Saturday, January 31, 2015

::tiNta hAti::

Pagi yang cantik,
Langit di hiasi jingga bersisik,

Pagi yang cantik,
Awan berkepul-kepul bak gula kapas disisip,

Pagi yang cantik,
Burung-burung berkicau bergurau mencicit,

Pagi yang cantik,
Aku sendirian di katil di bilik...

Pagi yang cantik....

Pagi sabtu yang cantik. Itu bagi aku, sebab pagi ini, Allah memberi peringatan lagi melalui mimpi. Aku selalu percaya, bila hati terdetik, maka,itu sebaiknya di ambil kira.

Pernah korang mimpi, sampai korang menangis2 dan basahlah mata sebaik korang terjaga. dan basahan itu bukan setitis dua. Tapi bercucuran padat penuh kesedihan. Ye, aku mimpi, mimpi ngeri di mana kawan2 dan adik kemalangan. Sungguh aku ditempat yang sama. Tetapi Allah memberi aku kenikmatan sihat tubuh badan, tetapi sebaliknya bagi adik aku. Lalu, datang tangisan itu dan merintihla aku disebabkan pemikiran kesuntukan masa utk berbakti kepada adik , jika benar aku kakak yang baik.

Lalu mimpi itu menyebabkan aku tiba2 terpikir, Ya Allah, take for granted sangatkan aku ni? bagaikan tidak sedar semua itu hanyalh pinjaman-Mu yang sementera? baik dr segi harta benda mahupun orang2 kesayangan.

Orang tanya, how come u still look the same and still can be happy? Dont you have a problem? Aku jawab, I dun A PROBLEM, but I do have LOTS OF PROBLEMS. pendek kata, byk sangat masalah. tapi pada aku, prinsip dipegang adalah adakah hanya disebabkan engkau mempunyai banyak masalah, engkau tunjukkan kepada dunia kesedihan hati yang melampau? It look ridiculous tho. Maka, kesedihan melampau dan kegembiraan melampau hanya dikongsi kepada Allah. disitu lahirlah perasaan bersyukur. Jujur berbicara, aku bukan seorg yang sangat warak dan baik. n I know myself to much to claimed the title. Tapi satu perkara yang aku mungkin berbeza adalah dr segi pemikiran... ye, mungkin sama dan mungkin tidak dgn org lain.

For instance, Lost someone who you love most can be such a heartbroken. Even sekarang kalau aku lalu dekat area HUSM, it's kinda a night mare thinking about the last day with Ayahanda. jika malam sebelum, tiap kali aku jaga arwah, sebelum balik aku cium tgn dan pipi dan dahi dan ucap, "nonie balik dulu, mitok maaf Ba deh, halal makan minum nonie, Ba kuat deh... Tapi malam terakhir, all I did was, pretty much the same but i left the phrase, nonie mitok maaf n the rest. I was only kissing him n said. Ba, nonie balik dulu, esok nonie maghi. n that time, Ayahandanye mimik muka still hunting me. Up until today. n it was so hurt that even thinking about it, about how I have no space anymore to say the words, make the heart felt burden. Kalau aku bukan org islam, I'll say,I'll cry until I got blind, I'll be misery until I felt like dying and most tiny thought are I'll blame the doctor because of certain reasons... Tapi, bila kita muslim, disitulah praktiknya untuk sedar, REDHA dan percaya Qada dan Qadar Allah itu sangat penting. dan Allah adalah sebaik2 Tuhan yang maha Pengasih dan Penyayang. kena berpikir, kenapa Allah uji sedemikian rupa, kenapa Allah tarik blessing seorg Ayah itu secepat itu. Maka, kau hamparkan hikmah2 disebalik kejadian. Automatik, hati akan sedikit lapang... sedikit, tidak banyak, tapi cukup. Cukup utk ajar hati utk bersyukur dan mensyukuri nikmat. Dan cukup banyak utk maintainkan taqwa pada Dia.

Berbalik kepada permulaan cerita. Hal mimpi, jika berfikir dr sudut normal. Apa yang terlintas adalah ok, mimpi ngeri adik n kawan kemalangan. that's it. Tapi pemikiran tak normal aku, aku rasa mimpi itu satu petanda bahawa aku blom cukup sayang orang tu seeloknya, sebaiknya, selayaknya dan mana2 yang sewaktu dengannya. Hal adik tu mungkin belakang kira. Tapi hal kawan2 tu seriously gv me a thought. Kenapa dalam ramai2 kawan, mereka yang muncul dlm mimpi aku, walhal mereka jauh sekali merangkap kawan2 rapat. Jadi, hati ni berkata, u hv something that not yet being said. mungkin, ko ade kutuk diorg, ngumpat diorg ko blom mintak maaf,  atau mungkin, hati ni terlampau bencikan diorg sehingga Allah hantar peringatan, ko sape nak benci2 org, nak kutuk2 org, nak judge2 org. u dun even hv the right. mereka mungkin berdosa pade kau atau sebaliknya. but that, doesnt make you r better person than them. Allah tahu. mereka mungkin buruk perangai, tapi at least, depa are better than you. Definiley aku rasa. 

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU