Friday, September 30, 2011

riAk waLaU sEbeSar aNak KuMan/vIrUs tAk cUkuP uMo...sTiLL tAk Leh!!!

Hurm.. tetibe g kelas pagi ni, cam insaf jap.. Thanks to Dr Spahic Omer aka KAED David Bekham  sebab bagi input lecture yang cam, *Hoi kau!!!!! best nak mati.. fullamak aih... gilek ah best ...* haaa, sikit punya terharu ni kalau dia baca blog ni.. kehkehkeh..

So, really would like to apologize my bad manner for previous entry sebab macam ade Riak2 banyak... padahal dalam quran ade cakap, riak tu, even sebesar anak kuman tak cukup umur aka sebesar zarah... da taleh bau syurga.. ni kau semalam, kemain dowh berlagak ade adik badik ramai, siap eksyen lagi tunjuk gambar kasut konvo.. tu bukan takat bapak kuman dewasa kena obesiti da tu.. tu memang da sebesar2 zarah da kot....so, really2 would like to say sorry (English), myane or joesonghabnida (korea), mintak maaf (Melayu campur sebab mintak ade taruk huruf K.. ahahaha), Bàoqiàn (Chinese), Sōrī (Japan) ni pun kalau boleh nak tambah lagi word maaf dr segi semua bahasa include jerman, indon, nigeria, sudan, maldives bagai.. ceh.. dan2 la kan.... so, till then,

MINTAK AMPUN DEH!!!!

p/s: kalau ko tak caya word sorry tu dr negara2 tu.. ce google.. sumpah kalau salah, ko g lempang google translate.. ahahahhaah

p/s 2: Now i noe, why i LOVE UIAM very much... they teach u something that others universities dun n to be honest... NO ISSUE here... just my thought.. wallah kau UIAM, I LAP U LAH!!!!

Thursday, September 29, 2011

i hEaRt tHem... mUchO-muCho Mas~

Tetibe cam rasa nak eksyen kat satu dunia yang aku ade adik beradik 13 orang which consist of 7 laki dan 6 pompuan.. sebab? sebab? jeng ... jeng.. jeng....

ko hade Kakak Sulong ko sponsor baju konvo 2 helai and bank in duit suh g beli tudung krim....
ko hade Abg 1st ko and Abg 4th ko sponsor tiket flight kat Ayahanda, Mak Bonda n adik Bongsu ko untuk datang konvo ko...
ko hade Abg 2nd ko sponsor tempat tinggal ari ko konvo untuk adik badik n parents ko datang KL sempena konvo ko...
ko hade Kakak 2nd and 3rd ko sponsor  kasut konvo ko walaupun duit dia bagi tu ko mintak sebab konon ko tadek duit *psssttt.. memang aku tadek duit pun.. heh~... 
hade? hade? apeeeeeeeeeeeeeee?? aku tak dengar pun ko jawab!!! cepat cakap kuat2!!!!
KO HADO??? NAN HADO KAN!!!!!

Regardless sebelom ni aku jarang menyerlahkan kebanggaan aku ade adik beradik ramai sebab malu org suka cakap parents ko subur giler *memang rasa nak terajang je sebab jumpe org yang jenis tak reti nak paham tu semua rezeki Allah bagi*, tetibe hari ni ko macam nampak hikmah disebalik semua kejadian Allah ni, Subhanallah... walaupun sebelum ni ko selalu gak bersyukur sebab bleh paw duit abg2 n kakak2 time ko papa kedana.. kehkehkeh.. plus time tu la rasa macam hari balik kampung adalah hari  paling bahagia dalam dunia n yang paling berbaloi sebab semua ade kat umah gelak2, makan2, gurau2, borak2 bagai...sungguh ni.. sangat2 sungguh.. sungguh yang teramat.. sungguh yg teramat paling lagi....tapi.....abaikan la kan, part rumah kemas 2 minit, compom cam tongkang pecah balik tak sampai 2 saat..abaikan duk menjerit2 marahkan anak2 sedara ko duk kacau brg2 ko, abaikan adik2 ko mula tak dgr cakap sebab anak2 sedara ramai duk api2... abaikan kena basuh pinggan cam hoi!! ni umah org ke, kantin asrama ni!!! abaikan semua tu. ok.. abaikan... ok sekarang, i mean now!!! now ok!!!! officially I would  like to tell u that:

I"M PROUD TO BE THE 9th PERSON IN MY SIBLINGS LIST 
which include 
1-Kak Da
2-Abg Bie
3- Abg Nief
4-Kak Wa
5-Abg Pih
6- Abg Sih
7-Kak Na
8-Kak Long
9-mestila aku.. kan dah gitau tadi.. sepak nak???
10- Pak Ang
11-Abe aka Yen
12- Kakak aka Jan
13- Adik aka Amad

tu je nak cakap.. teheeeeeeeee~

p/s: owh..owh..  bleh mintak bunga banyak2!!!! bleh mintak teddy banyak2!!! *pointless tul sebab sejak bila aku minat teddy pun.. cukup la Adam sekor tu peneman dr umo 19 lagi.. ahahahhahah*

iNi ape???

Kau, kau dan kau!!! owh!!! 1st would like to thank Eh! magazine sebab awak saya dapat discount 20% on barangan Vinnci, Padini, Seed n yang sewaktu dengannya sebab ko ahli PMC... kyaaaaaaaaaaaaaaaa~

ahahhahahha.. kesannya mestila dapat beli kasut murah dr rega asal untuk my convocation day... wallah!!!! happy sebab jadik pengguna yang bijak... *tang ni je la.. selalu kemain tak pK panjang pun kalau masuk bab soppingmopink.. heh~ belasah kang!!!

alkisahnya, 2minggu lepas, time tu br balik dr LCCT lepas anto wani g Japan... dan2 masa dalam train hala ke Gombak.. tetibe cam, weh min, jom kita singgah JJWangsa maju.. bleh carik kasut konvo... ecceh... dan2 ko.. ahahhaha...so, jalan punya jalan, terpampang la kedai Vinnci depan mata.. pastu, eh min, jap2, akak ade diskaun PMC members, jom masuk jap.. kejap*ingat kosa kata kejap ni* masuk2 Vinnci baru je pusing tak sampai 5 saat tetiba macam, weh kau!!! ces lawa gile... aku nak beli kau.. terus panggil salesboy yg keje time tu....mintak size 7, try2, da rasa cun, ok.. i buy it.. zappppppp!! hulur mebenkdebitkad ko... then..tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ dengan rega 70hengget..dapat Heels konvo kau... best kan shopping camni.. KEJAP je okeh.. KEJAP....mesti seksok laki sayang sebab tak banyak kerenah...Plus, memang pantas dan tuntas lagi.. mungkin duit u pun kebarangkalian akan kuar ngan pantas jugak.adalah mendekati 100%... kan u kan? kan? kan? *refer kat future hubby je ayat ni* (^__^)

Regardless UIA da gitau konvonye shoes kena dark colour... so, depan2 dah cun2 da dark kaler habes... kate kale hitam la katakan... tapi cube ko tgk tang heels dia... ahahahhahahhahhaha.. fesyen Adam Lambert yg suka glitter bukan? ahahahhahahha.. *ok MAMPUS, mau dia tahan seksok time nak masuk dewan... BAGAIMANA??? kata hati: pedulikkan , dia kata kasut je itam, dia tak kata pun tumit kasut pun kena hitam? kan? ye tak? ye tak? so, proceed~~~ wallah!!! I LAP U BEBEH!!!!











 p/s: cume 4 inci... sama je ngan wedges aku duk pakai g jenjalan tu... so, tadek la tinggi tanpa arah tujuan pun.. ahahhahhaha

p/s 2: baidewei.... 1st formal shoes kau!!! sebelum ni tak penah ade formal shoes... ko Hado??? Nan Hado!!!! *psssttt.. kredit dis vokeb to Cik Epal~

i LoVe fOoD ... JjaNg!!!!

Wuhuuuuuuuuuu.. lama gile tak buat entri.. nak kata busy... memang agak busy.. tapi lebih kepada malas rasanya 2 3 menjak ni.. ahahhaha.. asyik2 blogwalking.. gelak2... youtubing especially mat luthfi nye video.. lagi haru sampai kuar2 air mata.. kehkehkeh...

So, entri kali ni adalah hal makanan.. 2 minggu kebelakangan ni, bleh kata ari2 g KLCC sebab window shopping makanan kat ISETANnye food market... kan diorg baru lepas renovation.. jadi, amatlah best tang tempat makanan2 dia... memandangkan ISETAN tu japan punya company, *if i’m not mistaken.. kalau tak, ce google sendirik...* banyak la makanan jepun hatta korea punya cuisine pun banyak gak.. masa dia mula2 open to public aritu, gile sushi rega mahal2 jadik half price, memang emo aku time tu sebab min *my bestfren* je kuar ke sana, aku plak tang tu ade hal yang tak dapat dielakkan.. regardless memang gile jeles kau asal tak gitau aku awal2, still tak bape nak teruja ati ni sebab duit bukak2 dompet ade 5hengget je... memang haram jadah la kan nak g KLCC bagai..tambang bas da singgit, g balik 2hengget.. train turun kLcc 2hengget seposen...hah, kali 2? ko kire la sendirik... kang ade yang tetibe jadik mak cik cleaner bidang terjun kang...dan selalunya, motif utama aku n min  ari2 jejak KLCC adalah semata2 nak makan eskrim dia.. tu je.. kehkehkeh...

Tadaaaaaaaaaaaaaaa~

Nak dijadikan cite, ari kejadian tu ko macam angkuh belagak nak mati sebab TnG ko da topup banyak..so, takat ko bayar naik train n bus pakai touch n go, which kadang2 ko tak cek pun baki TnG ko tu, aci sedap je la jalan rasa cam naik public transport free..ahhahahhaa..tu namanya planner sejati memanggogreenhabessebabtakgunaprivatetransportation.. ahahhahaha... pastu ko masuk belah I LOVE FOOD nye tempat...jalan laju2 g carik peti eskrim... dan memandangkan lagi kami 2 org memang hantu green tea.. so, tu jela keje ari2... baidewei, tadek la bapakkautokeybalakkehapegileHARI2gbelieskrimkatKLCC kan.... exaggerate tu penting... ahahhahahah.. seminggu tu cam 3 4 kali je la g carik eskrim... gile kau hari nak bayar 5hengget++ semata2 kerana ko adore gile kat green tea nye flavour~  heh~~tapi kalau seksok murah rezeki yaAllahperkenankandoahambaMuini, memang mau aku menang award customer I LOVE FOOD paling loyal rasanya... ahahahhaha..*pssstttt ok future hubby I, u baca tak ape I taip ni... simpan kemas2 dalam otak okeh.. LoL~ so, here some pic... nanti update lagi gambar yg lain sebab gambar2 tu kat kamera min...

Yummeihhh~

 


ah2~ sedap2!!! pahit2 n sejuk2 n green tea green tea...

 p/s: owh2.. before aku endingkan entri ni.... sila la ke ISETAN tu lagi sebab minggu lepas baru je abis yang kyushu nye food fair.. skang sampai 2hb Oct, dia tgh promote korea food fair.. jommmm~


Thursday, September 8, 2011

hIk..hiK...Hik...tAk taU naK cAkaP pE~

Omo2 omo.. the excited feeling untuk konvo tak sampai2 lagi dek kerana ketandusan duit untuk menempah baju/beli baju baru n kasut baru for that event.. mungkin malam before tu konvo baru ade rasa nak nangis2 bagai sebab Berjaya gak abiskan 4 tahun ikut schedule doing the urban and regional planning degree.. ko hengat senang????? PAYAH OKEH?? PAYAH2~ tapi SERONAKKKKKKKKKKKKKKKKK~ i loike~

Ingat mula2 masuk matrik dengan hajat nak jadik arkitek sebab tu cite2 sebenar mase form 4... that’s why untuk spm siap amik kelas pendidikan seni sendiri, semata2 nak apply kos ni.. skali mase duk matrik. Hak tuih~ cam hagham la time nak siapkan lukisan bagai... ahahhahahah.. mase tu blom lagi ade masalah homesick sebab sonok sangat duk jauh dr family coz boleh buat ape ko suka.. konon~ ahhahaaha.. then, bila farhan masa tu dapat offer ke kedah, hari first dia g, umi baru start keta balik, dia da nangis bagai nak rak kata nak ikut balik.. back then, i’m the one who always insulting him kata ape jadah jadik anak jantan tapi menangis homesick... then... it begins~

Ingat tak aku selalu cakap, what u give u get back?haaaaaaaa~ amik ko!!! Lepas kejadian tu... start aku masuk uia Gombak.. aku jadik ade satu perasaan.. ape mende best kat KL ni? Duk umah ngan mak kan bagus.. da sudaaaaaaaaaaaaa~alkisah nak jadikkan cerita kan.. so, sampai skang.. memang haru ah kalau balik kampong.. sebab tu la mende paling sonok dalam idup yang boleh buat moody mood ko jadik happy mood terus... ahahhahahha.. kepoh je~
Back to my degree certification,  masuk uia kampus Gombak.. being  URP student, keje semua nak kena grouping segala.. then i make a decision to not joining  architecture department sebab melukis pun memang fail.. dalam ati kata, tak dapat jadik arkitek.. kawen ngan arkitek on ok lah.. ahahhahha.. cewah2... ahahahhaah.. *u should understand budak2 very well.. otak penuh khayalan.. ahahhahh* so, in the end amik la URP ni.. tup2.. first year da mencabar nak mampus.. br masuk 3 minggu, rasa macam da 3 bulan .. gile payah course ni.. *ujar hati yang macam berbelah bagi*... plak2 dr mula2 masuk tu, Ayahanda tak bapa nak support sebab dia kata ni course org2 laki... abg2 pun cam tu.. tapi sebab anakanda dia ni degil.. lagi org larang, lagi konon nak tunjuk terer... hah amik ko!! Amik2!!!  Padan muka~ ahahahaah.. 

Dipendekkan cite... Berjaya menempuh 3 tahun setengah dgn jayanya (regardless mase 1st year, lagi skali rasa tanak amik kos ni dengan niat.. tak dapat jadik planner, dapat kawen ngan planner pun cun ah! Ahahhahahhaha) okeh.. sambung2...walaupun ade 2 3 subject  fail n kena repeat, hati masih tabah ngan sokongan adik badik n parents.  Masuk final year final sem.. fullamak aih cabaran dia.. memang kalau tak kuat.. kiok tgh jalan da.. thesis pasal transportation planning yg tak bape bleh nak goreng cause mostly it’s about fact menjadikan hidup cam hampeh sebab kalau nak dikira ngan jari.. memang ari2 ah nangis tepon mak kat nak balik umah tanak blajar n nak kawen.. ahahahhahahhaha.. bangang gile rasa time tu..

Tapi Alhamdulillah.. berkat doa dan sokong family terchenta... tanggal 9hb October 2011, i’m going to hold my scroll n proudly tell both of my parents why they should be proud of me.. * nangis lagi.. nangis... sob2..* Moga2 segala penat lelah diorg tak sia2 dan aku dimurahkan rezeki dan boleh ganti balik segala kudrat dr segi duit, moral support dan lain2. Moga menjadik anak yg solehah yang boleh membuatkan Mak Bonda Ayahanda aku happy tahap gaban ade anak nama NOOR ALYANI YAACOB- budak cengeng ari2 tapi tabah dan kuat.. ecceh~ insyaAllah2, with Allah Blessing~ wallah!!!

proud of myself = surat berenti universiti.. kehkehkeh

my thesis... gile macam2 hal jadik nak siapkan bende alah ni.. sob2 *rindu kawan2 mase tu*

Alhamdulillah, grade yang dapat pun ok.. Thanks to my supervisor n second reader...  *sujud syukur*

p/s: ah~ nanti kena pegi berebut jubah konvo size xs plak.. ahhahahhahha


Wednesday, September 7, 2011

rAya saKaN??? Tak pUn~ aHahAha...

Oh...oh.. dekat sebulan tak menaip.. kata bercuti kan.. opkos la kena cuti dr segala segi.. heheheh..
Btw, hope not to late to wish all of u (sape weh all of u ni? Ahahhahha.. bajet ramai pembaca la sangat.. kehkehkeh):

 SALAM IDULFITRI  1432H, MAAF ZAHIR DAN BATIN... 

Raya tahun ni tak buat biskut raya pun.. malas punya pasal (okeh noted mak mentua.. cancel buat menantu).. cume buat skit2 popia nestum n blaja menjala... 

Dengan 3 ½ kilo gandum... kemain menjala malam raya sampai kul 4 pagi siap minum air redbull bagai tanak kasik mengantuk.. tu pun join venture ngan kak ipar n akak sulong.. aci gak merungut sepanjang malam mase tgh buat.. tup2, balik umah makcik, cousin amik tempaham 110 kilo gandum untuk menjala.. heh~ takat ko yang menjala tak sampai 5 kilo.. cam rasa kecik dunio ni nak bebel2 kata penat.. ahahhahahha...kepoh je lebey~

Dengan bantuan Kak Na, Min(bestfren yg dtg beraya kat umah dr sabah) serta Mak Bonda.... Berjaya jugak buat kuzi ayam.. sedap kau!!! Jgn tak tau aku da reti buat kuzi... gulai paling leceh dalam dunia.. ahhahahahha.. bajet nak eksyen ni weh.. (okeh noted mak mentua.. bleh amik jadik menantu bagai.. ahahhahah)pastu raya tahun ni dia macam bukan raya mana, tapi lebih kepada hari memasak sedunia bersama Mak Bonda, akak2 dan ipar duai... maunya 3 4 ari straight tak benti masak... payah gak dapat mak pandai masak..ahahhahah.. ari2 dr 1st day raya tiso kul 4 5 pagi.. tak ke haru... Ayahanda kemain bebel dia kata bukannye kata nak ke masjid segala.. ahahahhaha... hari 1st da buat kuzi ayam+roti jala.. second day gulai dalca n makan nasik ngan budu jamu tetamu... raya ke 3 buat nasik dagang belah pagi.. nasik lemak belah petang... raya 4 plak nasik himpit.. aigoo~ memang penat ah..tapi sonok sebab raya tahun ni, semua org balik.. kak da, abg bie, kak wa , abg sih n kak na raya umah raya 1st n second....abg nih n abg pih balik raya ke 3 tu.. so memang lengkap n happy sesangat sebab Ayahanda sangat sihat dengan kehadiran anak2 n menantu cucu..so, here’s our raya pics... macam tak synchronize raya tahun ni sebab tak sempat gitau tema ...plus.. baju raya aku malam raya pun tak siap agi dalam kul 2 3 pagi baru siap.. kesian tak? Kesian kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn??? *sedey*  

 
gambar family yang tak bape nak cukup korum

family anak sulong- Kak Da

family anak 2nd- Abg Biey

family anak ke 4- Kak Wa

Family anak ke 6- Abg Sih

Family anak ke 7- Kak Na

Us the only not availables daughters in the house with Mak Bonda

Them, da only available bachelors in the house also with Mak Bonda


Da only Mak Sedara belah Umi- Mok su Yah n family


Baju raya yang siap pagi raya pastu sedih sebab dia jahit besar.. sob2... plus, i hate my colours of tudung sebab da la baju raya kaler dull (walaupun i'm the purple lovers)..sob2..s edih lagi kuasa 2..

anak menantu  cucu bersama Ayahanda aka Tok Ayah n Mak Bonda aka Tok Mi

anak lelaki with our beloved parents.. psst... marissa tetibe sesat... ahahhaha

Cucu Sulong Ayahanda aka Anak Sedara Sulong with me..HUsna aka Kakak aka Una



Cucu 2nd Tok Ayah aka Anak Sulong Abg Bie- Syafiq aka Along 


Cousin Paling Rapat - SHahira aka Shera aka Kak Chik

My BestBoiprens Ever for 10 years- Migi, Jijo n Anip

poyo je semua tanak kasik upload kat fb sebab takut awek2 jeles.. ceh...


 
My Beloved BestFren  Ever- Min n Mus

My Lovely Nieces from Melbourne mulut cam bertih jagung cakap tak henti2- Huda n Hannan

My Naughty Nephew aka Umar Mu'az  aka peneman setia madu racun Tok Ayah n Tok Mi kat umah

Anak2 sedara yang ko rasa nak gigit2 sebab geram dengan kecomelan, kedegilan dan kenakalan diorg.. - Maryam aka Yam, Umar n Marissa aka Caca

8 org dr 19 org cucu Tok Ayah n Tok Mie
 p/s: lagi 2 family sape suh korang balik lambat2.. da tu aku da malas nak snap gambar raya family korang.. u/p Abg Nif n Abg Pih.. kehkehkeh

pOyo

I'M BACK!!!!! 
WALLAH~

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU