Friday, September 6, 2013

tAk taHu naK tAruK taJuk aPe... eKekEke

yahooooo~~~ da siap 10 pages book chapter.. LoL... jadik 12 pages bila tambah references.. LoL...tinggal nak buat poster..tapi macam ade ura2 tanak hantor je PG Exhibition tu.. sebab kira aku da abih sem n ni sem extension.. ahahhahhaha.. harus la lawan2 skit, jgn nak follow rules sangat... chooiihhh...

so, mari kita bercerita...ecceh~

tadi masa duk buat2 keje, duk wassap ngan BFF dr highschool,dia duk cakap macam mana ni blom ade keje tetap taleh nak kawen bagai.. heee.. then macam biase la kalau topik kawen, aku selalu jadik mangsa...

sumpah, bukan niat nak belagak ke hape.. tapi aku macam tak pk nak kawen... i mean, opkos la nak kawen, gile ko tanak kawen Nabi tak ngaku umat kot!!!!plus, kawen tu melengkapkan separuh iman kot~~~ tau?...so, harus wajibulngunnah la kena ade niat nak kawen weh!!

Even, time duk sorang2 ade je berangan nak buat majlis kawen macam ni macam tu, ade  je .. but seriously not now or this year. Regardless adik aku-Farhan yang sama umo tu- da tahap nak g merisik anak dara orang da...LoL.. tapi aku still maintain... maybe sebab aku blom keje n tak abih blajar lagi.. ntah la.. :)

so, aku cerita la kat member ni yang raya aritu, tetibe Mak Bonda duk bercerita. Dia berkenan kat tok imam terawih masjid kat kampung *serius lawak nak mati aku gelak gegile*. wassap kan skang ade yang mcm walkie talkie tu.. so apalagi sumpah duk gelak guling2 almost nak jatuh kerusi sebab duk cerita, gelak n rasa lawak..

bukan kata nak memperkotak katikkan Mak Bonda punya niat..Astaqfirullahalazimm, tadek niat pun.... tapi macam kesian.. sumpah ni.. tak tipu, kesian kat laki tu...kesian dia kalau dapat aku..n kawan aku, selaku org paling rapat n kenal aku luar dalam macam ni macam tu.. itu yang buat ketawa makin kuat.

I mean, bagusla kan, calon mak Bonda.. kira dia da taruk restu ibu kat situ...actually 2 orang dia berkenan... ahahhahah... adeh...n hal ni jadi masa malam raya ketiga, time tu duk borak ngan kakak sulong n Mak Bonda, n farhan join jugak...tetibe Mak Bonda tanya:

"Nonie, Nonie ado sapo2 ko kat UIA?"
"heh? ado sapo?" *blur jap*
"dok eh, ado saim laki doh ko nok kenal2?"
Sedetik jeda "ekekkekeke... adeh la Umi, Boyfren ko?"
"Ho.. ado ko hok duk minat..ko tadop oghe minat?"
"Erk.. heeeee.. hok minat tu ado jah.. tapi tokde la Umi nok pk hal2 gitu.. master tok abih lagi ni.."
"Dop eh, umi tanya jah.. mana la tau"
"Bakponyo?"
"Umi duk kene ngan anok bla bla bla...Eh, Nie duk g smaye terawih nge umi tu, hok jadi tok imam tu"
"anok mokcik Nah... tok dgr dio baca quran? sejuk jah umi dgr dio taranum.. ralit jadi "

TUDIAAAAAAAA~~~~

"Umi ada dua org duk berkenan.. so tu adik tok imam muda tu... so lagi anok mokcik Nah tu"
"Nonie ingat pagi raya masa duk amik gambar tu, Umi seloro nge soghe mokcik oyak pilih la nok anok moksu hok mano2"
aku da buntang mata
"Ya allah Umi, dia tanya ko?"
"Ho, dio tlepon tanya sungguh ko Moksu?.. tapi anok kito ngaji sapa mesir pun tadop sijil..bulih ko moksu"
"Umi!!!!!! oghe oyak doh jange gurau gitu.. umi la.. sokmo oyak gitu" *ketawa2*
"erm.. tapi umi turun markah doh 20 % hok  calon tu"

boleh pulak dia aci mark2 orang mak bonda ni.. kihkihkih..
"Bakpo?" farhan tolong tanyakan bagi pihak aku sebab aku duk guling2 gelak..Kak Da plak duk sengih2
"Mok dio oyak, anok kito ngaji sapa Mesir, tapi tadop sijil moksu"
"pahtu?"aku tanya
"Ho la, loni dalam dunia, nok idup kena ado jugok mugo2 dunia ni... biar seimbang... nok kijo2 sekso.. umi keno pk.. loni umi nge ba ado, takpo la.. seksok?" 

serius sungguh mak Bonda.. aku ni duk sengih2 sbb rasa funny gile...

"Calon hok soghe lagi tu, loni duk sambung master in alquran ko gapio tau la.. kira sekufu la ngan Nonie samo2 amik master"
"ooooo...."pastu macam speechless.. (-__-')
"Tok se ko?" "Nati Umi tanya""kenal2 ko dulu"
"tau la Umi, nonie master tok abih lagi ni.. ingat nok kijo setahun dua dulu,hutang ptptn lagi ni, baru nok mikir carik calon ko gedio"
"dop eh. kenal2 la dulu" " sesuai ke dop.. buke umi nok suh nikoh loni""Umi g tanya deh?"
"Er.. Umi!!! ermm.. lamo ke tok siap master Nonie duk debar dugong hal ni" *sambil gelak2 lagi
"Kenal je la dulu, nati umi try2 tanya mokcik Nah"
*sigh* " Jolo ko dio tadop gewe/ lamoke meme ado gewe doh""tok payoh la Umi"
"takpo, nati la umi risik2"

aku senyap...hilang da gelak sebab nampak kesungguhan dia..

n farhan n kak da amik alih duk tanya budak sape, anak sape, pastu farhan duk tanya aku.. aku cakap, gile nak kenal muka tok imam tu.. mana aku tau umi minat nak buat dia menantu.. tak penah skodeng muka pun abih terawih.. kalau Umi cakap masa bulan puasa tu, sempat la kot nak usha2... ahahhahahhha.. gatai... tapi ni dalam syawal.. harusla tak kenal...pastu umi tanya lagi : 

"Bulih ko Ni?" "tapi umi tok tau dio umo berapo.. kalu tuo pado nonie, ok la.. kalu mudo, takpo la..Umi cari hok lain" senyum mak bonda duk bercerita
aku buat2 tanya: "Handsome dok Umi?" n gelak2 skit
then Kak Da duk bebel " heh, ingat semak tu boleh bawak bahagia ke?"

rasa nak tonyoh kepala kak aku jap.. orang guna intonasi gurau pun tak paham.. sengal!.. aku ngan farhan jugak duk gelak2...Then mak bonda sambung lagi:

"Nati umi tanya deh , tanya MokCik Nah umo berapo"

terus macam krik..krik...krik...

tetibe....
"Kalu bulih Nonie, mung carik la kakku abg ipar hok handsome skit, semo abg ipar aku tok handsome.. kak ipar jah comel2" Farhan nyampuk

aku pandang dia, dia pandang aku....

AHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAHHAHAHHAHAHHAHHAHA!!!!!

bongok la farhan... sumpah bongok... ahahhaha.. adeh... picit kepala jap aku.. then dalam nada slow aku jawab.

" tgk la Umi, tanya molek dulu, dia ado gewe doh ko dop.. nonie toksey sebab umi nge mok dio kene, dio keno terimo.. lagipun, nonie tok ready lagi sebenarnya.. kalu nok suh saim kenal2 dulu, insyaAllah ok.. Nonie ni doh la minat travel2 gini.. kalau umi tanya, meme nonie nok oyak before umo 30 nonie nok perabih travel ASEAN plus THREE nye countries" senyum aku duk bercerita...

"lagipun, Nonie ni...bukan baik mano pun, layak ko dapat stok2 ustaz gitu.. sian ko anok oghe umi.." *sambil gelak pelahan" 

tetibe teringat Kak Na n Kak Long yang cakap: "mati la sapio jadik tok laki nonie.. doh la stok duniawi..ado posibility stok neraka"

Bodoh gile bagi ayat.. ahahhaha.. tapi tau la depa bergurau.. n umum tau, kiteorg dalam family kalau gurau mmg jenis kasar... Lol.. nak terasa pun, da memang mende betul.. kehkehkeh...i mean, NAUZUBILLAH la kan...

 umi senyum je...

Adoila.. aku tau, mak bonda terkesan... aku tau dia nak menantu yang ala2 Ayahanda skit...kaki g masjid bla bla bla... bukannye abg2 ipar aku semua tu tak elok..bukan.... tapi tadek yang stok ala2 ustaz kot...ahahhahah.. semua tahap biase2 je... dlm umah tu tang hafiz pun, adik aku yang bongsu tu, Ahmad.. yg lain semua even mostly skolah agama arab tahap ordinary je.. tapi aku jugak sedar, lelaki yang baik utk pompuan yang baik..dan vise versa...bukan nak cakap ape.. tapi aku macam tak layak nak dapat yang macam tu sebab aku tau aku tak baik sangat pun..macam rasa tak layak nak dapat makhluk baik.. i mean mmg la doa dapat yang baik n tapi untuk dapat yang baik, aku ni sendiri patut berubah ke arah kebaikan dulu.. :).. paham tak concept dia kat situ..

Lagi satu, aku ni, kadang2 bukan jaga sangat etika pemakaian tutup aurat...i mean, da la jenis suka pakai skirt jenis tight ni...tak fully covered kalau pakai tudung, suka tarik lengan baju keatas, pakai tudung kalau malas pun aku slempang tak pakai anak tudung pun, sidai kain luar rumah sapu laman rumah aku tak pakai tudung pun, depan2 abg2 ipar kadang2 pun on off jugak..tunggu ayah aku jeling br nak capai tudung, tunggu Mak Bonda cuit, baru larik nak amik tuala tudung rambut... heeeee~~~walaupun tau kadang2 tau mende tu salah n tak boleh, tapi buat jugak.. LoL.. adeh... payah tau untuk jadik baik ni... jadi jahat jugak yang senang.. i mean practically... 

Plus,aku ni da la gile fesyen, suka try mende baru, degil, keras kepala, jenis silent pemberontak, bls dendam senyap2, mulut laser kalau dtg gila...regardless nampak suka senyum, tapi jgn percaya ngan gambaran luar.. kehkehkeh... Seriously, aku tahu level aku takat mana... macam rasa tak layak nak ganding ngan adik tok imam muda masjid kat kampung, or tok imam terawih tu..lagipun, aku jenis tak kisah, kalau ngan budak2 lagi, yang da selesa... makan pun aku bleh share sudu garpu n gelas.. sbb da biase... plak2 mostly kawan2 lagi umo lagi muda.. so, rasa macam depa adik2 aku.. heee.. tadek rasa nak terdetik hati nak bedebar2 jatuh cinta jantung bedegup kencang ke hape...tu masalah aku...adoila...

Kadang2 rasa jugak, aku ni normal ke wei.. ahhahaha.. tapi tu la.. aku tau, aku jenis yang payah nak percaya kat orang.. especially kalau ade experience orang sekeliling yang buat aku rasa kawen tu adalah satu tanggungjwab yang besar.. amanah yang  berat utk dipikul.. n kawen tu bukan mende yang main2... n dalam perkahwinan tu, hari2 sampai ko mati, compomnye bukan selalu bahagia.. LoL...orang tua cakap, kena ready mental dan fizikal yang betul2 kaw punya...erti kata lain.. kena tunggu sampai seru kot aku ni...

Pulak tu, aku ni, kadang2 rasanya tak berapa nak reti jaga hati kawan2... kadang2 kawan2 yang selalu cakap.. mung sokmo gini nonie, mung sokmo gitu nonie... dan itu buat aku takot.. n kawen ni.. bukan makna kata aku kau kita kawen n yeay!!!... bukan... kawen ni, dia macam ni.. aku kau, family aku, family kau, kawan2 aku, kawan2 ko, sedara mara aku, sedara mara kau n definitely Yeay n Nay....LoL... haaa, macam tu.. dia complicated...sungguh.

Atau mungkin, aku tak jumpe lagi org yang betul2 kenal aku luar dan dalam.. paham aku tika tenang dan meroyan....ngerti aku bila nangis dan baran.....tahu aku punya perangai yang sengal dan matang...

Da nak tamatkan zaman bujang..sobs..tadek da orang nak mintak tolong nyamar jadik BF g kenduri kawen kawan skolah... ahhahahha...
p/s: Regardless si jejaka yang request nak amik gambar skali... si kakak yang terlebih posing n spastik.. heh~

p/s: Moga dimakbulkan doa harian yang mintak2 diberi petunjuk dan hidayah menjadi seorang muslihah solehah di masa akan datang.... aminn~~~




2 comments:

Anonymous said...

waaa..sama mcam leha la kak non..bila tgk keadaan sekeliling rs takut sgt nk kawen..tgk mcm bersedia nk kawen but mentally not..takut!!!

thE^DuCheSs said...

tu leha yang tgk keadaan sekeliling... tang akak hok meme experience duduk sekali n serumah nge orang hok kawen ni...hahhahahha... lagi cuak kot.. orang kato kalo nok kenal perangai oghe try duk serumah 3 bulan... chooihhh~~~ meme seram.. plok2 dumoh tak ajim umi n ba kak ni tunjuk depe2 kalu sek dio ado misunderstanding ko gapo... n umi kak ni kalu ba kak ni marah dio.. biar tu buke saloh dio.. dio diam jah.. pah ayah kak ni cool down baru dio terangkan balik... so, bila berdepan dgn keadaan sebaliknye... mak aih... takot weh nok nikoh.. kade2 sapa mai mikir toksey nikoh.. tapi sebab tau.. Nabi SAW tok ngaku umat kalu kito ado niat gini.. sedut balik niat tu.. ahahahhaha... i know that dlm perkahwinan ade pasang surut.. sedangkan lidah lagi tegigit dih? tapi tu la.... iman kena tinggi ego kena rendah... sebab tu kena prepared mentally n physically....heeee~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU