Thursday, June 27, 2013

:: taRikH LahIr ::

Wanna share something with all of you naaa...

Tadi duk sesiapkan kerja Dr Rustam pastu tetibe cam emo tak paham ape mende data key-in aku masa buat  report planning guna SPSS dulu...

n cam biasela , aku kalau emo suka berangan jap... ahhaha.. kantoi di situ.. pastu tetibe teringat... masa join Exchange student kat Bangkok aritu, we were playing one game... macam bila Eddy the MC state something.. u have to sit in a group like given time only for 10 seconds macam tu...

so, mula2 Eddy cakap.. Month of Birth....apalagi mencicit2 carik sape bulan januari sama ngan aku.. then settle... kejap da ok...

soklan 2, eddy tanya Find ur Year of birth... yang ni tayah cakap malu ah sebab bape kerat je yang lahir sama ngan aku 1986... yang lain mostly 90an punya budak.. ahhahahha... rasa loser gile tapi rileks sudeyyy...

Pastu Eddy suruh lagi, perform a large group starting from January 1st until December 30th..... ini mmg best.. sebab bila Eddy bagi microphone kat sorang2, dia macam, January 1st, January 2nd, January 3rd... n we were laughing until December 30th..sumpah best

Then soklan ke empat Eddy tanya, Which day r u born... aku macam.. choooihhhh.. tak penah amik tau kau!!! ahahahhahhaha...pastu duk dalam group yang tak tau.. gile sumpah ini bebetul loser... nampak sangat tak cakna kat dirik sendirik.. kan? kan? ko tau besday ko hari ape? LoL...

Pastu dia tanya lagi skali.. What colour of the day u r born? haaaaaaaaaaaa... ni lagi cengang2 weh... aku tanya kawan thai aku.. u got colour on ur birthday? ahahhahhahahah.. sumpah funny.. diorg ckp. yes.. aku plak macam.. how do u know ur colour on ur bornday? depa gelak lagi n ckp.. it was representing ur Day of ur BornDay... pastu aku macam jakun macam... ahhhhh~ macam tu rupenya.. LoL

so, mmg 2 soklan tu aku compom sedey la weh sebab tak tau hal dirik sendirik.. kehkehkeh.. rupenya2 dekat Thailand.. usually they gonna dress ikut hari .. dan selalunya hari Isnin dan Jumaat kaler yang paling famous yakni Kuning dan Biru.. sebabnya Raja Thailand, Bhumibol Adulyadej, yang lahir pada hari Isnin dan warna biru itu dianggap warnanya Ratu Sirikit yang lahir hari Jumat.... pastu aku macam.. wahhhh~~~ macam tu plak...

so alkisahnya,di  Thailand, setiap hari punya warna tersendiri

Isnin- Kuning
Selasa- Pink
Rabu- Hijau
Khamis- Oren
Jumaat-Biru
Sabtu-Ungu
Ahad- Merah

Sejarahnya  kalau digoogle, macam cakap tu tradisi Hindu, ade jugak yang cakap pengaruh buddism. tapi kebanyakan jugak cerita tu tradisi kerajaan Thailand sejak turun temurun....

tapi bagi aku.. mende ni best sebab dia buat ko tau arini nak pakai baju ape... ahahhahahhha... n disebabkan aku ni hater Kuning... memang sorry la... baju kuning pun aku tadek.. LoL... patut la Monday tu aku blues semacam... kehkehkeh...

nak dijadikan cerita, aku macam tepikir, kalau depa bleh ingat tarikh lahir sampai hari ape diorg lahir n kaler ape, apsal kita Islam melayu ni, nak ingat tarikh lahir ikut Hijrah pun macam lemau.. LoL.. 

kalau korang tanya aku, jawapan aku satu je, aku ingat tapi aku buat2 tak ingat sebab kalau ikut kalendar islam, umo aku da 28.. ahahhaha.. harusla kelihatan muda sebab tu tak berapa nak ngaku umo da nak masuk 28... regardless tru masihi kalendar umo baru 27.. ecceh~..  jenis payah nak terima kenyataan orang kata kan.. LoL..

so, In masihi, I was born on 21 RabiulAkhir 1406 (Jumaat) bersamaan 3 Januari 1986 jam 6.15pm...sebab tu aku ni suka tido nak dekat2 maghrib pastu kul 12 bangun.. bajet time kecik2 lepas nampak dunia, tido sepukul baru nak mintak susu la konon.... ahhahhaah... n which indicating my colour is Blue.... tapi aku suka merah ngan hijau? cebana tu? LoL..haaaa... itu kita tak tau.. ahahha... 

aku selalu cakap kalau kira aku rasa nak lahir bulan ke 4 sebab january macam too soon sangat jenis tak nyempat2 nak tgk dunia.. ahahhaha... n kalau kira Rabiul Akhir adalah bulan ke 4 dlm kalendar islam... so kira bg can a tu kan..... LoL

but still, aku sangat bersyukur lahir on january 3rd regardless tak cukup bulan pun sebab tu badan cekeding macam ni kira mmg genetically kurus weh.. bukan sesaja nak kurus tak makan bagai.. paham tak? LoL

n if u guys wanna check ur date on hijrah, ur colour n ur hari... bleh la google2 skang.. tapi kalau korang malas... bleh check sini.. (click SINI)...n at least u know ur hijriah date of birth... Happy trying... chow~

p/s: almost 5.40.. mata da kuyu weh.. choiiiiihhh~~~

2 comments:

Anonymous said...

wow~ sy lahir hari ahad, n i loveee red~

:p

thE^DuCheSs said...

to Anon...

ok jeles... Fine~~~ LoL

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU