Friday, July 27, 2012

oNe Day BruNei daRusSaLam tOur...

ollaaaaaaaaaaaaa~
so, here I am.. sebab otak jem tgh karang paper Daegu, so, mari kita hapdate entri.. sepatutnya korang nak tau cite g Brunei aritu kan? sowwii~ tak sempat nak tilik2 balik harga2 tiket bagai.. so, here randomly ok...randomly gini? heh~

From Labuan, u can take a ferry ticket cost below rm40 n u need to present ur passport time nak beli tu.. u can either buy on the day u go, or before that..and for me, saya beli pagi nak g tu sebab sehari sebelum time g tanya rega tu, terlupa bawak passport.kehkehkeh.. padahal da ready tukarkan duit siap.. LoL

so, I went to Ferry Terminal at 7.30 am, buying the ticket and wait. because the ferry going to arrived pick u up at 9. but by 8.30, u need to enter inside the waiting room already... best, ade tv ade wi-Fi.. aircond siap...ahhahahhah.. 

Ferry Terminal
aku gunakan servis sri Labuan 3, dia macam ade banyak2 jenis ferry.. tapi rasanya kalau nak g Brunei pagi2 mmg naik yg ni la kot.. kottttt~
 

Now u see the price = rm35

So, taking the ferry, it take an hour journey from Labuan to Ferry Terminal in Pekan Muara.. yes.. not direct to Bandar Seri Begawan (BSB) ye adik2.. which i thought so... ahahhaha.. nasib baik before that madam ade habaq nanti sampai terminal tu terus amik bus kaler purple.. ahahhahhaha.. da la 1st time travel sorang.. memang time ni bajet belasah la ko asal sampai brunei.. ye, semangat tu yang kita nak ye.. ahahhahahha..Back then, after an hour, sampai terminal, u will find 2 handsome policemen welcoming u, ahahhahha, abang tu nampak garang, tak berani nak snap gambar.. quite sopan, sebab topi dia macam songkok.. LoL

Ok, so, bila sampai terminal biasenya kalau ko nak beli tiket terus nak balik Labuan on the spot, kaunter biasenya tak bukak, so, dun wait, just kuar dr situ jalan straight je, tunggu tempat org tunggu bus tu, amik bas mini  kaler purple ( tak silap no bus 33) . Kalau korang berkira2 tak tau nak amik bus or diorg punya cab, wait until 20 minute, semua mende da ilang depan mata . sumpah, dia ramai cab sebab diorg tau org baru sampai, lepas tu diorg akan disperse terus.so, u better plan well. so, disebabkan I sorang2, tak berapa nak percaya naik cab sorang2 lagipun bayaran agak mahal. ade pakcik tu cakap tapi haku lupe.. sowwii~
then, the purple mini bus akan jalan sampai ke Pekan Muara. korang kena turun situ, tukar bus lain pulak. n take bus no 36 @ 37 @ 38 untuk ke BSB which took about 1 hour journey... ahahhahha.. rasa payah tak? haku pun tak caya haku berjaya survive.. LoL

Masa aritu, berlaku sedikit kekalutan sebab sampai dr bus purple, bus yang nak ke BSB macam rosak.. *standard public transport Mesia* so, i waste an hour dekat pekan muara duk borak ngan mat salleh (Ynovic) n minah salleh (Municv) dr netherland. n Thank God for sending me them. fuh... borak punya borak, sampai bas dr bsb dtg, kiteorg naik, n went to bsb. n sampai sana.. MasyaAllah, time tu aku da tak tau aku kat Brunei ke, haku kat Indon, or Bangladesh or Filipina. I mean, the bus stop, macam area pudu, tapi sumpah takot gile. because people noe u r foreigner. tgk tudung pun da tau weh.. ahahhah.. tapi ade ke plak g tanya: dari Indonesia kamu? hek elle..

Btw, time dalam bas tu tuhan je la rasa nak menangis sebab tetibe ade penumpang yg naik, duk sebelah, laki indon yg keje kat situ.. duk tanya2 soklan macam2, haku da buat patung buat pekak, buat bisu, buat buta n siap baca ayat kursi siap. Nasib baik dia turun sebelum sampai kat stesen bus tu sebab tetibe dia kata dia nak teman haku jalan2.. ko nak mampus.. memang tak la kan.. so, kursi tu  kau bukan takat 7 kali baca macam ayahanda ajar, ni maunya masuk 17 kali da weh. takot gile.. heh.. what an experience. tu la adik2 lain kali mintak izin parents eh nak bejalan tu.. padan muka dirik sendirik.. LoL. ok stop.. continue... 

Sampai sana, sebab ketakutan yg melampau melihatkan terminal bus diorg, aku buat muka tak malu g tegur Ynovic n Municv balik cakap nak jalan skali ngan diorg carik hotel diorg... i mean, takpe di pandang pelik berjalan ngan 2 org omputeh dr ko jalan sorang2 kat terminal tu.. hui.. muka kemain compiden wa cakap lu, tapi ko tak tau, macam hagham jantung rasa nak terkeluar dr soket.. ahahhahhha.. *eh, jantung ade soket? * ahhahahhahha

So, after satu simpang, I think  I just forget one stupid method untuk travel... yep, tadek Tourist map, brochure ke hape.. bodoh tak? bodoh kan? kan? aigoooo~ nasib baik lagi ade 2 org tu Allah antar, tgk guide book diorg jap, kiteorg separate tetgh jalan simpang diorg nak g Hotel n i pegi carik Masjid pemes tu.

Pastu jumpe sebab haku jenis kalau berjalan, suka guna jalan paralel.. yakni jalan straight je jgn corner2 ikut gerak hati.. time tu memang tawakal la kan, mmg tadek dah mp4 kat telinga, tapi zikir2 je.. ahhahahhaa.. padan muka, kan da cuak.. tapi still, maintain muka compiden.

And by the time aku g Brunei tu, diorg tgh hias2 bandar sebab nak celebrate Birthday Sultan Hasanah Bolkiah yg ke 66, so, the town was quite beautiful. tapi sumpah, i rasa macam kat kelantan je.. LoL..so, jumpe masjid, tetibe macam, eh, eh, sape nak amik gambar haku.. sobs2, stand lupe bawak bagai.. masa tu da nak nangis duk selca sorang2 cam org gila sambil dalam hati doa2 lagi . tetibe..

Lalu sorg budak pompuan nak g solat sebab masa tu macam tok bilal br nak azan zohor. so , i was like, thank you again ya Allah for ur help, panggil budak tu, n mintak tolong snapkan 3 4 keping gambar depan masjid, Alhamdulillah..

ja.. jang!!! ahhahahah

boleh la seposen.. kira byk thank you la walaupun gambar tak berapa nak memberangsangkan.. Thank you adik. nama pun tak tanya.. ahhahahha. ngokngek sungguh..

Masa tu tetibe Bilal masjid tu azan, i was like, apsal tanak solat je terus? so, ikut budak tu carik tmpat wuduk, and hey!!! saya da solat  kat masjid tu!! feel proud oreadi!!!  hehe.. lain kali kena buat macam tu la.. g travel, n solat kat mana2 masjid tempat kita g travel tu.. wuhuuuu.. masjid kat mana2 pun semua rasa best and selamat.. tapi tang nak carik tempat wuduk pompuann macam sedikit compiuh la.. time tu adik tolong amik gambar tu tanya, akak dr Malaysia ke, haaaaaaa, kan haku da kata, org tgk tudung pun tau.. sebab org brunei kan pakai tudung kilat2 kain satin tu.. i was just senyum n angguk2.. hehe

After solat n jamak Takkhir asar skali *kang kalau tak solat terus ade yang jadik Jamak takyah kang.. ahhahhahhahah* aku jalan pusing2 BSB je... org tanya nape tak pegi kampung air bagai.. n ni nak cakap...
kalau ko da delay masa sampai dekat sejam, pastu nak kena catch up balik bas ke pekan muara jam 2.30, pastu nak kena amik bus no 33 tu ke terminal before kul 4 sebab by 4.30, ferry ke Labuan da nak gerak. opkos la tak sempat nak g kampung air pun.. paham? paham? ahahhahhaa.. so,  i got only like 3 hours kat bandar, jalan2, pusing2, masuk mall, beli souvenier, beli tshirt, beli fridge magnet, beli keychain n u noe what, haku tak makan pun sebab bawa bekal.. ahahhha.. kata nak jimat.. duit tukar hanya rm300 = Brunei Dollar 150 ringgit.so, disitu kita berjimat.kehkehkeh..

Pasar Tamu.. yang ko nampak ijau tu actually sungai.. i mean, u have to cross from the main street to the pasar. n yes, opkos they provide the jambatan wei.. takkan nak berenang.. ceh~

Below are some pic i've taken.. kinda weird because i rarely taking pic of town.. ahhahhaha.. selalu amik muka sendirik je.. LoL.. ahahhaha.. tapi nak buat cebana da tadek org nak amikkan gambar.. ginila jadiknya..
berdekatan terminal bus



Hotel tak silap

Library

the gold Mosque.. hehe..

ah, forgot lagi bgnn hape. LoL

the mosque from behind



mosque entrance

alamak, lupe lagi. LoL


ke kampung Air

the jetty.. kotttt~

tgh2 bandar, ada padang.. rasa macam stadium.. ntah.. ahahhahha



Tgh2 bandar ade makam..

entrance padang aka stadium kot.. LoL

Pasar Tamu view 1

Pasar Tamu view2

The town

The river.. across tu Pasar Tamu


Bas kecik tu yang haku naik... sobs.. bas no 36.. mini kan? LoL

Terminal Ferry kat Brunei



Ticket Price Brunei Ringgit /Dolar B$ 15


dalam ferry... comfy la jugak


The city actually quite peaceful to tell u. and I was being told that their weekend are on Friday and Sunday... yup.. macam tak best kan? LoL.. n usually Bruneians tak kuar rumah on Ahad. that's y ramai org asing je.. i mean, the workers from Indonesia, Bangladesh and Filipina.. :)

So, due to the reason that i need to catch the bus (bus mini no 36, 37 o 38)  at 2.30pm kat terminal bus diorg balik, so, rushingly went there dengan muka compiden.. ko tak tau, hati tu tayah cakap la org duk jeling2 n pandang2 .. macam haku pakai pelik gile.. so, abaikan.. n i tell u, the bus sharply arrived at 2.30, naik bas mini, tapi cara dia sumbat penumpang tu kalah bus ekspres tapi who me nak melaung cakap turun2 buat cara naik bas mini la hoi mmg tak la kan.. ahhahaha..

Kerusi aku duduk sebelah makcik tetibe ade sorang laki suh berkalih skit dia nak duk sebelah.. ya allah, sumpah, tu mmg budaya diorg sebab nak ke pekan muara take one hour.. hui..da la tu bas mini.. seat tu da kecik, nak kena duk 3 org?? kalau budak kecik takpela.. ni makcik umo 40an, haku, and laki tu dalam umo 30an... gile la hoi~ ketidak selesaan tu tak payah cakap la bai... ko pompuan pastu duk berhempet2 lagi, memeng kalau setan ramai duk tergantung kat dalam hati, haku nak tolak da pakcik tu sampai jatuh.. kehkehkeh... sumpah nak g brunei lagi haku nak amik flight direct je.. serik weh.. serik..

Tu blom campur dalam bus makcik cina sebelah duk bebel cakap mai la keje kat berunei sebab org melayu brunei pemalas katanya.. dia tak tau ke yg haku ni melayu? boleh tahan sentap ko jahh~ memang epik rasa amik bus tu.. pastu sampai pekan muara tunggu bus 33 untuk ke terminal sampai. duk borak2 ngan sorg pakcik sambil makan2 sebab da tadek energy.

And bas datang,  went to the ferry terminal. tunggu kaunter tiket bukak, buying the ticket back cost around 17.50 Brunei Ringgit (sila darab 2.5 ye kawan2) then hey... I da dalam ferry nak balik Labuan.. toodles~

p/s: gambar before kena sunburn sebab jalan2 area Labuan panas nak mati.. LoL

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU