Sunday, March 18, 2012

KuraNg aJar pUnya orAnG Tua bAngKa...............gEraM raSa nAk seKeH Laju-LaJu...

Ah... weekend yang hampeh jugak minggu ni.. aigoooooo~

Nak dijadikan cerita, semalam subuh br bleh lena.. tup2 kul 11.30 tetibe ade org dtg ketuk pintu cam hagham rasa nak bukak tu sambil pegang pisau n tanya.. ko nak hape ah!!! aku tikam kang!!! aku sawan kang!!!Haish..haish.. sumpah!!! da la Allah bg cuti.. setan sepah2 keliling badan.. ade jugak yang makan org ni kang.. maghahnya aku!!!..ketuk pintu cam nak ajak begaduh... gile!! sape ngajor dtg umah org ketuk pintu cam nak roboh...

Dalam keadaan mamai2...terus bgn terkejut n da  tak pk ape da ko tido pakai macam mana.. bukak pintu skit, ngan tak pakai speknye, then tanya.. ye ade ape "KAK"? sebab tak nampak kan..  tenyeh2 mata.. aiseyyy..  Mak Guard la pulak.. .adeh.. pehal ni?

Dia kata, nak buat spotcheck ni.. terus mata tebukak luas2, tutp pintu, dengan spontan, kunci balik.. n cam speechless jap depan pintu.. tetibe.. dong2dong!!! hey!!! Bukak pintu ni, jgn nak kunci.!!!. *suara Mak Guard*.. hamoi, hamoi hamoi....elok betul budi pekerti kau Jah!!!!

Yang aku plak macam, eh,  tersedar pastu bersuara kuat skit: eh, jap2.. Saya pakai baju... *I mean... pakai bj sopan la skit kan* gile ko org tua datang nak seksi camni.. memang malu 7 keturunan kot.. Pastu Mak Guard tu balas dengan suara sindir- menyindir:  tak payah nak tukar2 baju, nak sorok barang la tu!!!

Hai.. bai.. hangin aku ni, kalau org tuduh tak memasai.. ade yg makan pelangkung kang...  terus ke almari, tarik blouse labuh paras lutut sehelai.. muka jgn kata la.. aku terpandang cermin pun aku rasa nak tampor dirik sendirik... memang malaun abes tak payah cakap la..da sarung baju, bukak pintu.. ye  makcik, nape ye?  *sopan je rasa suara siap serak2 basah bagai sebab tgh mamai*..Dia pandang aku..eh, aku kenal makcik tu, makcik opis Ruqayyah..... yang aku benci. ya, yang aku benci sebab suka kurang ajar... haish!!! pagi2 taleh nak sedekah senyuman sebarang dua ke Makcik.. dalam mulut tu ade emas ke hape?...

Pastu dia kata: Lama sangat tadi, sorok barang ke?.. ai Mak Cik Opis ni, rasa nak terajang je kasik jatuh dr tingkat 4....cakap elok2 taleh? aku da la pagi2 er..nak tgh ari da rasanya br bgn tido memang moody.. aci plak nak tinggi2 suara.. da la ketuk pintu bilik org tadek adab..yang Mak Guard tu plak, tetibe rempuh skit nak masuk bilik aku pastu siap cakap, tak payah nak tutup pintu... ya ampun!!! sabor je la.. 

Suka ati la aku tanak bukak luas2 ke hape.. da katil depan muka pintu, harusla bukak tak luas.. comforter pun tak lipat kot.. tau gak aku ni maksud perkataan malu kalau tang tetibe org masuk bilik anak dara bersepah kemain... bangang ke hape nak perli2 camtu..tadek adab punya orang.. kang aku bagi ayat: patut la jadik mak Guard.. belajar tak abih agaknya kang kata aku diskriminasi kat org keje camtu plak kang...walhal, ko tu yg tadek budi bahasa....*ha, ni nak maghah tak kena tempat ni* 

Ape ke salahnya ketuk pelan2,  bukan aku pekak pun...bukan tido mati pun... insyaAllah, kalau da bagi salam, aku mungkin dgr kot...ni tidak... da la ketuk cam nak ajak gaduh... salamnye bagi sekali je...heh...da la bukan kata mintak izin nak masuk bilik ke hape, aci redah terus camtu.. ingat ni rancangan melodi terjah2 abg nas ngan michelle ke.. hah? hah? 

Ya Allah, setan plak banyak betul duk api2kan dalam kepala.. bukan kena bayar pun kalau nak mintak tolong senyum skit, pastu mintak izin masuk umah org... bukannye aku ni kurang ajar sangat tanak bagi masuk ke hape.. tapi nak dtg umah org, biarla beradap... salam pun, lebih 3 kali, Tuan umah tak jawab, memang kena balik kot.. kang aku cakap da tua bangka bende basic Nabi ajar tu pun tak reti kang... marah ....

Tau la  nak emo ko kena keje weekend...da tu keje ko.. ape jadah nak lempias kat org...pahala kot buat keje ikhlas sebab Allah... nak emo2 jadah? jgn nak banyak cakap plak hal respek org bila diri ko tu sendirik tak reti nak hormat org.. ape kehel siap bebel2 bukak pintu lambat, siap kunci bagai...bilik aku.. aku punya suka la.. bukan duduk merempat.. bayar sewa kot sampai rm820...ingat duduk free?  

Ya Allah... geramnye la ati ni.. sumpah kalau aku ni sang kelembai.. memang aku sumpah da ko 2 org jadik katak kodok...belagak sangat la pangkat jadik org opis bleh sesuka ati nak masuk bilik org cakap tadek adab bagai? bilik foreigner sebelah manis plak kau org.. lembut gigi plak dr lidah.. haish!!! tak puas ati betul la..

Tang lagi satu, ko nak bebel aku lambat bukak pintu sebab nak g tukar baju tu apsal? Bangang2 aku pun, tadek pulak mak Bonda aku ajar kalau org dtg bleh kuar pakai seksi2 walaupun ko tu pompuan.. sah2 la nak pakai elok2 skit .. biar muka pecah, asal tatasusila tu pandai jaga... gile hape nak bukak pintu pakai bj tido camtu... ya Allah, sakitnye la ati.. kang aku bukak pintu NAKED tak pakai pape kang.. ade yang sakit jantung meninggal tang tu jugak kang...haish!!!!  geram2.. geram2...

Tanya elok2 tak boleh ke hape? suara nak naik tinggi apsal? ade audition Bukan sekadar rupe ke hape? nasib baik la aku tgh mamai... plak tu kesabaran tu macam tinggi.. kalau tak, memang carik pasal la.. n yes, tetibe aku rasa nak buat keje jahat mase time degree aritu.. so, kalau keta ko pasni ade tande gores dan menang... jgn nak salahkan org.. sebab prinsip aku what u give. u get back n Allah pay cash.. so, nasib la.. 

Tau la aku salah sebab bawak rice cooker. sebab tu time ko tanya ade mende tak register ke tak, aku gitau, aku bawak rice cooker... aku tak sorok pun... sebab aku tau aku salah.. yang ko nak pedajal pintu bilik aku ketok cam nak suh roboh tu pejadah??? ganggu org tido tak reti plak nak mintak maap.. rempuh masuk tadek pulak budi bahasa nak mintak izin... heh~  

Sumpah aku nak tulis surat nak antor kat rektor... 2 kali da macam ni.. da la aritu masuk bilik time aku tadek, banyak la ko punya policy sebab guidelines mahallah... ingat aku ni budak planner, aku tak tau my right ke hape? alang2 kakak lawyer... takkan aci nak duduk diam...aku salah, aku kena saman, aku tau.. aku akan bayar denda rm50 tu.. tapi kalau ko tu reti aje nak pilih kasih between foreigner ngan malaysian.. memang hati aku gelegak2 lava gunung berapi la.. bukan kena bayar pun kalau nak bagi salam elok2 ke hape.. dapat pahala siap Allah bagi... 

n yes.. i will report your manner... Mak Guard ke, Mak cik opis ke, kalau perangai cam  lahabau je... memang tadek dah pertimbangan habluminannas aku...gile betul manner... jgn nak salahkan student kalau kami ni jenis kurang ajar.. sape suh korang tu yg kurang ajar dulu?? n FYI, mak aku tak ajar nak hormat org yang tak reti nak hormat kite... ingat bagus sangat la tu, tua2 bangka buat perangai camtu? heh... Nabi tu, budak kecik pun dia hormat.. tu pangkat Nabi yg perfect.. ko tu, takat manusia biase nak hormat org pun memilih.. baik jadik ayam la weh.. jgn jadik manusia..haish!!! maghah weh!!! 





No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU