Tuesday, March 20, 2012

:: LebihBaeK ::


Susahnye la nak jadik ibu dan ayah.. susahnya nak jaga ati semua anak2, adik beradik dan cucu sametelah, susahnya nak jadik ibu bapa yang kasihnya sama rata, dr segi sama kasih dan sama sayangnya....
Hidup, kadang2, buat kita jadik kejam dan pendendam, buat kita makin kurang.....kurang ajar, kurang sopan, kurang memahami dan paling teruk, kurangnya pendidikan.... 

Nak jadik anak mithali pun payah... kadang2 ditelan mati emak, diluah mati bapak... blom lagi nak pk macam mana nak jadik anak yg berbaik sangka pade semua.. pade adik beradik, pade mak ayah... susah...memang susah..

Masalah.. masalah tu normal.. ianya  perencah dalam kehidupan seharian, kalau tadek kdg2 kita rasa pelik, kalau ade tapi terlebih pun, kadang2 kita rasa nak menyumpah2..

Dan sesungguhnya Allah, takkan duga hamba dia kalau Dia tau kita taleh nak hadapi nye.. mungkin kita rasa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.. tapi hey, kita tak tau, dalam kita cube sabar nak selesaikan masalh tu, sebenarnya Allah da catit ganjaran pahala yang berganda. 

Kalau tak pikirkan sabar dan ko ade iman... agaknya da lama duk gila meroyan, kalau tak pkkan dugaan ni pelengkap kehidupan, sumpah ko da berbunuhan... tapi tu la... hikmah yang kira jarang nak Nampak ataupun, lambatnya datang, buat hati kita kadang2 kelam dan berbalam2.

Taleh nak salahkan takdir, bila kita belajar yang takdir tu boleh diubah.. yakni dengan usaha yang berlipat ganda bertadah2... bukan dengan redha dan pasrah, bukan dengan tangisan bersepah2 tadek nak insaf..

Cube jadik manusia yang lebih baik.. cube jadik insan kamil yang cemerlang, tak sah hidup kalau tak ditimpa kesusahan, tak sah perjalanan kalau tak ditimpa keperitan.. Mungkin salah satu cabaran adalah bagaimana nak kekalkan keperibadian, yakni keperibadian yang mulia, gemilang terbilang, supaya bila Allah tumpahkan kepayahan, kita hambaNya ni tak cepat melatah dan bertikaman..

#berdoa menjadi yang lebih baik...


No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU