Friday, March 9, 2012

hUrmm...LoneLy.... pEsaNan peNaja unTuK diRik sEnDiriK

Da pukul 4 pagi.. n guest what.. aku br bgn.. ahhahahhaa... ok2.. tak tau kat mana penatnya. balik ofis dalam kul 6 ptg semalam, solat n duk belek2 quran tafsir yg br beli.. tgk2 tertido ngan quran atas dada.. jaga jap solat maghrib, then sambung tido balik.. bgn2 da kul 3 gitu, golek2 tas katil, amik towel, g mandi.. ahahahhaha.. yeah..yeahh.. tau tak elok mandi tgh pagi buta.. tapi melekit la badan, tak selesa... mandi2, solat, ngaji, then ngadap lappy.. konon nak settlekan ayat thesis  2 3 ayat.. skali, duk buat mende lain.. heh.. cam biase la aku.. LoL.. ngular banyak.. keje ntah ke mana.. ;p

bercakap soal ni, tetibe teringat satu soklan one of my bestfren tanya... eh, ko tak bosan e tadek boipren... lebih kurang camtu la ayat dia.. pastu aku pandang dia.. tetibe teringat jugak aku ade baca satu quote yang kata, we will not feel lonely when we know Allah always stay by our side... kan? dulu aku tak pk sangat mende2 camni.. pastu plak, memang among fren, diorg suka panggil aku nonie tadek perasaan.. ahahhaha... i mean, jenis yg pandang enteng kalau tang couple2 bagai ni.. jenis yg kalau duk sorang2 lagi best, baca novel bagai, memang tak hengat dunia la..but honestly to say i have my own opinion when it come into lonely definition.

Tetibe teringat zaman kanak2, mase tu darjah satu ke 2 ntah, balik kampung umah nenek.. gaduh plak ngan kak long n farhan.. mase tu tuhan je la tau betapa sakit nye ati kene ejek, siap umi marah kita balik plak padahal ko rasa ko tak salah pun.. LoL.. kata budak2 kan... siap g nyorok dalam keta, duk belakang nyorok n nangis sorang2.. time tu ingat nak mati je sebab pk tadek org sayang ko.. NONSENSE thinking.. ahahhahahhahahha.. pk2 balik, the harder u face difficulties during ur childhood era... the stronger u became during ur adult time... like serious.. zaman kecik yg penuh liku..make u think better than other people inthe future,,, to be honest,, aku bersyukur giler Allah kurniakan kepayahan zaman kecik2 ngan tadek tempat mengadu bagai, plus u r the most naughty kid kat umah, attention seeker dan manja nak mampus... however really thank Allah very much... betul la janji Allah, ape yg kita rasa baik mase tu, tak semestinya baik untuk kita... dan ape yang kita rasa tak elok waktu tu, sebenarnya itulah yg terbaik Allah bagi.. :) i learn that lesson so well.. very2 well.

Kalau nak ditunjuk contoh... mase kecik, aku suka banding2 kan diri, nape tiap kali ko nak beli barang, mesti kumpul duit sendirik sampai tak makan berhari2 konon jimat nak beli something.. tapi adik ko farhan, nak beli jeans levis rega rm200++.. mintak je ngan umi, terus dapat duit.. kalau ko.. heh, mati idup balik pun,alasan berjuta... tu blom kira free ceramah dr pagi sampai malam... LOL..then to relate that back... u start to know, how to handle ur money well, berjimat, kumpul duit, pecah tabung amik upah cabut uban.. ahahhahha.. semata2 nak kumpul duit nak beli sehelai skirt or baju mahal... back then, bila da beli, kadang2 ko pakai sekali dua, then u ignore it... just like that.. back then br perasan, anything u buy without parents' redho or permission.. it cause u ZERO meaning... tapi sebab tgh darah muda kan, memberontak je keje.. ahahhahah.. plus ngan pikiran tak matang bagai... memang haru la idup weh.. hewhewhew....n guess what.. skang, i mean, bila da besar2 ni, Mak Bonda ko yg dulu time mintak duit  seploh hengget nak buat beli skirt, kemain kedekut pastu siap alasan bleh karang kalau antar exam muet examiner compom muntah darah sebab pening baca, tapi skang tetibe ko kata ade conference ke Korea , n ko tadek duit... gedebuk dapat cash rm3000.. heh, baru tau langit tu tinggi rendah.. ahahhahha.. kemain dulu nangis cakap mak kau pilih kasih bagai kan? ahahhahha...dan bila pK2 balik,Allah tak buat sesuatu kalau dia rasa kita tak deserve to get that.. kan? so, Subhanallah.. He's noe best..

Dan kalau dipikir2 lagi... sejahat2 mana ayah, seteruk2 mana mak pun, without them, u r not even exist in this world.. tak kira la, ko nak kata diorg pandai buat ko, pastu tak jaga kebajikan bagai.. biar, tapi kita sebagai anak, janganla buat mende sama konon nak balas dendam ke hape.. nak kira berdendam... sape tak sakit hati ye tak? bak kata ustaz aku dulu.. bagusla hati  u olls sakit.. at least saya tahu hati korang HIDUP... ahahhahaha...kan? betul kan? it just that, org tua ni, kadang2 ego diorg melangit sangat.. konon dia la betul, diala tau semua mende, diala bagus...anak2 nak tegur pun takleh..hehe... let them be.. ngan sape lagi diorg nak berlagak kalau bukan ngan anak sendirik ye tak? so, biar la.. kite tadek hak nak maki2 cam hape... aku kdg2 pun suara naik tinggi jugak kalau tiap kali bapak ko cakap macam2 padahal ko tak buat pun.. pastu mula la ngucap istiqfar bagai bila da sedar kan.. kehkehkeh... standard la .. manusia.. sape je perfect.. Nabi Muhammad SAW je aku rasa... stakat kita hamba yg lemah lagi hina.. memang kadang2 kelaut ngan emosi yg taleh nak kawal tambah2 setan bergayut2 keliling badan... kan?so, jgn biar emosi tu menang.. nak lawan nafsu tu jihad paling kuat kena guna pakai.. taleh pakai tang strategy paling lemah... ade cara nye.. tau? so, please... think before u talk.. please... jaebal..

So, ayat : aku rasa lonely bila parents tak amik pusing, aku rasa lonely bila tadek boipren , aku rasa lonely bila tadek kawan2 mesej... tu semua hanya mainan syaitonnirrajimmm...diorg suka mende2 camtu.. kita, sebagai hamba, boleh je balik2 mintak doa suh Dia kuatkan hati ni... lapangkan dada, tenangkan fikiran... kalau gayut ngan boipren boleh sampai 3 jam telinga rasa panas lamanya pegang handphone, takkan nak borak ngan Allah malam2 2 minit da keluh kesah bagai...  kan? 

p/s: *hurm.. moga2 kita sama2 menjadik hamba yang mensyukuri nikmat dan kepadaNya mengadu segala kesulitan hidup.....amin~

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU