Sunday, July 3, 2011

whEn I tHiNk My pArenTs tEaCh mE tOo mUcH...

Tak tau nak start cebana ni.. hurm.. ok2... cam blur jap.. terus straight to the point la...
1 a)Kalau makanan banyak2.. sila share..itu biase... tapi kalau makanan tak banyak... sila kasik org lain makan dulu, ade lebih baru ko makan... tu Umi buat bila ngan kiteorg..she used to said she already eat it, padahal tak pun... otomatikli, aku terikut... dan dia selalu pesan, makan pape, ingat adik2 kat belakang... mana tau diorg balik diorg blom makan..
1 b)Therefore, during my studio time... tiap kali aku beli roti or jajan or anything even tiap kali bawak sirap g studio... u tend to think more about ur fren stomachs rather than urself... bukan nak bangga.. but sometimes it give u disadvantages... contohnya time tu ko tadek duit.. still ko singgah kiosk, ko akan rasa nak beli jajan banyak2 supaya ko boleh share ngan kawan2.. n dun misunderstood kata aku baik, sebab aku tak... tapi it was mOmmy teaching at home that make u tend to apply the thing u learn with ur siblings at home..

2 a) people talk bad to u.. never reply them the same words the said to u..Just like what Ba thought us... Kalau org bodoh duk kata macam2 kat kita, jgn kita buat balik mende sama kat dia sebab tu menunjukkan ko pun bodoh sekali.paham?  Ba, n Umi, marah macam mana sekalipun, i never heard a word of “Babi, nate beruk, sial” or what so ever nasty words from their mouth.. paling ganas, they use the words- “ baso bengong, gilo, bodoh n gorm”.. that’ s it... kira tu paling harsh.. kalau umi nak marah pun, paling koman, dia kata, “Bertuohnyo budok”...” baso gorm bla ..bla..bla...”.
2 b) Thus, it makes my ears really sensitive and prone  when u r among ur frens who love to use the word like babi kau, dasar  betina, sial ko, siot betul n etc...even kat umah kalau kadang2 aku tersebut.. owwoh umi, sedap gilo.. mesti pastu kena ceramah dia Tanya ape maksud sedap “GILO” tu... ahhahahhah... get what i mean???
I used to follow her to some ceramah, when one ustazah used to say, once u become familiar with the word, for u it’s mean nothing...... contohnya, time muda2, ko suka guna word babi, sial, siot or what so ever... have u ever thinking that when when u get mad for example towards ur child, do u really2 100% sure u will not use those nasty words??? I dun think so.. because I experienced some situation. A mother was yelling to his son then suddenly the son said: Babi la Ma.. to his own mother.. Then the Mom reply back saying: Kalau Ma ni Babi, awak tu kira anak babi la.. astaqfirullah... i was shocked n nauzubillah tanak anak macam tu..can u imagine.. when practically our bringing will affects the next generation.

3 a)bersangka buruk and Look down at the people... my mother, love to help people which sometimes, u noe that people keep “amik kesempatan” n when that things occurs, i used to get mad tapi Umi selalu kata, cube tgk dr sudut positif, y did they behave like that, y do they have to do the bad thing etc2... go, get a rest n deep sleep, then u’ll think in a different perspective on the next day. N when i used to look down at people especially the one that live poorly but belagak2 bagai.. Umi selalu kata.. nonie ado g tgk umoh dio ko gano? Umi g tgk, aloh la siyenyo la anok ramai2 duduk umoh gitu.. kito ni patut syukur doh...dio nak belagak tu, dio nge tuhe.. tapi tak salah kalu kito tulom... which, to put in words, she used to see people at the bright side... as me, usually think on the bad side...
3 b) Hence, u practically sometimes.. yes, sometimes used to think the way she thinks... but in my case, usually it depend on situation.. i dun think i’m matured enough to not get angry when something stupid n annoy thing happen to me la kan... on the other words... she teach u on how to put urself in others people shoes when the difficult situation come... Contohnya.. katakanla, org tu dating umah nak pinjam duit ke hape.. if me, to be honest... i dun really feel sympathized at all... tapi kalau umi, dia mesti bagi walau skit wlaau kiteorg time tu tadek duit pun.. n mesti dia kata, sian la ko dio.. cube kalu kito duk tempat dio.. malunyo la nok mai pinje duit.. tapi tu jah jalan hok ado.. u see that... yes, indeed, that was my mum....

4 a) when it about kewajipan ko sebagai sorang anak.. ahah, that was the most fevered of my Mother advices... LoL~ how u will deal with ur in laws, ur relatives and others, she teach u one by one... ape yang dia tak berkenan menantu2 dia buat.. dia akan tegur bila dia berdua je ngan org tu.. n she will tell us to behave n teach us how to gain mother in laws respect..Contohnya, kalau g umah org, jgn bgn lambat2.. kalau balik umah mentua, kalau boleh pakai la kain sarung ke skirt Nampak lagi sopan.. kalau ayah duduk meja makan n nak minum air, bawak air dalam gelas kena ade lapik, kalau makan, dahulukan org tua..n etc2..
4 b) So, u tend to do all the thing u learn and u become more sensitive towards the surrounding...u observes people, and u copy the good one, and avoid the bad ... which can be concluded here , u become a mature person who knows how to deal according to any condition occurs.

5 a) Money.. when it comes into a money.. yes, sometimes, we can said that parents are very protective...contihnya kalau ko nak mintak duit sepuluh hinggit nak kuar makan ngan kawan.. one of them will definitely soal macam2.. kan? That the same goes to my parents... However, tiap kali ko mintak duit, tak penah pun sekali diorg kata... Umi tadop duit la.. instead she will said.. tunggu minggu depan bleh, duit ni ado tu ado, tapi umi nak wak guna beli mende lain dulu...berbeza ngan abg2 or kakak2 ko, kalau ko mintak, mesti dia kata: takat ni jah bleh bagi nonie, tadop duit la bulan ni... or gaji tak masuk lagi, or, ni pun duit komisyen jual insurans ritu... paham tak? The ways they said, it just like u r their burden.. but they mom n dad replying, show that, no matter how much u want.. they try to get it for u... paham tak aku nak sampaikan ape?   
5 b) walaupunkadang2 kalau adik2 mintak topup , aku macam, alamak yen, kak ni tadop duit la.. tu sebab aku memang sungguh2 tadop duit.. kalau tak, it become a habit to follow my parents style yg takpe ko belapar, asalkan ko share skit duit tu ngan adik2 ko...

Therefore, what i need to conclude here is, being a daughter to Mr n Mrs Yaacob, they fill me with kind hearted attitude and considering human being in the world. Why? Because no matter how bad u r, sometimes when u sit n stay alone.. u’ll keep thinking the bad thing, bad manners, bad approaches u’ve done to other people.. Then u start feeling guilty n feels stupid napalaakubodohsangtabuatmacamtutakpikirpanjang.... and starting to rejuvenate and muhasabah urself... Love u Mom n Dad~ muah2!!!

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU