apart from that, I would like to give a thousand thanks to my parents,my siblings, my best frens, my clicks n those who wish me a good, funny, bad n sweet wishes… To my Parents- Ba n Umi, Tq for the new specky, To my Sister- Kak Wa, Thanks a lot for the new lappy n baju kurungs, also to Kak Long for the princess beach Hat, To Farhan, tq for the thumbler n umbrella ( walaupun adiah tu mung paw Tupperware kak wa…hahhahahha) , Tq Puteri, my dearie beloved bff- for the….ya allah..taleh btaw kat sini..hahahhahha…gilek ah ko key, sampai mati akak ingat adiah tu..tau plak size tu..hahahaha…, tq to Mus for the lovely pendant, n Tq Naw2 n Remy for the cute purple helium balloons. Anyhow, I still would love to buy myself - 2 ekor ikan emas pipi kembung tu…hahahahah..bile la sempat nak g carik ni…hahhahhahah

N as always, hopefully this year gives me a lot of happiness and prosperous life. HAPPY BIRTHDAY NOOR ALYANI YAACOB!!!!! I DO LOVE MYSELF…..LoL~~~

taK keNaL mAka Tak ciNtA~~~

Ahah!!! Ni bukan entri kate aku da ready nak ade boipren ke hape..tapi nak cite pasal roommates baru aku..ade pehem??? Jgn nak gossip lebey2 k?

It was last Wednesday as I was sleeping after asar prayer, tetibe cam ade orang bagi salam n masuk bilik, I thought Jila yang buang tebiat ke hape nak datang uia, tido kat bilik semata kan..tapi……ayyoyo~~~ roommates baru la plak…ngan muka ponyok n mata stim sebab terkejut dr tido, aku bleh selamba badak g tanya awak ni sapa..yup~ kinda rude..tapi nak buat cemana kan, dengan gaya seksi tido atas karpet best dalam bilik ni, mau tak tekejut ade orang masuk tetibe.. selepas sesi taaruf dalam 5 minit, aku ke bilik jiha then buat mimik tak puas hati ade orang baru masuk bilik ganti Jila n Nadia n Yati..aisey beb!!! Nak kena ade roommates baru ke…..tak best la cenggini..haish!!!! Aku ni da la kurang mesra skit ngan orang baru kenal..hurm…but then, mungkin ade hikmah dibaliknya kan...so, it goes like the old saying – TAK KENAL MAKA TAK CINTA….

Alkisahnya adalah tiga2 budak junior yang baru masuk bulan disember lepas n all off them are BEN students ( that’s y I start skipping..hahahhaha..joking yar~~). N the reasons they were in my room was: Mahallah Rugayah tu jauh sangat kak!!! Pergh~~~ tukar bilik ghupenya…as I was inform JIla…hahahhahahhahhahaha..punyala marah makcik sorang tu..jeles tahap tak hengat..abih dipesannye, jgn makan megi ngan dia la, jgn rapat ngan dia, jgn share barang ngan dia..hahhahhahha..funny n bad2 u JIla…hahahahha..walaupun memang sumpah aku kekok tahap cipan masuk zoo…tapi nak buat cebana kan..kita taleh jugde orang dengan lihat luarannye aje…that’s y I said, Tak kenal maka tak cinta..walaupun 100 % tak setuju langsung ngan kata2 tu, tapi blehla seposen kan~~~

Yang gantikan tempat Jila , or the same compartment with me is Anis, budak TTDI, manakala tempat nadia n yati diganti oleh budak dr kedah yang mana aku pun tak tau hape kenamenye budak tu yang aku rasekan agak kurang respek orang lebih dewasa..hahahhahhaha…bajet nak elak guna words “lagi tua” kan…hahhahahah…tu pun, tau budaknya dari kedah sebab tetibe aku becok mulut duk betanya padahal tak pay 100% attention pun..terukkan nonie ni…huhu… aaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh~~~ memang tak same ngan roomie2 lame.sob..sob…windu korang wei~~~tapi sape aku nak jugde orang, mungkin perspeksi diorg kat aku pun, ntah2 same je ..hahahhahahha..tak ke padan muka ko tu , NONIE?..hahhahah…tu pasal entri ni bertajuk tak kenal maka tak cinta..

Tapi sungguh, aku tak percaya pun kata2: TAK KENAL MAKA TAK CINTA tu…kerana aku lagi suka words ni: DA KENAL PUN, TAK SEMESTINYA KENA BERCINTA!!! Betul tak???

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU