Tuesday, February 11, 2014

mAri meMasAk beRsaMa cEh *instead of chef* nOniE... kaHkAhKah

hello... hello... hello...

ahahhahahha.. da kata da kalau datang rajin nak type entry.. habih la ko... kalau blog ni diari... siap tulis tekan pen sampai belobang kertas dowh... kehkehkeh...

so nak cite hal ritu aku buat spicy dhobbukki sebab sebab stress + mengidam.... kira 2 dalam 1 la... sebab bila stress, terapi bagi aku either kuar g lepak book store berjam2, baca buku, shopping, or masak.... n since I'm on the stage where my financial is really in a critical circumstance, *(-__-')* amik keputusan utk memasak....ye, dalam bilik hostel guna portable stove... mmg aku duk uia bertahun2 sambung master ni tiap2 semester bayar saman pun sebab bawak barang illegal.. ahahhahahahah

konon ngidam spicy dhobbukki dr The Jaws kat Korea *gila kau nak terbang g sana lain la kalau ada pintu suka hati Doraemon or girlfren Superman or bini pade the Jumper.. pui~* kahkahkah... pastu gigih wassap Hana sebab dia memang masterchef bg aku, tanya resepi dhobbukki @ rice cake...

Nak perasan 3minit setengah boleh??? sebab masak 1st trial terus jadik.. macam happy dowh kau hilang stress beb~~~ngehngehngeh

So, bahan2nya adalah tepung beras, air panas, garam secukup rasa dan instant dhobbukki sos beli kat AEON or ISETAN or mana2 kedai korea yang ada jual mende alah ni.... bawang merah 2 ulas, minyak masak sesudu...*sorry aku blom blaja nak buat kuah dia dowh.. mampu buat dhobbukki je... ahahhahahha...sebab tu pakai sauce instant*

p/s: rice cake tu guna nisbah 2:1 k, maksudnya kalau tepung beras dua cawan, air panas secawan.

Bahan: Dhobbuki Fry Sauce, tepung beras dan sedikit garam
Langkah Pertama: Campurkan tepung beras, air panas dan garam secukup rata dan kacau hingga sebati * sampai depa tak lekat kat bekas..senang cita macam nak buat onde2*
Langkah Kedua : Da siap gaul tadi, bungkus tepung tu dlm aluminium foil or baking paper *sorry aku mls nak rotate gambar ^^*
Langkah Ketiga: Stimkan doh selama sejam setengah or sampai dia nampak ala2 nak jernih skit...        

Langkah Keempat: Disebabkan doh yang sangat besar pastu aku tadek mesin penguli.. tepaksa uli cara manual cubit kecik2 n uli sampai doh jadik licin.. gile kau lenguh tangan hoi!!!!
Langkah Kelima: pastu dr doh yang kecik2 tu, gulung sampai panjang2 macam ni... p/s: letak minyak bijan skit atas tempat ko nak gelek doh tu sampai shape macam ni

Langkah Keenam: amik pisau potong pendek2 menyerong
Jajang!!! siap da dhobbukki I, you.. Fuyyoooo~~~ 1st trial da jadik gitew... hewhewhew *rasa nak lempang dirik sendirik di atas kegedikan ini*
Langkah Ketujuh: style aku kalau nak goreng pape, mmg suka tumis bawang dulu.. ahahhaha.. sbb bg aku bawang yang buat dia rasa best.. actually depa suka guna bawang putih... tapi aku jenis yang tak suka bau or termakan bawang putih sebab macam euuwwwww regardless khasiat dia elok.. so, aku tumis bawang merah je.. ecceh~~ sebijik dua ikut kesukaan..aku tambah chilli flakes, black pepper n sedikit garam. kalau nak buat depa rasa lagi best, tambah sayur2 beb.. tapi sebab aku duk hostel yg taleh bwk peti ais even memasak dalam bilik actually kena saman.. ahahahhah... so, dhobbukki aku ngan sos je.. kalau kat korea depa taruk odeng @ fish cake la bebola la, sea weed la.. memacam la.. korang campak je ape korang suka k..

Langkah Kelapan: buh air secawan, *aku main campak je dalam minyak yg tumis bawang tadi, masukkan dhobbukki n biar air tu kering dulu n dhobbukki tu rasa chewy2...baru masukkan sos instant tadi n kacau2 hingga sebati
Jajanggggg~~~ Da siap Spicy Dhobbukki I... n sebab nak pedas, aku buh chilli flakes banyak gile pastu tersedak2 kau pedas.. chooiihhh~~~

Close up pic: Spicy Dhobbukki from me...even rasa tak se'real' The Jaws punya kedai... boleh la nak hilangkan tang mengidam tu.. so, SELAMAT MENCUBA!!!!!



Since 1st trial terus jadik, so I shout Yahoooooooooo yabedabeduuuuuuuu


p/s: aku rasa ade dua cara nak buat mende alah ni.. either ko stimkan depa baru uli n gulung n potong2 or ko bentukkan terus n potong2 pastu rebus... either one la.. sebab ikut resePi akak aku bagi depa suh stim... aku buat la stim... tapi kawan aku dia ckp lps aku pos gmbr ni kat IG, dia try tapi dia tukar dr tepung beras ke tepung pulut n rebus, sedap jugak.. so depend on u la kan... sos tu aku nak try kalau kita buh dhobbukki ni dalam sambal ikan bilis.. teheeee~~~ tapi since kat bilik aku tadek blender.. kena balik umah dulu la try.. nanti kalau da buat aku kasik feedback k...

p/s p/s: Take care and May Allah bless you always ^_^


No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU