Sunday, December 20, 2009

aKu~~~

adeh2~~~ malasnya nak upload blog..padahal banyak mende nak cite....banyak bende nak ngumpat..banyak mende nak kongsi..tapi..haaaa..tu lah..malasnye pasal..teruk tul la anak dara sorang ni...

ari tu esok2 tukar layout blog...pastu bleh dia jadik pelik..geram nye pasal terus tutup blog n tak bukak2..gile~~ ngan komputer pun nak majuk gak..memang dasar anak manja tak bertempat ni..hahhahahha

bilela nak jadik matang ni..haish!!! umo da nak masuk 24 ni..ikutkan orang zaman dulu , bukan takat da kawen....maunya da ade anak 4 ni...yeppada tul la...hahhahahha..ok2..focus a'ment..focus a'ment...

p/s: ko memang gile la nonie...G.I.L.A~~~

Thursday, December 3, 2009

~~~kEnaNgaN~~~

Kenangan…

ade yang pahit, manis dan bermacam

ade yang biasa, gembira dan walang

kenangan…

itu lumrah hidup yang memberikan kita ketabahan

hatta mencorak tahap kesedaran juga dendam dalam ingatan

juga untuk brsyukurdan menikmati nikmat yang Allah kurniakan

kenangan…

punya perspeksi yang pelbagai ragam

untuk hidupan yang bergelar insan

sama ada untuk diingati mahupun dibiarkan usang

kenangan…

mungkin butuhkan kekuatan dan ketabahan

dalam waktu pengorbanan dilakukan

supaya ia tidak disia-siakan

kenangan…

betapa engkau berharga jutaan

dalam setiap kehidupan

bagi mencipta kesedihan dan juga kegembiraan

kenangan…

tidak ade maknamu tanpa bimbingan

kerana engkaulah penentu kebahagiaan

Dia by Fauziah Latiff


Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu

Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi sehingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi

Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta ………

Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segalanya

Dedicated to u, my beloved one....

3hb disember,

Mana mungkin aku lupakan,

3hb disember,

Detik hidup yang menyedihkan,

3hb disember,

Penuh dengan penderitaan,

3hb disember,

Punya jalan yang berlikuan,

3hb disember,

Menyembunyikan seribu kepiluan,

3hb disember

Menceritakan hal pengorbanan,

3hb disember,

Memberikanku satu kekuatan,

3hb disember,

Membuatkanku jadi penasaran

3hb disember,

Yang tak mungkin aku cicirkan dari pemikiran walaupun sudah sekian…….

Saturday, November 14, 2009

mAryaM n mE~~~





Ahah…no more talking bout exam paper yang cam poyo…12 n 13hb of November..my part time job take place…babysit Cik Yam a.k.a Maryam Hasanah as kak wa got a seminar to attend in PJ…ahah..aku suke…at least, keje ni buat aku distract otak aku pkkan hal buku2 jap..n believe me..kid!!! there r the most beautiful creature in the world…ya allah..geram nak mampus aku…asyik kena penyek idung n cium pipi je…hahhaha..cute abes cik yam aku….pagi2 jage dia, nagis gile sebab mama tinggal dia..ala cian…duk ngan cik onnie meh..tapi disebabkan muka kak wa n aku hamper same, she can rileks…so, macam biase, main2, suap nasik, mandi manda..n tidokan dia..hari yang ceria dan happy..tidokan dia, cam biasela kan, ngan aku2 skali tido..hahahha..then, dia jaga,pandang aku, n thought that I was her mum…searching something n I tell her..maryam!! ni cik nonie ni…n I took off my spec..she look adorably at me n then..sob..sob..uwaaaaaaaaaaaaa…..marah aku coz tipu dia tadi..n sesi pujuk memujuk..n as I’m not that kind of person that noe how to cajole people..aku bangun, g toilet, n biarkan dia melalak.ahhahhaha..aku kuar, ha, tau pun nak dukung..tapi kerek sangat ngan cik onnie..kihkihkih…then, suap nasik balik, n tgk tv n play same2..sangat riang without thinking of problemas…..kan yam kan?

2nd day: sedikit panas tubuhnya…mmmm..n merengek2 nak tido..tapi tido atas dukung..haiiyooo cik yam..penat la cik nonie…dukung2 n dukung until she sleep tight, try duduk atas kerusi, n tara~~~~ uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….huih gilek ah ko yam..tido2 pun bleh tau cik nonie duduk ke berdiri..hahahhaha..bngun la balik n tepuk2 geram..tadi tepuk2 sayang..hahahhaha…ngade tul ko yam ngan cik onnie ye..sekeh kang…n lastly coz tak tahan sangat, aku duduk je atas kusi sambil dukung dia n tepuk slow2..dia nangis , aku cakap ade kucing kat luar..terus senyap..hahahha..cayalah yam..ko takut kucing gak eyh? Patut la tadi cik nonie bagi teddy cj7 ko lari n nangis2…takut menatang berbulu rupenya..ahah!!! da tau taktik nak ngusik ni..hahahhaahh…thank God that u sleep well for almost 2 hours which at the same time me also sitsleep for the same hours cuddling u..hahhahaha…n then, here come ur mama u take u home..c u in 23-26hb again dear as ur mom having her 2nd Outstation in USJ..ekekkekeke…

fiNal paper yang macam fiNaL deStiNation~~~~

Paper 1st: Aspects of Land Valuation..(Nov 5th, 2009)
1st killer paper sem ni…gile haram payah nak mampus….objektif 20 soklan kuar bab yang aku tak baca langsung sebab malam tu aku stress ade lagi 3 bab tak abes…so, aku baca novel 2 bijik….da kate da, jgn bagi aku stress ko degil…soklan 2nd plak, cam haram jugak, bleh plak ape ngan aku ngapal bagai nak rak tu, aku bleh blank time nak jawab..hoi!!! banyak sangat makan semut hape?? Haish!!! Dan soklan seterusnya aku dam alas nak amik port..rase nak sepak kerusi kawan depan nak tanyakan jawapan..gile2….n lastly, after exam paper LV, aku kuar ngan min g Ts n Sg.Wang…ha!!! amik ko!! Puas hati aku..sebab ko punya pasal..aku stress n abihkan duit tak memasal…haish!!!!

Paper 2nd: Transportation Planning..(Nov 8th,2009)
The best part regarding this day- aku call Umi, cakap nak exam ari ni, then , soklan 1st umi adalah: eh, tak g tgk bola ke? Hahhahahhahhha….Masyallah, aku gelak bagai nak rak…sebab 7hb malam tu, piala Malaysia between N9 n kota bharu, yang mana adik aku da belikan tiket pun, n semua yang ade kat sini nak g tgk..kak long aku beria ajak ..dan ikutkan hati aku ni, memang nak g, tapi lepas aku gtaw umi yang exam esoknya kul 9 pagi, umi cakap, takyah la g..kang tak sempat..hahahhahha..oyeah mum!! U r the best..paham jiwa anakmu ini..hahahhaha…

ok, berbalik pade subjek ni… paper ni lagi satu…asal la aku amik planning..siyesly tetibe rase nak query asal aku amik kos ni…ya allah, bleh tak bagi soklan senang2 skit…jawab exam cam rase nak nangis da aku ni…gile ah semua paper ni… memang bongok habes….aku redha lagi, coz at least ade yang bleh jawab …tapi Dr Azeez punya skema jawapan, aku tau sangat payah nak score..arghhh~~~~ haramjadahtul…..n opkos lepas paper ni, aku balik bilik n abihkan novel 3 bijik…betul2 stress…hayya looo..manyak fenin kepla lo….aku da salah taruk jawapan soklan mula2 yang mana markahnya adalah 20marks…gile ko..aku lenguhkan tangan mengarang bende salah beb!!! Tertukar jawapan lak tu sebab ngapal banyak mende..sekali lagi aku …aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~

Paper 3rd:Planning Techniques..(Nov 11th, 2009)
Owh, paper ni..time kasih la Dr Mohit coz bagi soklan sport tipu..3 calculation n 1 theory eyh???? Bagus2..lain kali buat la lagi perangai tu…yang kuarnya 1 calculation n 3 theory..bagus2..saya suke kelas Sir…bagus2….sem depan kita jumpe lagi la ye…bagus2…aku compom jawapan soklan 1st je aku dapat full marks sebab dia amik soklan mid term..lagi 3 soklan blakang tu..memang hampeh tahap cipan bukit terus….satu hape pun taleh goreng sebab aku tak tau…so, ajak akey kuar lepas exam, g istana budaya dan beli tiket teater natrah.g KLCC, makan tempura bento kat foodcourt…jalan2, dan owh, aku nak renew maybankcard aku into maybankvisadebitcard..dan, seharian di KLCC hanya bermain2 di depan maybanak, disamping settlekan maybank 2u n hal2 berkaitan….aku skodeng kat vinnci da…haaaaaaaaaaaa!!! Tu dia..da lame aku aim kasut tu…n taraaaaaaaaaaaaaa…. I bought u!!!! bagus2..abihkan duit lagi bila stress tu kan..bagus2..elok sangat la buat perangai camtu tu kan…bagus2…

Untuk paper last..17hb..tak tau la cemana..ni da masuk hari ke 3 gap, aku satu note pun tak baca agi..haish!!! asal semester ni nonie..hang ade masalah ka???haish!!!!

eXamiNation mOnTh- moNth Of nOveMbEr-

Owh, da lame tidak berblog…punya banyak mase tapi mase itu digunakan untuk membaca buku (bace ke?? ..hahha)…..Examination month…ye, aku paling benci exam..sebab aku tau, kadang2 tahap kemalasan aku di bulan peperiksaan sangat teruk..still mempraktikkan- kalau aku malas, maksudnya aku malas..jgn ganggu aku- punya pasal…aku still tak dapat kawal tahap kemalasan aku tu…dan, dikala aku stress, even waktu puncak malam ni n esok pagi exam, aku bleh bantai novel sebijik dua…tak ke bodoh tu orang kate…dan bulan peperiksaan sem ni dikelilingi oleh air mata..aku pun tak tau nape..asal tepon Umi cakap nak exam, nangis, asal tepon Umi nak tanya kaba, nangis, asal cakap ngan Ba btaw suh doakan aku, nangis, asal mesej Umi pagi ni jalan nak g exam, aku nangis, bahkan, time rtepon Umi nak mintak duit blanje pun bleh meleleh-leleh air mata wa cakap lu….haish!!!!...sampaikan Umi pun heran ..awat sem ni cengeng benor ni niey???arrrrggggg~~~ aku tak tau, aku tadek sebab..mungkin hormone, mungkin tekanan jiwa atau jugak mungkin hypertension..dan KAU- gastric aku- thanks coz banyak kali menjengah badan yang cekeding ni…aku tau minggu exam aku asyik makan megi je..tapi kot ye pun, takkan la aku g minum air gas setguk, ko terus serang sampai berguling2 aku malam tu…bongok la ko..aku minum skit je kot coz mengidam, tapi samapai ati ko buat aku camni… aaaaaaaaaaaaaaaaa..aku benci ko, aku Benci!! Benci!! Benci!!! (gaya iklan wimax yang cakap potong3x)

hurm...tu je aku bleh cakap..wallaweiii tul la...

Sunday, October 25, 2009

tHis biZzarE fEeLing....n i Hate iT sO muCh...

i'm not a kind of jiwAng lady..but it's keep pushing the heart to be the one...god, please peace my heart n make it busy feels other feelings...The only songs that I need to hear now are Hanya milikmu and Im the Lucky One by my beloved singer-Bang Nuar… it’s feel good when u can cry harder…rather than keep the water running down in the bathroom to cover the sadness..

wHat a Day…

Yesterday is Saturday,

And I keep become a bad lady,

Today is Sunday,

And I keep become so much lazy,

Tomorrow will be Monday,

And I do hope to be lucky,

Because one more day,

If I keep this feeling of moody,

I’ll be stupid n lifelessly…

Tuesday, October 20, 2009

iDeoLogy 2~~~

senyap, tak semestinya merajuk...
marah, tak semestinya mengamuk...
geram, tak semestinya menunjuk...

aHah!!!itu aku...kalau ko tak suka, nyampah, meluat...ko pegi M!!!heh~~


Geram..version 1

geram,definisinya banyak bagi aku..geram aku bila berdepan dengan orang yang tak paham bahase...aku akan naik menyampah...geram aku tatkala berdepan dengan kesalahan yang aku tak buat, aku akan menjawab (tapi kalau ngan mak bapak, aku senyap je..kalau ngan kakak2 or abang2 je aku jawab)....geram berdepan ngan orang yang suka menyumpah seranah....mood aku akan bertukar...geram berdepan ngan orang yang janji tak tepati..seterusnya buat aku rase hangin, aku akan menangis sebab da tak tau nak lepas kat sape rase marah tu..geram bile orang lain duk mengata orang yang kita sayang, aku akan senyap..sebab aku tau, kalau aku menjawab, aku akan langkaui batas kesabaran aku untuk tahan dari meyumpah.dan geram tatkala rasekan orang tu skit punya bodoh tak pK mase depan sendirik tapi kawan2 dia yang terlebih pK kan mase depan dia, aku akan tak cakap terus ngan kau!!! harap ko paham..dan jgn nak mesej tanyakan esemen, jgn nak ngadu hal2 remeh ngan aku, jgn nak suruh aku bersimpati ngan nasib ko, dan jangan sesekali ko bawak dia jumpe aku!!! so, jgn salahkan aku sebab ko da tau rules aku cemana..sekian~~~

jam 21.15...sempat ke lari g LCCT ni..haish!!!

malam ni balik kampung!!!aaaaaaaaaaaaaarrrrrrgggggghhhh~~~ keje sangat banyak..esemen bertimbun2...tapi still nak balik umah!!!muahahhaha..sungguh, aku balik, bukan untuk bertunang, aku juga bukan balik untuk berkahwin..jauh benno lagi semua tu..rileks2 dulu k? kalau aku nak kawen or engage, memang aku bagitau satu kaed ni ha, bak kate min, siap tampal poster agi..hahhaha...gile!!so, konklusinye aku balik sebab family matters yang perlukan jasad dan tubuh di kampung, tiade tolak ansur samaada guna talian hayat atau hape...aaaaaaaaaa....gembira nak balik tu ade, tapi pale asyik pK kerja yang banyak...haish!!!

Friday, October 9, 2009

aKu suKa kO wEii~~~


Owh..aku gila air ni skang....


n this one is the most favourite one..pahit2 tapi best~~~



iDeoLogy~~~

merepek itu perlu,

membebel itu wajib,

menyumpah seranah itu haram,

Itu ideology aku!! ko tak suka..ko bleh berambus(baca dengan nada sopan santun) dari sini or pegi M...ekekkekekekke

Dia datang...dengan lenggang lenggoknya....LoL~~~

Owh..entry ni ditulis bersempena Umi ngan Ba aku datang ke KL ari ni..so, i’m so excited walaupun tak perlu rase excited tu..hahhaha....Since matriculation, I always envy people whom their parents come for visiting them on weekends.Sementelah aku dari Kota Bharu, yang mana bleh dikategorikan agak jauh jaraknya kalau nak pk logik nak suh mak bapak datang melawat. Penah dulu aku Tanya Umi: Mie, asal tak datang lawat orang kat matrik? Seperti biase, Umi jeling dek kerana aku g Tanya soklan bodoh yang aku da tau pun jawapan dia..hahhaha..dan aku suka ngadu kat Umi ,cakap mak bapak orang lain semua datang lawat time weekends, orang ni, sahkan nak lawat...datang bawak makanan jauh sekali..pastu aku bajet buat muka seposen untuk Umi rase kesian, walhal, Umi bantai gelak sebab rase soklan aku agak tak releven..dan kak Na aku mesti jawab: bodoh la ko ni nonie..gile ko nak suh umi beli tiket bus/flight semata2 nak g lawat ko...apa jadah..hahhahahah...dan aku akan berjanji kat Umi dengan jawapan..Umi tgk la seksok mi, nati oghe beli jet so,so that Umi bleh datang bile mase umi suke n oghe bleh balik kb bile mase oghe homesick..hahhahahha..bodoh bukan?aku tau agak bodo, tapi tak salah kan? Ekekekke...nak buat cemana time tu memang tak matang habes ..suka pk bukan2 n pK bende mepek2...so, hari ini diorang datang ke KL walaupun valid reason adalah disebabkan kak long konvo esok, tapi aku still nak cakap diorang datang sebab nak lawat aku..bajet anak kesayangan la konon kan? Hahhahahhaha...Da~~~~

Thursday, October 1, 2009

taDek taJuk....ekekkekekke

Sape kate senang nak jadik anak..dan sape kate senang nak jadik parents?bila Allah kurniakan kita ibu bapa yang terbaik..mengapa tidak kita jadikan diri kita anak yang soleh dan solehah..dan biarpun Allah kurniakan dugaan dengan ibu bapa yang kurang baik, juga tidak salah kita menjadi seorang anak yang soleh dan solehah


Walaupun kadang2 ibu bapa juga bersikap tidak adil, tapi kita boleh elakkan perasaan untuk menjadi derhaka dengan memikirkan kebaikan2 yang mereka limpahkan kepada kita, walaupun sebesar anak kuman tak cukup bulan..siyesly, aku bercakap melalui pengalaman..kadang2..bila ibu bapa lebihkan adik2…atau adik beradik yang lain (sementelah aku dari family yang ramai beradik), perasaan hasad tu datang..lumrah keje setan untuk hasut anak adam….tapi, jika ditilik secara rasional..cube fikirkan privilage2 yang kita dapat tapi kita lupe untuk ingat bila terjadinya kes2 begini…contohnya, aku letakkan situasi begini:


u have a younger brother who used to buy branded things…when he asks mom for money to buy his needs, even though the mother is nagging…she still giving him the money…however, when u ask for a money to buy –let say a thing that cheaper than your brother’s branded things- your mom keep asking thousand of questions until u feel fed up to ask for your pocket money…So, this condition surely give u damn lots of jealousy feeling…am I right? As a result, you’ll do anything to harm your brother’s branded things…I say the right word again, am I??hahhahahha…seriously, I used to be that girl…LoL~~~


dan untuk mengelakkan terjadinya feeling begini, cube fikirkan kebaikan2 yang kita kurang sedar sebeum ni..maksudnya, ade pekara yang kita dapat buat dengan persetujuan ibu bapa tapi adik2 kita tak dapat buat…sebagai contoh…aku melihat kebebasan di zaman skolah. Dimana, jikalau mahu keluar bergumbira bersama kawan2, aku hanya perlu meminta izin untuk kuar dan sedikit wang saku, dan I can enjoy the day.but my youngest sister n brothers' nowadays, they hardly got that freedom coz our parents will be worried due to the social problem that getting worst.sampaikan, g skoloh pun, berhantar dan berambil, nak kuar ngan kawan2 kadang2 ade limit dan sebagainya..yang mana tidak terjadi di zaman aku sekolah dulu2..sangatlah free nak g memana pun.ekekkekekkek..oyeah!!! luv u both Ba n Umi..hahhahhah


dan, bila meningkat dewasa, perasaan ingin mencube mematangkan diri dengan mengawal sifat2 dengki yang tak kemana tu supaya kita tidak leka dengan kebaikan2 yang kedua ibu bapa kurniakan cube diterapkan dalam diri.


Walau bagaimana tak adil pun salah seorang ibu bapa itu terhadap anak2nya, tegurlah dengan berhemah, bercakaplah dengan lemah lembut dan jgn menjawab bila mereka marah.mungkin ade sesuatu yang dipikir mereka yang membuatkan mereka lalai dan terlepaskan segala kemarahan itu kepada kita. Sebagaimana susahnya kita berusaha untuk menjadi anak yang soleh dan solehah, segitu susah juga para ibu bapa kita berusaha untuk menjadik ibu bapa yang mithali.seorang ibu boleh menjaga 10 orang anaknya dengan jaya tetapi 10 orang anak hendak menjaga seorang ibu dengan penuh rela adalah sangat payah dicari…jadi, biarkan ibu2 itu membebel dan merapik semahu mereka kepada kita walaupun bukan salah kita kerana kunci disini adalah SABAR…yeppadaaa~~~

Dia~~~

Aku mula perasan yang aku tidak lagi seperti dulu.aku bukan lagi seorang yang happy go lucky dan bukan juga seorang yang bersopan santun.ahah!! aku sedar perkara itu..hahhaaha..dan aku mula merasakan tiada lagi Dia yang seolah2 memerhatikan segala perkara yang aku lakukan.mana Dia?? Mana??? Saya perlukan dia!!!

Jika dulu, untuk membuat perkara2 kurang elok, aku cepat terasa bulu roma meremang naik kerana aku tau aku diperhatikan, tapi sekarang, perasaan takut itu kian luntur..mana Dia…adakah Dia mula marah dan mula jauhkan diri dari aku?? Sungguh, aku risau…

Aku mencari diri yang dulu yang mana akan mengaji alquran selepas solat 5waktu, aku mencari diri yang dulunya membaca yasin kepada Dia setiap kali ade kelapangan, aku mencari diri yang dulu yang menangis teresak2 setiap kali teringatkan Dia yang tak pernah ku jumpe, dan aku juga mencari diri yang dulunya jarang mengdinasorkan solat subuh kerana aku seperti merasakan Dia mengejut aku pepagi buta dengan memberi perasaan cuitan lembut di kaki dan aku mencari diri Dia dalam diri aku, tapi sekarang??? Ya!! Aku tidak lagi merasakan perasaan tu…mana Dia?? Mana??

Dia juga sebab mengapa aku tidak memasuki mana2 panggung wayang, kerana aku tau Dia tau yang ayahku pernah melarang dengan sedikit bahasa kiasan semasa aku mula2 memulakan kerjaya sebagai seorang mahasiswi. adakah dia tidak lagi menunggu tetiap malam jumaat untuk mengutip doa2 yang aku sedekahkan padanya lagi? Adakah Dia sudah Muak dengan sikapku yang mula menjadik pemalas setiap kali ade masalah, dan adakah Dia tidak bersetuju bila aku mula melepaskan tensionku dengan berwindow shopping atau bershopping????adakah begitu???

Dia adalah idolaku, Dia adalah kekuatanku,Dia adalah kesabaranku,Dia adalah peringatan bagiku, Dia adalah segala-galanya bagiku. Terima kasih kerana mengingatkan aku setiap kali mukaku menghadap cermin dan terpandang tahi alat kecik di tgh dagu, dan juga terima kasih kerana cincin dan rantai emas yang dikalungkan menjadi tempat ku dapatkan kekuatan dan kesabaran diri.Tolonglah datang dan biarkan aku merasai lagi perasaan di jaga olehMu lagi…kerana N.A.Y perlukan M a.k.a H.A…..

p/s: saya tujukan lagu Dia nyanyian Fauziah Latiff buat kamooo~~~ hikhikhik

Tuesday, September 8, 2009

pLeaSe GoD...cAn u jUst hoLd my fEeLing 4 a sEcONd???....

salah aku ke??? kalau salah aku cakap bleh tak??? aku tak tau kalau korang rase aku salah...btaw la..betul ni aku tak tau..aku cube turut serta, tapi tak dapat respon positif pun..lalu aku diamkan diri..jadi kira aku salah eyh?? betul2 tak tau ni..tolongla btaw..sangat serba salah..aku cube nak jadik seorang yang tabah tadek perasaan...tapi rase sakit tu tetap ade..aku nak tanya orang yang rapat ngan aku, tapi aku tau dia akan cube coverkan line..untuk jaga hati aku...please God...can u just hold my feeling 4 a second???

Sunday, September 6, 2009

Berjuta nikmat yang Allah kasik..hanya 1 yang dia tarik..

Aku sakit!! Oyeah..mungkin nampak aku gembira dengan kenyataan ini,hakikatnya, sape yang tau kan…kate orang, sakit itu penghapus dosa..tapi sebaik mana hamba allah tu, takkan dapat melawan nabi n sahabat2 nabi S.A.W. ye. Kadang kala, sakit buat aku mengeluh..di pagi2 buta hanya kerana merasakan mau muntah disebabkan sakit yang seciput..mengeluh bila mana ubat yang ditelan untuk mereda sakit itu juga turut diluahkan sekali dek kerana otak sudah di pacak, ubat itu tak sesedap cam air sirap!!! Mengeluh lagi bila tak leh bgn disebabkan sakit yang menyerang..n juga mengeluh masih bersambung bila tidak dapat memakan apa yang diinginkan. Senang bukan hendak melupakan nikmat2 yang Allah kurniakan..sesungguhnya setan tu akan cube dr celah2 mana untuk hasut kita alpa..aku sedar tu..mmmm..

Gastric, dulu aku pandang ringan~~~.jarang amik pedulik walau perut da panggil2 suh isikan dia, jarang amik endah, bila melantak makanan pedas2, jarang tgk bahan asalkan semuanya pedas2….dan..bila mase perut tu da tak larat nak tampung semua rase tuannya yang degil..dia mula tunjuk protes…start ngan takut untuk menyentuh minuman bergas or bikarbonat.aku mula rase tu kelebihan sebab bleh kurangkan risiko kencing manis… time bab menempah makanan kat mana2 ke bab di mana susu jarang nak dioffer kat perut yang berasid disebabkan allegik ngan lactose walaupun hanya dos yang kecik, dan juga kurang air masak yang patutnya bleh membasuh semua asid2 tadi…tapi..manusia…itulah perangainya…yep!!yang mana sepatutnya menjadi pencegah pade punca penyakit tu, kira abaikan..yang mana plak jadik punca pade bende tu, kita agung2kan..manusia, zaman skarang!! Yang halal kate haram n yang haram kate halal..heh~~~

Da natijahnya adalah, to be general: tiade lagi makanan2 pedas(uwaaaaaaa..peberet aku) ,tiada lagi kari mari( owh, aku memang jarang makan kari n tak bape suka), tiade lagi santan2??? (aisey???? Abih tu gulai2 umi n nasik lemak malis???) tiada lagi makanan berminyak2 n bergoreng sangat( owh….tidakk!!!! ) dan mana2 yang sewaktu dengannya..n to be specific: in this 2 weeks harus tekun berpantang makanan di atas…ahah!! NONIE!!! Amik ko sebijik!!! Pada muka…

Tapi da namenya manusia, yang dilarang itu lagikan dibuatnya kan..hoho..pekena tomyam malam semalam dan bahananya adalah pagi tadi yang muntah2 kul 4 pagi bersama linangan air mata menyesal serta 2 3 bijik pil tahan sakit yang bodoh2 degil, payah untuk duk diam2 di dalam kerongkong!!!…oyeah~~~ padan muka ko buat kali ke 2!!! Gimme 5!!!! Kate setan!!

Berbalik pade nikmat yang allah kurnianya….dalam beratus2 nikmat yang Allah kasik..ya!! alhamdulillah aku bersyukur…yang keciput kecik besar hama yang ditariknya dari aku – nikmatnya menikmati makanan pedas-ditariknya….tak patutkan rase tak patut kat Allah..kerana dia da btaw sebelum ni, Dia hanya bagi pinjaman semua tu…mmmm..bersyukurlah atas segala limpah nikmat yang Allah kurniakan..amin~~~~

p/s: da ngantuk sebenarnya..nak karang banyak lgi, tapi da malas..hahhahaha

maaf jika aku tak layak untuk kau!!!

Owh, alkisahnya bermula ngan gosip2 liar aku yang ntah sape cite aku pun da tak ingat…lagaknya cite tu bunyik cam ni:

“Ngan sape???? Budak tu??? Ya allah, bodoh gile nak amik budak tu dari budak yang da elok2 yang tu…”

Owh perasaan aku: maaf kan saya Kak!! Saya tadek perasaan ni..siyesla..tapi saya kesian kat orang yang terkena ucapan bodoh tu je..elok2 dia masuk uia, ko kate dia bodoh lagi???? Tak baik tul..hish2~~~ tak elok budak ni… walaupun aku suka kate orang bodoh..tu sebenarnya words peberet aku, tanpa ade ape2 maksud..sapa yang kenal aku da lame, dia tau...even dalam family ngan abg2 pun, diorang suka cakap camtu..heh~

Sape engkau nak judge hati orang wei???? ko tu CUPID ke wei????

Aku tau aku bukan anak yang bagus, aku jugak bukan adik yang baik, walaupun aku kakak yang agak garang, dan kadang2 kawan yang ngade2….tapi at least, jage hati kawan kau yang ko kenal dia lagi lame dari aku…tak kisah ko nak kate aku jahat..janji jgn ngate kawan2 ko yang ko rase ko da kenal hati budi dia….aku ni memang aku da tau aku jahat..nak buat cemana da tak ngupe gaya anak ustaz pun…so???? Ade masalah ??? sebab tu RAIHAN pesan dalam lagu nasyidnya dulu2:
iman tak dapat diwarisiiii
dari seorang hamba yang bertaqwa..
ia tak dapat dijual beli…
ia tiade ditepian pantai…

N still: NO COMMENT

Sayang pade kawan tu..berpade2 kan….

Jgn kate aku takdek boipren, aku tak tau cemana rase dikhianati n di sakiti n di bertepuk seelah tgn..aku tau semua tu, kerana aku merasainya lebih teruk dari aku rasa time korang clash ngan couple korang..aku merasa yang real..bukan calang2 cinte monyetnye..heh! ~~~ sape kata bercinta ni aci ngan orang yang kita sayang tapi tadek darah daging…ahah!!!!anda salah tu…bercintan sesame ahli keluarga itu lebih aku kagumi dari hal lain..n b4 u understood my meaning towards this phrase, ko Tau ke makna bercinta ngan ahli keluarga tu?? Haaaa!!! Lu pK la sendirik bak kate Nabil!!! LoL~~~

Friday, August 28, 2009

peLik!!!

cube untuk memahami..tapi....

PELIK~~~

Thursday, August 27, 2009

erm.....

Hari penuh dengan tangisan, kerana teringatkanmu yang kesakitan

Hari ini penuh dengan kekesalan, kerana pernah buat kau berdenyutan

Hari ini penuh dengan ketidakstabilan, kerana denganmu tidak berdekatan

Hari ini penuh dengan kekacauan, kerana takut tak berkesempatan

Hari ini penuh dengan tangisan,kerana ingatanku tak kehabisan

Maafkan aku kerna.....

Maafkan aku, kerna tidak menunjukkan rasa cinta

Maafkan aku ,kerna kurang mengambil cakna

Maafkan aku, kerna kadang2 berdusta

Maafkan aku, kerna buatmu terasa

Maafkan aku,kerna sukar berkata2

Maafkan aku,kerna jarang bertanya

Maafkan aku, kerna biarkanmu dalam dilemma

Maafkan aku, wahai BABA terchenta……

Tuesday, August 25, 2009

Using -mis- n -able- word~~~

When they misunderstood your kindness, you feel horrible,

When they misjudge your sweetness, you feel terrible,

When they misinterpret your attractiveness, you feel available,

When they misread your open-mindedness, you feel sufferable,

When they mistaken your sugariness, you feel miserable,

When they miscalculate your cold-bloodedness, you feel touchable,

When they misconstrue your mercilessness, you feel graspable,

When they misapprehend your heartlessness, you feel understandable,

When they misunderstand your sullenness, you feel palpable,

When they misjudge your grumpiness, you feel comprehensible,

Owh my goodness, MAN!!! They are unpredictable

Friday, August 21, 2009

Lucky LaKi..hAisH!!!

Lelaki!!!sukar nak paham tabiat diorang, perangai diorang, bahase diorang dan segala macam lagi..walaupun aku punya abang seramai 5 orang dan 3 adik lelaki, still pengetahuan tu tak cukup untuk paham diorang…walaupun aku juga sebahagian dr diorang kecik2 dulu,yang mana asyik dibuli..sampaila skang~~~

Weekend lepas yang penuh kerisauan, Farhan-memang tak sah kalau tak buat aku ngan kak long risau..mesej tak berjawab, call tak berangkat…nasib baik aku tak jumpe dia minggu sudah..kalau tak, memang free2 aku bagi penampor jepun..kadang2, bukan tak larat nak layan adik sendirik, tapi kalau da lebih limit, memang patut je kena sepak budak tu..haish!!! hangin tul ~~~~cube kalau ade masalah tu, share ngan kakak2 yang caring ni…banyak mana kami bebel pun, marah ke, sebabnye hanya satu..sayang empunya tuan diri yang ntah sayang ntah tidak diri dia tu…bunga bukan sekuntum, takkan la bila bunga tu da mampus pun , ko duk siram2 air jugak..gile hape???? Haaaa…..kan da geram..aku cepuk jugak budak ni kang!!!tau la kekasih awal dan akhir-konon la….tapi kalau da tersurat Allah kate jodoh takat tu je, bleh tak jgn duk bangkang???

Cube pk segala ujian yang Allah bagi tu ade hikmah dibaliknya, cube pK yang Allah takkan bagi ujian yang dia tau hamba dia takleh nak hadapi..cube pK jugak betape ujian itu menunjukkan Allah tu sayang pade kau, sebab tu dihantarnya ujian2 tu…boleh tak???

Aku tau aku bukan layak pun nak nasihat orang, tapi at least, could u just think that if She dun Love u anymore….we,ur siblings, are here to sit by ur side..boleh tak jgn buat orang risau lagi..boleh tak???

reSpEk La bEb!!!

Cite bab respek…dari besar sampai kecik aku aku di ajar suh respek orang ..yang mana aku translatekan dari pemahaman aku , respek orang yang reti respek ko ..jgn duk ngade nak respek orang yang bodoh tahap cipan bukit tu ,yang tak reti nak respek orang..tapi ko plak sedap2 je nak respek dia..ape kess???? Bodoh hape???

Lantak ko la nak kate aku kasar ke hape..at least aku btaw kat sini, kalau aku da tak suka ko!!! Pegi M la wei…jgn nak rapat ngan diorg…orang kate tak kenal maka tak cinta, tapi kalau da tak kenal pun da tau perangai cam hape, jgn kate nak cinta…nak kawan pun , kim salam la beb….kutuk2 orang kemain, pastu bleh pulak cakap I LIKE u..pejadah???? memang aku da kate la, ko kawan jugak ngan orang camtu, haram aku nak tegur ko…so, ko nak kate aku sombong ke, stuck up ke..ade aku pedulik???

2 minggu kawan da setuju nak couple??? Ko ni orang ke? Kucing??kang aku cakap lebih2, terase..sensitip konon..tapi ade ko pK dalam jangka masa panjang kalau dia tak suka ko nanti? Ade? Ade? Tapi siyesla aku still bleh tahan kalau ko datang nak ngadu masalah..cumenye, aku akan dengar je la..malas nak kate ape da…kang kalau aku cakap: Aku da kate da~~~, ko terase plak kang!!!tapi satu nasihat aku: Buat keputusan tu, cube pK masak2 skit..jgn aci redah je..mentang2 orang lain semua ade boyfren, ko pun nak ade jugak? Camtu??? Senang tul pikiran ko…kalau camni la cara pemikiran, baik takyah masuk university…amik sampai degree konon, skolah bertingkat2, sampai form5 lagi, tapi bodoh berlapis2…aku yang tak kenal ni pun bleh Nampak dia cam ade motif lain (wallahua’alam la kalau dia bleh berubah hati, bagus la, aku bersyukur)..tapi ni..ceh~~~bajet hebat la konon??? Boleh blah~~~

Thursday, August 6, 2009

August????

ehem..ehem..testing2...1,2,3...LoL
cam busy betul je..hahahhaha almost one month tak masuk berblog..ekekekekk..actually, lupe yang ade blog sebenarnya, tambah2 plak duk asyik main fb je...

so, as i had a busy day last weekend, InsyaAllah, minggu ni nak balik Kota Bharu..yahooooooo....
kemelut tadek duit makin runcing, sampai satu tahap, kena puase siang dan jugak malam...camni rupenya2 orang miskin yang memang tadek duit langsung...really Thank God for giving me the change in a average level of life, punya keluarga yang happy, rezeki yang cukup2 makan dan sekeliling yang aman...ALHAMDULILLAH~~~

August=sounds good...hari2 yang busy, + ngan malam2 tak bleh tido, +almost 2times tiap2 minggu call umi cakap nak balik umah(hahahhahha), + tadek masalah stress sangat coz anak2 sedara dari Ozzy balik Mesia, dan + punya kesihatan yang alhamdulillah, kira ok except for PMS teruk ritu..so, far, gastrik n sakit pale tadek la teruk sangat....oyeah!!! moga2 puase ni tadek hal2 yang tak patut berlaku..n hopefully, dapat abiskan puasa hujung2 di kota bharu...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...tiket balik raya tak beli lagi..adeh2

ops..i'm late...going to Shah Alam at 1.oo noon to collect data for population sector!!!! catch u later..Chow chin choowwwwww~~~

Tuesday, July 14, 2009

Mimie yang tag..ceh~~

1. Kekasih saya adalah : AnAk ORang YG BOLeh BG MiNi CoOpeR FRee SEbiJik,NafKah SHopping 1jUta SeTaHun,PAkeJ PeLanConGan 2 KALi SetaHuN,TiKet BaLik KG 2mInGgu SEkaLi,ANd paLing PENTING=CeRamAh KeAgamaAn SEtiAp HARi...Hahhahaahah..
2. Saya sedang mendengar : bunyik heather n air kat aquarium Blackie n Ongie
3. Mungkin saya patut: g kemas balik barang2...tadi tak cakap awal2..abg nih jahat~~~
4. Saya baru sudah : print jadual sem baru..aaaaaa...tadek hari free langsung..semua full.
5. Beza rakan, sahabat, kawan : rakan: tak rapat sangat...sahabat: gilenye rapat sampai semua bende cite..kawan: kadang2 ade rahsia yang taleh nak cite kat diorang..*sigh*
6. Saya tidak faham : nape lingkungan rakan2 sekuliah suka guna word 'PIG' ...banyak2 menatang dalam zoo, yang haram tu jugak la yang suka sebut..*tak paham*
7. Saya perlu mencari: diri saya yang dulu...yang nakal, tapi innocent~~~
8. Ayat terakhir yang dikatakan kepada saya : hurmm,ok gok*said abg nih*
9. Makna kehidupan : untuk berkhidmat sebagai Khalifah Allah dengan sebaiknya.
10. Cinta itu adalah : subjektif....tidak diperlukan skarang..cukuplah ade parents n siblings yang havoc!!!
11. Saya paling suka : sirap dan mini cooper...lalallalalala~~~
12. Saya akan cuba : hindarkan diri dari kutuk n bebelkan orang....hurm..still taleh buat sampai skang...
13. Mengapa rakyat Malaysia suka menggunakan LAH di akhir ayat mereka : sape?
14. Telefon bimbit saya : selalu misplace bila berada di rumah (kota Bharu)
15. Katil saya : port menangis paling best selepas bathroom..
16. Soalan yang bagi saya tidak perlu ditanya : kak nonie da ade boipren??? *nak penyepak???*
17. Teknologi adalah : best..tapi tgk la...perlu ke canggih2 kalau ia buat manusia makin pemalas?
18. Bagaimana saya boleh memasak masakan yang saya paling pandai masak : aku pandai masak pe?? *tak tau*
19. Semalam : shopping kat DFO ngan kak Nish n adik ana..
20. Hari ini : mood bertukar bagai pensel warna warni...
21. Malam ini saya akan : cube lelapkan mata seawal mungkin
22. Esok pula saya akan : teman Hannan g kinder...
23. Saya betul2 inginkan : sirap n Doyan..sob..sob..
24. Badminton atau futsal? : Ping Pong bley?
25. Karaoke : dalam bilik air...hahhahahhaha..kantoi~~~~
26. Kereta : nak bagi ke? nak mini cooper merah...tau2!!!
27. Bilik yang terang atau gelap : gelap, coz i can hide my feeling there...
28. Makanan jepun adalah : best jika ianya hanya membabitkan sushi...
29. Ayat terakhir yang nak anda katakan pada seseorang : hurmmm...*to abg nih*
30. Siapa yang anda tag : suka hati la sape nak buat..amik2!!!

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU