Monday, July 30, 2012

wAniTa haRi iNi

REnungaN untUk aRini....


 Alamak, saya tadek stpm, diploma n phD.. ottoke!!!! LoL

p/s: ada kawan share kt fb...

Friday, July 27, 2012

oNe Day BruNei daRusSaLam tOur...

ollaaaaaaaaaaaaa~
so, here I am.. sebab otak jem tgh karang paper Daegu, so, mari kita hapdate entri.. sepatutnya korang nak tau cite g Brunei aritu kan? sowwii~ tak sempat nak tilik2 balik harga2 tiket bagai.. so, here randomly ok...randomly gini? heh~

From Labuan, u can take a ferry ticket cost below rm40 n u need to present ur passport time nak beli tu.. u can either buy on the day u go, or before that..and for me, saya beli pagi nak g tu sebab sehari sebelum time g tanya rega tu, terlupa bawak passport.kehkehkeh.. padahal da ready tukarkan duit siap.. LoL

so, I went to Ferry Terminal at 7.30 am, buying the ticket and wait. because the ferry going to arrived pick u up at 9. but by 8.30, u need to enter inside the waiting room already... best, ade tv ade wi-Fi.. aircond siap...ahhahahhah.. 

Ferry Terminal
aku gunakan servis sri Labuan 3, dia macam ade banyak2 jenis ferry.. tapi rasanya kalau nak g Brunei pagi2 mmg naik yg ni la kot.. kottttt~
 

Now u see the price = rm35

So, taking the ferry, it take an hour journey from Labuan to Ferry Terminal in Pekan Muara.. yes.. not direct to Bandar Seri Begawan (BSB) ye adik2.. which i thought so... ahahhaha.. nasib baik before that madam ade habaq nanti sampai terminal tu terus amik bus kaler purple.. ahahhahhaha.. da la 1st time travel sorang.. memang time ni bajet belasah la ko asal sampai brunei.. ye, semangat tu yang kita nak ye.. ahahhahahha..Back then, after an hour, sampai terminal, u will find 2 handsome policemen welcoming u, ahahhahha, abang tu nampak garang, tak berani nak snap gambar.. quite sopan, sebab topi dia macam songkok.. LoL

Ok, so, bila sampai terminal biasenya kalau ko nak beli tiket terus nak balik Labuan on the spot, kaunter biasenya tak bukak, so, dun wait, just kuar dr situ jalan straight je, tunggu tempat org tunggu bus tu, amik bas mini  kaler purple ( tak silap no bus 33) . Kalau korang berkira2 tak tau nak amik bus or diorg punya cab, wait until 20 minute, semua mende da ilang depan mata . sumpah, dia ramai cab sebab diorg tau org baru sampai, lepas tu diorg akan disperse terus.so, u better plan well. so, disebabkan I sorang2, tak berapa nak percaya naik cab sorang2 lagipun bayaran agak mahal. ade pakcik tu cakap tapi haku lupe.. sowwii~
then, the purple mini bus akan jalan sampai ke Pekan Muara. korang kena turun situ, tukar bus lain pulak. n take bus no 36 @ 37 @ 38 untuk ke BSB which took about 1 hour journey... ahahhahha.. rasa payah tak? haku pun tak caya haku berjaya survive.. LoL

Masa aritu, berlaku sedikit kekalutan sebab sampai dr bus purple, bus yang nak ke BSB macam rosak.. *standard public transport Mesia* so, i waste an hour dekat pekan muara duk borak ngan mat salleh (Ynovic) n minah salleh (Municv) dr netherland. n Thank God for sending me them. fuh... borak punya borak, sampai bas dr bsb dtg, kiteorg naik, n went to bsb. n sampai sana.. MasyaAllah, time tu aku da tak tau aku kat Brunei ke, haku kat Indon, or Bangladesh or Filipina. I mean, the bus stop, macam area pudu, tapi sumpah takot gile. because people noe u r foreigner. tgk tudung pun da tau weh.. ahahhah.. tapi ade ke plak g tanya: dari Indonesia kamu? hek elle..

Btw, time dalam bas tu tuhan je la rasa nak menangis sebab tetibe ade penumpang yg naik, duk sebelah, laki indon yg keje kat situ.. duk tanya2 soklan macam2, haku da buat patung buat pekak, buat bisu, buat buta n siap baca ayat kursi siap. Nasib baik dia turun sebelum sampai kat stesen bus tu sebab tetibe dia kata dia nak teman haku jalan2.. ko nak mampus.. memang tak la kan.. so, kursi tu  kau bukan takat 7 kali baca macam ayahanda ajar, ni maunya masuk 17 kali da weh. takot gile.. heh.. what an experience. tu la adik2 lain kali mintak izin parents eh nak bejalan tu.. padan muka dirik sendirik.. LoL. ok stop.. continue... 

Sampai sana, sebab ketakutan yg melampau melihatkan terminal bus diorg, aku buat muka tak malu g tegur Ynovic n Municv balik cakap nak jalan skali ngan diorg carik hotel diorg... i mean, takpe di pandang pelik berjalan ngan 2 org omputeh dr ko jalan sorang2 kat terminal tu.. hui.. muka kemain compiden wa cakap lu, tapi ko tak tau, macam hagham jantung rasa nak terkeluar dr soket.. ahahhahhha.. *eh, jantung ade soket? * ahhahahhahha

So, after satu simpang, I think  I just forget one stupid method untuk travel... yep, tadek Tourist map, brochure ke hape.. bodoh tak? bodoh kan? kan? aigoooo~ nasib baik lagi ade 2 org tu Allah antar, tgk guide book diorg jap, kiteorg separate tetgh jalan simpang diorg nak g Hotel n i pegi carik Masjid pemes tu.

Pastu jumpe sebab haku jenis kalau berjalan, suka guna jalan paralel.. yakni jalan straight je jgn corner2 ikut gerak hati.. time tu memang tawakal la kan, mmg tadek dah mp4 kat telinga, tapi zikir2 je.. ahhahahhaa.. padan muka, kan da cuak.. tapi still, maintain muka compiden.

And by the time aku g Brunei tu, diorg tgh hias2 bandar sebab nak celebrate Birthday Sultan Hasanah Bolkiah yg ke 66, so, the town was quite beautiful. tapi sumpah, i rasa macam kat kelantan je.. LoL..so, jumpe masjid, tetibe macam, eh, eh, sape nak amik gambar haku.. sobs2, stand lupe bawak bagai.. masa tu da nak nangis duk selca sorang2 cam org gila sambil dalam hati doa2 lagi . tetibe..

Lalu sorg budak pompuan nak g solat sebab masa tu macam tok bilal br nak azan zohor. so , i was like, thank you again ya Allah for ur help, panggil budak tu, n mintak tolong snapkan 3 4 keping gambar depan masjid, Alhamdulillah..

ja.. jang!!! ahhahahah

boleh la seposen.. kira byk thank you la walaupun gambar tak berapa nak memberangsangkan.. Thank you adik. nama pun tak tanya.. ahhahahha. ngokngek sungguh..

Masa tu tetibe Bilal masjid tu azan, i was like, apsal tanak solat je terus? so, ikut budak tu carik tmpat wuduk, and hey!!! saya da solat  kat masjid tu!! feel proud oreadi!!!  hehe.. lain kali kena buat macam tu la.. g travel, n solat kat mana2 masjid tempat kita g travel tu.. wuhuuuu.. masjid kat mana2 pun semua rasa best and selamat.. tapi tang nak carik tempat wuduk pompuann macam sedikit compiuh la.. time tu adik tolong amik gambar tu tanya, akak dr Malaysia ke, haaaaaaa, kan haku da kata, org tgk tudung pun tau.. sebab org brunei kan pakai tudung kilat2 kain satin tu.. i was just senyum n angguk2.. hehe

After solat n jamak Takkhir asar skali *kang kalau tak solat terus ade yang jadik Jamak takyah kang.. ahhahhahhahah* aku jalan pusing2 BSB je... org tanya nape tak pegi kampung air bagai.. n ni nak cakap...
kalau ko da delay masa sampai dekat sejam, pastu nak kena catch up balik bas ke pekan muara jam 2.30, pastu nak kena amik bus no 33 tu ke terminal before kul 4 sebab by 4.30, ferry ke Labuan da nak gerak. opkos la tak sempat nak g kampung air pun.. paham? paham? ahahhahhaa.. so,  i got only like 3 hours kat bandar, jalan2, pusing2, masuk mall, beli souvenier, beli tshirt, beli fridge magnet, beli keychain n u noe what, haku tak makan pun sebab bawa bekal.. ahahhha.. kata nak jimat.. duit tukar hanya rm300 = Brunei Dollar 150 ringgit.so, disitu kita berjimat.kehkehkeh..

Pasar Tamu.. yang ko nampak ijau tu actually sungai.. i mean, u have to cross from the main street to the pasar. n yes, opkos they provide the jambatan wei.. takkan nak berenang.. ceh~

Below are some pic i've taken.. kinda weird because i rarely taking pic of town.. ahhahhaha.. selalu amik muka sendirik je.. LoL.. ahahhaha.. tapi nak buat cebana da tadek org nak amikkan gambar.. ginila jadiknya..
berdekatan terminal bus



Hotel tak silap

Library

the gold Mosque.. hehe..

ah, forgot lagi bgnn hape. LoL

the mosque from behind



mosque entrance

alamak, lupe lagi. LoL


ke kampung Air

the jetty.. kotttt~

tgh2 bandar, ada padang.. rasa macam stadium.. ntah.. ahahhahha



Tgh2 bandar ade makam..

entrance padang aka stadium kot.. LoL

Pasar Tamu view 1

Pasar Tamu view2

The town

The river.. across tu Pasar Tamu


Bas kecik tu yang haku naik... sobs.. bas no 36.. mini kan? LoL

Terminal Ferry kat Brunei



Ticket Price Brunei Ringgit /Dolar B$ 15


dalam ferry... comfy la jugak


The city actually quite peaceful to tell u. and I was being told that their weekend are on Friday and Sunday... yup.. macam tak best kan? LoL.. n usually Bruneians tak kuar rumah on Ahad. that's y ramai org asing je.. i mean, the workers from Indonesia, Bangladesh and Filipina.. :)

So, due to the reason that i need to catch the bus (bus mini no 36, 37 o 38)  at 2.30pm kat terminal bus diorg balik, so, rushingly went there dengan muka compiden.. ko tak tau, hati tu tayah cakap la org duk jeling2 n pandang2 .. macam haku pakai pelik gile.. so, abaikan.. n i tell u, the bus sharply arrived at 2.30, naik bas mini, tapi cara dia sumbat penumpang tu kalah bus ekspres tapi who me nak melaung cakap turun2 buat cara naik bas mini la hoi mmg tak la kan.. ahhahaha..

Kerusi aku duduk sebelah makcik tetibe ade sorang laki suh berkalih skit dia nak duk sebelah.. ya allah, sumpah, tu mmg budaya diorg sebab nak ke pekan muara take one hour.. hui..da la tu bas mini.. seat tu da kecik, nak kena duk 3 org?? kalau budak kecik takpela.. ni makcik umo 40an, haku, and laki tu dalam umo 30an... gile la hoi~ ketidak selesaan tu tak payah cakap la bai... ko pompuan pastu duk berhempet2 lagi, memeng kalau setan ramai duk tergantung kat dalam hati, haku nak tolak da pakcik tu sampai jatuh.. kehkehkeh... sumpah nak g brunei lagi haku nak amik flight direct je.. serik weh.. serik..

Tu blom campur dalam bus makcik cina sebelah duk bebel cakap mai la keje kat berunei sebab org melayu brunei pemalas katanya.. dia tak tau ke yg haku ni melayu? boleh tahan sentap ko jahh~ memang epik rasa amik bus tu.. pastu sampai pekan muara tunggu bus 33 untuk ke terminal sampai. duk borak2 ngan sorg pakcik sambil makan2 sebab da tadek energy.

And bas datang,  went to the ferry terminal. tunggu kaunter tiket bukak, buying the ticket back cost around 17.50 Brunei Ringgit (sila darab 2.5 ye kawan2) then hey... I da dalam ferry nak balik Labuan.. toodles~

p/s: gambar before kena sunburn sebab jalan2 area Labuan panas nak mati.. LoL

Thursday, July 26, 2012

hiK..Hik..hiK

*jogetjoget* *jogetjoget*

heyheyhey.. I'm coming home.. I'm coming home... tell the world i'm coming home.. ecceh~
takpe2, sebab haku still abc.. boleh lagi gedik2 n nyanyi2... masuk esok, da kena nasyid2 bagai da.. LoL..

owh..owh.. just wanna tell u that esok malam, aku balik KB ngan adik2 aku 3 org (Farhan, Yen n Kakak)... i mean, for the weekend je la.. bukan cuti lagi.. gile ko nak cuti skarang.. keje macam hagham banyak nak mampus.. 

oh..oh..oh... boleh berbukak ngan Jala mas peberet, Buah tanjung comel2, onde2 Mak Bonda, puteri mandi sedap oh!!, sotong sumbat!!! serawo telur~ perghhh~kerutuk Cik Banding Umi, Nasik Kerabu, Nasi Ayam kak Na.. yeay!!!! 

boleh jugak terawih ngan Ayahanda, g masjid jugak, subuh2 kena bedal *Eh*, pagi2 ikut mak bonda tadarus quran, khatam2, solat dhuha.. yihaaaaaaaaaaaaaaaaa....I'm lovin it!!!!

hoping can meet my adik bongsu Amad.. gile da macho kurus segala da tak debab!! fuhfuhfuh.. tak caya tak caya.. ahhahahhaha.. Happy Birthday yang ke 13 eh? hehe.. miss lu lots Dik Mad...

and the crucial part, cebana nak kabbo kat ayahanda ritu ko masuk Brunei tak mintak izin dia.. ahahhahhaa.. aduiya..kena slow talk ni.. slow talk.. so, mari kita sambung buat kerja dgn ceria..

p/s: Journal editing da nak siap.. sat petang da bleh buat yang projek perak.. yeay!!! arini produktif!! yeay!!! semalam moody seharian baca novel.. yeah.. gile! I know.. LoL.. happy fasting people!!!

Tuesday, July 24, 2012

mUhaSabAh diRi...mOga dipErmuDahkaN~

heyheyhey....
yeah.. i noe i noe.. aritu janji nak upload gambar g Labuan.. skali tgk balik gambar2 tu kat lappy... rasa nak tampor diri sendirik sebab tak bawak stand kamera.. ekekkekekek... pastu janji jugak nak tulis Tour Brunei... kelaut jugak weh... ahahhahaha..

i really not being myself lately.. i mean.. after balik dr Labuan.. mood macam tertinggal kat sana.. apakah? 

aduiya.. kerja bertimbun2.. hatta satu hape pun aku tak buat.. lepak siap ade la.. mengom gile rasa.. duk bukak2 cume chapter 1 2 n 3 thesis.. da la 7 8hb august ade defend proposal.. memang sengaja tempah maut ni... ngan bos bagi kerja baru projek Perak.. hewhewhew... screw me!!!

btw, it's Ramadhan 4, n me.. still abc er..er.. abaikan... 2 hari sebelum tu, kemain weh, solat hajat suh Allah holdkan walau sehari sebab nak g terawih malam 1st.. sebab kalau ikiutkan kalendar 18th should be the date... skali, dia mai 20hb... tapi the good part is, Jumaat tu mmg pms tahap nak pengsan... at last duk atas kerusi naikkan kaki ke dada.. tido lepas telan ubat.. 

bagusnya perancangan Allah, Sabtu tu abg call suh balik Bangi...how well He Plan ur Destiny.. hurm.. bayangkan kalau dtg ari sabtu tu.. mmg kesian la adik aku nak balik bangi sorang2...takkan nak masakkan lauk tgh sakit2... so, Alhamdulillah.. Allah knows the best.. so here I am...

semalam terkantoi makan gula2 cherry kat Wani Kelantan.. bantai gelak dia.. haku ingat tadek org nampak time bukak tin gula2 tu.. LoL.. pastu ingat sabtu tu kantoi ngan Hannan *my niece* tgh kunyah ayam Uncle bob ngan Kakak.. ahahhahha.. yup, kiteorg dua2 taleh.. LoL.. bongok je rasa...so, i still can do bad thing right? sebab it is not even my 1st Ramadhan.. LoL..

prepare for the better next week then.. hope can khatam the Quran, yang lepas punya baru duk juzuk 28 der.. aduiya.. hopefully sempat abihkan lagi 2 juzuk n start balik untuk 2nd Khatam time.. harap2 jugak boleh buat macam tahun lepas pagi2 lepas sahur g masjid n balik masjid ngaji sampai kul 8 and solat dhuha.. *last year puasa kat umah sebulan kau!! heaven nak mati ari2 ikut mak..LoL*. malam2 g terawih lagi... dgr jugak ceramah2..so, kira masa full ngan aktiviti keagamaan.. tahajud jugak alhamdulillah.. 

hopefully bulan ramadhan kali ni lebih baik.. harus jugak jaga tatasusila.. taleh tgk running man sangat.. sebab nanti gelak tak hengat.. taleh jugak bukak puasa kat luar selalu.. takut lupe cemana susahnya org miskin nak makan.. nafsu shopping online tudung2 n kasut harus jugak dikawal.. ko nak mampus nanti bulan 10 nak g Korea tadek duit.. LoL..gossip2 tentang org lain jugak harus dikurangkan.. so, hold dulu lepak2 starbucks pekena green tea cream chip ngan min... kalau ngumpat hal diri sendirik takpe..hikhikhik

Jugak harap sangat dapat hold temper kat 2 2 bosku.. big boss n 2nd boss.. sebab diorg suka menguji kesabaran... skang payah skit nak hold temper.. jenis tadek da hold2 mata bergenang.. dia skang jenis hold2, terus bersuara... aduiya..masalah tul.. nak kata setan duk main cucuk2 geletek2, hagham diorg da kena ikat.. ok now, abih sape setan? SAPE? ahahhahahahaha

so, really2 hope berjaya menempuh dugaan semua ni.. InsyaAllah, wishing for the best Ramadhan... da umo 26 tahun idup bai.. buatnya raya ni Allah nak tarik nyawa.. owh.. pahala pun secoet.. tu kira blom kawen agi... calon pun tadek.. ahahhahhaa.. again,  May Allah bless our amal and ibadah.. salam ramadhan al mubarak muslim....Let's pray and sodakah to the needed... amin~

p/s: Trying to be zuhud and better me for this Ramadhan.. InsyaAllah *notetomyself*

Monday, July 23, 2012

oLLa...

hewhewhew.... puasa baru 3 hari, sibuk nak raya .. apa jadah ko wei... ahahhahha...

tak la.. sebenarnya aritu lagi duk usha2... sebab aku ni suka jadik silent reader...so, before puasa lagi duk dgr rizalman nak jual baju dia kat tesco.. yeah2... ingat nak rembat satu siap ari2 bukak blog dia nak tgk dia start jual kat tesco bile......gigih baca entri dia la konon.... skali. choiiiiihhhh~ 

memang tak dapek la... da 4hb kat Labuan... 7hb tu duk joget2 dalam dewan conference la kau~ pastu balik weekend semalam.. kak ipar haku cakap.. kak zue aim yang baju hitam puteh tu.. mmg tak dapat la.. ahahhahahhahha.. bajet ko nak g skang nak beli.. mmg hagham da abes weh... LoL..so, mintak ampun la .. aci meleleh air liur tgk gambar je la.. LoL..

Yang haku nak baju hitam kain zebra tu.. kalau tgk gambar .. gambar bawah, dua dari kiri... sobs


Friday, July 20, 2012

(",)

salam ramadhan al mubarak

Tuesday, July 17, 2012

LabUaN tOur...

Hey.. yeah2.. disamping kita pegi conference harus pandai sambil menyelam minum air....ahhahaha... So,I went to Labuan last 2 weeks by Flight *direct flight dr KL LCCT, to Labuan Airport* which cost me around rm261 *pegi balik coz tiket promo.. ni da kira skali ngan luggage insurans bagai* that took about 2 hours journey time.

The flight depart at 7.35 am and I reach the land around 10.30 am... went to the hostel in Labuan city with someone who pick me up *about 10 minutes by taxi..if I’m not mistaken*... The hostel i book namely Uncle Jacks Bed and Breakfast backpackers hostel situated at level two of Olympic pool Centre  near to Utama Jaya supermarket. Paid only rm32 per night including breakfast *usually only cost around rm25 due to dormitory room* , my rent is a little bit expensive because I am alone and i Rent the dorm that can consist of 2 person *doubledecker bed* with air conditioner room. Murah kan??? :)

Because I've already read some review from the tourist who stay at any hotel in Labuan which is expensive with bad services, so, i try this hostel.. and Alhamdulillah, gain lotsa new experiences and got myself lots of new frens from all over the world. There only 2 restroom in the hostel and of course it was outside the room, ... having a kitchen and place to wash ur clothes and jemur2 di ampaian... the best part, it was only 5 minutes walk to the ferry terminal, and 5 minutes walk to pasar besar Labuan.

So, the arrival day, packing some things n borak2 ngan tuan hostel, rehat jap n after zohor... going out for a walk...Yup, motif utama adalah nak carik kat mana financial park*conference dalam tu* boleh pergi jalan kaki or should take a cab or what not.. So, i walk to Labuan city... dr kul 2.30- 6... Settle semua tempat ikut map... 0__O..

Ahahhahhaa.. yela .. kecik je Bandar Labuan tu.. plak tu, aku tak reti nak bawak skuter or keta.. so, harusla jalan2 pusing Bandar je.. kalau reti bleh pusing satu Labuan... bukan jauh pun..sehari da settle kot.. sumpah...

Dan disebabkan esoknya ade conference,so, basically, going back to hotel after da jumpe the ways to go to the Financial Park n be ready for next day...

Dan semestinya Day one, two n three... masa kat conference je.. Cuma malam2, sebab jumpe kawan2 baru, lepak makan ngan diorg kat restaurant bwh hostel or area Bandar..

Day three, sebab half day, conference da abih, balik hostel n check2 internet how to go to Brunei... *tell u in another entry okay?*

So, the day after the sightseeing in Brunei... Went to tour Labuan again for photo session... The thing that u need to do when travelling alone... Please!!! Bring the camera stand la bai!!! Ahahhahahah.. bodoh gile rasa set time lari2, sampai port, tetibe camera ko tebalik2 tak stabil kena tiup angin.. memang hangin la 2 3 kali jadik camtu.. ahhahahha.. But wot to do... nasib la.. LoL

I just went to several important tourist attraction such as Labuan Square, Financial Park bulding, Marine Museum, Ferry Terminal and opkos last but not least , Memorial Park of  World War II.

Labuan Island, have not many tourist attractions to say aloud but usually people go there to transit before go to Brunei Darussalam. Because of the cheaper accommodation n no-tax island, Labuan is famous with any imported chocolate, cigarettes and beers, whiskey or any related alcohol beverages.. as stated by Uncle jack.. Labuan selalu tak cukup roti, beras dan minyak... but never for beers.. hikhikhik... da dia Cina.. haku nak cakap hape.. 

Kalau kat KL rokok sekotak rega rm 5-6 hengget.. kat Labuan Cuma 70sen yup.. aku tak tipoooooooo!!! Sebabnya uncle jack tuan punya hostel tu yg gitau.. siap Tanya lagi ayah aku hisap rokok ke tak dia nak kasik.. ahahhahhaha

The best part for me opkos la shopping chocolate cam hagham tak ingat duit tgk2 duit da abes.. LoL..

p/s: As I went there for 6 days and 5 nights, the budget just around rm500... masa nak masuk brunei, i just change it into rm300... dapat BruneiDollar 120...hehe... sebab masuk sehari je tadek nak beli hape pun...

p/s/s: gambar post next entri sebab haku da nak balik bilik arini half day je keje n ready2 nak g Zumba.. till then u olls~

Monday, July 16, 2012

L.I.C.E.R 2012

hey i'm back!!! LoL

btw, entri lunch hour ni tetibe ade sebab skang dalam opis tinggal aku sorang2 ... pergh.... 

min n kembar da kuar g buat questionnaire survey, Qilah n wani plak kuar g Jalan TAR sopink2 sebab da janji ngan dib n ann, gjie, ollie, aida MIA plak.. hikhikhik.. so, here we go... pasang lagu bigbang cam hagham kuat pastu karok.. ahahahhahahhaa

as all of u noe, i went to Labuan last 2 weeks*huih.. gile cepat masa berlalu.* about 5 days and take a day sight seeing in Brunei... gediks sebab teringin nak passport bercop negara lain before ujung tahun.... yeah2 disamping addicted kumpul fridge magnet, key chain ngan baju t-shirt i heart... skang jenis addicted nak kumpul cop dalam passport plak.. LoL...

Basically this entri adalah pasal conference tempoh ari... really gain lots of new knowledge.. walaupun mula2 rasa macam masuk skolah rendah... LoL...ini disebabkan most of the presenter adalah cikgu2 skolah rendah yang  amik master.. so, ko memang sumpah rasa duk dalam kelas darjah 1 2 3 4 etc.. hikhikhik... 

tetibe rasa kalau kawen seksok ade anak.. sumpah da reti cebana nak ajar diorg time skolah rendah tu.. hehe.. pastu plak 1st time join conference yang mix languages *BM n English* so , kinda weird la kot... tapi da masuk ari kedua bleh adapt alhamdulillah..

cuma mungkin kurang bersetuju sebab the  conference stated that they were international conference which i think more likely seminar... sebab ade kejadian black out bagai.. ahhahahhaahha.. plak tu, international ke hape kalau takat jiran tetangga yg hadir hanyala wakil dr Brunei...

i mean, kena upgraded lagi la cara2 nak prepare kalu betul nak buat tu CONFERENCE... sebab even aku yang tak banyak pun hadir conference tau, tu bukan format conference.. LoL... cikgu2 plak cakap macam duk ngajar budak2 dalam kelas.. walhal yang dtg adalah academician yang tinggi2 pangkatnya... ni guna plak bahasa kelantan bahasa pasar bagai... terus rasa jadik tak formal... LoL...

tapi tula... still ade pro n cons dia.. wajib la kan... pastu plak time haku present.. *dalam english* semua ingat aku da amik phD.. ahahhahahhahhaha.. i mean... da la peserta termuda.. dtg sorang2 tadek kawan... ahahhahhaha.. but hey, thanks for the doa... mana tau cukup 40 org... i can pursue my phD level after this insyaAllah... 

so, the conference being held in Financial Park Labuan... which is 15-20 minutes walk from my backpackers hostel ... betul2 kat bandar Labuan..enjoy the pics then.. hehe

Depart Day...4hb July
Conference Day 1.... bleh lupa tu hari khamis , gomen pakai baju batik.. aku sorang pakai skirt n checked shirt... LoL.. malu nak mati...


Thought is was a small hall...

Presenter in Day one...

me on Conference Day 2.. harusla pakai baju kurung sebab hari jumaat!!!






Day 3 aka Last Day.. i present on that day...

yep.. tetibe blackout dekat 15 minit.... sian sorang cikgu tu gigih duk present... *bad expression*
me, hoho.. thanks to Mr Lim *Chinese Chemistry teacher from Perlis* who emailing the pics.. LoL



Bye2 Labuan~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU