Friday, March 4, 2011

Tapir, iNsteAd Of baBey*

Hurm.. skang I kerap dengar org mencarut2 memacam.. tak kira tika ko jadik ko pilot sebelah best fren ko, kakak ko, adik ko, abg ko… word cik Bab no 1 tu, selalu terkeluar dr mulut diorang…aish~

2 be honest, being a daughter to a father name Hj Yaacob Awang… I am really2 proud sebab dia tak penah sebut mende2 macam tu bila dia marah.. kerap dia guna words bengom, bodoh, gila ecetra2…so, sebagai anak mithali.. ecceh.. aku pun kalau marah atau geram, hardly spoken the same bad words with him using those 3 main core words plus my own one- mengom, bangang , budus dan macam2 lagi..

Selalu dalam otak ni pikir, or kadang2 asking my frens : asal eh? Dalam banyak2 menatang dalam zoo, yang haram tu jugak korang suka sebut? Asal weh?

*One of my studio mate used to reply*ala kak nonie ni, tak rock la kalau sebut menatang lain… dia tak Nampak evil dia.. aku macam? Heh?? Waddefish kan??

Tetibe arini aku ade cadangan…

Ape kata korang ganti ngan menatang yang lagi better.. contohnya instead ko cakap...“ Bab 1 ko!!!” Cube ko cakap: “Tapir ko!!!!”

Justification dia: ok, tapir, tiap kali ko sebut menatang ni, mesti ko akan terbayangkan kaler badan dia which is black n white.. then ko relate ngan falsafah chinanye fengshui tu… yin n yang… yang mana black colour of the tapir skin, represent the evil side and the white one is the good side.. so, kat sini, ko Nampak kan betapa berkiasnya orang melayu.. kiranya walaupun ko nak kutuk orang ke hape, still ko Nampak belah positif dia tu.. kira tak buruk sangka sangat la… kan digalakkan dalam islam tu…balance lagi.. same macam aku ingat one of my lecturer aku dulu.. dia nak marah kiteorg, dia puji2 pastu baru dia kutuk aka marah kami… ha, tak ke nampak ko macam tadek la terasa sangat even kalau terasa pun ko rasa sejuk bila ingat pujian yang dia kasik mula2 tadi.. kan? Kan?

p/s: when I used to say cis kek ko… instead of cis kau!!!.. Nampak tak kesopanan bahasa disitu… hahhahha… rosak2… maaf cikgu bm.. saya kadang2 notti2 skit .. LOL~

p/s 2: penggunaan tapir siap ade synonym lagi iaitu Cipan... hahahhahahaha

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU