Friday, June 29, 2012

TWO is BETTER than ONE...

Jeng..jeng..jeng...

Tajuk entri taleh blah kan? LoL...dun worry kalau aku da ade pakwe n nak kawen bagai.. aku cakap terang2.. tak payah guna ayat kiasan2 macam ni.. tak cool pun.. LoL.. mende elok tak payah nak sorok2.. kaaaaannnnnnnnnn?

By the way, it only left less than a week for me to travel ALONE to Labuan... yes dear... keep the word ALONE... ahahhahahahhaha

Mulanya macam nak sorok2 la kunun g Labuan sensorang bajet backpacker sejati kununwallahceh~ ade hati tanak bagitau Umi ngan Ba skali...i mean, time nak pegi la.. bila sampai sana wajib la hoi bagitau sebab tau time tu diorg confirm speechless taleh nak cakap hape da.. LoL...

"Eh, nok g Labuan bilo? Umi dgr kato nok g sore...."

Alaaaaaaaaaaaaaaa..... ni sape gatai mulut gitau ni... cepuk kang.... da alang2 mak bonda tanya, harus la jawab ngan jujur weh.. gila nak menipu ko mende2 serius gitu...so, gitau exact date sekian2... Mom was nagging2 sebab haku sorang2... dalam aku duk senyum2 cuba la buat lawak skit.. 

"Ala mie, Nonie da umo 26 kot... insyaAllah la tadop gapo..."

Tetibe Mak bonda haku macam....

"Eh, tau dop ado hadis oyak kalu nok berkelana tu kena ade at least 3 org.. 2 org kalau pompuan yg teman... kalau laki sorang..."

Aku senyap.. aku jawap lagi.. ala, Labuan je pun... Malaysia gak..

"Heh, even g Mekah Negara Islam tu pun kena bawak mahram .. ni ke pulok awop.. Umo 26 ko, 70 ko... ingat Umi nit ok bimbe tok risau? "


Pokpekpokpekpokpek....Adeh2.. hamik ko!!!.. hamik ko!!! Menjawab lagi.. menjawab2.. LoL.. aku pun ape lagi.. sengih memanjang la walaupun tau mak bonda tak nampak... teheeeee~Tetibe plak gatai mulut..

"Eh Umi, Nonie ok lagi g Labuan sorang2..Malaysia.. Negara Islam... Min tu g Korea sorang2... patutnya dio la teme nonie.. tapi tetibe je dapat conference kat korea bos suh g.." 
*ekekekkekekke.... *

 "Heh? G Negara Chino tu sorang2... jgn duk buat berani sangat gak anok tino weiii~... " 

"Umi, korea la mie, korea... bakpo chino plok nyoh.."

Ahahhahahhahahha...

"Buke buat berani la mie, nok buat gano, adoh tadop oghe nok teman.."

"Tau la umi.. mace2 lakong sek2 awop ni.. bakpo ya kito tu gi sore2 nyoh...."

"Madam ado la mie, cume dio g 5hb.. nonie g 4 hb... pahtu nok buat gano mugo saim nonie tokde nok ata paper.. nonie g ni pun sebab dia conference education.. meme tajuk thesis oghe.. eh..eh.. umi doa la molek2.."

"Ho la.. molek2 la.. baca ayat kursi banyak2... duit2 ado ko.."

"Hok tu nati dulu la.. kalu tadop nonie roger umi la.." LoL

"Ho ikut la.. kalu tadop duit tu oyak.. ni ko duk make megi ingat molek sangat la tu.. ni Ba nok kecek ni..."

Sambil2 senyum2... aku senyap lama skit sebab kalau nak cakap ngan ayahanda dia kena bersedia dr segi mental and fizikal.. tebabas skit.. Confirm ko bukan hujan renyai2.. memang confirm... hujan lebat diiringi ribut guruh petir kilat sabung menyabung dowh.. ahahahhahahha..

So here we are:

"Assalamualaikum Ba.. Ba duk wak gapio? "
Bla blab la bla...

Ok.. kalau korang nak tau.. kalau haku nak cakap ngan ayahanda aku taktik dia memang kena gini.. org kata  sekali cakap, kire senafas.. jgn sibuk nak benyawa main hembus2 nak Nampak asap.. LoL... sebabnya nak mengelakkan ha tadilah, hujan lebat diiringi rebut guruh petir sabung menyabung tu... kehkehkeh...

Aduiya... bukan nak dajalkan bapak sendirik terkia2 nak paham ko tanya ape.. tapi nak elak2kan dua2 belah pihak ramalan cuaca banjir..lol... Ayahanda, disebabkan setahun dua ni dia tak bape nak sihat.. tiap kali anak2 call.. suara tadekla nak ceria hola2 Ba sihat walepatliat bagai.. sure punya la 100% suara dia suara macam sakit ko tepon tu sambil cubit dia laju2 bagai nak rak...I mean.. seriously....so, abih mengarut.. kita sambung cite balik...

"Ba tok cekak mano arini... duk tunggu nok semaye isyak ngan Umi ni... Umar tadop kelik Kerai... tinggal Ba ngan Umi jah.. Bilonyo nok g Labuan?"

"4 Julai ni Ba..."

"G bapo ari .. g sore ba dgr?

*adeh.. sape la kaki report ni.. rasa nak pelangkung je* 
"G dalam 6 hari... dop eh, madam ado g jugok.. tp Nonie g 4hb.. madam g 5 hb..."

"Eiii, risau ba.. pah sapio g amik kat airport.. g hotel ngan gapio.. duk hotel sore2 la.."

"Owh...amik cab la nati.. terus g hotel la... ho bilik sore2... insyaAllah tadop gapo2 eh.."

Ok.. kalau ngan Bapak.. memang kim slaam la aku nak begurau senda kalau dia da buat suara sedih2 risau gitu.. nak mampus ko skali dia sergah.. memang haku jalan ahhhh~

"Owwoh la.. risau ba.. tadop sapo2 ko.. abg sih tadop dih..."
*abg sih aku merangkap abang ke 4.. sebakan dia ni site engineer yg kadang2 on shore kadang2 offshore... tu yg nasib aritu kena lempar ke perairan sabah monitor kapal tangki minyak nak drool minyak bwah laut.. tapi memandangkan skang tgh offshore.. memang kat opis dia kat ampang jela.. LoL*

"Ho la ba.."
*tetibe teringat Farah... best fren Jannah..* 

"Takpo ba..nati nonie Tanya Farah saim Jan tu.. dio kato ado kazen duk sano.. nati nonie mitok dio teman tido kat bilik..."

Dalam ati ko tak tau... malu dowh nak menyusahkan org umo 26 segala..LoL.. tp memikirkan niat ayahanda yang tulus suci murni... kena la buat weh...ko jgn nak bangkang2 kalau org tua tak sedap ati weh.. Tulah kot tu.. Mulut Umi ngan Ba aku da la masin... hui.. nauzubillah2 mende bukan2 jadik...

"ooo.. ho, molek gitu la.. nati nonie tepon la sepupu dio tu tanya... pah oyak ko ba .. tlepon pulok la nati.."

"InsyaAllah2... nati nonie tlepon..Ba, nonie nok kecek nge umi..."

Huhuhu.. tu la ayat penyelamat kalau mata da berair ko... da kata da..ngan Big boss mana bleh lama2... runtun jiwa hati luluh beb~

Walaupun kadang2 time aku suh dia pass tepon kat umi tu umi cume.. ho, bo  lah, umi nok smaye tlepon smula la plok... shich, meme sokmo pun umi aku dia macam keras ati skit... LoL.. yela.. da bapak dalam ati ade Cameron highland.. harus la Mak Bonda ko dalam ati ade simen... LoL..tapi... still taleh nak ending cakap kat phone ucap salam ba, nonie letak phone dulu.. ekekkekkeke...

p/s: having a protective parents sometimes give u a good example to play a role as a parent in the future...tak ke setuju kome ngan mikenye pendapat ni ha? *gaya pah bedah*


No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU