Thursday, October 3, 2013

bEbeLan seOraNg kAkaK ...

Herm... arini 3 hb October...maknanya da 2nd day adik bongsu haku mula paper PMR, konon semalam nak call la dia lepas call Mak Bonda.. pastu lps dipesan suh call after 4.30ptg dia abih exam/paper bagai, aku teleka.. konon jam 8 nak call hp dia balik, teringat plak depa budak tahfiz.. sah2 duk mesjid chooihhh pukul 8 tunggu isyak... heeee~~~ amende la ade kakak sengal camni.. alih2.. kena call petang ni la gamaknya ucap good luck.. ahhahahha.. da abih 5/6 paper baru nak wish amende? LoL

Dan bila bercakap isu adik2... kadang2 budak2 ni biarpun depa umo 20 kebawah... perangai tu MasyaAllah... rasa nk lempang sekor2... even twin aku umo 27 tu pun aku rasa nak lempang time dtg bongok dia... tang tak matured tu satu hal.. time kalau nak mende2 tu... subhanallah...long live Nonie!!!

Alkisah adik2 kesayangan, konon nak beli Iphone 5s..gigih la kumpul duit jual jersi bagai amik dr abang aku yang mmg supplier.plak tu yang dia duk promote kat wassap Family.. ahahhahahhahahha.. sengal gile.. sakit ati betul.. lawak pun lawak tapi adik aku yang ni, dia mmg sengal n payah paham.. kalau nak bgtau something or nak suruh something, tolong la jangan guna bahasa kiasan.. sumpah ko akan emo gile sbb dia bukan buat2 tak paham, dia MEMANG tak paham.. adoila..natijah dia.. ko la jadik makin bengang pastu tak pasal2 tangan laju je gerak sekeh dia, tak pun kaki sepak betis dia.. tak pun tarik rambut, tak pun cubit... haaaaa... geram haku!!

dan bila kejadian ni berlaku * penderaan physical* alih2 yang kena cepuk pastu kat Mak Bonda ko, enko jugak pun.. ahahhahahha.. pastu bajet nak merajuk bagai ckp mak ko sayang adik2 ko je.. walhal sape suh tak reti nak control temper... LoL

Ade plak adik2 jenis pakai concept, biar papa asalkan bergaya... pui~ rasa nak terajang sorang2.. amende ko kalau da tadek duit, tak payah la gigih nak mintak duit mak bapak konon nak beli barang pastu sebenarnya ko g beli adiah kat awek ko... ya ampun!!!! sumpah ini aku memang anti.... kang aku cakap bodoh kang.. marah... haktuihhh~ sakit hati sakit hati....da tadek duit, buat cara tadek duit, tak payah nak nak belagak ajak gf makan chillis, ke nandos ke, tony romas ke, secret recipe ke.. aaaahhhh~ Emo!

Lagi adik, nak beli hp jugak, tapi nak s4 plak da, n remind u... baru 1st year masuk uni... nak s4...RM2200 i guess rega dia... to be honest, i'm not the one who really into gadgets things... cthnya hp, kalau takat ade yang boleh pakai, pakai, kalau ade duit lebih, beli... kalau simpan duit sendirik, nak beli tu tanya mak bapak dulu.. baru berkat.. tu sebab ko student.. kalau da keje lain la cite...tak payah nak follow orang sangat..tak payah nak ikut trends sangat mende2 macam ni..

Know the limit.. know where u stand. lain la kalau kita ni dari family anak tokey minyak dalam laut gaji juta2 per annum duit besepah n tak tau nak buat ape.. bukan cakap tak boleh beli ke hape.. tapi pentingkan mana yang lebih penting daripada yang penting.. i mean, regardless aku ni tak minat gadjet pun... still ade dalam hati tu kempunan nak try pakai Iphone ke, note 2 ke...buta iT la kan kalau cakap tak.. tapi!!! ye tapi!!! pk mana keperluan mana kemahuan.... *abaikan la kalau time aku shopping bebyk tu.. ahahhaah.. tu sebab rega dia affordable..ni i'm talking about the things that u r as a student not really affordable to buy without susahkan parents*. 

Kat situ nampak kematangan tu.. n bear in mind, matang tu bukan datang dari umo berapa da enko... tapi matang tu datang dr pemikiran ko.n to have a look into ur mom eyes nak cater demand2 macam ni dr adik2 ko.. mmg sakit... plak2, ko tahu kewangan family macam mana n u used to accompany mom gadai barang2 kemas dia nak bayar yuran anak skolah.. tapi anak2?......sobs

Dan utk tegur cara adik2 aku berpikir, it is not me utk ckp..."mung ni bodo ko, tau dop umi tadop duit tu".. no, definitely no... aku jenis yang cakap: "Dengar la umi oyak tu.. nok meccok bakpo"... that's it... sbb kalau aku pun, aku jenis yang cepat merajuk n too sensitive when it comes into family matter.. tapi lepas tu.. aku akan duk diam n pk... tapi adik2 ni.. sedihnya.. No, They Dont~

ape yang depa tau..kalau depa nak, depa nak.. cannot say NO... mungkin salah cara didikan mak bapak aku la kot masa dulu2 senang skit hidup.. nak ape boleh je semua...berlainan plak masa zaman aku baya diorg.. ape yang aku nak, aku kena usaha sendirik.. so, bila besar, it was automatically u knew... tapi sebab aik2 ko dr dulu mmg hanya dapat2 dapat bila mintak.. ginilah jadiknya~~~

Orang yang tak paham macam mana payahnya mak bapak nak dapat duit rm1 utk sara anak2 mmg amik mudah... yea, aku dulu macam ni jugak masa skolah rendah n menengah.. zaman tak matured kan... tapi masuk matrik, start tolong kakak selit flyer kat kereta2 kat mana2 market tetgh panas, konon masa tu sbb nak isi masa lapang la nak duit lebih skit nak shopping.n alhamdulillah.. pengalaman tu sangat berharga n really teach me on how to survive nowadays.mmg tau macam mana susahnya mak bapak nak besarkan anak2... 

plus, when u r coming from a big family.. that was the hardest... aku buat keje tu pun baru halfday kot. sampai kaki melecet panas sangat duk jalan2 tetgh parking...n bayangkan kalau mak bapak ko yang keje siang malam nak sara kita...tu kalau mak bapak yang keje dalam  aircond.. abih kalau macam mak Bonda haku yang keje mandikan jenazah or ayahanda yang takleh keje sebab sakit? haaaaa... nampak tak kat situ penat dia tak sama...

kadang2 tak mintak banyak pun.. tapi pikir, kalau mak bapak larang tu.. bukan sebab dia tanak bagi kita or dia tak suka... tapi dia nampak, dia nampak mana keperluan n mana kemahuan....Even kadang2 tiap kali aku nak g conference obersi.. selalu conflict between my parents sbb ayahanda aku bagi n mak bonda aku half half..*LoL.. it's always good when u r the Daddy's daughter* sebab nya aku nampak kat situ, sape yang carik duit sapa yang taleh keje.. dan yang carik duit adalah my mom.. n ayah aku sebab dia sedar tanggungjwab dia nak biaya aku utk study.

Kat situ, pendekatan aku selalunya, tanya dulu mana2 abang yang boleh bagi pinjam duit so that both my mom n dad tak sebe salah n tak bebankan depa...dan itu kita namakan dia win win situation.. paham? Allah tak bagi Manusia ni akal yang buat dia special dari haiwan dan tumbuhan dengan sebab sia2 tau? dia bagi sebab nak suh kita guna akal tu. Sebab tu aku akan nangis tiap kali aku nak mintak duit.. sebab aku paham utk mintak duit tu, to say No kat anak is impossible for both of my parents *especially Dad*... cara depa cakap selalunya kalau aku tanya: "Umi, umi ade duit dop" "Umi kalau tadop duit pun umi keno oyak umi ado duit tidok eh" That's what my mom always say.. n usually, it gonna make me cry harder.... LoL.. harusla.. kata anak manja.. hahahhahahakkktuuihh~

So please.. dengar bila depa cakap pape.. Yes, ada masa mereka tak selalunya betul... tapi depa makan garam dulu dr kita.. mereka lagi banyak pengalaman dr kita.. so, respect them please in terms of that condition.. plus, They are our parents, yang susah payah besarkan kita... letak ego skit kat tepi takpe.. biar la orang nak cakap kita tak up to date sebab tak pakai hp baru pun.. at least u gains more love n rewards dr Allah Taala sebab pleasekan Mak Bonda dan Ayahanda.. boleh kan janji ngan Kak Nie??? ^_^

Row Belakang semua adik2 yang lagi besar dari kakak dia yang pakai tudung brown tu.. menci!!!

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU