Friday, June 29, 2012

TWO is BETTER than ONE...

Jeng..jeng..jeng...

Tajuk entri taleh blah kan? LoL...dun worry kalau aku da ade pakwe n nak kawen bagai.. aku cakap terang2.. tak payah guna ayat kiasan2 macam ni.. tak cool pun.. LoL.. mende elok tak payah nak sorok2.. kaaaaannnnnnnnnn?

By the way, it only left less than a week for me to travel ALONE to Labuan... yes dear... keep the word ALONE... ahahhahahahhaha

Mulanya macam nak sorok2 la kunun g Labuan sensorang bajet backpacker sejati kununwallahceh~ ade hati tanak bagitau Umi ngan Ba skali...i mean, time nak pegi la.. bila sampai sana wajib la hoi bagitau sebab tau time tu diorg confirm speechless taleh nak cakap hape da.. LoL...

"Eh, nok g Labuan bilo? Umi dgr kato nok g sore...."

Alaaaaaaaaaaaaaaa..... ni sape gatai mulut gitau ni... cepuk kang.... da alang2 mak bonda tanya, harus la jawab ngan jujur weh.. gila nak menipu ko mende2 serius gitu...so, gitau exact date sekian2... Mom was nagging2 sebab haku sorang2... dalam aku duk senyum2 cuba la buat lawak skit.. 

"Ala mie, Nonie da umo 26 kot... insyaAllah la tadop gapo..."

Tetibe Mak bonda haku macam....

"Eh, tau dop ado hadis oyak kalu nok berkelana tu kena ade at least 3 org.. 2 org kalau pompuan yg teman... kalau laki sorang..."

Aku senyap.. aku jawap lagi.. ala, Labuan je pun... Malaysia gak..

"Heh, even g Mekah Negara Islam tu pun kena bawak mahram .. ni ke pulok awop.. Umo 26 ko, 70 ko... ingat Umi nit ok bimbe tok risau? "


Pokpekpokpekpokpek....Adeh2.. hamik ko!!!.. hamik ko!!! Menjawab lagi.. menjawab2.. LoL.. aku pun ape lagi.. sengih memanjang la walaupun tau mak bonda tak nampak... teheeeee~Tetibe plak gatai mulut..

"Eh Umi, Nonie ok lagi g Labuan sorang2..Malaysia.. Negara Islam... Min tu g Korea sorang2... patutnya dio la teme nonie.. tapi tetibe je dapat conference kat korea bos suh g.." 
*ekekekkekekke.... *

 "Heh? G Negara Chino tu sorang2... jgn duk buat berani sangat gak anok tino weiii~... " 

"Umi, korea la mie, korea... bakpo chino plok nyoh.."

Ahahhahahhahahha...

"Buke buat berani la mie, nok buat gano, adoh tadop oghe nok teman.."

"Tau la umi.. mace2 lakong sek2 awop ni.. bakpo ya kito tu gi sore2 nyoh...."

"Madam ado la mie, cume dio g 5hb.. nonie g 4 hb... pahtu nok buat gano mugo saim nonie tokde nok ata paper.. nonie g ni pun sebab dia conference education.. meme tajuk thesis oghe.. eh..eh.. umi doa la molek2.."

"Ho la.. molek2 la.. baca ayat kursi banyak2... duit2 ado ko.."

"Hok tu nati dulu la.. kalu tadop nonie roger umi la.." LoL

"Ho ikut la.. kalu tadop duit tu oyak.. ni ko duk make megi ingat molek sangat la tu.. ni Ba nok kecek ni..."

Sambil2 senyum2... aku senyap lama skit sebab kalau nak cakap ngan ayahanda dia kena bersedia dr segi mental and fizikal.. tebabas skit.. Confirm ko bukan hujan renyai2.. memang confirm... hujan lebat diiringi ribut guruh petir kilat sabung menyabung dowh.. ahahahhahahha..

So here we are:

"Assalamualaikum Ba.. Ba duk wak gapio? "
Bla blab la bla...

Ok.. kalau korang nak tau.. kalau haku nak cakap ngan ayahanda aku taktik dia memang kena gini.. org kata  sekali cakap, kire senafas.. jgn sibuk nak benyawa main hembus2 nak Nampak asap.. LoL... sebabnya nak mengelakkan ha tadilah, hujan lebat diiringi rebut guruh petir sabung menyabung tu... kehkehkeh...

Aduiya... bukan nak dajalkan bapak sendirik terkia2 nak paham ko tanya ape.. tapi nak elak2kan dua2 belah pihak ramalan cuaca banjir..lol... Ayahanda, disebabkan setahun dua ni dia tak bape nak sihat.. tiap kali anak2 call.. suara tadekla nak ceria hola2 Ba sihat walepatliat bagai.. sure punya la 100% suara dia suara macam sakit ko tepon tu sambil cubit dia laju2 bagai nak rak...I mean.. seriously....so, abih mengarut.. kita sambung cite balik...

"Ba tok cekak mano arini... duk tunggu nok semaye isyak ngan Umi ni... Umar tadop kelik Kerai... tinggal Ba ngan Umi jah.. Bilonyo nok g Labuan?"

"4 Julai ni Ba..."

"G bapo ari .. g sore ba dgr?

*adeh.. sape la kaki report ni.. rasa nak pelangkung je* 
"G dalam 6 hari... dop eh, madam ado g jugok.. tp Nonie g 4hb.. madam g 5 hb..."

"Eiii, risau ba.. pah sapio g amik kat airport.. g hotel ngan gapio.. duk hotel sore2 la.."

"Owh...amik cab la nati.. terus g hotel la... ho bilik sore2... insyaAllah tadop gapo2 eh.."

Ok.. kalau ngan Bapak.. memang kim slaam la aku nak begurau senda kalau dia da buat suara sedih2 risau gitu.. nak mampus ko skali dia sergah.. memang haku jalan ahhhh~

"Owwoh la.. risau ba.. tadop sapo2 ko.. abg sih tadop dih..."
*abg sih aku merangkap abang ke 4.. sebakan dia ni site engineer yg kadang2 on shore kadang2 offshore... tu yg nasib aritu kena lempar ke perairan sabah monitor kapal tangki minyak nak drool minyak bwah laut.. tapi memandangkan skang tgh offshore.. memang kat opis dia kat ampang jela.. LoL*

"Ho la ba.."
*tetibe teringat Farah... best fren Jannah..* 

"Takpo ba..nati nonie Tanya Farah saim Jan tu.. dio kato ado kazen duk sano.. nati nonie mitok dio teman tido kat bilik..."

Dalam ati ko tak tau... malu dowh nak menyusahkan org umo 26 segala..LoL.. tp memikirkan niat ayahanda yang tulus suci murni... kena la buat weh...ko jgn nak bangkang2 kalau org tua tak sedap ati weh.. Tulah kot tu.. Mulut Umi ngan Ba aku da la masin... hui.. nauzubillah2 mende bukan2 jadik...

"ooo.. ho, molek gitu la.. nati nonie tepon la sepupu dio tu tanya... pah oyak ko ba .. tlepon pulok la nati.."

"InsyaAllah2... nati nonie tlepon..Ba, nonie nok kecek nge umi..."

Huhuhu.. tu la ayat penyelamat kalau mata da berair ko... da kata da..ngan Big boss mana bleh lama2... runtun jiwa hati luluh beb~

Walaupun kadang2 time aku suh dia pass tepon kat umi tu umi cume.. ho, bo  lah, umi nok smaye tlepon smula la plok... shich, meme sokmo pun umi aku dia macam keras ati skit... LoL.. yela.. da bapak dalam ati ade Cameron highland.. harus la Mak Bonda ko dalam ati ade simen... LoL..tapi... still taleh nak ending cakap kat phone ucap salam ba, nonie letak phone dulu.. ekekkekkeke...

p/s: having a protective parents sometimes give u a good example to play a role as a parent in the future...tak ke setuju kome ngan mikenye pendapat ni ha? *gaya pah bedah*


Wednesday, June 27, 2012

fUnNy yOu Mak bOnDa...


So, Last Sunday, i was calling Mom early in the morning talking stuffs n telling here n there bout my life, my problems, bla bla bla....when suddenly she stop silently...

I was like.. 
"Umi, r u there..."

Then heard her voice again like mumbling around n i was..
"ok Mom, what happen...."

Then she said..
"eh, tlepon umi smula la.. Umi ngatuk ni.. nok kecek nge Ba pun Ba duk kebun tanoh..."

I was like.. aik? 
"Abih bersepah2 td Nonie duk cito  tadi Umi dgr dop?"

Mom just giggling n said
"assalamualaikum...umi letok tlepon ni... ngaji sungguh" 

n toot...toot..toot....

I was.. wallawei Mak Bonda... aci gitu jah...ces... hampeh... nak kutuk lebih2 kang kena tulah anak tak mithali kang... adeh~

Again, today, when I was in Zumba Class when I heard my phone ringing few times and stop.  I noe that Mum’s calling me from the specific hp ringtone.. and as I notice the hp battery is in a critical condition. I just messaging her asking y. I was worried... is Dad doing ok or mum have something to talk about... *as my dad not in a good condition in nowadays time*

So, after class, walking to my hostel, I take the phone wishing to miscall her as azan Maghrib started, so, instead of calling, I just messaging her again asking what’s going on.

By 8 o’clock, the phone rang again while I was watching latest Running Man show . And hey, it’s Mom again... I just pick up the phone and said.. 

"Bakpo Mi?Ba sihat ko?"

Yes, without even giving salam.. LoL.. hey, I'm worried u noe..

Hearing me, she laugh n joke around with my manner n  i was like.. okeh.. they doing fine.. thank god.. fuh~

So, she’s nagging about how long I’m not calling them and she is calling because dad ask her to n he’s missing his daughter..That was what Mak Bonda said ok.. not me.. LoL...

Again I was like..
"Umi, Ijust call u on Sunday morning... but not talking to Ba"

When she suddenly felt silent n   
"eh, betul la eh nonie ade call..."

I was? Eh?
"Abih nonie duk bual ngan umi tu dekat setgh jam..."

n my mum said..
"Laaaaaa... umi ingat umi mimpi...tu ya umi duk oyak ko Ba, rasa macam ade anak hok call ari tu...."

Sobs..

Sadis la dapat Mak Bonda cenggini..boleh pulak org call tapi dia tgh mamai... LoL...Tapi sumpah kot  suara dia tak macam suara org baru bgn tido ke hape... lucu pun ade.. aduiya Mak Bonda ku sayang... IAiLebiUbEriBeriMac la.....ahahhahahhahhaha

p/s: Dun you think my Mum is adorable n Cute.. LoL...

Friday, June 22, 2012

hiK..Hik..hiK....

owh.. Happy Birthday Anak Ikan @ Boipren no 2... LoL....


p/s: my hair is shortest than ur's...hewhewhew

Friday, June 15, 2012

miSsiNg aLL of yOu so mUcH.....

wosh!!!

Dan2 la sehari 3 4 entri terus.. LoL.. kehkehkeh..nasib la... tgh emo penat buat power point nak present kat Labuan.. 

So, abih semua mende duk godek2... found this pic dalam gambar lama kat FB... yeah2... kak na kawen.. August 2008 tak silap..  muka pun kanak2 ribena lagi baru 2nd year tak silap kat uia...

See my anak2 sedara... ni adalah 7 org dr 25 org... so basically, Una*yg pakai tdg* besar tinggi cam galah...da form 3 pun skang.. sama ngan Syafiq*kat sebelah Una*, almost Hafizd wannabe da skang.. siap makin handsome lagi... Aqi *sebelah baju ijau kopiah hijau puteh* tak payah nafi la kekacakan mentang2 da darjah satu skang.. Wafi *depan Kak Na* jatuh skolah pun da form 2...Rina*sebelah wafi tak pakai tudung* wakil skolah macam2 competition.... Afif *sebelah wafi* macho kemain muka melayu org asli siap.. LoL dan Abang *baju melayu hijau* tinggi plus degil nak mati darjah 2 sekarang....Depan skali... opkos la adik kesayangan Amad yang bakal hafidz jugak insyaAllah by this year...... LoL...missing them like hell.. n missing the old days too...

Adik, Kakak dan Anak2 Sedara

aWak...

ooomaigod.. tahun ni.. it almost 4 years (2008-2012) berlaku kejadian tu.. ekekkekekke.. weh.. bila teringat balik hal malu2 kucing yakni mau tapi malu tu.. sumpah rasa nak gelak guling2... cannot tell u what is it... tapi weiii!!!!!! lawak dowh... konon2 nak mula2 jadik teman tapi mesra abihnya.. kelaut la.. ahahhahhaha... aigoooo.. rasa nak hantuk2 kepala kat dinding pun ade... gile la time tak matang pemikiran ni... macam hape da perangai.. adeh2... lawak2... just to say it... 

"Hey awak... Congratulation... Dengar cite da nak kawen da eh... LoL... sorry for what i did that hurt your feeling... as we never can become the same and stay as a fren... Lagipun Tunang awak rasanya tau cite ni... terus, benci saya gile2.. ahahhahahhahaha.. sumpah saya rasa kelakar gile... awak rasa? LoL... btw, really would love to wish u a prosperous life with Allah blessing... Moga kekal ke akhir hayat... "

p/s: da kata da laki yg baik untuk perempuan yang baik.. n you are too good for me... Jadi, Allah takdirkan begini...jaga tunang elok2... sebab payah nak carik org baik sekarang... even me myself ade sipi2 perangai setan.. moga selamat segala.. Enjoy a great life you...

wHeN yOu doN't eVen cArE...


Sakit gile.. sakit sangat hati ini... bila tiba2 kau berbicara tanpa bertapi2....kalaulah intonasi kau adalah intonasi gurauan... aku rasa aku masih boleh menahan.. kalaulah niatnya hati kau,  mendoakan aku... aku lebih2 pula rasa bersyukur ... 

Tapi..... 

Mungkin aku yang pada masa tu dalam keadaan sensitif, atau tak peka dan sedar bahawa kau sebenarnya tgh bergurau mesra... atau usikan semata-mata....mungkin...mungkin aku tidak tahu.....

Tetapi, kalau diturutkan rasa hati , tenang mengalir air mata setitik dua....owh... ini rupanya perangai baru... dan bahawa manusia itu bisa berubah-ubah... 

Bila aku, kau katakan anak manja.. cengeng pula ditambah degil dan keras kepala... dimanjakan sampai tiap kali mahu pulang, harus terbang, bukannya duduk berjam2 di jalanan..... 

Lagi ditambah bezanya kau dulu yang boleh hidup balik semalaman br kesampaian.... rinduan berbulan2  tidak payah nak dikisahkan... apatah lagi Ayahanda dan Bonda penuh kesibukan....

Mahu saja aku noktahkan disini... itu tikanya bapamu sihat tubuh badan... itu tikanya ibumu muka penuh keceriaan, itu ketikanya keduanya mereka muda kedewasan...

Bukan sekarang... bukan sekarang hidup dengan jalan penuh kepedihan, hidup dalam waktu kesempitan, hidup  yang kadang2 penuh kepura-puraan.. Kenapa.. kenapa dan kenapa???

Kerna engkau adakalanya lupa, lupa akan kebahagaian mereka di zaman tua... lupa menjenguk sisip tepi mereka yang terluka.. dek kerana pinangan anak2 konon Berjaya... Berjaya... yakni Berjaya menjadi seorg yang disenangi, seorg yang dikelilingi, seorg yg dihormati...

Kalau diikutkan kesakitan hati, terusan mahu menjerit- jerit memaki... hanya disebabkan isu sebegini, mudahnya engkau menudung jari...

Jika diturut hati yang disakiti, mahu aku menjerit dan berkata, owh, aku sanggup ambil risiko tidur berjam2 perjalanan untuk sehari, walaupun sakit belakang terpaksa dihadapi... dr menjwb perlian, yang jauh panggang dr api, dengan niat memahami.... 

Sedih...

Pilu... 

heh~ bagaikan engkau mengerti semua yg terjadi...

Kau tidak tau pilunya hati mendengar dan merasa......bila kau tidak pulang berbulan hanya sekali, walaupun sudah menjalankan tanggungjawab anak mithali,  menelefon bapamu seminggu sekali.

Kau tidak rasa risaunya ati si ayah sendiri, tika kau habiskan perjalanan sehari, semata-mata mahu ketemu empunya diri yng sedang menanti.

Kau tidak menyedari,  sejam sekali  telefonnya menyanyi-nyanyi... mahu bertanya selamatkah perjalanan yang ditempuhi, hinggakan tidurnya juga diganggui...dek kerana mendoakan dijauhi segala malapetaka yang tidak diingini.

Kau tidak pernah cuba mendalami, situasi di mana bapamu berkiasan mahu dimengerti.... mengapa sudah lama tidak kau habeskan cuti... iaitu bercuti di kampong sambil menemani.....

Kau tidak mengalami masa-masa dimana dia menderita sakit dan mula syaitan2 mengaburi, adakah masa hayat sudah berakhir dan perlu dinoktahi..walhal selalunya sudah memang begini, bila sakitnya terjadi.
Dan sesungguhnya kau mungkin tidak menyedari  apa yg kau tunjuki, sedikit sebanyak ada mengecilkan hati.... hati si dia, si bapa dan ibu mithali....

Kadang2.. rasanya lebih baik bergaduh sepak2 terajang gusti segala bila timbulnya hal begini ...kerna dalam  tidak sedar, sakit itu.. sakit yang sekejap-sekejap dirasa hanya tika kau disepak terajang segala.... mungkin seLepas itu,  sakit itu  pastinya berlalu pergi...

Dari rasa sakit disebabkan mulut berbicara dengan kurang berhati-hati, yakni lidah bagaikan pedang atau tusukan belati... skali berbunyi... pedihnya terus ke ulu hati... melekat.. terpahat... dan  terusan legap...

Atau, seolah2 diketukkan paku, pade sebatang kayu, yang mana selepas dicabut, kesannya ada hingga ke hari ini...

Monday, June 11, 2012

bErtAbahLaH~~~

eh.. eh... ingat ritu aku cite dapat galaxy mini 2??? hehehehhehe..

Regardless nyampah sebab almost setiap ari emo sebab kena charge hp selalu... nak dibandingkan ngan nokia torch light ko 5 ari skali br cas...so far.. sangat berpuas ati la ngan segala services and key function hp tu... sebab nya buat aku yang tak reti main game ni duk gile main game  sebab tu selalu kena charge sampai dalam handbag memang bwk charger kemana jua.. LoL.. kena g lowyat beli mili ni.. LoL..blom lagi part main fruit ninja (yeahyeahyeah.. i noe game budak2 sagala) , pacman, jewellery n logo kuiz... macam hape da haku ni... ahhahahhahaha... to b honest.. really would  like to thank my brother sebab tak beli kaler edition KUNING.. heh... nasib baik dia tau aku n kuning tak penah sebulu.. taleh tido sebantal... taleh makan sepinggan segala.. but hey.. I LOVE my galaxy mini 2... sorry NOTES.... stakat perancangan... sampai bulan 3 tahun depan.. i cannot buy u sebab I ade conference kat korea bulan 10 nak pakai duit n vacation kat dublin bulan 3 tahun depan.. hewhewhew... eksaited nak g tapi pk2 bajet gaji taleh nak buat hape.. memang down nak mati.. LOL... tapi bak kata Mak Bonda.. duit boleh carik.. so mari berusaha... BERTABAHLAH!!!!!!!!!!! 7 bulan gaji taleh usik memang taleh shopping hape.. sobs

jUne??? soB... sOb....Sob...

Hello JUNE!!!!!!!

i mean... the month... bukan nama kau haku panggil.. kehkehkeh... owhowhowh... sorry sangat2 da lama tak hapdet... macam biase la.. mood dia bengom.. jadik camni la.. kehkehkeh... 

JUne.. very hectic month as i'm suppose to start the data collection for my thesis... n next month just full with event bodohrasanakbunuhorangsebabbulandepanbusynakmati... tgk planner diary pun rasa nak tecekik... ni kan pulak duk pk2.... cemana nak slow down kan skit~ (-___-")

alkisah aku kena g conference kat Labuan awal Julai.. skali tgk2 aku sorang antar paper memang mampus la.. da tu gelabah ayam g booking tiket lama gile conference 5-7 july aku beli tiket 4-10 july sebab tu je time murah.. bodoh tak? bodoh kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!! haish!!! tak boleh nak salahkan org lain coz in the 1st place min ade nak teman.. da siap belikan tiket bagai.. skali clash ngan dia punya conference kat KOREA... yup yup.. kat KOREA... memang kiteorg dua2 mati.. dia sorang2 g korea..haku sorang2 g Labuan.. heh~

dua2 ngan accommodation tak jumpe2.. haku ngan duk risau awal july ade defend proposal lagi.. memang mampus la.. mid july boss kawen siap booking  3 4 ari ke JOhor... ok bagus.. balik 10 hb, g Johor plak pastu ingat nak masuk singapore bagai.. memang.. hoi!!!! duit2... semua nak pakai duit!!!! alahai sugededi.... i need u.. i need u... pleaseeeeeeeee~ eeeuuuwwww!!!!

Masalah muncul sebab haku kena g sorang2.. i mean.. bukan tak penah travel sorang.. tapi takat balik kelantan, g Melbourne jumpe abang, ke Singapore ade madam... tu lain.. lain tau.. ni ko nak g present paper.. tadek kawan... sobs... tadek teman bilik...sobs...tadek teman makan..sobs... tadek teman tido... yang paling kritikal tadek teman jalan.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... nak buat ape berhari2 kat Labuan??? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... da la tadek kenal sesape pun sana.. nak masuk brunei jap pun tak berani.. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... help.. help.. help.. mayday.. mayday....

ah!!! malas nak Pk... aku nak siapkan keje.. sobs.. nak tido pasni.. sobs.. esok masuk opis nak carik hotel lagi.. sobs... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....tanak kawan ngan semua orang.. uwaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s: cebana nak gitau bapak ko, ko g sensorang ni.. sobs... da la tak reti nak bohong2 ngan dia.. bagi ke tak ni? sobs... umo 26 ke, 62 ke.. selagi namanya ibu bapak... tadeknya diorg duk diam2 tak risau.. sobs.. sobs...

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU