Friday, December 14, 2012

wHat FrieNds arE fOr...

hei..I'm at starbucks AEON wangsa Maju / Alpha Angle...teman one of my bff abes keje..dia closing rini...so...kosong je kedai sbb da kul 11.30.. haha..owh..my fren tu eCah..dia kerja kt starbuck Ampang Park...tp arini dipinjam kesini...lgpun Kak Lina manager sini..dulu manager kt sana..so..they r close...n gmbr 1st td tu ada sorg tu..tu Ainaa..kembar ecah...dia tunggu ecah n aku n min join...pasni nk g mkn sat after dia da siap kemas2 kedai...heeee...owh btw..ecah part time kt starbucks sambil buat master ni...ye...dia pun smbg master gak...so jgn anggap org keje mcm ni semua tak belajar tinggi...kdg2 it is because we do what we love...tak kira la keje ape punnn~ok?

Ainaa enter frame... LoL...
It's a place where i stay after office hour every Monday n Thursday with Min
they are cleaning~
teheee~ on the sofa feeling like at home~
muka lemau.. LoL

Wednesday, December 12, 2012

aKu bUkaN kaHwin AriNi...:D

Hi..arini 12/12/12....ms aku taip ni pun..jam da kul 12:12...i mean 00:12.

tetibe teringat..masa duk Maahad, kawan2 tny..weh nonie..mung nok nikoh bilo?....aku mmg 100% muka kompiden weh ckp...jemput la dtg umah 12/12/12...triple 12... aku jwb..sbb aku kawen...wallah~hahahaha..

hoi!!!! berangan tanak kalah kau kan...so apa sudah jd? walaupun da 12/12/12...master pun separuh suku jln tak abih2 lg ni...sape ntah gediks nk smbg master..kan da takleh menyesal..lol..

boleh je sebenarnya nk kawen esok...tp calon tu nk rembat sape ntah..Bang Nuar ntah ade ntah tak kt Mesia bulan ni..ahahahaha

so...tu je nk ckp..kahkah...sorry la..aku tgh sakit pinggang ...taleh fokus...td ptg g zumba pun tetibe energetik nk mampus..biasela..klu musim2 cuti mmg turun naik mood dia sngt kontra..regardless da 2 ari tak leh ngn sbb severe sakit due to period time..hermmm..takat tu je eh..tak larat da..heee~

Friday, December 7, 2012

heLpiNg a fRen (SOLD OUT OREADI naaa) LoL

hey.. help me please... because i'm helping my fren.. LoL...

so, She would like to sell her jovian mandagie collection... so, i'm helping her..

Jameela tak penah pakai pun... harga tang Jameela (XS) still the same RM400..*thinking that boleh dirunding kot*. ... so, kalau berminat, do email me at alyaniyaacob@gmail.com.. n first come first serve... thanks~

Jameela (XS)




owh, sebab2 penjualan bukannye tak puas ati ke hape, tapi badan empunya tuan tak macam model yang pakai ni.. so, sayang nak otter.. so, better jual dr rosakkan bj org.. LoL.. lagipun, salah sendirik sebab bajet tinggi padahal tak.. katanya empunya tuan..teheeee... thanks again..toodless~

Thursday, December 6, 2012

reDuce One yEar

Tetibe macam rasa nak terjun kerusi...apsal la bongok g cakap kat madam siang tadi kata nak jumpe arini nak consult.. hoihoihoi.. ko nak consult amendenya weh? print pun blom, finalize pun blom.. chapter 2 sangkut, chapter 3 kiok, chapter 4 mmg haram la... chapter 5 lagikan meroyan...bodoh la ko ni Nonie... gabra punya pasal madam sergah terus cakap merepek.. hadoi la... demmmdemmmmdemmm demmm aji sungguh.. geram aku ngan dirik sendirik tau? tau? sepak nak? ai..ai..ai.. lesing sebijik baru tau... arghhhhhhhhhhhhhhhhhh~ SETERESSSSS

Wednesday, December 5, 2012

rAsa aGak beNganG

hey hey...

Busy buat literature review.. padahal actually banyak copy paste, pastu mula blur nak tukar ayat cemana... seriously starting to doubt apsal bongok haku g amik master by research... LoL.... tapi tu la.. nasik da jadik bubur, padi da proses jadik beras dan durian da masak jadik durian crepe...in the end, just go with the flow bebeh... *tu kan moto idup aku skang.. ahahhahhahhah*

To be honest.. dr tahun lepas 3 sem da duk buat literature review ni.. makin buat makin rasa haku bodoh sebab tak tau banyak mende.. so, down sensorang, kuar jenjalan, masuk kinokuniya duk lepas situ  5 6 jam, balik bilik, tgk running man.. ahhahhahaha.. dull gile hidup...bukan kata nak amik wudhuk solat2 hajat mintak doa cerahkan hati tenangkan jiwa kuatkan minda ke hape... aduila.. bad habit.. bad habit~

so, minggu lepas patutnya before 30 Nov... kiteorg kena submit poster utk postgraduate exhibition day 12hb-14hb Disember ni.. but as usual.. aku memang jenis pakai tag "LAW IS MADE TO BE BROKEN"... so haku tak antor.. sampai la pagi tadi akak PA Mdm PG Reseach call pepagi buta *opkos aku tgh tido* tanya nak submit bila poster tu.. haku ape lagi gelabah ayam la... macam demmmmmm~~~ haku tak buat.. memang carik nahas kerja bodoh tua tua bangka ni.. sobs...

sebab utama tanak buat adalah reason duit. sebab kalau print A1 poster tu, kalau banyak guna kaler.. agak2 bawah rm50... sedangkan aku skang ade duit makan banyak tu untuk seminggu punya bajet... memang rasa nak menanges je ikutkan ati.. tapi pk2, ade lagi yang teruk dr aku mungkin da 3 4 ari tak makan nasik minum air je mungkin.. so aku senyap.nak mintak duit ngan mak Bonda macam malas.. ah~ enough

Duit ade ke tadak, memang da kena paksa siapkan poster tu.. nasib baik aku baik ngan kak PA tu, so ckp kat dia nak antar esok... heh, malas betui nak g print.. so, konon malas la konon.. ni ha poster pemalas haku..

Just hate the fact that a poster should have less wording and more pictures.. tapi da kata kan ni keje malas.. sape suh ko paksa dowh... tu nasib baik pakai PP.. kalau kena pakai potoshope... memang I mampus sebab tak install pun dalam lappy.. ahahhahhahhahhahah
Gini la jadiknye, bengang tak bengang, ko kena antor, duit ade duit tadak, ko wajib jugak antor.. tetibe cam benci UIA tahap cipan.. heh~ da la taleh claim... duit utk mende2 gini tadek bajet tau? tadek bajet.. huh nyampah UIA.. nyampah kat KAED.. nyampah amik Master.. nyampah sambung2 blaja ni....ahhh~ benciiiii~

p/s: meroyansensorangmeroyanmeroyanmeroyan


Tuesday, December 4, 2012

*mOoD sEriUs *

Sesi Luah Perasaan and a novel promotion.. heee~
Salam alaik people,

Hi, rancak betul awal bulan ni kan? LoL... nak buat macam mana idea mencurah2 plak2 hujung2 tahun ni.. hp ade kat tgn almost 16 hours per day... harus la ade idea terus key in masuk blog... :D

Arini, i’m gonna mix the languages sebab eksaited sesangat... n i will do a review on one novel that i just bought tonight kat MPH AEON Wangsa Maju.

So, actually i was following this author dr Penulisan2u lagi sebab she used to comment on another favorite blog author that i've followed *Kak Hanina Abdullah*.. therefore, i noe her. So, after like past fews months continuing her chapter in Penulisan2u... lama tu, dia macam stop. N it’s my habit to bookmark the novel that i found interesting n wait patiently for their book to be fully finished n published.

Before that, need to remind u, people laugh when they heard that u r really a very2 “hantu" novel melayu...n since I am the person who really soooooo deeply into a Novel Cinta... that makes it funnier to the people around me because it always a cliché for typical malay authors buat story merangkumi cerita2 sama yang  diulang tapi berlainan cara. I noe that, because in Malaysia, certain novel authors mungkin tak dapat peluang untuk lebih mendalami bidang penulisan before they were credited to be an author... kiranya tak diberi pendedahan yang mencukupi seperti penulis2 luar Negara.. i think so...but in my definition that my mom uses to teach me even people laughing right on ur face, even ur besties laugh harder and even ur siblings sometimes scolding u for buying those “riducilous” book n membazir  katanya "Jangan pandang enteng bende bodoh sebab kadang2 bende bodoh tu la sebenarnya yang banyak ngajar kita"...... *thank you Mum love u so much*...

so, here I am keep buying/ reading / internet browsing  the cerita/novel yang orang cakap bodoh n tak masuk akal like my besties used to ejek me walaupun boleh agak ending dia cam selalu sama je tiap buku... n kalau rasa menyesal beli pun, for me only for few days of perasaan kecewa, pastu da tak heran...To be honest, When talking about love story novel, if i bought a novel which is so much mengecewakan... the only thing that i used to say is this...

"Owwoh bodonyo nonie beli novel gapio gini nih???? Cito supo tulo yo jah..po cihhhh haish!!!" * n keep bluffing it on twitter n started to laugh harder crazily*

it just because I love to read the book that doesn't relate me much to my master thesis... LoL...so again, at the end.. still, yes STILL, i keep buying those stupid novels... *according to my besties*n keep reading them LoL..It always happen likes that... bukan sekali dua, tapi banyak kali.. because i’m the person who need almost 2 novels a week or 10-12 novels a month or at least the minimum 4 novels a month.n i blamed my action according to this stupid novel reader addiction n it was actually/also my method to reduce the stress that bugging me on some circumstances..

I mean to put it in a best way.. for example.. when u say that what u read is the most stupid book... to say it in another way, the author is actually showing us the part that we dun see... which is, she/he is the braver person personally than i do because at least she got the book published n make people read..:) ngerti ngak kamu aku maksudkan apa? see what i mean? So, meaning.. I am stupider/ coward than the authors are.*used to buy teenager's novel tup tup bila baca2 biography... dia lahir tahun 1991.. tak ke ko gelak guling2 rasa bodoh nak mati baca novel yg adik2 karang2* tapi kalau dipikirkan logik, kalau Nabi Muhammad s.a.w boleh terima idea budak kecik, kenapa kita, org biase yang tak sempurna macam nabi ni, nak belagak sangat pandai dan ade rasa taleh baca novel budak kecik tulis... i mean, tu after fews days of muhasabah diri la kan...
 
I used to ask mum, macam mana nak handle orang yang kalau tiap kali dio tgk kita beli novel melayu, or novel omputeh yang diorg suka cakap, nonie memang, suka baca novel2 ngarut2 cite tak logik orang kaya handsome nak kawen ngan org cantik je *tipikal malay novel* n suka baca bende lucah2 macam tu *which usually the English novel have*... yang mana after that insulting*sorry kalau terasa..but my ustaz said, bagus hati ni terasa, at least kita tau hati tu hidup* time over, they really laugh gile2 sampai mata berair2... i wrote the phrase because it happen to me.. a lots, since i started to fall in love reading novel in standard 3. Guess what Mak Bonda said.. laugh with them, at least when u dun take that seriously.... u heart dun hurt much. So, that what i do.. GO WITH THE FLOW... if they laugh a lots, u laugh a lots too.. if they keep insulting... then insult urself too....hehe... see the method? it's better right?

Because Mommy said, different people, have different opinion, and even have different choices. sebab tu kita tadek reason nak marah diorg kalau diorg kutuk kita suka apa yang kita buat skarang... or i would like to say that how much i insulted my sister, Hana for being too much involved with Adam Lambert n how she replied back insulting my Anuar Zain... i think we are equal.. ahhahahhahha...N for that, i think that maybe the reason on y Allah creates us differently.. ade rambut hitam, ade rambut blonde, ade rambut merah... n yes, different races too.. even differ religions.. n it DID make the life wonderful.. kan? Isn’t it? Ke haku je Pikir macam tu? LoL 

The part that i say how stupid i am, for buying certain stupid books....just put it this way... dun regret, because at least, u put a penny on someone else rezeki...teheeee~ kan? it can be part of sedekah... remember that Niat is everything.. :) ..... Apart from that because when we redho.... the hikmah will be shown automatically. Believe me..i've gone through those.. LOL

So, talking about the book.... it was entitle THE WEDDING BREAKER by kak EVELYN ROSE n Subhanallah, read the book.. may be part of the prologue and introduction is a little bit similar or typical Malay novel, but the rest... it really give u on how educated author wrote the novels. It teach on how to set up an Islamic family and advices, what a wife or a husband need to learn before totally being spouse will be heard my frens said: suka la tu cite2 gitu tu..... n to those i wanna replied, i really am.. sebab umo da nak masuk 27 n need to be ready being a wife, in laws, and a mother. So, for the rest of the novel, u need to go to the nearest bookstore, buy n read the book because i really learn alots regardless the author is a kelantanese and at the same age of me ..... :)

N honestly, even though i am the one who also read some motivational n self enrichment n religious genre of books... sometimes, the "CATCHY" words/ advices that STUCK n reach my mind fastest was through reading a good reliable novel. So, that how i learn to listen more to people n helping giving them the advices somehow... teheeeeeee~

p/s: Happy Reading and really sorry if  ade terkasar bahasa tersilap kata terlebih mengata... toodles~

Monday, December 3, 2012

T.W.I.M.C (nOnie,2012)

3 Disember....

n u noe how much this date means to me...

To whom it may concern,
i am really wish i go with u to the heaven,
i am really do feeling a little bit abandon,
i am really think u left me alone,
i am really cry until it's dawn,
i am really want to believe that u r none,

But to whom it may concern,
i'm really know that u never known,
i'm really care what u have done,
i'm really feel u never left me behind,
i'm really need to stand still n be strong,
i'm really sorry for not being concerned.

And to whom it may concern,
i am really proud having u as my parent,
i am really happy to gain all the experiences,
i am really have fun being the chosen one,
i am really excited learning all the lessons,
i am really really really love you to the maximum.

Sunday, December 2, 2012

xD

n u noe when i getting stress...i can be a little bit artistic..lol..so..here the poem that i wrote tonight :-

Kasih sayang,
dititip penuh keikhlasan,
dikalung bukan beban,
dipikul bak kewajipan.

Kasih sayang,
kadang2 perlukan pengorbanan,
dr hati yg penuh kemulian,
supaya rasa itu dpt disampaikan.

Kasih sayang,
jarang2 boleh diabaikan,
tidak harus dipersiakan,
walaupun hati dihimpit rawan.

Kasih sayang,
diperlukan juga utk perhatian,
jgn sesekali disalahsangkakan,
kelak diri mungkin kebinasaan.

Kasih sayang,
seteguh mana dipacak tiang,
berdirinya tegak ditimpa hujan,
walau panas dtg membahang.

Kasih sayang,
mekarnya bunga di taman2,
seiring gamitan fauna di hutan,
itulah dia keistimewaan.

:: kAsiH sayAnG ::

Heh...mlm ni jiwa sedikit kacau...i dunno y..tp emosi mcm bergegar-gegar...mcm ada rasa nk hempuk kepala kt dinding...macam la tapi..

So dear unformal diary, nk ngadu kt ko boleh? i mean..klu ko tanak dgr pun..tak kira..nk ngadu jugak!!! titik.arini nk berckp tentang kasih sayang..auwww~ gediks..lol...tp tu la nk ckp jugak.....

Previously i was reading a mini novel published in online novel by my favourite author kak syam when she talks about 8.20 saat... owh it was a research done that the exactly time a guy fall in love maybe at a first sight.

Regardless she was saying...klu dlm 4 saat a guy look at u...maknanya ada possibility yg dia akn suka/jatuh cinta/ rasa nak kt ko...so..klu lebih 8.20 saat..maksudnya dia mmg suka ko la kot..mcm tu la lebih kurang akak tu ckp...tp aku tak sure sbb blom penah jatuh cinta.

To be honest, i never thought that i'm going to fell in love..hahaha..i mean seriously...puppy love? yeah..tu zaman kanak2 rasanya skang da tak valid kot...tp yg aku tau..semua tu berakhir 3 4 tahun lepas.

Getting older n become matured really did a lots of changes...i mean..focusing on myself..mungkin zaman remaja..kisah terjebak dgn puppy love tu sbb nkkan perhatian..but i wont admitted that was a love..i called it 'teman tp mesra'.

For a person who know me very well..they know how tough my life i have to endure since i was a kid...tp bak kt org...it really give a lots of advantages sbb u get matured very soon.apart from that...u learn to hold the tears without ppl notices n u kept the secret remain a secret.

Bukan nk ngungkit..tp i am that kid who suffered a lots..i mean from getting the right 'kasih sayang' i would say....but the truth is...it built a wall where u tend to avoid getting one because it's kinda fobia when ppl left u..got what i mean?

More than that, u think the way that ppl dun think...contohnya..klu betul ko sayang aku...how long the loves gonna stay..how well u put an effort to let me still n how much times u need to show the feeling...jadi..itu buat ko takot..takot nk terima kenyataan org sayang ko lebih...

Even among the sibling..u tend to think that they loves u because u r their sibling...klu tak..ko tak usah duk mimpi dia nk sayang ko lebih pun..ha sampai mcm tu skali thp pemikiran logik ni...hoho...

Ok back to the think that we call falling in love...tak kira la at a first sight ke at a 10th sight ke...it's really difficult for me to believe that feeling..bkn nk menidakkan perasaan allah titipkan..tp for me..i just dun go with that kind of feeling.

Contohnya..when a guy said...hey do u noe that i like u...it was like...ne? aaahhhh kurekunaaaa....ok....ha, mcm tu je..that is that.sbb ko tau..dr dulu sampai sekarang..a guy never serious to like u..i mean maybe in a short term they do..but forever? no they don't. ini berckp ikut aku punya pemerhatian.

Because u saw the effort done tak bersungguh...mcm tak berape nk ber'effort...ha..gitu...that's y sometimes i was wondering how mum can loves dad so much even ada satu thp yg ayah ko terlepas ckp..ur mum terasa tp still..after a while it was nothing...so i thought, ooooo..kiranya mmg umi sayang ba sgt2 la..ok fine..tu rsnya lain sbb they are married...bkn kekasih yg blom kawen..so ikatan tu jenis valid taleh ubah2 smpi mati.

Tp in case of mine...i dun think that a guy really fall for u except 1) dia rasa tercabar dia tadek gf so dia msk ngorat ko , 2) dia suka tgk ko sbb either cute ke cantik ke, manis ke...sbb figure..sebab muka..bkn sbb ati 3) dia minat ko sbb er..pape je la tp dia ade sbb....maksudnya bukan sbb dia mmg benar2 jatuh cinta kt ko...konon jatuh cinta without reason...eh mcm mn ntah nk terangkan...

So..in the end..klu ko ckp ko tak ready..dia mcm ok fine *muka sedih gile* tp after 2 3 months...terus ada pengganti..haha..tp tula taleh nk salahkan dia sbb perasaan tu Allah yg titipkan..ngerti..tapi still..i just cannot come to my sense that how a guy or a girl mcm tu...

I mean cthnya kwn ko couple..pastu rasa tak sesuai..clash...cr org lain lg...paham tak? mcm haku tak phm...i mean klu betul ko sayang dia awat tak sungguh2 kata nk kat dia..i mean smpai mati pun nk kat dia...

Ridiculous much? yeahhhh i noe...tu aku punya thinking...kekadang rasa mcm eh suka ati depa la ko nk kisah apsal? ok that's y aku kt i dun believe in i dunno...loves? feels? i dunno...mcm dia buat ko tadek feeling...

Tp the problem with me...aku gile novel cinta..because through the books i learn about loves..but to put my self on that condition...i think i need 'seorg putra yg jatuh dr langit' lol....yg boleh ajar ko to accept those kinda feeling...boleh gitu?

Therefore in the end...boleh tak jgn tny kak nie ni bila nk kawen tadek boify ke hape...sbb ikutkan hati...ade je yg haku duk admirer ke hape..tp takat tu n teman tp mesra je..blom thp yg nk suh ckp "u, bila nk jumpe mak ayah i masuk mintak i" lol..blom...blom tahap tu... i guest this commitment fobia mcm teruk sgt ni..haha..mcm.kena g jumpe pakar kaunseling je ni..lol

So rasanya it more a sickness of my heart. mcm kena doa kt Allah mintak hati baru..mungkin lepas tu br boleh terima kenyataan u need love in ur life.. poyo much? hahaha

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU