Sunday, December 1, 2013

(^__^)

DEAREST
 


 


  
GOOD BYE NOVEMBER....

(^____^)


bUkaN aKu, buKaN BukAn

Assalamualaikum n good evening~~~

Hey, it's been a while....teheeee

penghujung bulan november yang kinda sssssoooooo epppppiiiicccccc fail...

 yeah... seriously embarrassing moment gile. sebabnya? kejadah buat drama swasta kat pasar malam belakang gate 2 UIA... chooihhhh~~~~

nak jadik cerita.. last week period.. n regardless aku ni pompuan.. mende paling aku benci dlm dunia adalah bila aku period.. sebabnya?

1-aku bukan aku
2- period pain gile
3-aku jadik oversensitive, overmoody
4-setan suka sangat time ni n aku taleh baca quran n buat aku jadik tak semangat nak buat semua mende
5-10nye reasons.... semuanya haku nak taip period pain... yup, the severe one..

so.. last week sbb period.. aku dlm mood berjaga2.. sbb klu period compom aku mmg kena period pain selalunya 2 3 hari sebelum period yg sakit belakang gile, loya n pening.. n during the day 1-3.. memang selalu severe period pain dr zaman sekolah menengah lagi yang kadang2 tahap taleh bangun pun...n after period , yang mood ade 2 jenis je.. malas gile, or rajin gile.. tapi tang rajin tu hardly happen.. kehkehkeh.. malas memanjang.. ko tau perasaan tu?

konon day 3, aku da happy sebab hari kedua je aku tak bergerak kemana selain ptg tu g zumba n main squash tu pun bnyak duduk dlm kelas zumba sbb aku tadek energy sangat.. tp manageable sbb aku da telan ubat,,.. dan hari ke 3, aku macam tadek rasa nak sakit.. so aku amik keputusan tak pe kot eh tak makan ubat n shoot for zumba assistant join madam buat kelas utk zumba BMI...masa duk syok zumba... da rasa tak sedap ati.. tapi aku memang da standby ubat... so, i ignore a little bit pain kat stomach... 

lepas zumba, konon madam nak belanja makan kat pasar malam, huha huha la aku jalan g PAMAL regardless da rasa sakit perut... pusing siap g beli nasik lemak ayam+telur... pusing balik nak ke kedai buah nak beli buah...time nak bayar...aku da rasa tak sedap ati... da macam.. ala nonie, apsal tak telan ubat tadi ni... mampus la jgn buat drama kat sini boleh... jgn la jgn la... cube bertahan n kawan aku *junior* dia pegang aku bila da nampak aku macam terhuyung hayang.. dia macam,, kak nonie, kak nonie ok... kak nonie~~

.
.
.
.
.

aku tak tau bila aku rebah... yg aku tau, bila aku bukak mata, tudung aku madam da bukak, n dia tgh riba kepala aku....n dia keep kissing my head n ckp :"alhamdulillah u ok.. alhamdulillah u ok... ur look so white n turn blue n ur body is so cold.... i thought. n bla bla bla that's y i bukak ur tudung."

ya ampun!!!!!! malu sumpah malu malu malu malu malu gile!!!maybe 5-10 minit collapse... madam da tanya u nak g sepital tak? aku macam blur gile...rasa macam, alah bodoh la kau period pain nak serang time aku kat pasar malam.. malu tau...malu...i was feeling so fatigue n ckp please madam... saya takpe.. just nak balik baring...cuba bgn n madam n Rasya*junior aku* papah ... masa tu org pandang aku da tak heran da.. malu tahap petala langit ke 7 kau.. terus tarik hoody sweater *nasib baik pakai one piece sport attire* tutup rambut n jalan slow tunduk2. even ignore sape yang kat tepi belakang depan kiri kanan choooiiiiihhhh.. tak pandang org pun

I was saying i'm so sorry madam for making u worried and sorry again for spoiling the mood, n sorry for burdening taking care of me n bla bla bla bla dr tgh gerai buah sampai aku kat keta madam. As i was also with another 4 of Madam Shuha zumba assistants,Depa plak duk cakap it's ok kak nonie, tekejut kami semua... nasib baik kami ada.. lain kali klu period jgn jln sorang n bla bla bla...

wallah kau!!!gile tak malu... 27 tahun aku hidup... 27 tahun aku memang selalu collapse mana2 aku rasa nak collapse kalau diserang period pain... tak penah lagi org bukak tudung aku depan org ramai.. even masa collapse kat pasar siti khadijah pun, abg aku cuma cepung bawak masuk keta n dia turunkan kusi n baru dia bukak tudung... sob....sungguh2 sob....rasa  nak menanges bukan sebab aku pengsan... tapi sebab org nampak rambut even aku tak kenal pun..eh, ye ke tak kenal.. heeee...

bukan nak cakap aku marah madam bukak tudung aku.. she did what she need to do... tapi to be honest, I'm, blaming myself...

Seriously spoken... aku ni bukannye warak mana pun, nak kata baik tu jauh sekali... even kat umah ade abg ipar pun, aku on off on off  pakai n bukak tudung, mak bonda suh aku jemur kain pun kadang2 aku bleh kuar umah tak pakai tudung pun... kawan laki aku dtg umah nak amik brg ke hape, aku pakai towel je even ayahanda aku jeling pun, aku buat dunno...kadang2 mak aku bebel aku pakai tudung bawal tak pakai anak tudung pun pun aku buat derk je... tapi bila jadik kejadian macam ni.. it's kinda remind me..macam Allah cakap... "Ko nak sangat bagi nampak aib tu kan... ha amik2.. amik2... aku bagi org tgk rambut ko..." " aku larang da lama ko tanak dengar.. bila jadik macam ni baru nak malu? pejadah?"macam tu aku rasa...serius aku rasa macam tu.sbb tu aku cakap i'm blaming myself.bukan org lain

in a 1st place, i should alert.. sbb aku da tau badan aku macam mn dia react bila period.. i should not avoid eating the medicine, i should alert when my stomach feel the pain, i should not ignore my instinct bila da start peluh sejuk... tapi ape aku buat? aku konon ckp.. i can endure it.. i can ... regardless i already know that i cannot.

n dr hari khamis sampai arini.. sebabkan aku taleh solat.. so, aku taleh baca quran.. aku taleh nak solat hajat ke hape... aku sumpah tadek semangat langsung...4 hari aku baring dalam bilik tak kuar g mana... zumba jumaat tak g.. zumba pagi tadi tak g... nampak tak kat situ kalau dtg down aku... time aku taleh solat.. aku memang paling benci sebab aku jadik bukan aku...bukan Noor Alyani yang maksud nama dia cahaya ketinggianKu... ketinggian yang Bonda aku sanjung masa bersalinkan aku...ketinggian yang Ayahanda aku bangga sebab aku anak dia..ketinggian yang both of my parents feels masa bagi nama tu...tadek, tadek langsung ketinggian tu...

dan kalau org kata, bukan taleh bukak kaset ngaji ke hape utk naikkan semangat... even Mak Bonda aku yg tau perangai aku macam ni selalu cakap.. taleh ngaji bukannya taleh nak bukak kaset ngaji n dengar kan..tapi still.. ia tak sama ngan aku ngaji sendiri guna mulut aku utk upkan spirit aku yang tergolek2 tu.. lain.. lain sangat.. 

sbb tu aku paling menci klu aku period... walhal aku tak patut pun benci sbb da nama aku pompuan.. gile kau tanak period kalau da nama pompuan.. kang penyakit lain pulak yg dtg kang... tapi still.. aku benci klau aku period... bukan nak menidakkan hukum Allah, tapi sebab aku jadik bukan aku... bukan aku yang sebenarnya~~~




Tuesday, November 12, 2013

kUatKaH akU???

Disappoint with myself...

like totally 100% disappointment.It's been like 2 months I'm like this.. n i hate myself for that.. ape orang kata.. nasihat orang pandai.. tapi nasihat dirik sendirik???? rasa nak tikam  hati ni 7 juta kali boleh??? sobs... tolongla... kuatkan hati, terangkan jiwa dan mantapkan mental.. boleh? please~~~ pikir mak ayah boleh tak Nonie? pikir nak kerja nak bagi depa duit nak balas budi diorang.. boleh tak Nonie?boleh tak?  ya allah.... please~~~Aku kuat ya allah..Aku kuat.

Aku kuat......

Aku kuat, 
Jadi ranjau depan mata ni aku tak patut ingat...

Aku kuat,
Jadi dugaan dtg bertimpa2 ni aku tak patut sebak...

Aku kuat, 
Jadi mende2 lagho ni aku tak patut buat...

Aku kuat,
Jadi hal2 remeh ni aku tak patut elak...

Aku kuat,
Jadi hati aku mesti laju berdegup-degap...

Aku kuat,
Jadi Jiwa aku kena mantap...

Aku kuat,
Jadi mental aku haruslah digilap...

ye, Aku kuat.....

Monday, November 11, 2013

rEgRet muCh? nOt reaLLy i gUesS...

erm...

it's been a long time not writing... banyak duk bebel dekat twitter pastu tetibe dapat surat layang bagai sbb cakap banyak sangat.. tu blom patut part bape kali twit limit...... ahahhahahha.

To be serious, not in a good mood actually for the past 2 weeks. dugaan Allah bagi macam betimpa2. tapi to think back... Allah tak duga hamba dia kalau Dia tak sayang..macam kalau kita tak sayangkan orang tu sangat2... kita bukan concern pun apa nak jadik kat dia.. so, pendekatan mudah... aku pahamkan diri macam tu bila datang masalah bertimpa2 ni. Dalam kata lain,  kalau Dia duga kita terlebih ni.. maknanya nampak sangat Dia sayang I lebih eh? hikhikhik...

Therefore, I thought I might need to go with the flow. takpela.. mende nak jadik pun kan..

kalau minggu lepas isu kena perli kaw2 gile sampai  nangis tak berlagu haku call Mak Bonda, minggu ni cukup la kot eh nak ngadu2 bagai sedangkan Ayahanda blom cukup sihat lagi. tetibe ptg tadi plak... kababommmm ngan berita yang boleh tahan kalau aku jadik Mak Bonda aku...aku compom kena heart attack...adeh... hidup di alam fana sungguh chooihhh...

sometimes, i do wish that I'm a KUCING... sbb aku baca kat mana ntah, katanya kucing ni ade nyawa 9... iye ke? *tak caya tapi still..LoL* Makna kata... kalau masalah berat2 dtg.. nk je kiok jap... tinggalkan lagi 8 nyawa kat belakang... tapi yeah.. it's good to talk nonsense kan?

Masalah kewangan menjadik kebiasaan la yakni isu berbangkit...kalau last week gelabah carik sponsor semester extention punya yuran... masuk minggu ni da redho sangat lantak ko la.. ape nak jadik pun jadikla... LoL...arini nak g makan kat  cafe bukak beg tgk ade rm20... redho je.. ikutkan nak buat megi je... sekali tgk maggi pun jalan derr... tinggal perencah dia je.. kehkehkeh.. ni mesti aritu masak megi saje sebab nak buat mee kantonese la konon.. pui~ tambah2 tgk2 kredit... hanya tinggal 0.60.. mmg haru sungguh hidup kalau macam ni...in case emergency nak call mak bonda... hadoi hadoi...

tapi aku percaya.. rezeki Allah ni, dtg banyak segi.. so dun worry.. keep calm n start praying + tawakal + usaha.

terus amik air semayang niat nak solat dhuha.. skali Min datang bilik kabor depa da nak betolak ke airport.. skali... duk borak2...aku ke mana.. dhuha aku kelaut jugak jawabnya tgk2 da azan zohor.. choooiiiihhh~~~

Nak tambah lagi haru, bila harini sepatutnya aku je Osaka atas urusan conference tapi tepaksa burnkan tiket rm700 return atas alasan family n personal matter... personal matter la sangat... ahahhaha... ikutkan hati nak je nanges hentak2 kaki nak ikut....plak2 Ayahanda dan Mak Bonda, bagi kata putus,: "Nonie pikirla mana baik utk Nonie, Umi ngan Ba ikut je" agakla menambah lara di hati... kadang2 takpe kot eh, berkorban utk orang yang kita sayang.. iyo dok?

Boleh jadi, ape yang aku rasa aku mahu ni.. actually bukan aku perlu pun.. n semestinya Allah lebih tahu.. mungkin seksok Dia nak bagi rezeki aku bukan takat lawat Osaka, Kobe, Kyoto, Nara n Nagoya.... mungkin perancangan lagi best kalau g main ski kat Sopporo and spending a full spring season di Hokkaido mungkin... bunga2 sakura u.. auwww~~~baru la Sailormoon orang kata *tadek kaitan*kehkehkeh

Lantas, kubawa diri, kemas bilik yang macam kapal pecah 2 weeks rasa duk dalam kawasan rumah jerangkung, alih2 come out ngan 3 bakul baju kotor plus toto, bawak g laundry... dari kul 3-6.30 ptg baru siap basuh wei!!! anak sape tu.. anak sape tu... ahhahahhahhaa.. haktuih~

n feeling like need to soothing myself with blogging...so here i am... blogging sambil dgr lagu OST secret Garden... jiwang tak??? ahahhahahhaha.. adeh.. 

hopefully, aku sabar banyak2 dan kuat... kalau pun tak kuat.. rasanya cukup la nangis sorang2 dari susahkan orang...erm... sumpah rasa nak larik g Alaska  ke, Uganda ke.. sobs... till then.. chow chin chow bebeh


Tuesday, October 29, 2013

QuOte by auDrEy tHat i LoVe mOst...

Audrey Hepburn (one of the world's true beauties) said the following when asked for her beauty secrets :-
-----------------

For attractive lips, speak words of kindness.
For lovely eyes, seek out the good in people.
For a slim figure, share your food with the hungry.
For beautiful hair, let a child run his or her fingers through it once a day.
For poise, walk with the knowledge you'll never walk alone.
People, even more than things, have to be restored, renewed, revived, reclaimed, and redeemed; Never throw out anybody.
Remember, if you ever need a helping hand, you'll find one at the end of your arm.
As you grow older, you will discover that you have two hands: one for helping yourself, the other for helping others.
The beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair.
The beauty of a woman must be seen in her eyes because that is the doorway to her heart, the place where love resides.
The beauty of a woman is not in a facial mole, but true beauty in a woman is reflected in her soul.
It is the caring that she lovingly gives, the passion that she shows, and the beauty of a woman, with passing years, only grows!

Sunday, October 13, 2013

:: sTreSs-Dig-iN ::

Olla... it already mid of october... *sigh*

yup a quick post...really quick.

kinda packing clothes n tidy up the room now...

I'm gonna be back after Subuh today to my home sweet home - Kota Bharu with my sisters InsyaAllah~

It just that I'm also  having a dateline of Kota Kinabalu conference paper today... yes, definitely today October 13th, 2013.

the good part-  of course I'm gonna be home today...

the bad one- I dun even did the analysis part of the conference paper just yet..*sigh again*

n to think the part that i need to submit the paper today to my bos and all i'm gonna do is 6/7 hours journey by car on highway.... *throw out* (-___-')

Really distracted this week... having really really bad bad bad bloody moody every single day.. due to post menstrual time i guess.. *sigh again and again*

should not bother the feeling to be exact..

but i dunno.. kinda having too much thought of i'm not pretty myself lately.

100% gonna be dead if my boss call me on the Monday... Oh My God!!!

so, keep updated on blog coz i will switch off my hp because of this circumstance.. teheeeee...

p/s: mampos Bos da bayar fees conference rm1500... arghhhhh..stresss!!!

Thursday, October 3, 2013

bEbeLan seOraNg kAkaK ...

Herm... arini 3 hb October...maknanya da 2nd day adik bongsu haku mula paper PMR, konon semalam nak call la dia lepas call Mak Bonda.. pastu lps dipesan suh call after 4.30ptg dia abih exam/paper bagai, aku teleka.. konon jam 8 nak call hp dia balik, teringat plak depa budak tahfiz.. sah2 duk mesjid chooihhh pukul 8 tunggu isyak... heeee~~~ amende la ade kakak sengal camni.. alih2.. kena call petang ni la gamaknya ucap good luck.. ahhahahha.. da abih 5/6 paper baru nak wish amende? LoL

Dan bila bercakap isu adik2... kadang2 budak2 ni biarpun depa umo 20 kebawah... perangai tu MasyaAllah... rasa nk lempang sekor2... even twin aku umo 27 tu pun aku rasa nak lempang time dtg bongok dia... tang tak matured tu satu hal.. time kalau nak mende2 tu... subhanallah...long live Nonie!!!

Alkisah adik2 kesayangan, konon nak beli Iphone 5s..gigih la kumpul duit jual jersi bagai amik dr abang aku yang mmg supplier.plak tu yang dia duk promote kat wassap Family.. ahahhahahhahahha.. sengal gile.. sakit ati betul.. lawak pun lawak tapi adik aku yang ni, dia mmg sengal n payah paham.. kalau nak bgtau something or nak suruh something, tolong la jangan guna bahasa kiasan.. sumpah ko akan emo gile sbb dia bukan buat2 tak paham, dia MEMANG tak paham.. adoila..natijah dia.. ko la jadik makin bengang pastu tak pasal2 tangan laju je gerak sekeh dia, tak pun kaki sepak betis dia.. tak pun tarik rambut, tak pun cubit... haaaaa... geram haku!!

dan bila kejadian ni berlaku * penderaan physical* alih2 yang kena cepuk pastu kat Mak Bonda ko, enko jugak pun.. ahahhahahha.. pastu bajet nak merajuk bagai ckp mak ko sayang adik2 ko je.. walhal sape suh tak reti nak control temper... LoL

Ade plak adik2 jenis pakai concept, biar papa asalkan bergaya... pui~ rasa nak terajang sorang2.. amende ko kalau da tadek duit, tak payah la gigih nak mintak duit mak bapak konon nak beli barang pastu sebenarnya ko g beli adiah kat awek ko... ya ampun!!!! sumpah ini aku memang anti.... kang aku cakap bodoh kang.. marah... haktuihhh~ sakit hati sakit hati....da tadek duit, buat cara tadek duit, tak payah nak nak belagak ajak gf makan chillis, ke nandos ke, tony romas ke, secret recipe ke.. aaaahhhh~ Emo!

Lagi adik, nak beli hp jugak, tapi nak s4 plak da, n remind u... baru 1st year masuk uni... nak s4...RM2200 i guess rega dia... to be honest, i'm not the one who really into gadgets things... cthnya hp, kalau takat ade yang boleh pakai, pakai, kalau ade duit lebih, beli... kalau simpan duit sendirik, nak beli tu tanya mak bapak dulu.. baru berkat.. tu sebab ko student.. kalau da keje lain la cite...tak payah nak follow orang sangat..tak payah nak ikut trends sangat mende2 macam ni..

Know the limit.. know where u stand. lain la kalau kita ni dari family anak tokey minyak dalam laut gaji juta2 per annum duit besepah n tak tau nak buat ape.. bukan cakap tak boleh beli ke hape.. tapi pentingkan mana yang lebih penting daripada yang penting.. i mean, regardless aku ni tak minat gadjet pun... still ade dalam hati tu kempunan nak try pakai Iphone ke, note 2 ke...buta iT la kan kalau cakap tak.. tapi!!! ye tapi!!! pk mana keperluan mana kemahuan.... *abaikan la kalau time aku shopping bebyk tu.. ahahhaah.. tu sebab rega dia affordable..ni i'm talking about the things that u r as a student not really affordable to buy without susahkan parents*. 

Kat situ nampak kematangan tu.. n bear in mind, matang tu bukan datang dari umo berapa da enko... tapi matang tu datang dr pemikiran ko.n to have a look into ur mom eyes nak cater demand2 macam ni dr adik2 ko.. mmg sakit... plak2, ko tahu kewangan family macam mana n u used to accompany mom gadai barang2 kemas dia nak bayar yuran anak skolah.. tapi anak2?......sobs

Dan utk tegur cara adik2 aku berpikir, it is not me utk ckp..."mung ni bodo ko, tau dop umi tadop duit tu".. no, definitely no... aku jenis yang cakap: "Dengar la umi oyak tu.. nok meccok bakpo"... that's it... sbb kalau aku pun, aku jenis yang cepat merajuk n too sensitive when it comes into family matter.. tapi lepas tu.. aku akan duk diam n pk... tapi adik2 ni.. sedihnya.. No, They Dont~

ape yang depa tau..kalau depa nak, depa nak.. cannot say NO... mungkin salah cara didikan mak bapak aku la kot masa dulu2 senang skit hidup.. nak ape boleh je semua...berlainan plak masa zaman aku baya diorg.. ape yang aku nak, aku kena usaha sendirik.. so, bila besar, it was automatically u knew... tapi sebab aik2 ko dr dulu mmg hanya dapat2 dapat bila mintak.. ginilah jadiknya~~~

Orang yang tak paham macam mana payahnya mak bapak nak dapat duit rm1 utk sara anak2 mmg amik mudah... yea, aku dulu macam ni jugak masa skolah rendah n menengah.. zaman tak matured kan... tapi masuk matrik, start tolong kakak selit flyer kat kereta2 kat mana2 market tetgh panas, konon masa tu sbb nak isi masa lapang la nak duit lebih skit nak shopping.n alhamdulillah.. pengalaman tu sangat berharga n really teach me on how to survive nowadays.mmg tau macam mana susahnya mak bapak nak besarkan anak2... 

plus, when u r coming from a big family.. that was the hardest... aku buat keje tu pun baru halfday kot. sampai kaki melecet panas sangat duk jalan2 tetgh parking...n bayangkan kalau mak bapak ko yang keje siang malam nak sara kita...tu kalau mak bapak yang keje dalam  aircond.. abih kalau macam mak Bonda haku yang keje mandikan jenazah or ayahanda yang takleh keje sebab sakit? haaaaa... nampak tak kat situ penat dia tak sama...

kadang2 tak mintak banyak pun.. tapi pikir, kalau mak bapak larang tu.. bukan sebab dia tanak bagi kita or dia tak suka... tapi dia nampak, dia nampak mana keperluan n mana kemahuan....Even kadang2 tiap kali aku nak g conference obersi.. selalu conflict between my parents sbb ayahanda aku bagi n mak bonda aku half half..*LoL.. it's always good when u r the Daddy's daughter* sebab nya aku nampak kat situ, sape yang carik duit sapa yang taleh keje.. dan yang carik duit adalah my mom.. n ayah aku sebab dia sedar tanggungjwab dia nak biaya aku utk study.

Kat situ, pendekatan aku selalunya, tanya dulu mana2 abang yang boleh bagi pinjam duit so that both my mom n dad tak sebe salah n tak bebankan depa...dan itu kita namakan dia win win situation.. paham? Allah tak bagi Manusia ni akal yang buat dia special dari haiwan dan tumbuhan dengan sebab sia2 tau? dia bagi sebab nak suh kita guna akal tu. Sebab tu aku akan nangis tiap kali aku nak mintak duit.. sebab aku paham utk mintak duit tu, to say No kat anak is impossible for both of my parents *especially Dad*... cara depa cakap selalunya kalau aku tanya: "Umi, umi ade duit dop" "Umi kalau tadop duit pun umi keno oyak umi ado duit tidok eh" That's what my mom always say.. n usually, it gonna make me cry harder.... LoL.. harusla.. kata anak manja.. hahahhahahakkktuuihh~

So please.. dengar bila depa cakap pape.. Yes, ada masa mereka tak selalunya betul... tapi depa makan garam dulu dr kita.. mereka lagi banyak pengalaman dr kita.. so, respect them please in terms of that condition.. plus, They are our parents, yang susah payah besarkan kita... letak ego skit kat tepi takpe.. biar la orang nak cakap kita tak up to date sebab tak pakai hp baru pun.. at least u gains more love n rewards dr Allah Taala sebab pleasekan Mak Bonda dan Ayahanda.. boleh kan janji ngan Kak Nie??? ^_^

Row Belakang semua adik2 yang lagi besar dari kakak dia yang pakai tudung brown tu.. menci!!!

Tuesday, October 1, 2013

heLLo oCtObeR....pLeaSe bE gOoD to mE...sObs~

uwaaaaaa....sumpah sebulan dua ni energy aku byk abis kat nanges dr g workout zumba or main squash...
Natijah apakah ini?
sobs...
aku rasa aku ada masalah jiwa...kena join usrah ni...kena makin rajin buat mende2 ibadah like seriously mcm zaman sekolah..
dapat rasa makin lama makin jauh dr Allah...Astaqfirullahalazim...takotnya!
buatnya Allah sayang lebih mlm ni dia amik nyawa aku..ya Allah byk nye dosa!!
Blom masuk part langit n bumi tak terima sebab hutang ptptn degree rm28k n master rm17k. (T___T)
sungguh masalah kewangan ni rumit....serabot kepala otak aku pk nk byr sem ni pki ape...hutang tiket madam pun blom 650++..hostel da 900++ tuition fees rm1200... duit mkn hari2 rasa mcm pengemis da..
da la da kurus..mkn je, mampu sekali sehari chooiihhh..mmg makin cekeding la haku..sobs...huduhnye kurus2 sangat tadek curve ni...lol...nk peluk pun semua anak sedara tanak..aci depa cubit pipi je geramkan lesung pipit..uwaaaaaaa...sedeyyy~~~
sem ni sem extention...ngan haku2 skali tensyen.kwn2 seperjuangan semua bz gile..konklusinya?
bila semua org bz..tadek masa sama2.. honestly...aku da lone ranger gile..mkn sorang ..g opis sorang..balik sorang...lepak sorang...sedihnye idup..lol...pyh jugak jenis ade prinsip hidup berpasangan ni...adeh...i mean maksud aku bukan couple..tp bunch of frens...itu style aku...dr skolah rendah..menengah...matrik...uni...hidup mesti ade kawan ke mana ko pegi pun...tapi sekarang....uwaaaaaaaa....sadis tau..tak biase!
pyh jugak dtg dr fmly ramai ni...biase ada adik2 or kak2 or abg2 teman...tetibe bila kwn2 tadek..jd tak biasa tekontang kanting seorg diri membawa diri...sobs...
klu time mmg nk kuar sorang tu lain la..ni time tak rasa nk kuar sorang...since start sem br seminggu aku g opis sbb amik cuti sendirik 2 minggu jg ayahanda kat sepital...da masuk minggu ni kali ke berapa da aku lpk starbucks sorang2 buat keje sbb tensi duk bilik sorang2.. nasib la Allah ni dia punya plan baeeekkkk punya...
Regardless tadek duit..touch n go serta rapid kad aku mmg jarang rm0.00... plus starbucks plak byk bleh redeem air free....untunglaaaaa~~~
eh tp kan..pk pk balik...Tgk kan perancangan Allah kat sini positif je...ke aku je yg byk ngeluh smpi tak nmpk kenikmatan Allah bg skit2.. sobs..Astaga...bedosa nya!!!
Okeh!!! baik sangka ngan Allah...yeah!!! yukenduit nonie...dah bgn g mandi..mkn..mkn ubat..amik raket squash g tibai dindibg sport complex sejam..zumba buat 2 session balik maghrib solat basuh bj n start buat thesis balik okeh???positif positif!!!
ko tu semua semangat nk sedut!! negatif la positif la neutral la..evil la..angel la..heeee~~~

So, hey OCTOBER!!!! PLEASE BE GOOD TO ME AS WELL ~ 

p/s: weh esok birthday Kak wa...chooihhhh tadek duit nk send adiah ke Melaka..eh duit? ya Allah due date buku library chooihhhh!!!! byr fine lg 20 bijik buku...aaaaaaaaaaaa..amende ni october wei!!!!

Lepak sorang
Lepak sorang lagi
Buat keje sorang... sobs
Kuar pun sensorang
Makan lagi la sorang... sekali sehari je plak tu... sobs

p/s p/s:  Tapi kalau pk elok2 balik ngan waras, seksok ko mati pun masuk kubur sorang2 kot.. heeeeeeee~~~ da tu apa masalahnya kalau kat dunia sorang? practice la, sentiasa positif Allah ade bersama kita plus ade lagi dia bagi peneman 2 malaikat 2 atas bahu kan??? Chill ok, Chill~~~

Monday, September 30, 2013

tAk PaYah Nak waKe mE up wHen sePteMbeR eNd sAnGat Lah~~~~

Tetibe rasa nak pasang lagu GreenDay- Wake me up when September End satu hari harini dari pagi sampai malam... LoL...
Gonna be the last day of september month today, memang rasa nak seram sejuk satu badan ni... da la demam blom kebah2, semalam plak terskip lupa makan ubat hoi!!! 

Chooihh~~~

Semalam duk check2 thesis... rasa nak menangis sumpah... pastu mmg nanges pun.. ahahhahhahah... sampai tertido...regardless ptg tu kuar berzumba bagai  sampai 2 session, balik makan maghrib tu, teringat thesis punya chapter 2 macam tak cukup strong.. apelagi.. rembes air mata la kau... cuak ni weh... mati la aku.. sape ntah rajin buat master by research ni... adoila... nak nyesal da final sem plak da... tapi tak kira.. nak cakap jugak aku nyesal.. sobs

Plak tu boleh pulak semalam siap mimpi nak kawen bagai... GILA!

Ni namanya syndrome budak final year nak kejar dateline...pui~ tu la hang sape suh 2 tahun duk main g conference je.. padan la muka hoi!!! kalau tak sem ni da bleh start keje, kumpul duit n berjimba2, aci tunggu bulan 11 nak g conference Osaka, bulan 12 jenjalan kat Penang, bulan 1 Conference kat Kota Kinabalu, Bulan 3 g spend cuti during spring kat Korea n bulan 4 teman Mak Bonda g Umrah...

Hamboihhh~ haktuih sungguh angan2 weh!!! ahhahahhahhah.. budget la duit ade 30ribu dalam bank kan... hutang Ptptn pe cer? kehkehkehkeh...

I mean, opkos la tu angan2... kannnnnnnn~~

tadi datang opis Kaed, g lunch kat cafe, SV da tanya banyak kali.. "Ha Nonie, bila ni? duk sengihhhhh je keje U"

Jumpe madam Noraziah: "Eh nonie, u tak abes lagi, bila nak abes ni? " *sambil tepuk2 lengan

Jumpe Prof Alias: "Eh kau, da tahun berapa konvo bila? "

hamik ko!!! semua orang tanya.. muka da lama sangat kat kaed la eh? 4 tahun degree, 2 tahun setgh master? chooihhh~~~

Nasib baik bab2 menjawab laju je ni... sumpah kalau tak pikirkan mak bapak aku susah payah carik duit nak suh sambung master ni... mmg aku berenti kot amik MSc Built Environment ni.... bosan tau dak ngadap mende sama 2 tahun ++ gile otak rasa makin baca makin banyak tak tau.. pastu keje aku.. nanges la.. ape lagi... ahahhahahhaha.. tu mende wajib tu...

Tapi tula.. nak hidup kat dunia ni.. mana ade mende senang kan.. harusla susah2 dahulu, bersenang lenang kemudian..katanya orang tua2 kan? so, Chaiyo2 untuk diri sendirik!!!okeh Nonie? Yukenduit bebeh~

So, sebagai pembakar semangat... here some pic of my big bro convocation day... sobs

p/s: Untunglaaaaaa orang da abih pHd!!!!!
Sedih sebab tadek banner2 ke hape utk kami amik gambar... ahahhaha...capture yang kat screen info dia je depan pintu hotel.. heh~
Dr. Mohd Hanif Bin Yaacob
Him with Ayahanda n Mak Bonda
His Family- Kak Zue cakap, Huda anak time degree, Hannan anak time master, Aisyah anak time pHd * Dr. Zuraidah gonna go to Monash University, Melbourne in February next year for her pHd convocation insyaAllah* kau mampu Nonie? sobs
Only 5 people taking the scroll for pHd holder here in Malaysia n he is one of them ^__^
Tak paham hapo research dia.. ahahhahhaha
Us... Ayahanda still doing ok masa ni.. :(
Adik Bongsu , Amad tangkap gambar.. ahhahaha.. sorry a little bit blur... mmg jadik trend ayahanda akan mintak mana2 anak yang blom masuk uni masuk duk dalam konvo2 abang2 or kak2 koknon nak bagi motivation.. heeee~~~
Proud of you my Big Bro!!!
with the nieces n the cap of pHd holder.. macam cite harry potter da topi.. LoL
Wearing the cotton blazer inspired by Zara *ye kot* dr Bifa Collection *see the previous entry*
semua mmg gile begambar.. ahahaha
Me, Mak Bonda n Mc'Kak
Telling Mak Bonda when I snap pic of her please smile.. ahahhahhaha
My Priceless Harta Dunia Akhirat-meet Mak Bonda n Ayahanda
Again, them... :)
Love~ Uncle n Niece
Big Bro n Twin :)

Saturday, September 28, 2013

bUsy-nEss Of Last tWo wEekS??? LoL.... dEfiniTeLy~ (^____^)

adoila.. bongok je rasa...

Entry previously supposed to be ade isi2 nya.. ahahhahhahaha.. tapi masa tu taip tru hp.. tengah sedap2 taip *panjang gile okeh!!!!* ade call in.. terus tekan butang jawab phone.. skali abih cakap, rupenya dia terus offkan blog n tutup.. tak save kot lagi.... chooihhh~ terus bengang pastu nak tekan back, g tekan butang publish... ahahhahahhahahhahah.. tu lagi haru.. tak pasal2 masuk sangat ngan theme busy week... ahahahhahahahhahaa.. adeh... bongok... maknanya.. bz sampai tak sempat nak tulis entri sempat tulis tajuk je.. LoL... sengal2.. piau gilo nonie.. kehkehkeh...

so, actually having 3 events on 2 weeks before, unfortunately dapat attend satu je sbb Ayahanda tetibe warded kat Hospital Serdang. Collapse due to too high sugar read in blood n some bacteria/virus infection yang trigger sakit jantung, darah tinggi n kencing manis dia. Tu pun after attend convocation day abg Nih kat Intercontinental Hotel Kuala Lumpur. katanya Doktor, it was due to some food yang kiteorg makan masa kat hotel tu... tapi since semua org ok tadek pape.. only Dad yang kena.. i guess sbb dia da tua la kot...badan dia tak bleh terima certain2 food.. tu yang trigger the disease... not telling the hotel's fault tapi rasanya ayahanda ada makan tuna sandwich dia yang ade satu cheese yang mana berdasarkan googling my sisters, cheese tu *apa ntah namanya* adalah dr category cheese yang ade fungus... which lead to this circumstances...kiteorg kemain tanya sape yang pegi malam tu makan ape n siasat sendirik.. ahahhahha.. since yang pegi abg bie satu fmly dr Johor, semua ok. abg pih satu family dr kajang, semua ok, bujangs , semua ok, abg nih satu fmly, semua ok.. even Mak Bonda pun..so, we conclude maybe mende nak jadik kan...nak buat macam mana.. LoL... takpun ayahanda too tired n paksa diri. ^__^

Since it was Abg nih phD convocation day, tu yang Ayahanda konon buat dia sihat walaupun actually dia tak sihat.. tapi tak bagitau kiteorg... excited sangat lettew... heeee~ nak buat macam mana kan.. orang tua ni pemikiran dia mana nak sama ngan  kita.. plak tu.. abg nih sengaja choose kat malaysia sbb mmg nak Ayahanda datang.. kalau dia g amik kat Melbourne.. mmg tak pegi la semua orang chhooiiihh~~~ masa degree dia kat manchester dulu, Ayahanda n Mak Bonda dah sampai UK... ok la tu.. hikhikhik

Alkisahla event 1st... aku plak suka hati buat cuti sendirik 2 minggu teman mak bonda gilir2 ngan adik beradik lain jaga ayahanda *dia taleh kalau tadek umi.. n kami plak kesian kat umi, so, orang lain jaga pesakit , sorang pesakit sorang penjaga.. kiteorg kadang2 sorang pesakit 2 3 orang ade skali.. tido atas kerusi, pak/mak guard datang, lari, g surau or nyorok, g toilet la.. ahahhahhaaaha... gile strict Hospital Serdang...nanti cite entri lain tang nak bebel tu.. LoL..adik aku farhan plak siap gaduh ngan mak guard satu lobby pandang.. malu hoi!!!baran tu tak abih2 semua ... adeh...

Event 2nd... farhan punya majlis merisik... sebab masa Ayahanda kena hari Sabtu masuk emergency room, hari ahad utk majlis merisik tu, aku n Hana, take over umi bagi g majlis tu.. kami 2 orang jaga ayahanda.. supposely emergency room mana ade org bleh jaga.. kiteorg masuk je.. ahahhahahhaha.. ayahanda sorang kot. mana bleh tinggal.. even dia tak sedar pun masa tu, n worst condition ever,kalau aku pun nak ade orang sebelah.. so, berdiri for hours gilir2 ngan hana duk sebelah ayahanda pegang tangan or usap2 kepala so that he knew we r there.... tu pun time dia celik, nampak la dia duk carik Mak Bonda.. teheee~~~ orang tua ni, kalau dia sakit.. dia punya sensitip tu lagi merengek kot dr budak2.. at least budak2 bagi gula2 dia ok.. orang tua? heeee...so, Mommy was out dalm 2 3 jam sebab majlis kat wangsa melawati... aku n hana jaga ba dua orang.. Kak Da n Abg lan *since the eldest sibling* jadik wakil la.. abg lan tukang cakap. kira lelaki sulong sbb ba tadek... mulo2 umi suh abg bie, pastu dia kata dia tak pandai.. ahhahahha... n the result of not postponing the event sbb bakal tunang tu actually orang Sabah.. which is hard to her  fmly to come again... lagipun preparation da siap... to be honest, Farhan ptg tu macm da mati kutu sbb ayahanda tetibe shivering yang gile2 masa mak bonda jaga tu.. almost da tanak g.. but the good thing, mak bonda dia sangat positif orangnya... sangat tenang n not easily panic.. masa tu aku n hana da ade sebelah ba *yes, make us 3 ppl in the ER..which is cannot actually* menanges je kami dua orang.. tapi Umi rileks n steady... kiteorg ni da gelabah panggil doctor tapi doc plak tgh duk sembang ngan nurse makan jajan... (-___-') Since it was only majlis merisik, so, basically, adik beradik n sorang dua makcik je dijemput,orang lain da sampai kat majlis pun.. tapi farhan n kak da abg lan  suyah n umi g lambat skit.. n yang pegi hanyalah = kak da satu fmly,  abg bie satu fmly, abg nih satu fmly, kak wa satu fmly, yen n jan  wakil bujang, suyah* wakil mak sedara n Umi... tu pun da 4 keta.. teheeee~~~ told ya.. tak payah ajak orang lain pun.. LoL..

Event 3rd? not an even actually.. I was indeed chosen to be one of the enumerators for traffic counting of Project Bako National park kat Sarawak which need me to be there on Wednesday 18hb-21hb Sept...hoho.. tapi sebab masa tu condition Ayahanda not really stable n Doc tgh figure out apsal dia jadik macam tu... aku pun tak berani nak tinggal.. gile kau nak g sarawak time tu. klu jadik pape.. mampus la nak fly back... nyusahkan diri n abihkan duit org panggil.. abg aku abg sih yang kat miri tu pun duk menggelupar nak balik semenanjung tapi keje n tak boleh balik.. takkan aku yang mmg kat sebelah katil je duk nak g.. lagipun, pape hal, Family come First... tu salah satu motto hidup aku.. even kalau ngan bestfren da janji 3 bulan before pun, kalau tetibe ade fmly matters, aku mmg cancel n apologize .. bukan kata nak mungkir janji.. tapi dalam dunia ni... even akhirat pun.. what count 1 st is ur family members... bukan orang lain...takpela kena marah kat Bos pun n rugi Ayahanda aku makin sembuh so that seksok kalau aku nak kawen, Ayahanda, He insyaAllah gonna be my WALI... teheee~~~

Conclusion.. it is the reason for my OMG busy weeks previous entry.. LoL... at least abih karang tang ni.. ok la.. ahahhahahhaha... n all those things happened during the weeks... nanti kite post version gambar2 plak ye? ahahhahhaa...till then, wake me up when september end? mmg haku mampos sebab da nak abih sebulan bos bagi suh siapkan thesis *dia bagi 2 bulan tinggal October je weh!!!! chhoihhhhhh~*...da la paper conference Kota Kinabalu dia nak before Oct 13, poster exhibition aku tak hantar n tak buat n tak attend pun... book chapter tak hantar jugak walau da siap... ahahhahahhahhaa... gali lubang sendirik pastu terjun la ni sobs..... gile rasa nak meroyan plak2 da masuk hari ke 7 demam sebab ear infection... Dugaan september dugaan september... elok dmm nak sembuh, g jaga Ayahanda n u know how hospital is really not a safe place to go to..regardless Ayahanda larang ko dtg, but that's where responsibility as a daughter take place. LoL.. toodles~


Sunday, September 22, 2013

buSy WeEk oOemJi

Wednesday, September 11, 2013

:: cRaZy ovEr miDriFf ::

Olla~~~

just a short entry okay? LoL.. need to do some job anyhow...

Btw, currently, i was really addicted into browsing Midriff Fashion Style.. yup.. the one that show the tummy.. LoL...

There are lots of categories, but i'm the one who go voting for slight show of the midriff rather than showing byk2 sangat macam indian pakai sari tu....

And it's a big No No kalau nak fashion style macam ni pakai ngan hot pants ke hape... sebab macam too much showing... tak best...LoL... *pandai je haku konon tak best*... kehkehkeh..

Crazy over this one... heeeee... sebab tak nampak navel kan... rasa sexy cute... ^-^

Or like this, pakai baju lengan panjang tapi midriff length... cOoLio okeh!!!!

Contoh dr Vanessa Hudgens.... Comel!!!!
and to ensure I can put a style like this... ngehngehngeh... time zumba or time main squash nanti la.. ahhahahhaha... so, cekedout~


Friday, September 6, 2013

tAk taHu naK tAruK taJuk aPe... eKekEke

yahooooo~~~ da siap 10 pages book chapter.. LoL... jadik 12 pages bila tambah references.. LoL...tinggal nak buat poster..tapi macam ade ura2 tanak hantor je PG Exhibition tu.. sebab kira aku da abih sem n ni sem extension.. ahahhahhaha.. harus la lawan2 skit, jgn nak follow rules sangat... chooiihhh...

so, mari kita bercerita...ecceh~

tadi masa duk buat2 keje, duk wassap ngan BFF dr highschool,dia duk cakap macam mana ni blom ade keje tetap taleh nak kawen bagai.. heee.. then macam biase la kalau topik kawen, aku selalu jadik mangsa...

sumpah, bukan niat nak belagak ke hape.. tapi aku macam tak pk nak kawen... i mean, opkos la nak kawen, gile ko tanak kawen Nabi tak ngaku umat kot!!!!plus, kawen tu melengkapkan separuh iman kot~~~ tau?...so, harus wajibulngunnah la kena ade niat nak kawen weh!!

Even, time duk sorang2 ade je berangan nak buat majlis kawen macam ni macam tu, ade  je .. but seriously not now or this year. Regardless adik aku-Farhan yang sama umo tu- da tahap nak g merisik anak dara orang da...LoL.. tapi aku still maintain... maybe sebab aku blom keje n tak abih blajar lagi.. ntah la.. :)

so, aku cerita la kat member ni yang raya aritu, tetibe Mak Bonda duk bercerita. Dia berkenan kat tok imam terawih masjid kat kampung *serius lawak nak mati aku gelak gegile*. wassap kan skang ade yang mcm walkie talkie tu.. so apalagi sumpah duk gelak guling2 almost nak jatuh kerusi sebab duk cerita, gelak n rasa lawak..

bukan kata nak memperkotak katikkan Mak Bonda punya niat..Astaqfirullahalazimm, tadek niat pun.... tapi macam kesian.. sumpah ni.. tak tipu, kesian kat laki tu...kesian dia kalau dapat aku..n kawan aku, selaku org paling rapat n kenal aku luar dalam macam ni macam tu.. itu yang buat ketawa makin kuat.

I mean, bagusla kan, calon mak Bonda.. kira dia da taruk restu ibu kat situ...actually 2 orang dia berkenan... ahahhahah... adeh...n hal ni jadi masa malam raya ketiga, time tu duk borak ngan kakak sulong n Mak Bonda, n farhan join jugak...tetibe Mak Bonda tanya:

"Nonie, Nonie ado sapo2 ko kat UIA?"
"heh? ado sapo?" *blur jap*
"dok eh, ado saim laki doh ko nok kenal2?"
Sedetik jeda "ekekkekeke... adeh la Umi, Boyfren ko?"
"Ho.. ado ko hok duk minat..ko tadop oghe minat?"
"Erk.. heeeee.. hok minat tu ado jah.. tapi tokde la Umi nok pk hal2 gitu.. master tok abih lagi ni.."
"Dop eh, umi tanya jah.. mana la tau"
"Bakponyo?"
"Umi duk kene ngan anok bla bla bla...Eh, Nie duk g smaye terawih nge umi tu, hok jadi tok imam tu"
"anok mokcik Nah... tok dgr dio baca quran? sejuk jah umi dgr dio taranum.. ralit jadi "

TUDIAAAAAAAA~~~~

"Umi ada dua org duk berkenan.. so tu adik tok imam muda tu... so lagi anok mokcik Nah tu"
"Nonie ingat pagi raya masa duk amik gambar tu, Umi seloro nge soghe mokcik oyak pilih la nok anok moksu hok mano2"
aku da buntang mata
"Ya allah Umi, dia tanya ko?"
"Ho, dio tlepon tanya sungguh ko Moksu?.. tapi anok kito ngaji sapa mesir pun tadop sijil..bulih ko moksu"
"Umi!!!!!! oghe oyak doh jange gurau gitu.. umi la.. sokmo oyak gitu" *ketawa2*
"erm.. tapi umi turun markah doh 20 % hok  calon tu"

boleh pulak dia aci mark2 orang mak bonda ni.. kihkihkih..
"Bakpo?" farhan tolong tanyakan bagi pihak aku sebab aku duk guling2 gelak..Kak Da plak duk sengih2
"Mok dio oyak, anok kito ngaji sapa Mesir, tapi tadop sijil moksu"
"pahtu?"aku tanya
"Ho la, loni dalam dunia, nok idup kena ado jugok mugo2 dunia ni... biar seimbang... nok kijo2 sekso.. umi keno pk.. loni umi nge ba ado, takpo la.. seksok?" 

serius sungguh mak Bonda.. aku ni duk sengih2 sbb rasa funny gile...

"Calon hok soghe lagi tu, loni duk sambung master in alquran ko gapio tau la.. kira sekufu la ngan Nonie samo2 amik master"
"ooooo...."pastu macam speechless.. (-__-')
"Tok se ko?" "Nati Umi tanya""kenal2 ko dulu"
"tau la Umi, nonie master tok abih lagi ni.. ingat nok kijo setahun dua dulu,hutang ptptn lagi ni, baru nok mikir carik calon ko gedio"
"dop eh. kenal2 la dulu" " sesuai ke dop.. buke umi nok suh nikoh loni""Umi g tanya deh?"
"Er.. Umi!!! ermm.. lamo ke tok siap master Nonie duk debar dugong hal ni" *sambil gelak2 lagi
"Kenal je la dulu, nati umi try2 tanya mokcik Nah"
*sigh* " Jolo ko dio tadop gewe/ lamoke meme ado gewe doh""tok payoh la Umi"
"takpo, nati la umi risik2"

aku senyap...hilang da gelak sebab nampak kesungguhan dia..

n farhan n kak da amik alih duk tanya budak sape, anak sape, pastu farhan duk tanya aku.. aku cakap, gile nak kenal muka tok imam tu.. mana aku tau umi minat nak buat dia menantu.. tak penah skodeng muka pun abih terawih.. kalau Umi cakap masa bulan puasa tu, sempat la kot nak usha2... ahahhahahhha.. gatai... tapi ni dalam syawal.. harusla tak kenal...pastu umi tanya lagi : 

"Bulih ko Ni?" "tapi umi tok tau dio umo berapo.. kalu tuo pado nonie, ok la.. kalu mudo, takpo la..Umi cari hok lain" senyum mak bonda duk bercerita
aku buat2 tanya: "Handsome dok Umi?" n gelak2 skit
then Kak Da duk bebel " heh, ingat semak tu boleh bawak bahagia ke?"

rasa nak tonyoh kepala kak aku jap.. orang guna intonasi gurau pun tak paham.. sengal!.. aku ngan farhan jugak duk gelak2...Then mak bonda sambung lagi:

"Nati umi tanya deh , tanya MokCik Nah umo berapo"

terus macam krik..krik...krik...

tetibe....
"Kalu bulih Nonie, mung carik la kakku abg ipar hok handsome skit, semo abg ipar aku tok handsome.. kak ipar jah comel2" Farhan nyampuk

aku pandang dia, dia pandang aku....

AHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAHHAHAHHAHAHHAHHAHA!!!!!

bongok la farhan... sumpah bongok... ahahhaha.. adeh... picit kepala jap aku.. then dalam nada slow aku jawab.

" tgk la Umi, tanya molek dulu, dia ado gewe doh ko dop.. nonie toksey sebab umi nge mok dio kene, dio keno terimo.. lagipun, nonie tok ready lagi sebenarnya.. kalu nok suh saim kenal2 dulu, insyaAllah ok.. Nonie ni doh la minat travel2 gini.. kalau umi tanya, meme nonie nok oyak before umo 30 nonie nok perabih travel ASEAN plus THREE nye countries" senyum aku duk bercerita...

"lagipun, Nonie ni...bukan baik mano pun, layak ko dapat stok2 ustaz gitu.. sian ko anok oghe umi.." *sambil gelak pelahan" 

tetibe teringat Kak Na n Kak Long yang cakap: "mati la sapio jadik tok laki nonie.. doh la stok duniawi..ado posibility stok neraka"

Bodoh gile bagi ayat.. ahahhaha.. tapi tau la depa bergurau.. n umum tau, kiteorg dalam family kalau gurau mmg jenis kasar... Lol.. nak terasa pun, da memang mende betul.. kehkehkeh...i mean, NAUZUBILLAH la kan...

 umi senyum je...

Adoila.. aku tau, mak bonda terkesan... aku tau dia nak menantu yang ala2 Ayahanda skit...kaki g masjid bla bla bla... bukannye abg2 ipar aku semua tu tak elok..bukan.... tapi tadek yang stok ala2 ustaz kot...ahahhahah.. semua tahap biase2 je... dlm umah tu tang hafiz pun, adik aku yang bongsu tu, Ahmad.. yg lain semua even mostly skolah agama arab tahap ordinary je.. tapi aku jugak sedar, lelaki yang baik utk pompuan yang baik..dan vise versa...bukan nak cakap ape.. tapi aku macam tak layak nak dapat yang macam tu sebab aku tau aku tak baik sangat pun..macam rasa tak layak nak dapat makhluk baik.. i mean mmg la doa dapat yang baik n tapi untuk dapat yang baik, aku ni sendiri patut berubah ke arah kebaikan dulu.. :).. paham tak concept dia kat situ..

Lagi satu, aku ni, kadang2 bukan jaga sangat etika pemakaian tutup aurat...i mean, da la jenis suka pakai skirt jenis tight ni...tak fully covered kalau pakai tudung, suka tarik lengan baju keatas, pakai tudung kalau malas pun aku slempang tak pakai anak tudung pun, sidai kain luar rumah sapu laman rumah aku tak pakai tudung pun, depan2 abg2 ipar kadang2 pun on off jugak..tunggu ayah aku jeling br nak capai tudung, tunggu Mak Bonda cuit, baru larik nak amik tuala tudung rambut... heeeee~~~walaupun tau kadang2 tau mende tu salah n tak boleh, tapi buat jugak.. LoL.. adeh... payah tau untuk jadik baik ni... jadi jahat jugak yang senang.. i mean practically... 

Plus,aku ni da la gile fesyen, suka try mende baru, degil, keras kepala, jenis silent pemberontak, bls dendam senyap2, mulut laser kalau dtg gila...regardless nampak suka senyum, tapi jgn percaya ngan gambaran luar.. kehkehkeh... Seriously, aku tahu level aku takat mana... macam rasa tak layak nak ganding ngan adik tok imam muda masjid kat kampung, or tok imam terawih tu..lagipun, aku jenis tak kisah, kalau ngan budak2 lagi, yang da selesa... makan pun aku bleh share sudu garpu n gelas.. sbb da biase... plak2 mostly kawan2 lagi umo lagi muda.. so, rasa macam depa adik2 aku.. heee.. tadek rasa nak terdetik hati nak bedebar2 jatuh cinta jantung bedegup kencang ke hape...tu masalah aku...adoila...

Kadang2 rasa jugak, aku ni normal ke wei.. ahhahaha.. tapi tu la.. aku tau, aku jenis yang payah nak percaya kat orang.. especially kalau ade experience orang sekeliling yang buat aku rasa kawen tu adalah satu tanggungjwab yang besar.. amanah yang  berat utk dipikul.. n kawen tu bukan mende yang main2... n dalam perkahwinan tu, hari2 sampai ko mati, compomnye bukan selalu bahagia.. LoL...orang tua cakap, kena ready mental dan fizikal yang betul2 kaw punya...erti kata lain.. kena tunggu sampai seru kot aku ni...

Pulak tu, aku ni, kadang2 rasanya tak berapa nak reti jaga hati kawan2... kadang2 kawan2 yang selalu cakap.. mung sokmo gini nonie, mung sokmo gitu nonie... dan itu buat aku takot.. n kawen ni.. bukan makna kata aku kau kita kawen n yeay!!!... bukan... kawen ni, dia macam ni.. aku kau, family aku, family kau, kawan2 aku, kawan2 ko, sedara mara aku, sedara mara kau n definitely Yeay n Nay....LoL... haaa, macam tu.. dia complicated...sungguh.

Atau mungkin, aku tak jumpe lagi org yang betul2 kenal aku luar dan dalam.. paham aku tika tenang dan meroyan....ngerti aku bila nangis dan baran.....tahu aku punya perangai yang sengal dan matang...

Da nak tamatkan zaman bujang..sobs..tadek da orang nak mintak tolong nyamar jadik BF g kenduri kawen kawan skolah... ahhahahha...
p/s: Regardless si jejaka yang request nak amik gambar skali... si kakak yang terlebih posing n spastik.. heh~

p/s: Moga dimakbulkan doa harian yang mintak2 diberi petunjuk dan hidayah menjadi seorang muslihah solehah di masa akan datang.... aminn~~~




Thursday, September 5, 2013

tOo mUch... I guEsS~~~

I got two dateline tomorrow...PG Poster and 10 pages of Book Chapter on My Literature Review... n  what the hell i am doing now.. Blogging? perghhh~ gilo. yes, aku gilo..

so gonna make it short... LoL... 

rasa nak lari.. lari dari masalah... banyak hoi masalah datang.. tapi tak manusia la tadek masalah kan? ahahhaha...takkan nak jadik kambing... lagi sekali.. gilo... ahhahahhaha

kalau orang tanya, thesis da siap ke? bila nak abih master? tak abes lagi? bukan da lama ke? sumpah aku rasa nak larik g Uganda... like serioussssly!!!!! ingat nak buat trip g Nepal...duit plak tadek.. ahahhahhaa.. mengarut2...

minggu ni macam hampeh nak settle hal nak extention sem... tetibe adik ko, Jannah tanya: "Kak Ni, ptptn da masuk ke?" macam..ERK... chooihhh~ Kak Ni tok dapat ptptn doh.. sobs2...yuran sem depan macam sakit pale nak pikir.. pastu jumpe SV, dia kata I nak u abes dalam masa 2 bulan ni.. 

I'M DEAD...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. 2 bulan ngan data key in yang baru n analysis macam haroommmm ngan literature review nak menanges n study area mata merah2.. sob..sob..sob... sape cakap master by research ni senang memang aku rasa nak tolong bagi penampar... sumpah weh, sumpah... tapi apakan daya, nasik sudah menjadik bubur... tu blom masuk part nak defend proposal n VIVA... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... stress wei, stress gila.. malam2 pakai earphone dgr quran je, pastu nangis senyap2 sebab dlm bilik ade roomate... pastu ngan extention bagai ni rasa bodoh gile, pastu duk pikir umo 27 tapi tadek simpanan lagi...n blom keje, blom ade experience keje.. ya allah. macam mana ni.. macam mana ni... 

tang ni la, rasa nak kawen terus tak kira da sape Mak Bonda offer.. ahahhahhaha.. adeh *menangis jugak at the same time* salah sendirik sebab jenis buat keje last minute. tapi salahkan jugak negara Malaysia sbb bila tiba part nak collect data, macam hoi!!! aku warganegara kot.. apsal payah sangat ni... bukan pendatang asing wei... sob... tetibe malam ni emo gile.. tensyen2 mmg macam ni... rasa nak makan eskrim je.. ade sape2 nak tolong hantarkan McD Banana Crunch McFlurry tak? hambooihh~ dan dan...ekekekekekke.

Yummeh!!!! current addiction!!!!

Wednesday, September 4, 2013

iSu haRga miNyaK nAik...

Regardless aku ade lesen tapi tak reti bawak keta *LoL.. LOser gile*, aku tetap nak merungut hal minyak naik ni...kalau pk2, aku tak patut merungut pun sebab aku tadek keta, selalu naik public transport even g kuliah pun jalan kaki, plus, mak ayah aku punya keta pun pakai ron97.. so, pendek kata, alhamdulillah, keluarga kami Allah bagi rezeki cukup lagi dan berkemampuan.Tapi aku nak tolong rungutkan untuk orang kampung aku.. boleh gitu?ahh, kalau tak boleh pun, aku tak kira, nak jugak cakap...

Bagi orang yang tak tau, mak bonda aku, kerja dia penghulu tanpa mukim, yakni yang urus2 hal2 anak yatim, ibu tunggal dan orang2 miskin ikut mukim kami... kerja ngan kerajaan negeri la senang orang kata... so, kalau aku balik kampung, menjadi PA mak bonda sebagai peneman *bukan driver bawak keta sebab loser kan.. ahahhahha* hari2 dia kuar cek2 mana2 org yang memerlukan bantuan itu kira macam amal jariah aku..*pui~ amal jariah la sangat*

So, nak dijadikan cerita, i've gone through lots of situation ngan orang miskin harta tapi kaya jiwa ni... tak kira la depa ibu tunggal, atuk nenek yg hanya tinggal berdua anak2 tak amik kisah, anak yatim piatu yg sara diri ngan buat macam2 kerja n bla bla bla bla... kalau nak sebut semua memang tak abis..sumpah ko akan bersyukur gile sebab Allah takdirkan ko ade harta n hidup senang.

Lepas tu pulak, sebab dulu, Ayahanda aku asal orang susah, kami jugak diajar dr kecik, kalau ko ade duit lebih skit, sedekah je kat orang... ayahanda aku, dia naik keta, dia nampak pakcik naik beca, dia boleh berenti keta n hulur duit sekeping dua... kalau orang tu macam tanak terima, dia senyum n cakap, saya dulu, hidup susah, skang senang skit rasa nak bagi orang duit lebih rezeki saya.. Even kalau time bulan puasa, dia g isi minyak, dia boleh hulur kat budak2 keje stesen  minyak cakap duit raya... LoL.. dulu aku ingat, aku selalu jeles.. macam , eh ko sape tetibe ayah aku nak kasik duit raya padahal blom raya lagi.. ahahhaha.. *budak2 kan, harusla emo2 gitu.. aahhahhaha*.. Jadi, practically, kami dididik macam tu.. kalau aku, jenis yang suka bgi org makan.. LoL... sebab habit ikot mak bonda la..aku kan student, duit mana banyak mana pun sbb blom keje, so, salah satu cara aku sedekah, masak n ajak kawan2 dtg mkn kat bilik... selain nak eratkan silaturrahim, ko kira bersedekah n plus, Allah suka rumah orang yang ramai tetamu datang...*petua mak Bonda nak murah rezeki* dan make sure jgn merungut kalau duit abes lebih skit utk beli brg nak masak tu, or tetamu cakap mknn tak sedap*LoL*n mcm2 la.

Berbalik pade cerita asal,seriously, most of them*mereka yang kurang bernasib baik* buat aku bersyukur sangat2 dalam dunia ni yang mana aku ditakdirkan hidup senang. Aku nak linkkan dgn satu family je walaupun actually banyak lagi kisah2 aku nk cerita tiap kali ikot mak bonda round kampung.

Ada satu family ibu tunggal yang mak aku duk pantau. i mean, jaga dr segi kalau dia tadek duit, mak aku try dapatkan bantuan dr YB or mana2 org yang nak derma or carikkan dia kerja or ape2 la yang berkaitan.Nama dia Kak L****.sumpah akak ni kesian sangat. Ibu tunggal yang sara anak 7 orang yang masih bersekolah dengan cara kutip mende2 terpakai kat tong sampah n g jual kat kedai recycle... believe me, masa mula2 umi aku jumpe dia duk kutip barang kat tong sampah, Umi aku balik umah.. nangis cite kat Ayahanda aku... then ayah aku suh g carik mana umah akak tu n start situ umi aku tolong.. Cite ni bukan nak cakap umi aku baik n bla bla bla bukannnnnn!!! tadek niat pun nak riak.. sumpah.. tapi kalau korang tgk, lepas sekolah, dia ngan anak2 dia * dia naik motor bonceng 3 anak, yang lagi 2 naik beskal bonceng adik2*sedih* untuk carik sesuap nasi.The good part is, kakak ni tak penah pikir nak mintak duit cara mudah ke hape, dia gigih carik kerja selagi dia mampu.. aku ingat  dia datang umah n cakap kat Mak bonda aku tanyakan ade kerja tak nak buat *time tu musim ujan* sebab dia nak bayar yuran anak dia... masa tu mak Bonda aku tadek kerja pun nak kasik dia .. pastu mak bonda aku cakap, ginila, L**** pinjam duit Moksu dulu, bayar, nanti ade, byr balik.. dia cakap, dia tanak... dia cakap, moksu bagi la kijo gapo2, L**** buat... so, end of it, mak Bonda aku suh dia kemas rumah kiteorg..and bayarkan dia upah*yang sebenarnya aku br lepas kemas umah kot*. Every time mak Bonda buat makan, gitau dia suh dtg mkn bwk anak2 n tapaukan makanan, dia boleh dtg umah aku, amik penyapu n sapu halaman rumah walaupun mak aku tadek suruh pun.Nampak tak kat situ value dia? dia tau sebab orang tolong dia, dia kena balas pertolongan org tu walaupun tak banyak mana pun. aku kadang2 malu, kalau dia dtg, aku mesti cakap, kak L**** , jgn sapu, nanti Ba marah Nonie.. jap lagi nonie sapu...sampai macam tu skali.. tu pun, dia akan g belakang, bukak paip air, siram bunga.... LoL..sekali lagi aku nak tanya korang : Nampak tak kat situ value sifat berterimakasih yang dia ade???Kita ni, jgn ingat kalau depa org miskin, depa tadek maruah.. no, tu salah.. Mak Bonda aku selalu pesan, kadang2 org miskin ni, dia da tahap malu tolak tepi da nak mintak duit dgn org2 yg berkemampuan, tapi sebab anak2, dia tebalkan muka..i mean, abaikan la yang jenis sihat walafiat tapi duk mintak2 sedekah tu.. tu lain... tapi ade org yg betul2 miskin bermaruah, diorg adalah manusia yang paling the best utk kita nilai dan buat perbandingan ngan diri sendirik...

Dan bercerita hal isu minyak ni.. aku nak tolong rungutkan bagi kak L**** ni...Abaikan dia yang tak belajar tinggi, yang mana mungkin sebab dulu pun dia tak mampu, or parents dia memang tadek duit or jenis tak kisahkan anak sekolah ke tak... abaikan dia yang tak carik proper kerja tetap so on n so forth...abaikan klu ko nak cakap, Allah takkan ubah seseorg tu kalau dia sendirik yang berusaha nak ubah..Abaikan...sebab kita taleh judge orang based on 1st impression n cover luaran dia. kita kena KENAL dia bebetul. SERIUS!

Soalnya sekarang, kita sebagai orang yang BERILMU, tak patut tindas orang yang kurang bernasib baik macam ni.. kita sepatutnya lagi berilmu, lagi mengangkat martabat supaya mereka hidup senang macam kita.. sebab Allah jadikan kita khalifah. Dan KHALIFAH Allah adelah orang yang menjaga KEBAJIKAN sesama manusia,sama2 dapat benefit hidup di dunia yang mana turut membawa ganjaran di akhirat...

Dan sepatutnya pihak berkenaan tahu, isu kenaikan minyak ni, dia ade DOMINO EFFECT yakni kalau minyak ron95 dan diesel naik, harga barang 'INSYAALLAH' naik sekali... pikir, tolong la pikir bg orang yang nak beli susu pekat or gula, hatta beras sekalipun yang anak2 mereka dlm  4 5 orang... keje yang tak seberapa, tadek slip gaji, tadek socso, tadek KWSP pun... macam mana mereka... tolong la Pikir, tolong la berhati perut...n please bare in mind.. Kak L**** ni tak dapat BR1M pun, hanya sebab ade org report dia sokong PAS.. gile kan manusia??? 'ADIL' sangat... dan kat sini, bukan mostly  isu politik yang nak diungkit, tapi HAK, hak seorang rakyat yang sepatutnya dibela di negara sendirik, bukan diperkotakkatikkan.

*SEDIH*


p/s: sorry for the emotional entry... too much mixed feeling pertaining to this issue... sobs

Tuesday, September 3, 2013

bEstFreNfOreVer diRisiK..... HikhiKhIk....

hahhahahha.. sorry for the title gedikness...

excited kau geng uia dari matrik cum BestfrenForever (8years n counting...^__^) disunting orang... 

ecceh~Disunting plak jejaka yang asal ceritanya, terdebar jantung time si bff I ni hulur attendance dalam kelas co-cu parenting time degree dulu.. hamboihh~ gatai~ ahhahahhahaha.. nak praktik parenting terus kau jahhh.. LoL...

so, He was actually the same batch with us but different department, kami Department Urban and Regional Planning, Dia plak Department Quantity Surveyor n basically we still in the same Faculty @ Kulliyyah...Dan, setelah ranjau onak duri our beloved fren, Naddy Kzaman ni punya lovestory line... tetibe Naddy ni datang lepak uia cakap nak gosip bagai yakni ade orang nak merisik...memang KYAAAAAAAAAAAAAA!!!! menjerit satu bilik la kami.. Surprise gile senyap2 duk couple tak cakap kat bff sendirik.. LoL..

but no hal la.. ikut my principle, certain secret should be kept as a secret.. kannnn??? hehehe.. so, Tahniah Naddy n Shafiq, semua org tekejut regardless kiteorg 6 org bff yang sedia tahu.. so, nak nyanyi lagu congratulation boleh? tapi tak reti pun.. ahhahha.. so, Congratulation Naddy n Shafiq.
Us n that guy... LoL... btw, one Datin is missing which is Datin Buyang aka Cik Muslihah Mustapha.. since she is working in Kelantan, she can manage to come on this special day... :( miss her so much~ We Do LOve u Mus!!!!
So, yang masih single n available  hanya, aku, Min n Mus.. ahahhahahhaa... yang lain semua standby tunggu masa nak buat majlis je... Nawwar tahun depan mungkin, Putri another year... aku? ermmmmm~~~ kihkihkih
The 'pasangan' Shafiq n Naddy.... Congratulation!!!
Us duk camwhore regardless ade sedara mara nad duk makan kat belakang.. tak senonoh weiii~~~ ahahhahahhha

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU