Monday, September 30, 2013

tAk PaYah Nak waKe mE up wHen sePteMbeR eNd sAnGat Lah~~~~

Tetibe rasa nak pasang lagu GreenDay- Wake me up when September End satu hari harini dari pagi sampai malam... LoL...
Gonna be the last day of september month today, memang rasa nak seram sejuk satu badan ni... da la demam blom kebah2, semalam plak terskip lupa makan ubat hoi!!! 

Chooihh~~~

Semalam duk check2 thesis... rasa nak menangis sumpah... pastu mmg nanges pun.. ahahhahhahah... sampai tertido...regardless ptg tu kuar berzumba bagai  sampai 2 session, balik makan maghrib tu, teringat thesis punya chapter 2 macam tak cukup strong.. apelagi.. rembes air mata la kau... cuak ni weh... mati la aku.. sape ntah rajin buat master by research ni... adoila... nak nyesal da final sem plak da... tapi tak kira.. nak cakap jugak aku nyesal.. sobs

Plak tu boleh pulak semalam siap mimpi nak kawen bagai... GILA!

Ni namanya syndrome budak final year nak kejar dateline...pui~ tu la hang sape suh 2 tahun duk main g conference je.. padan la muka hoi!!! kalau tak sem ni da bleh start keje, kumpul duit n berjimba2, aci tunggu bulan 11 nak g conference Osaka, bulan 12 jenjalan kat Penang, bulan 1 Conference kat Kota Kinabalu, Bulan 3 g spend cuti during spring kat Korea n bulan 4 teman Mak Bonda g Umrah...

Hamboihhh~ haktuih sungguh angan2 weh!!! ahhahahhahhah.. budget la duit ade 30ribu dalam bank kan... hutang Ptptn pe cer? kehkehkehkeh...

I mean, opkos la tu angan2... kannnnnnnn~~

tadi datang opis Kaed, g lunch kat cafe, SV da tanya banyak kali.. "Ha Nonie, bila ni? duk sengihhhhh je keje U"

Jumpe madam Noraziah: "Eh nonie, u tak abes lagi, bila nak abes ni? " *sambil tepuk2 lengan

Jumpe Prof Alias: "Eh kau, da tahun berapa konvo bila? "

hamik ko!!! semua orang tanya.. muka da lama sangat kat kaed la eh? 4 tahun degree, 2 tahun setgh master? chooihhh~~~

Nasib baik bab2 menjawab laju je ni... sumpah kalau tak pikirkan mak bapak aku susah payah carik duit nak suh sambung master ni... mmg aku berenti kot amik MSc Built Environment ni.... bosan tau dak ngadap mende sama 2 tahun ++ gile otak rasa makin baca makin banyak tak tau.. pastu keje aku.. nanges la.. ape lagi... ahahhahahhaha.. tu mende wajib tu...

Tapi tula.. nak hidup kat dunia ni.. mana ade mende senang kan.. harusla susah2 dahulu, bersenang lenang kemudian..katanya orang tua2 kan? so, Chaiyo2 untuk diri sendirik!!!okeh Nonie? Yukenduit bebeh~

So, sebagai pembakar semangat... here some pic of my big bro convocation day... sobs

p/s: Untunglaaaaaa orang da abih pHd!!!!!
Sedih sebab tadek banner2 ke hape utk kami amik gambar... ahahhaha...capture yang kat screen info dia je depan pintu hotel.. heh~
Dr. Mohd Hanif Bin Yaacob
Him with Ayahanda n Mak Bonda
His Family- Kak Zue cakap, Huda anak time degree, Hannan anak time master, Aisyah anak time pHd * Dr. Zuraidah gonna go to Monash University, Melbourne in February next year for her pHd convocation insyaAllah* kau mampu Nonie? sobs
Only 5 people taking the scroll for pHd holder here in Malaysia n he is one of them ^__^
Tak paham hapo research dia.. ahahhahhaha
Us... Ayahanda still doing ok masa ni.. :(
Adik Bongsu , Amad tangkap gambar.. ahhahaha.. sorry a little bit blur... mmg jadik trend ayahanda akan mintak mana2 anak yang blom masuk uni masuk duk dalam konvo2 abang2 or kak2 koknon nak bagi motivation.. heeee~~~
Proud of you my Big Bro!!!
with the nieces n the cap of pHd holder.. macam cite harry potter da topi.. LoL
Wearing the cotton blazer inspired by Zara *ye kot* dr Bifa Collection *see the previous entry*
semua mmg gile begambar.. ahahaha
Me, Mak Bonda n Mc'Kak
Telling Mak Bonda when I snap pic of her please smile.. ahahhahhaha
My Priceless Harta Dunia Akhirat-meet Mak Bonda n Ayahanda
Again, them... :)
Love~ Uncle n Niece
Big Bro n Twin :)

Saturday, September 28, 2013

bUsy-nEss Of Last tWo wEekS??? LoL.... dEfiniTeLy~ (^____^)

adoila.. bongok je rasa...

Entry previously supposed to be ade isi2 nya.. ahahhahhahaha.. tapi masa tu taip tru hp.. tengah sedap2 taip *panjang gile okeh!!!!* ade call in.. terus tekan butang jawab phone.. skali abih cakap, rupenya dia terus offkan blog n tutup.. tak save kot lagi.... chooihhh~ terus bengang pastu nak tekan back, g tekan butang publish... ahahhahahhahahhahah.. tu lagi haru.. tak pasal2 masuk sangat ngan theme busy week... ahahahhahahahhahaa.. adeh... bongok... maknanya.. bz sampai tak sempat nak tulis entri sempat tulis tajuk je.. LoL... sengal2.. piau gilo nonie.. kehkehkeh...

so, actually having 3 events on 2 weeks before, unfortunately dapat attend satu je sbb Ayahanda tetibe warded kat Hospital Serdang. Collapse due to too high sugar read in blood n some bacteria/virus infection yang trigger sakit jantung, darah tinggi n kencing manis dia. Tu pun after attend convocation day abg Nih kat Intercontinental Hotel Kuala Lumpur. katanya Doktor, it was due to some food yang kiteorg makan masa kat hotel tu... tapi since semua org ok tadek pape.. only Dad yang kena.. i guess sbb dia da tua la kot...badan dia tak bleh terima certain2 food.. tu yang trigger the disease... not telling the hotel's fault tapi rasanya ayahanda ada makan tuna sandwich dia yang ade satu cheese yang mana berdasarkan googling my sisters, cheese tu *apa ntah namanya* adalah dr category cheese yang ade fungus... which lead to this circumstances...kiteorg kemain tanya sape yang pegi malam tu makan ape n siasat sendirik.. ahahhahha.. since yang pegi abg bie satu fmly dr Johor, semua ok. abg pih satu family dr kajang, semua ok, bujangs , semua ok, abg nih satu fmly, semua ok.. even Mak Bonda pun..so, we conclude maybe mende nak jadik kan...nak buat macam mana.. LoL... takpun ayahanda too tired n paksa diri. ^__^

Since it was Abg nih phD convocation day, tu yang Ayahanda konon buat dia sihat walaupun actually dia tak sihat.. tapi tak bagitau kiteorg... excited sangat lettew... heeee~ nak buat macam mana kan.. orang tua ni pemikiran dia mana nak sama ngan  kita.. plak tu.. abg nih sengaja choose kat malaysia sbb mmg nak Ayahanda datang.. kalau dia g amik kat Melbourne.. mmg tak pegi la semua orang chhooiiihh~~~ masa degree dia kat manchester dulu, Ayahanda n Mak Bonda dah sampai UK... ok la tu.. hikhikhik

Alkisahla event 1st... aku plak suka hati buat cuti sendirik 2 minggu teman mak bonda gilir2 ngan adik beradik lain jaga ayahanda *dia taleh kalau tadek umi.. n kami plak kesian kat umi, so, orang lain jaga pesakit , sorang pesakit sorang penjaga.. kiteorg kadang2 sorang pesakit 2 3 orang ade skali.. tido atas kerusi, pak/mak guard datang, lari, g surau or nyorok, g toilet la.. ahahhahhaaaha... gile strict Hospital Serdang...nanti cite entri lain tang nak bebel tu.. LoL..adik aku farhan plak siap gaduh ngan mak guard satu lobby pandang.. malu hoi!!!baran tu tak abih2 semua ... adeh...

Event 2nd... farhan punya majlis merisik... sebab masa Ayahanda kena hari Sabtu masuk emergency room, hari ahad utk majlis merisik tu, aku n Hana, take over umi bagi g majlis tu.. kami 2 orang jaga ayahanda.. supposely emergency room mana ade org bleh jaga.. kiteorg masuk je.. ahahhahahhaha.. ayahanda sorang kot. mana bleh tinggal.. even dia tak sedar pun masa tu, n worst condition ever,kalau aku pun nak ade orang sebelah.. so, berdiri for hours gilir2 ngan hana duk sebelah ayahanda pegang tangan or usap2 kepala so that he knew we r there.... tu pun time dia celik, nampak la dia duk carik Mak Bonda.. teheee~~~ orang tua ni, kalau dia sakit.. dia punya sensitip tu lagi merengek kot dr budak2.. at least budak2 bagi gula2 dia ok.. orang tua? heeee...so, Mommy was out dalm 2 3 jam sebab majlis kat wangsa melawati... aku n hana jaga ba dua orang.. Kak Da n Abg lan *since the eldest sibling* jadik wakil la.. abg lan tukang cakap. kira lelaki sulong sbb ba tadek... mulo2 umi suh abg bie, pastu dia kata dia tak pandai.. ahhahahha... n the result of not postponing the event sbb bakal tunang tu actually orang Sabah.. which is hard to her  fmly to come again... lagipun preparation da siap... to be honest, Farhan ptg tu macm da mati kutu sbb ayahanda tetibe shivering yang gile2 masa mak bonda jaga tu.. almost da tanak g.. but the good thing, mak bonda dia sangat positif orangnya... sangat tenang n not easily panic.. masa tu aku n hana da ade sebelah ba *yes, make us 3 ppl in the ER..which is cannot actually* menanges je kami dua orang.. tapi Umi rileks n steady... kiteorg ni da gelabah panggil doctor tapi doc plak tgh duk sembang ngan nurse makan jajan... (-___-') Since it was only majlis merisik, so, basically, adik beradik n sorang dua makcik je dijemput,orang lain da sampai kat majlis pun.. tapi farhan n kak da abg lan  suyah n umi g lambat skit.. n yang pegi hanyalah = kak da satu fmly,  abg bie satu fmly, abg nih satu fmly, kak wa satu fmly, yen n jan  wakil bujang, suyah* wakil mak sedara n Umi... tu pun da 4 keta.. teheeee~~~ told ya.. tak payah ajak orang lain pun.. LoL..

Event 3rd? not an even actually.. I was indeed chosen to be one of the enumerators for traffic counting of Project Bako National park kat Sarawak which need me to be there on Wednesday 18hb-21hb Sept...hoho.. tapi sebab masa tu condition Ayahanda not really stable n Doc tgh figure out apsal dia jadik macam tu... aku pun tak berani nak tinggal.. gile kau nak g sarawak time tu. klu jadik pape.. mampus la nak fly back... nyusahkan diri n abihkan duit org panggil.. abg aku abg sih yang kat miri tu pun duk menggelupar nak balik semenanjung tapi keje n tak boleh balik.. takkan aku yang mmg kat sebelah katil je duk nak g.. lagipun, pape hal, Family come First... tu salah satu motto hidup aku.. even kalau ngan bestfren da janji 3 bulan before pun, kalau tetibe ade fmly matters, aku mmg cancel n apologize .. bukan kata nak mungkir janji.. tapi dalam dunia ni... even akhirat pun.. what count 1 st is ur family members... bukan orang lain...takpela kena marah kat Bos pun n rugi Ayahanda aku makin sembuh so that seksok kalau aku nak kawen, Ayahanda, He insyaAllah gonna be my WALI... teheee~~~

Conclusion.. it is the reason for my OMG busy weeks previous entry.. LoL... at least abih karang tang ni.. ok la.. ahahhahahhaha... n all those things happened during the weeks... nanti kite post version gambar2 plak ye? ahahhahhaa...till then, wake me up when september end? mmg haku mampos sebab da nak abih sebulan bos bagi suh siapkan thesis *dia bagi 2 bulan tinggal October je weh!!!! chhoihhhhhh~*...da la paper conference Kota Kinabalu dia nak before Oct 13, poster exhibition aku tak hantar n tak buat n tak attend pun... book chapter tak hantar jugak walau da siap... ahahhahahhahhaa... gali lubang sendirik pastu terjun la ni sobs..... gile rasa nak meroyan plak2 da masuk hari ke 7 demam sebab ear infection... Dugaan september dugaan september... elok dmm nak sembuh, g jaga Ayahanda n u know how hospital is really not a safe place to go to..regardless Ayahanda larang ko dtg, but that's where responsibility as a daughter take place. LoL.. toodles~


Sunday, September 22, 2013

buSy WeEk oOemJi

Wednesday, September 11, 2013

:: cRaZy ovEr miDriFf ::

Olla~~~

just a short entry okay? LoL.. need to do some job anyhow...

Btw, currently, i was really addicted into browsing Midriff Fashion Style.. yup.. the one that show the tummy.. LoL...

There are lots of categories, but i'm the one who go voting for slight show of the midriff rather than showing byk2 sangat macam indian pakai sari tu....

And it's a big No No kalau nak fashion style macam ni pakai ngan hot pants ke hape... sebab macam too much showing... tak best...LoL... *pandai je haku konon tak best*... kehkehkeh..

Crazy over this one... heeeee... sebab tak nampak navel kan... rasa sexy cute... ^-^

Or like this, pakai baju lengan panjang tapi midriff length... cOoLio okeh!!!!

Contoh dr Vanessa Hudgens.... Comel!!!!
and to ensure I can put a style like this... ngehngehngeh... time zumba or time main squash nanti la.. ahhahahhaha... so, cekedout~


Friday, September 6, 2013

tAk taHu naK tAruK taJuk aPe... eKekEke

yahooooo~~~ da siap 10 pages book chapter.. LoL... jadik 12 pages bila tambah references.. LoL...tinggal nak buat poster..tapi macam ade ura2 tanak hantor je PG Exhibition tu.. sebab kira aku da abih sem n ni sem extension.. ahahhahhaha.. harus la lawan2 skit, jgn nak follow rules sangat... chooiihhh...

so, mari kita bercerita...ecceh~

tadi masa duk buat2 keje, duk wassap ngan BFF dr highschool,dia duk cakap macam mana ni blom ade keje tetap taleh nak kawen bagai.. heee.. then macam biase la kalau topik kawen, aku selalu jadik mangsa...

sumpah, bukan niat nak belagak ke hape.. tapi aku macam tak pk nak kawen... i mean, opkos la nak kawen, gile ko tanak kawen Nabi tak ngaku umat kot!!!!plus, kawen tu melengkapkan separuh iman kot~~~ tau?...so, harus wajibulngunnah la kena ade niat nak kawen weh!!

Even, time duk sorang2 ade je berangan nak buat majlis kawen macam ni macam tu, ade  je .. but seriously not now or this year. Regardless adik aku-Farhan yang sama umo tu- da tahap nak g merisik anak dara orang da...LoL.. tapi aku still maintain... maybe sebab aku blom keje n tak abih blajar lagi.. ntah la.. :)

so, aku cerita la kat member ni yang raya aritu, tetibe Mak Bonda duk bercerita. Dia berkenan kat tok imam terawih masjid kat kampung *serius lawak nak mati aku gelak gegile*. wassap kan skang ade yang mcm walkie talkie tu.. so apalagi sumpah duk gelak guling2 almost nak jatuh kerusi sebab duk cerita, gelak n rasa lawak..

bukan kata nak memperkotak katikkan Mak Bonda punya niat..Astaqfirullahalazimm, tadek niat pun.... tapi macam kesian.. sumpah ni.. tak tipu, kesian kat laki tu...kesian dia kalau dapat aku..n kawan aku, selaku org paling rapat n kenal aku luar dalam macam ni macam tu.. itu yang buat ketawa makin kuat.

I mean, bagusla kan, calon mak Bonda.. kira dia da taruk restu ibu kat situ...actually 2 orang dia berkenan... ahahhahah... adeh...n hal ni jadi masa malam raya ketiga, time tu duk borak ngan kakak sulong n Mak Bonda, n farhan join jugak...tetibe Mak Bonda tanya:

"Nonie, Nonie ado sapo2 ko kat UIA?"
"heh? ado sapo?" *blur jap*
"dok eh, ado saim laki doh ko nok kenal2?"
Sedetik jeda "ekekkekeke... adeh la Umi, Boyfren ko?"
"Ho.. ado ko hok duk minat..ko tadop oghe minat?"
"Erk.. heeeee.. hok minat tu ado jah.. tapi tokde la Umi nok pk hal2 gitu.. master tok abih lagi ni.."
"Dop eh, umi tanya jah.. mana la tau"
"Bakponyo?"
"Umi duk kene ngan anok bla bla bla...Eh, Nie duk g smaye terawih nge umi tu, hok jadi tok imam tu"
"anok mokcik Nah... tok dgr dio baca quran? sejuk jah umi dgr dio taranum.. ralit jadi "

TUDIAAAAAAAA~~~~

"Umi ada dua org duk berkenan.. so tu adik tok imam muda tu... so lagi anok mokcik Nah tu"
"Nonie ingat pagi raya masa duk amik gambar tu, Umi seloro nge soghe mokcik oyak pilih la nok anok moksu hok mano2"
aku da buntang mata
"Ya allah Umi, dia tanya ko?"
"Ho, dio tlepon tanya sungguh ko Moksu?.. tapi anok kito ngaji sapa mesir pun tadop sijil..bulih ko moksu"
"Umi!!!!!! oghe oyak doh jange gurau gitu.. umi la.. sokmo oyak gitu" *ketawa2*
"erm.. tapi umi turun markah doh 20 % hok  calon tu"

boleh pulak dia aci mark2 orang mak bonda ni.. kihkihkih..
"Bakpo?" farhan tolong tanyakan bagi pihak aku sebab aku duk guling2 gelak..Kak Da plak duk sengih2
"Mok dio oyak, anok kito ngaji sapa Mesir, tapi tadop sijil moksu"
"pahtu?"aku tanya
"Ho la, loni dalam dunia, nok idup kena ado jugok mugo2 dunia ni... biar seimbang... nok kijo2 sekso.. umi keno pk.. loni umi nge ba ado, takpo la.. seksok?" 

serius sungguh mak Bonda.. aku ni duk sengih2 sbb rasa funny gile...

"Calon hok soghe lagi tu, loni duk sambung master in alquran ko gapio tau la.. kira sekufu la ngan Nonie samo2 amik master"
"ooooo...."pastu macam speechless.. (-__-')
"Tok se ko?" "Nati Umi tanya""kenal2 ko dulu"
"tau la Umi, nonie master tok abih lagi ni.. ingat nok kijo setahun dua dulu,hutang ptptn lagi ni, baru nok mikir carik calon ko gedio"
"dop eh. kenal2 la dulu" " sesuai ke dop.. buke umi nok suh nikoh loni""Umi g tanya deh?"
"Er.. Umi!!! ermm.. lamo ke tok siap master Nonie duk debar dugong hal ni" *sambil gelak2 lagi
"Kenal je la dulu, nati umi try2 tanya mokcik Nah"
*sigh* " Jolo ko dio tadop gewe/ lamoke meme ado gewe doh""tok payoh la Umi"
"takpo, nati la umi risik2"

aku senyap...hilang da gelak sebab nampak kesungguhan dia..

n farhan n kak da amik alih duk tanya budak sape, anak sape, pastu farhan duk tanya aku.. aku cakap, gile nak kenal muka tok imam tu.. mana aku tau umi minat nak buat dia menantu.. tak penah skodeng muka pun abih terawih.. kalau Umi cakap masa bulan puasa tu, sempat la kot nak usha2... ahahhahahhha.. gatai... tapi ni dalam syawal.. harusla tak kenal...pastu umi tanya lagi : 

"Bulih ko Ni?" "tapi umi tok tau dio umo berapo.. kalu tuo pado nonie, ok la.. kalu mudo, takpo la..Umi cari hok lain" senyum mak bonda duk bercerita
aku buat2 tanya: "Handsome dok Umi?" n gelak2 skit
then Kak Da duk bebel " heh, ingat semak tu boleh bawak bahagia ke?"

rasa nak tonyoh kepala kak aku jap.. orang guna intonasi gurau pun tak paham.. sengal!.. aku ngan farhan jugak duk gelak2...Then mak bonda sambung lagi:

"Nati umi tanya deh , tanya MokCik Nah umo berapo"

terus macam krik..krik...krik...

tetibe....
"Kalu bulih Nonie, mung carik la kakku abg ipar hok handsome skit, semo abg ipar aku tok handsome.. kak ipar jah comel2" Farhan nyampuk

aku pandang dia, dia pandang aku....

AHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAHHAHAHHAHAHHAHHAHA!!!!!

bongok la farhan... sumpah bongok... ahahhaha.. adeh... picit kepala jap aku.. then dalam nada slow aku jawab.

" tgk la Umi, tanya molek dulu, dia ado gewe doh ko dop.. nonie toksey sebab umi nge mok dio kene, dio keno terimo.. lagipun, nonie tok ready lagi sebenarnya.. kalu nok suh saim kenal2 dulu, insyaAllah ok.. Nonie ni doh la minat travel2 gini.. kalau umi tanya, meme nonie nok oyak before umo 30 nonie nok perabih travel ASEAN plus THREE nye countries" senyum aku duk bercerita...

"lagipun, Nonie ni...bukan baik mano pun, layak ko dapat stok2 ustaz gitu.. sian ko anok oghe umi.." *sambil gelak pelahan" 

tetibe teringat Kak Na n Kak Long yang cakap: "mati la sapio jadik tok laki nonie.. doh la stok duniawi..ado posibility stok neraka"

Bodoh gile bagi ayat.. ahahhaha.. tapi tau la depa bergurau.. n umum tau, kiteorg dalam family kalau gurau mmg jenis kasar... Lol.. nak terasa pun, da memang mende betul.. kehkehkeh...i mean, NAUZUBILLAH la kan...

 umi senyum je...

Adoila.. aku tau, mak bonda terkesan... aku tau dia nak menantu yang ala2 Ayahanda skit...kaki g masjid bla bla bla... bukannye abg2 ipar aku semua tu tak elok..bukan.... tapi tadek yang stok ala2 ustaz kot...ahahhahah.. semua tahap biase2 je... dlm umah tu tang hafiz pun, adik aku yang bongsu tu, Ahmad.. yg lain semua even mostly skolah agama arab tahap ordinary je.. tapi aku jugak sedar, lelaki yang baik utk pompuan yang baik..dan vise versa...bukan nak cakap ape.. tapi aku macam tak layak nak dapat yang macam tu sebab aku tau aku tak baik sangat pun..macam rasa tak layak nak dapat makhluk baik.. i mean mmg la doa dapat yang baik n tapi untuk dapat yang baik, aku ni sendiri patut berubah ke arah kebaikan dulu.. :).. paham tak concept dia kat situ..

Lagi satu, aku ni, kadang2 bukan jaga sangat etika pemakaian tutup aurat...i mean, da la jenis suka pakai skirt jenis tight ni...tak fully covered kalau pakai tudung, suka tarik lengan baju keatas, pakai tudung kalau malas pun aku slempang tak pakai anak tudung pun, sidai kain luar rumah sapu laman rumah aku tak pakai tudung pun, depan2 abg2 ipar kadang2 pun on off jugak..tunggu ayah aku jeling br nak capai tudung, tunggu Mak Bonda cuit, baru larik nak amik tuala tudung rambut... heeeee~~~walaupun tau kadang2 tau mende tu salah n tak boleh, tapi buat jugak.. LoL.. adeh... payah tau untuk jadik baik ni... jadi jahat jugak yang senang.. i mean practically... 

Plus,aku ni da la gile fesyen, suka try mende baru, degil, keras kepala, jenis silent pemberontak, bls dendam senyap2, mulut laser kalau dtg gila...regardless nampak suka senyum, tapi jgn percaya ngan gambaran luar.. kehkehkeh... Seriously, aku tahu level aku takat mana... macam rasa tak layak nak ganding ngan adik tok imam muda masjid kat kampung, or tok imam terawih tu..lagipun, aku jenis tak kisah, kalau ngan budak2 lagi, yang da selesa... makan pun aku bleh share sudu garpu n gelas.. sbb da biase... plak2 mostly kawan2 lagi umo lagi muda.. so, rasa macam depa adik2 aku.. heee.. tadek rasa nak terdetik hati nak bedebar2 jatuh cinta jantung bedegup kencang ke hape...tu masalah aku...adoila...

Kadang2 rasa jugak, aku ni normal ke wei.. ahhahaha.. tapi tu la.. aku tau, aku jenis yang payah nak percaya kat orang.. especially kalau ade experience orang sekeliling yang buat aku rasa kawen tu adalah satu tanggungjwab yang besar.. amanah yang  berat utk dipikul.. n kawen tu bukan mende yang main2... n dalam perkahwinan tu, hari2 sampai ko mati, compomnye bukan selalu bahagia.. LoL...orang tua cakap, kena ready mental dan fizikal yang betul2 kaw punya...erti kata lain.. kena tunggu sampai seru kot aku ni...

Pulak tu, aku ni, kadang2 rasanya tak berapa nak reti jaga hati kawan2... kadang2 kawan2 yang selalu cakap.. mung sokmo gini nonie, mung sokmo gitu nonie... dan itu buat aku takot.. n kawen ni.. bukan makna kata aku kau kita kawen n yeay!!!... bukan... kawen ni, dia macam ni.. aku kau, family aku, family kau, kawan2 aku, kawan2 ko, sedara mara aku, sedara mara kau n definitely Yeay n Nay....LoL... haaa, macam tu.. dia complicated...sungguh.

Atau mungkin, aku tak jumpe lagi org yang betul2 kenal aku luar dan dalam.. paham aku tika tenang dan meroyan....ngerti aku bila nangis dan baran.....tahu aku punya perangai yang sengal dan matang...

Da nak tamatkan zaman bujang..sobs..tadek da orang nak mintak tolong nyamar jadik BF g kenduri kawen kawan skolah... ahhahahha...
p/s: Regardless si jejaka yang request nak amik gambar skali... si kakak yang terlebih posing n spastik.. heh~

p/s: Moga dimakbulkan doa harian yang mintak2 diberi petunjuk dan hidayah menjadi seorang muslihah solehah di masa akan datang.... aminn~~~




Thursday, September 5, 2013

tOo mUch... I guEsS~~~

I got two dateline tomorrow...PG Poster and 10 pages of Book Chapter on My Literature Review... n  what the hell i am doing now.. Blogging? perghhh~ gilo. yes, aku gilo..

so gonna make it short... LoL... 

rasa nak lari.. lari dari masalah... banyak hoi masalah datang.. tapi tak manusia la tadek masalah kan? ahahhaha...takkan nak jadik kambing... lagi sekali.. gilo... ahhahahhaha

kalau orang tanya, thesis da siap ke? bila nak abih master? tak abes lagi? bukan da lama ke? sumpah aku rasa nak larik g Uganda... like serioussssly!!!!! ingat nak buat trip g Nepal...duit plak tadek.. ahahhahhaa.. mengarut2...

minggu ni macam hampeh nak settle hal nak extention sem... tetibe adik ko, Jannah tanya: "Kak Ni, ptptn da masuk ke?" macam..ERK... chooihhh~ Kak Ni tok dapat ptptn doh.. sobs2...yuran sem depan macam sakit pale nak pikir.. pastu jumpe SV, dia kata I nak u abes dalam masa 2 bulan ni.. 

I'M DEAD...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. 2 bulan ngan data key in yang baru n analysis macam haroommmm ngan literature review nak menanges n study area mata merah2.. sob..sob..sob... sape cakap master by research ni senang memang aku rasa nak tolong bagi penampar... sumpah weh, sumpah... tapi apakan daya, nasik sudah menjadik bubur... tu blom masuk part nak defend proposal n VIVA... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... stress wei, stress gila.. malam2 pakai earphone dgr quran je, pastu nangis senyap2 sebab dlm bilik ade roomate... pastu ngan extention bagai ni rasa bodoh gile, pastu duk pikir umo 27 tapi tadek simpanan lagi...n blom keje, blom ade experience keje.. ya allah. macam mana ni.. macam mana ni... 

tang ni la, rasa nak kawen terus tak kira da sape Mak Bonda offer.. ahahhahhaha.. adeh *menangis jugak at the same time* salah sendirik sebab jenis buat keje last minute. tapi salahkan jugak negara Malaysia sbb bila tiba part nak collect data, macam hoi!!! aku warganegara kot.. apsal payah sangat ni... bukan pendatang asing wei... sob... tetibe malam ni emo gile.. tensyen2 mmg macam ni... rasa nak makan eskrim je.. ade sape2 nak tolong hantarkan McD Banana Crunch McFlurry tak? hambooihh~ dan dan...ekekekekekke.

Yummeh!!!! current addiction!!!!

Wednesday, September 4, 2013

iSu haRga miNyaK nAik...

Regardless aku ade lesen tapi tak reti bawak keta *LoL.. LOser gile*, aku tetap nak merungut hal minyak naik ni...kalau pk2, aku tak patut merungut pun sebab aku tadek keta, selalu naik public transport even g kuliah pun jalan kaki, plus, mak ayah aku punya keta pun pakai ron97.. so, pendek kata, alhamdulillah, keluarga kami Allah bagi rezeki cukup lagi dan berkemampuan.Tapi aku nak tolong rungutkan untuk orang kampung aku.. boleh gitu?ahh, kalau tak boleh pun, aku tak kira, nak jugak cakap...

Bagi orang yang tak tau, mak bonda aku, kerja dia penghulu tanpa mukim, yakni yang urus2 hal2 anak yatim, ibu tunggal dan orang2 miskin ikut mukim kami... kerja ngan kerajaan negeri la senang orang kata... so, kalau aku balik kampung, menjadi PA mak bonda sebagai peneman *bukan driver bawak keta sebab loser kan.. ahahhahha* hari2 dia kuar cek2 mana2 org yang memerlukan bantuan itu kira macam amal jariah aku..*pui~ amal jariah la sangat*

So, nak dijadikan cerita, i've gone through lots of situation ngan orang miskin harta tapi kaya jiwa ni... tak kira la depa ibu tunggal, atuk nenek yg hanya tinggal berdua anak2 tak amik kisah, anak yatim piatu yg sara diri ngan buat macam2 kerja n bla bla bla bla... kalau nak sebut semua memang tak abis..sumpah ko akan bersyukur gile sebab Allah takdirkan ko ade harta n hidup senang.

Lepas tu pulak, sebab dulu, Ayahanda aku asal orang susah, kami jugak diajar dr kecik, kalau ko ade duit lebih skit, sedekah je kat orang... ayahanda aku, dia naik keta, dia nampak pakcik naik beca, dia boleh berenti keta n hulur duit sekeping dua... kalau orang tu macam tanak terima, dia senyum n cakap, saya dulu, hidup susah, skang senang skit rasa nak bagi orang duit lebih rezeki saya.. Even kalau time bulan puasa, dia g isi minyak, dia boleh hulur kat budak2 keje stesen  minyak cakap duit raya... LoL.. dulu aku ingat, aku selalu jeles.. macam , eh ko sape tetibe ayah aku nak kasik duit raya padahal blom raya lagi.. ahahhaha.. *budak2 kan, harusla emo2 gitu.. aahhahhaha*.. Jadi, practically, kami dididik macam tu.. kalau aku, jenis yang suka bgi org makan.. LoL... sebab habit ikot mak bonda la..aku kan student, duit mana banyak mana pun sbb blom keje, so, salah satu cara aku sedekah, masak n ajak kawan2 dtg mkn kat bilik... selain nak eratkan silaturrahim, ko kira bersedekah n plus, Allah suka rumah orang yang ramai tetamu datang...*petua mak Bonda nak murah rezeki* dan make sure jgn merungut kalau duit abes lebih skit utk beli brg nak masak tu, or tetamu cakap mknn tak sedap*LoL*n mcm2 la.

Berbalik pade cerita asal,seriously, most of them*mereka yang kurang bernasib baik* buat aku bersyukur sangat2 dalam dunia ni yang mana aku ditakdirkan hidup senang. Aku nak linkkan dgn satu family je walaupun actually banyak lagi kisah2 aku nk cerita tiap kali ikot mak bonda round kampung.

Ada satu family ibu tunggal yang mak aku duk pantau. i mean, jaga dr segi kalau dia tadek duit, mak aku try dapatkan bantuan dr YB or mana2 org yang nak derma or carikkan dia kerja or ape2 la yang berkaitan.Nama dia Kak L****.sumpah akak ni kesian sangat. Ibu tunggal yang sara anak 7 orang yang masih bersekolah dengan cara kutip mende2 terpakai kat tong sampah n g jual kat kedai recycle... believe me, masa mula2 umi aku jumpe dia duk kutip barang kat tong sampah, Umi aku balik umah.. nangis cite kat Ayahanda aku... then ayah aku suh g carik mana umah akak tu n start situ umi aku tolong.. Cite ni bukan nak cakap umi aku baik n bla bla bla bukannnnnn!!! tadek niat pun nak riak.. sumpah.. tapi kalau korang tgk, lepas sekolah, dia ngan anak2 dia * dia naik motor bonceng 3 anak, yang lagi 2 naik beskal bonceng adik2*sedih* untuk carik sesuap nasi.The good part is, kakak ni tak penah pikir nak mintak duit cara mudah ke hape, dia gigih carik kerja selagi dia mampu.. aku ingat  dia datang umah n cakap kat Mak bonda aku tanyakan ade kerja tak nak buat *time tu musim ujan* sebab dia nak bayar yuran anak dia... masa tu mak Bonda aku tadek kerja pun nak kasik dia .. pastu mak bonda aku cakap, ginila, L**** pinjam duit Moksu dulu, bayar, nanti ade, byr balik.. dia cakap, dia tanak... dia cakap, moksu bagi la kijo gapo2, L**** buat... so, end of it, mak Bonda aku suh dia kemas rumah kiteorg..and bayarkan dia upah*yang sebenarnya aku br lepas kemas umah kot*. Every time mak Bonda buat makan, gitau dia suh dtg mkn bwk anak2 n tapaukan makanan, dia boleh dtg umah aku, amik penyapu n sapu halaman rumah walaupun mak aku tadek suruh pun.Nampak tak kat situ value dia? dia tau sebab orang tolong dia, dia kena balas pertolongan org tu walaupun tak banyak mana pun. aku kadang2 malu, kalau dia dtg, aku mesti cakap, kak L**** , jgn sapu, nanti Ba marah Nonie.. jap lagi nonie sapu...sampai macam tu skali.. tu pun, dia akan g belakang, bukak paip air, siram bunga.... LoL..sekali lagi aku nak tanya korang : Nampak tak kat situ value sifat berterimakasih yang dia ade???Kita ni, jgn ingat kalau depa org miskin, depa tadek maruah.. no, tu salah.. Mak Bonda aku selalu pesan, kadang2 org miskin ni, dia da tahap malu tolak tepi da nak mintak duit dgn org2 yg berkemampuan, tapi sebab anak2, dia tebalkan muka..i mean, abaikan la yang jenis sihat walafiat tapi duk mintak2 sedekah tu.. tu lain... tapi ade org yg betul2 miskin bermaruah, diorg adalah manusia yang paling the best utk kita nilai dan buat perbandingan ngan diri sendirik...

Dan bercerita hal isu minyak ni.. aku nak tolong rungutkan bagi kak L**** ni...Abaikan dia yang tak belajar tinggi, yang mana mungkin sebab dulu pun dia tak mampu, or parents dia memang tadek duit or jenis tak kisahkan anak sekolah ke tak... abaikan dia yang tak carik proper kerja tetap so on n so forth...abaikan klu ko nak cakap, Allah takkan ubah seseorg tu kalau dia sendirik yang berusaha nak ubah..Abaikan...sebab kita taleh judge orang based on 1st impression n cover luaran dia. kita kena KENAL dia bebetul. SERIUS!

Soalnya sekarang, kita sebagai orang yang BERILMU, tak patut tindas orang yang kurang bernasib baik macam ni.. kita sepatutnya lagi berilmu, lagi mengangkat martabat supaya mereka hidup senang macam kita.. sebab Allah jadikan kita khalifah. Dan KHALIFAH Allah adelah orang yang menjaga KEBAJIKAN sesama manusia,sama2 dapat benefit hidup di dunia yang mana turut membawa ganjaran di akhirat...

Dan sepatutnya pihak berkenaan tahu, isu kenaikan minyak ni, dia ade DOMINO EFFECT yakni kalau minyak ron95 dan diesel naik, harga barang 'INSYAALLAH' naik sekali... pikir, tolong la pikir bg orang yang nak beli susu pekat or gula, hatta beras sekalipun yang anak2 mereka dlm  4 5 orang... keje yang tak seberapa, tadek slip gaji, tadek socso, tadek KWSP pun... macam mana mereka... tolong la Pikir, tolong la berhati perut...n please bare in mind.. Kak L**** ni tak dapat BR1M pun, hanya sebab ade org report dia sokong PAS.. gile kan manusia??? 'ADIL' sangat... dan kat sini, bukan mostly  isu politik yang nak diungkit, tapi HAK, hak seorang rakyat yang sepatutnya dibela di negara sendirik, bukan diperkotakkatikkan.

*SEDIH*


p/s: sorry for the emotional entry... too much mixed feeling pertaining to this issue... sobs

Tuesday, September 3, 2013

bEstFreNfOreVer diRisiK..... HikhiKhIk....

hahhahahha.. sorry for the title gedikness...

excited kau geng uia dari matrik cum BestfrenForever (8years n counting...^__^) disunting orang... 

ecceh~Disunting plak jejaka yang asal ceritanya, terdebar jantung time si bff I ni hulur attendance dalam kelas co-cu parenting time degree dulu.. hamboihh~ gatai~ ahhahahhahaha.. nak praktik parenting terus kau jahhh.. LoL...

so, He was actually the same batch with us but different department, kami Department Urban and Regional Planning, Dia plak Department Quantity Surveyor n basically we still in the same Faculty @ Kulliyyah...Dan, setelah ranjau onak duri our beloved fren, Naddy Kzaman ni punya lovestory line... tetibe Naddy ni datang lepak uia cakap nak gosip bagai yakni ade orang nak merisik...memang KYAAAAAAAAAAAAAA!!!! menjerit satu bilik la kami.. Surprise gile senyap2 duk couple tak cakap kat bff sendirik.. LoL..

but no hal la.. ikut my principle, certain secret should be kept as a secret.. kannnn??? hehehe.. so, Tahniah Naddy n Shafiq, semua org tekejut regardless kiteorg 6 org bff yang sedia tahu.. so, nak nyanyi lagu congratulation boleh? tapi tak reti pun.. ahhahha.. so, Congratulation Naddy n Shafiq.
Us n that guy... LoL... btw, one Datin is missing which is Datin Buyang aka Cik Muslihah Mustapha.. since she is working in Kelantan, she can manage to come on this special day... :( miss her so much~ We Do LOve u Mus!!!!
So, yang masih single n available  hanya, aku, Min n Mus.. ahahhahahhaa... yang lain semua standby tunggu masa nak buat majlis je... Nawwar tahun depan mungkin, Putri another year... aku? ermmmmm~~~ kihkihkih
The 'pasangan' Shafiq n Naddy.... Congratulation!!!
Us duk camwhore regardless ade sedara mara nad duk makan kat belakang.. tak senonoh weiii~~~ ahahhahahhha

Sunday, September 1, 2013

weLcOme sEpTemBer 2o13

Salamalaik September Month!!!

Wallah, wallah, wallah... 

tetibe rasa nak nyanyi lagu yang ade lirik, "wake me up, when september end" tu....(-__-')


So, currently waiting for my approval of Semester Extension... yela, yela, kita tak pandai, konon nak amik master pastu kantoi tak abih writing lagi, tgk2 da abih final sem...heh~

Tepon ayahanda kemain la sebab cuak kebebe, PTPTN da tak support kalau extended sem ni.. sape nak bayar yuran sem hoi!!! terus rasa besalah siap nangis okeh tak tipu tapi ayahanda rileks je beb.. siap gelak2 pastu cakap ;"nak buat macam mana.. ba suh belajar ke, takpola, duit bleh carik.." sobsobsob.... '

nampak tak rasa besalah kat situ!!! pastu sedang aku duk sob2 tu, Ayahanda cakap, "sede ko ralik duk gi derak.. Jepun nok g berapo aribulan doh?"

terus aku macam.. erk... ahhahhahhaa.... amik ko.. betul kot cakap dia.. ahhahhaha.. thesis kelaut, sibuk nak g conference obersi je keje.. kehkehkeh...adoila...

so, disebabkan 9/9 sem baru bukak... *padahal letter progress thesis aku tak submit lagi kat kak ila mampos pui~* rasanya macam kena kuar la kot arini eh? ahhahahhahhahah... bongoks...

tapi dr tadi duk check tiket balik kb rm36.. heeeee...since bulan ni tak payah balik kg sebab ayahanda n mak bonda dtg KL next week, bulan 10 tiket mahal gile nak balik raya haji.. itu kita KIV, mari kita tgk tiket bulan November before fly pegi Osaka... oyeah, oyeah...

so,
HELLO DEAREST SEPTEMBER 2013
please, jaebal, tolonglah BE GOOD TO ME!!!!

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU