Saturday, October 29, 2011

oUr mAdnEss...

Sebulan dua da jadik master student ni... memang tadek sumber pun nak cekau duit kecuali Pa n Ma punya scholarship.. tapi memandangkan umo ko da 25 nak masuk 26... rasa da tak layak nak tepon: salam Mak, nak duit skit... bank in kan kat bank kite..... ... kehkehkeh... so, rela puasa kadang2 tak sempat nak niat pun pagi tu LoL gara2 tadek duit nak makan.. hatta bleh kata ari2 megi n biskut raya jadik menu malam2 n kadang2 minum air suam bergelas2 untuk bagi kenyang n tak rasa lapar... sedih? sedih? a'ah.. sedih... tapi still, happy sebab ko tak payah nak mintak duit ngan parents ko... kata da matured kan? takkan la tadek duit nak makan pun aci nak ngadu2 lagi... LoL~ kendatipun, kalau da nazak sangat, memang terpaksa buat muka tebal , call n mintak abg2 masukkan duit... last2, mintak duit Mak Bonda gak.. ahahhahahhahha... demmm sungguh rasa...

Regardless semua hard time that i gone through... hikmah dia macam banyak gile... 1) aku rajin puasa isnin khamis... 2) makin rajin buat dhuha n solat hajat malam2 moga2 dimurahkan rezeki parents n aku n adik badik ...3) how suffer we are makan megi ari2... cebana plak orang yg memang tadek makanan langsung? it make u Thank Allah more.... lagi dekat dgn Dia, kan? ... 4) u noe, sape kawan masa susah, kawan masa senang.... 5) adik badik mana paling concern n selalu ingat ko.... 6) u start to appreciate somethings u have more... and last but not least, 7) u noe the differences between maggi murah n magi mahal n betapa air suam minum malam2 panas2 tu sedap gile nak mati bila ko lapar... ahahhahhahahhaaa

Owh, and recently, disebabkan I'm used to be a shopaholic, jadik, perlu untuk kuar tgk2 dunia kat mana2 shopping mall cuci mata n sakitkan hati n buat list banyak2 supaya time kaya nanti duit berkepuk2 lepas da derma2 bleh buat beli semua bende nak beli  sebab da ade list.. ahahhahahhaha.. and also Having a syndrom called :-

-shopperholicyangtadekduitnakbelipapetapigigihgwindowshoppingsaja2untuksakitkanhatisendirik-

hahhahahaha.. n here's our madness...ahahhahahhha

  We try one cloth, which actually make both of us like a crow... especially Akey, ahahhahahaha






p/s:  masuk 2 2 dalam changing room walaupun ade 2 3 org customer lain pandang semacam.. ahahhahahhahha

Wednesday, October 26, 2011

::aT-10- tiOn::

Hurms... something that I  felt important and need to share with all of u... click the link below...it's about :

"THROUGH A RAPIST'S EYES" (PLS TAKE TIME TO READ THIS. it may save a life.)


http://www.facebook.com/notes/inspire-your-living/through-a-rapists-eyes-pls-take-time-to-read-this-it-may-save-a-life-click-share/233488580047078

I've known the story tru my bestfren- Puteri as we having a dinner together tonight. She also mention about a story which happens somewhere in overseas.

One muslim girl, walking along a quiet road when she saw one white man standing  near to a building. She felt nervous because the guy keep looking at her. But then, she pray to Allah to save her from anything bad that will occur on that day (nauzubillah). Then , alhamdulillah, she walk pass that guy. Later on the next day, she read a news about a lady being raped which actually happen at the same road that she went  n also  notice that the time between she walk pass it  n the accident happen is quite the same.

Fortunately, the rapist being arrested. n while inside the jail, the rapist was being interview on why did he choose the victim. n not the muslim lady as she also was alone on that time and the 1st one entering the quite road. However, when the rapist said: no, she's not alone, she walk pass me with 2 guys accompany her looking at him. that's y he choose the next person after the muslim girl.

Back then , they interview the muslim lady and asking about what happen. The muslim lady said that she walk alone but before passing the guy, she felt nervous n pray to God to save her from something bad n walk away.

p/s: one word from me... SUBHANALLAH.... Almighty God, He LOVES n CARE his servant very much...

Monday, October 17, 2011

oWh..owH...Owh... *sUjuD sYuKur*

Nama ko kuar kat EAST beb.. owh2.. happy2 happy2 rasa nak loncat2 oyeah2!!!!



ye..ye.. ini adalah article yang kiteorg g "present" time g conference kat Jeju-Do ari tu.. Regardless ada peristiwa hitam berlaku disana... tapi still, rasa sangat syukur... alhamdulillah2... owh2... SERONAKNYA!!!!!!

bAru taU... (^__^)



Tentang Bunga Mawar/Ros.

♥ Bunga Ros dijadikan dari peluh R...asulullah صلى الله عليه وسلم sewaktu Nur Muhammad itu mengadap ALLAH SWT lalu ia malu dan berpeluh - jadi bunga Ros.

♥ Setiap kali melihat bunga Ros, hendaklah bersalawat. Begitu juga bila mencium dan tercium wangian bunga Ros - kerana mengingatkan kita kepada Baginda Rasulullah صلى الله عليه وسلم

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم

Allahu Robbi, ok ada lagi ni ツ.

♥ Sayyidatuna Fatimah al-Zahra itu adalah daripada Rasulullah صلى الله عليه وسلم - maka beliau mewarisi lambang bunga Mawar Baginda RAsulullah صلى الله عليه وسلم.

Fatimah bermakna: disapih dari api neraka (tidak akan disentuh api neraka).
al-Zahra = i.e. bunga yang kembang segar mewangi.
al-Zahra ( الزهرة) juga bermakna putih.

✿ ܓ Maka selayaknya Mawar Putih itu adalah lambang al-Batul Sayyidatina Fatimah al-Zahra'. <--- MasyaAllah.

♥ Bunga Ros/Mawar adalah lambang tasawwuf - tangkainya yang berduri ialah jerih payah mujahadah melawan nafsu - dan bunganya yang harum mewangi - cantik ialah hasil kemuncak mujahadah bila telah sampai (ahli wusul).

♥ Mengikut lagenda ARab - bunga Ros pada asalnya berwarna putih. Satu masa burung Bulbul telah jatuh cinta kepada kecantikan mawar sehingga terlalu asyik, lalu burung Bulbul yang tidak pandai bersiul itu mula menyanyi. Oleh kerana terlalu kasih akhirnya burung Bulbul tertusuk duri ros ke hatinya lalu menjadi merahlah bunga itu. <--- Hanya 'lagenda' ya sahabat ◕ ‿ ◕.

♥ Bau haruman bunga Ros adalah sangat menenangkan - ia boleh melegakan stress - menyegarkan badan. Bauan ros ialah asas aromatheraphy (rawatan penyakit melalui bauan).

♥ Bunga Ros di gelar Raja segala bunga @ Ratu bunga. Mengikut ahli sufi - bauan ros boleh membersih meningkatkan kesihatan badan, emosi dan ruhani.

♥ Setiap Tahun , Ka'abah di basuh dengan air bunga ros.

♥ Salahuddin al-Ayyubi - selepas menakluk semula Bait al-Muqaddis dari kristian - telah membasuh seluruh haram sharif dengan air bunga ros. 500 ekor unta digunakan untuk membawa air bunga ros dari Damsyik.

♥ Kelopak bunga Ros merah boleh buat jem! sedap. <--- Erk, sedap lagi jika dibuat aiskrim agaknya (◠‿◠).

♥ Kembang, layu, dan kecantikan bunga mawar ini boleh mendekatkan diri kita kepada ALLAH dan mengenal-Nya , berzikir kepada-Nya.

♫ Hidup bunga ini mengingatkan kita kepada al-Hayy
♫ Kembangnya bunga ini mengingatkan kita kepada al-Muhyi
♫ Cantiknya bunga ini mengingatkan kita kepada al-Jamil
♫ Indahnya bentuk bunga ini mengingatkan kita kepada al-Musawwir
♫ Harumnya bunga ini mengingatkan kita kepada al-RAzzaq
♫ Layu dan matinya bunga ini mengingatkan kita kepada al-Mumit...

>>> Dan begitulah seterusnya -tiada penghujungnya- sehingga liqa' ALLAH.
credit to them:
JazakumuLLAH khairal jaza' khas buat Tuan Termizi Yaacob yang saya hormati atas perkongsian ilmu yang sangat menarik. SubhanAllah, masyaAllah tersenyum dc ツ. Xie xie Xifu ~ツ.
See more

ListEd LiSts... kO haDe??? (^__^)

10 LISTS THAT NEED TO BE COMPLETED BEFORE I GET MARRIED ( INSYAALLAH IN 2014/2015)

Owh2.. tetibe cam rasa nak buat list sebab terpengaruh ngan drama korea "Scent of Woman".. Regardless dia buat list sebab da nak mati dalam masa 6 bulan coz sakit cancer *nauzubillah*.. aku tukar list ni  untuk aku make sure aku akan tunaikan *kalau panjang Umo.. InsyaAllah* before aku kawen nanti... ahahhahahha.. so,  here you go...

1) Memandu Kereta!!!
Haruslah ada tanda seru !!! 3 kali sebab nak highlightkan sia2 lesen P mati 2 tahun tanpa driving langsung + tiap2 tahun duk renew licence.. heh~ da 6 tahun tak reti2 jugak bawak.. ces~ cam Loser gile.. menci dirik sendirik... pastu duk ralit salahkan Parents ko sebab lepas dapat lesen diorg tak kasik bawak keta diorg coz baru beli keta baru.. ahahhahahha... #alasan2

2) Keje kat Obersi!!!
!!! Nampak tak tanda seru lagi? haaaaaaaaaaaaa... ko tak tau pentingnya cita2 kedua ni... ahahahhahaha...Orang kata kena ade pemangkin... dan pemangkinnye adalah nak bagi mak ayah duit bercupak2 sebulan sebab banyak sangat pengorbanan diorg  yang rasanya aku tak sempat nak balas... huhuhu... *sedey* + nak make sure bleh beli mini cooper merah!!! Wallah!!! Plus.. bayar hutang PTPTN. kau.. kalau degree da hutang 28 ribu... master plak 17ribu... memang bukan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang da ni.. compom2 kais pagi makan petang siang malam 3 ari berturut2... kais petang makan minggu selepas tu plak.. haish!!!.. (@_@)
3)Belajar BallRoom Dancing...
Owh2... titik2 3 kali menantikan ianya mungkin ade kesinambungan di masa hadapan.. ahahhahaha....actually, ini mende da lama da mengidam macam hape... tapi kan,  bila pk2 balik.. ko nak menari Tango ngan sape beb? mane ade ballroom dancing nari sorang2.... ahahhahahha....Er... postpone after kawen then.. sob2...  baidewei, skang rasanya macam jatuh cinte jugak kat tarian klasik melayu n modern kontemperori... hewhewhew...gediks kan? LoL~

4)Belajar banyak bahasa!!!
Tgk2 tengok... ada lagi tanda seru tu.. maknenya betul2 serius... Ini Serius *gaya wonderpet*... ahahhahhaa....Especially Arabic language... sayang rasanya dulu duk Maahad tak blajar leklok.. isk2..sedey~... + bahasa mandarin, perancis, Japan, Korea n Urdu.. rasa nak master dalam bahasa2 ni... macam best,,, insyaAllah2... moga2 berjaya .. tu pun kalau tak gile la... ahahahhahaha *pengsan*

5- Melancong!!!!!
-        Nak keliling Malaysia n pulau2 kat mesia... Regardless  having minor aquaphobia, tu kira tolak tepi dulu... janji  bleh jalan2 makan angin.. LoL~ Nak g obersi jugak!!! Kira tour asean countries dulu, baru pk ke Europe.. owh2.. best2~ n oreadi completed Korea, Hong Kong, Macau n part of China... aim for Philipines and Bangkok next year...owh2... mesti pegi!!! mestiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii~ cepat keje ngan gigih kumpul duit!!!!
-         
6) Pendakap gigi.. i mean Braces...*betul ke ejaan tu*
 Nak pakai pendakap gigi.. i mean braces...ala, yang taruk besi2 kat gigi tu,.. tau? tau?  skema wajib ayat.. ahahahhaha...sebab gigi memang tak bape nak betul plus memang Personal Dentist duk suruh lame dah.. tapi hurm.. awak nak buat free ke Dr Sharifah? Ahahhahaha

7)Naikkan berat badan ke berat yang ideal!!!!
Ini sangat HARUS kuasa 388... hui~ dr matrik lagi tak tercapai2 hajat ni.. *sigh*  Say No to 39 kg since form 4...*sigh lagi* 

8)Masuk kelas Decor Cake!!!!
Ahahhahahaha... sound funny but hey, kalau da salah satu impian ko nak bukak kedai kek, kedai bunga n nurseri.. memang kena la amik kursus cenggini... kan2? kan? hurm...baking da reti, masak gulai2 bleh la skit2.. puding2 memang specialty... tapi tang hias kek... (-__-'') *berpeluh2*

9)Blajar Menjahit!!!
Banyak ke benor nak blajar semua... ahahahaha.. takpe2.. usaha tangga kejayaan.. tapi skang semua org panjat tangga guna lif or escalator.. cebano hoi!!!Rasa nak cabar dirik sendirik jahit baju kurung sepasang.. hui...hui.. hui... mau  4 5 hari makan nasik pakai sudu... ahahhahahha....

10)  Carik bakal suami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ahahhahahhaha.. tanda seru kemain kau!!! n budak suami tu moga2 muka cam Bang Nuar ngan rambut panjang ikat2 style yakuza... fullamak aih u, handsome gile  gorjes betul ah!!!! Ini sangat paling  amat penting ni!!!sungguh penting.. teramat penting dan memang kena pentingkan yg ni.. LoL~ n have to make sure dia  kaya ngan iman, kasih sayang dan tak terkacawali.. kaya harta.. er... i mean, da stabil.. ade umah, ade keta n ade cara... ahahhahahha.. kena suka g  masjid, kena suka g melancong gak.. kena suka motor besar, kena suka tgk teater, kena suka tgk cite korea, kena suka try2 makanan, kena suka budak2, kena suka masuk2 utan, kena suka sukan lasak2, kena suka kampung2... yadda yadda.. bla bla bla... da suda... taleh nak stop taip ni.. ahahahhahah


p/s: Looking forward to make this dream come true!!!!!!!

Sunday, October 16, 2011

aHahaHahA~

omaigod i love this quote from book of quotes... ahahhahhaa


ahahhahahhahha.. going to try this kind of method then.. LoL~

S.L.O.N....

owh!!! i've been looking forward to go to IB due to this event.. tapi masa tanya2.. semua orang tanak g sebab bajet tak cukup.. i was like... ok... dissapointed.... tapi memang pun tadek duit.. ahhahahhahha... but who noe sometimes, u get a surprised which make ur mata cam bersinar2 cam baru menang loteri 33 juta.... *i mean, kenapa kuar phrase camni.. menang loteri memang mata bersinar2 ke? rasanya lagi elok kalau kata dapat g buat haji/umrah kat Mekah FREE, kan? kan? .... duniawi2*.... okeh, kembali ke jalan yang lurus!!!

then the morning right before my graduation day... Kak Long ask me: Nonie, jom g tgk Secret LIfe of Nora malam ni... i was like!!! OH MAN!!!!!! *dalam ati la kan... mana bleh tunjuk kita eksaited sangat... ahhahahhahaha* kecil tapak tangan, padang golf saya tadahkan!!!!wallah!!! akhirnya!!!

In a nutshell, the theater was superb... pak NiL sungguh comel dengan sebutan Nora jadik NOwa... piano jadik PINano.... aahhahhahahhaahha.. overal!!!, it OHSEM!!! it GORJES!!! weh!! aku suka la kau!!! ahhahahha..

Regardless it was Hana's 3rd time being to IB (istana Budaya) *tu pun dia g tgk sebab a big fan of Ryan Harrington which starring Roger Floss position aka Agent yg latih Nora (Tiara) jadik spy* and i 'm there like hundreds times because of  i'm a theater lover, so, it feel honored to me to meet those guys... baidewei.. Pak Nil skin is.. omaigod... how did u do that??? kulit cam pompuan.. ko hado??? Ryan  plak.. Subhanallah, muka cam patung2 boipren barbie yang jual kat kedai... hensem nak mampus!!!!! n Tony n kak Dibah was so friendly n Betty like soooooooooooooooo cantik la kau!!! but Tiara seem really perah santan skit... hurm.. maybe sebab style dia cam tu kot.. never mind... i LOve kak Dibah more.. ahahhahahha... so here's the pics...

thanks to u my dearest sista...

Hana n her frens, kak zara, kak intan, kak atun... n me...

the ticket!!!

the merchandise - note book ( back)

 
front view

ending... kata broadway obersi kan.. harusla ade seksi2... heh~

 Betty cam cantik nak mati.. pembantu pakNil dalam cite tu, tak kenal sape tapi  ok la.

pak niL yang ohsem!!! 

Tiara.. hurm.. skip.. ryan!!!!! aaaaaaaaaaaaaaarggggghhhhhhhhhh.. hensemnye kau!!!

due to Kak Long fanatic fan fever.. semua gambar dalam camera aku muka ryan ni.. *sigh*

Kak Dibah, at the back.. LoL~

haku n hana... okeh kami tetibe gile malam tu... 

harusla gambar aku last skali.. LoL~

p/s: aku dgr2 dia extend sampai 22hb... g la korang tgk!!!!! best gile wei!!!!


Thursday, October 13, 2011

:: oFfiCiaLLy ::

ALHAMDULILLAH!!!!!!!


I'm officially graduated in Bachelor Degree of Urban and Regional Planning from International Islamic University Malaysia... hewhewhew... lega jiwa raga beb!!! sangat2 bersyukur sebab bleh buat mak bapak ko nangis untuk kejayaan ko!!!! oyeahhhhhh!!! aim seterusnya... kena kawen!!! ahhahahhaahah..forget that... here some pics that for me were sooooooooooooo OHSEM wa cakap lu... thanks to all photographers ~ sape2 la yang snap 2 3 keping jugak.. so, the pics being divided into several parts.... Family photo session, Studiomates photo session, BFF photo sessions and frens who recently furthering the master together photo session.. owh!!! best!!! ok then, da lama sangat kat ofis ni, aku kena balik umah!!!chow... owh jap2... enjoy watching!!!

PART 1: Family Photo Session











PART 2:  Studiomates photo session










PART 3: BFF photo sessions






PART 4:  Master Students Photo session














Last but not least... gambar aku la.. kau hade??? ahhahahahaha





piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU