Tuesday, April 26, 2011

cAra Nak gaIn paHaLa kAu nAk taK, kaU nAk taK???

Arini ikut Umi aku g ngajar org cara2 nak urus jenazah.. yeah2.. mak aku cam ustazah tak bertauliah la.. bukan ustazah pun, tapi sebab Baba aku da jar dia, dia pandai, so, dia g ajar org supaya orang lain pandai, dan orang lain g ajar lagi org lain, supaya orang2 lain pandai yadda yadda...

Perkara pertama yang aku masuk otak tak kuar2 da ilmu dia ( i mean, selain dr urus jenazah la sebab aku da tau sebe sedikit nak buat semua tu sebab kdg2 g teman umi mandikan mayat...plak tu kadang2 mak kau aci bungkus je mayat kat umah pun kalau ade baby meninggal tak cukup bulan ke hape..) tapi... haaa.. tapi kali ni, bila ikut, u learn something different.Kalau aku gitau ni, mesti korang gelak cakap aku da tak lama da.... hahahhahahha.. tapi siyes weh.. senang gile nak rebut pahala ni..cakap la kalau ko nak kata aku gatal ke hape.. tapi pade aku, bende ni wajib kita tau n sebarkan kat kawan2 yang da kawen, nak kawen atau bakal kawen...yakni:-

Kalau ko serve ur hubby a cup of tea dgn lemah lembut dan berhemah ( bukan aci, bang nak air-dush2, baling botol air coke ke hape kan, ko kat dapur, hubby ko kat ruang tamu.. konon2 nak jadik version ala2 kungfu hustle la kunun.. ceh.. pigidahhhhhhh~) PAHALAnya adalah sama dgn kau g mengerjakan umrah... (masuk bab2 gini dalam entri sementelah umo da 25 ni adalah perkara wajib rasanya.. hahahhaha)

Ape? tak paham? ok2,  camni la..see the overal perspective, ko nak g umrah, ko kena ade dalam 7 8 ribu, kan? ko nak buat umrah, kena g kursus bagai , kalau sape2 yang tadek basic ke hape, pastu kalau kita g n betul2 buat umrah sungguh2.. bak kata Umi aku.. tersangatlah penat... then, cube ko bayang..dengan skang punya zaman, kopi siap ape 3 in 1 kot, bancuh2, taruk dalam cawan, letak atas piring, amik pinggan kueh, taruk biskut keping ke hape..  letak dalam dulang... g bawak kat laki kau.. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... senang tak, nak dapat pahala? senang tak? senang tak??? uihhhhhhhhhhhhhhh.. kacang je beb...

Back then , I was laughing asking my mum, uih mi, kalau cenggitu, tiap masa la org buat air kat laki org seksok... nak dapat pahala punya pasal.... then my adik , Jannah said: mesti kembung perut husband minum air banyak sangat.. then kami ketawa terkekeh-kekeh.. hahahhahah.. owh, abaikan2... heh~


p/s: kang aku cite lagi ape yang aku dapat.. best weh ikut mak kau.. hahhahahha.. akhir kata.. jadilah Anak Emak.. LoL.~

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU