Friday, August 23, 2013

:: My Raya 2013 Story ::

Salam alaik~

Ohhoi!!!Raya ritu adalah raya paling bermakna dalam sejarah hoihoihoi.. ekekkeke.. exaggerate je kan?LoL.. but seriously, di samping kesihatan ayahanda yang alhamdulillah ok.. *tahun lepas beraya kat hospital sebab ayahanda sakit teruk* lagi menggembirakan bila hampir semua adik beradik balik.. Dari 13 beradik, 12 orang balik beraya dirumah yang tak balik cume abang Bie, yang merangkap anak lelaki sulong and anak kedua dr 13 beradik sebab tepaksa keje raya pertama sampai raya ke 4... walau perasaan tu rasa sedih sebab kurang sorang, still, dia duk wassap gamabr funny2 kat wassap family yg buat kami hilang rasa dia tadek kat umah skali...

and I tell u what!!!!

1-start raya ke-3, kami *aku , Hana n Jannah* jadik orang nomad... ahahhahhaa
2-anak2 sedara semua cakap cik Nonie ni singa... chooihh~~
3-macam biase baju raya tak siap.. heh
4-the worst part-satu rumah kena food poisoning... :(

ok.. cite pertama, disebabkan kami bujang 3 orang, bilik aku bagi kat abg nih, bilik jannah bagi kat kak da  n it turns bilik jannah jadik tempat simpan beg2 baju family kak da, kak wa n abg pih... LoL..bilik aku mula2 abg sih duduk, pastu abg nih duduk pastu abg pih duduk... LoL..aku? aha, mlm raya tido bilik sendirik lagi, malam kedua tido depan ruang tamu tv, raya ketiga, keempat kelima, nomad bilik Umi n Ba kongsi 3 org *aku, hana n Mckak* including my nieces 2 orang, Huda n Hannan.. ahahhahaha,... orang kata bila lagi nak tido bawah ketiak mak kan.... ahahhahahha..so, everyone da cop tempat masing2, kak da kat ruang tamu satu*area office Umi n Ba*, abg pih ruang tamu utama skali ngan family kak wa, and anak2 bujang kak da n anak2 dara kak da including my adik2 syakirin n ahmad. abg sih amik port bilik aku, abg nih amik port ruang depan tv, Kak Na dalam bilik dia sebab dia mmg duk umah, so, us, aku hana, jannah, huda n hannan tido dalam bilik umi n Ba.. heeeeee~~~perasaan tu best gile sebab mula2 mak bonda ckp nak sewa homestay tak pastu semua orang tanak .. LoL.. sempit2 la fun sebab it gonna eratkan silaturrahim, ye idok? ahhahahaha

so, cerita kedua, I am the person in-charge of kebersihan rumah bahagian ruang tamu.. n tahu2 la, kalau rumah ko penuh ngan budak umo dari 6 bulan hingga 16 tahun... LoL...yup seramai lebih kurang 25 orang...yeah yeah.. budak2  ye, budak2, bukan orang tua.. Pui~mmg pagi2 astaqfirullahalazim tu mmg mengucap je pagi2 bagi hati sabar skit... rutin dari hari raya pertama hingga raya ke 5, aku mmg bgn pagi sapu lantai ruang tamu utama n sekeh pale budak2 yang blom bgn pagi. ready kot kalau2 org datang beraya.. gile ko nak bagi org tgk umah besepah... malu hoi!!!so, pagi2 ade la dua tiga yang kena penyekeh tak pun kena hempuk ngan bantal tak pun aku tarik toto depa tido atas lantai lol suh bgn sebab aku nak kemas ruang depan. n Huda n Hannan cakap, "cik nonie ni BEKENG lah" ahahhahahah.. bekeng tak bekeng, aku taleh, cakap slow2 lembut2 bukan nak dengar.. haktuuihh sungguh...wafi pun duk bebel, Amal jugak, Husna pun, Rina pun joinl... ahhhh~ semua la depa yang reti becakap.. LoL..

Aha, cerita ke tiga.. paling sadis la kot eh/ masuk tahun ni , it has been 5 years straight baju raya tak siap.. sobs.. macam speechless pun ade sebab tukang jahit da janji nak siapkan.. redho je la kan.. nasib baik mmg buat plan A, Plan B and Plan C.. kata future Planner.. harusla plan n ade back up... LoL.. alih2 pakai baju g opis ari2 n duk mix n match sesuka hati je.. da la buat balik baju skit je sebab balik ngan flight tak beli luggage.. LoL.. nasib nasib... konon la raya nak baju raya inspired by Jovian Mandagie konon... pui~ kelaut jah... kelaut~~~ ahahhahhaha...

Last but not least, cite keempat.. the worst part ever.... raya kedua, anak2 sedara ikut mak bonda kuar beraya, balik2, ok lagi.. masuk raya ketiga, start ngan Rina, muntah2, n cirit birit, then follow by my bro-in law, abg lan, pastu hannan, pastu huda, husna, n kak zu, n wafi, n jojie, and amal n mak bonda sendirik, and Hana, n abg pih, and marissa, n kak elani, n semua la pendek kata.. da hilang trek da sape yang no 2 3 4 5 bla bla bla.. masalah , kalau nak kata ape yang mak bonda masak, aku Ba  n kak na, elok je kat umah tak kena.. padahal makan bende sama.. pastu raya ke 4 abg bie balik, raya ke 5, dia punya family start ngan syafiq, afif, aqi n afnan, n adeeb semua plak kena... Mak Bonda punya teori, bagus la bagi penyakit, at least bersyukur jap kat Allah duk bagi kesihatan elok before ni.. LoL..Mom.. she always positive padahal raya ke 3 n 4 dia sampai tido atas kerusi depan toilet sebab cirit birit yang teruk.. gigih la semua nak bagi petua nak sembuhkan, alih2 duk pakat minum air zamzam n air kelapa pure.. plus, kak wa yang pharmacist tu suh minum Revive dr minum 100plus sebab 100plus actually bukan totally isotonik drink.. aku pun baru tau kandungan gram dia actually tadek pun.. ahahahaha..LESSON LEARN!!!

Regardless konon nak balik raya ke 5, pastu keta hana tukar ngan keta farhan , pastu keta farhan hantar workshop 3 hari beturut..hari raya ke 5 nak balik, break rosak, g antor baiki, buat balik, hari raya ke 6 nak balik aircond tak sejuk, hantar lagi.. raya ke 7 nak balik, minyak slender bocor... ahhahahhahha... kelaut plan, Hana amik EL n MC sebab tak masuk opis, aku selamba badak je ponteng padahal da janji ngan SV nak anto 1st draft.. kehkehkeh...

Conclusionnye, really have a bless raya this year..Do  thanks Allah for the beautiful nikmat n gift *big family*.. Syukur Alhamdulillah...



2 comments:

Zaleha Kassim said...

seronok kan adik bradik ramai..akak,kne tambah bilik ni..kesian kt dieorg..

thE^DuCheSs said...

hahah.. adoila leha.. diorg kalau kat wassap family duk sibuk tanya, tanah kosong 2 lot tepi rumah akak tu tanah sape.. nak suh ayah akak beli n buat umah lagi satu kat situ.. LoL adeh.. memacam la..

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU