Tuesday, January 5, 2010

sAkiT haTi @ Hati saKit~~~

Kadang2, dalam diam , kita tak sedar kita sakitkan hati orang…kadang2 , dalam marah, kita tak sedar kita lukakan hati orang, dan kadang2,dalam gurauan, kita memang tak sedar kita kecilkan hati orang…dan patut ke kita nak terasa jika ade kalangan kawan2 kita hatta kawan baik sekalipun atau kawan biase bila part terase-mase ni terjadi…mungkin ye- akan terasa… dan mungkin tidak- kalau kita pK akan hukum karma. Maksudnya, mungkin dulu2 kita ade sakitkan, lukakan, kecilkan hati orang2 sekeliling kita.so, y must u hurt when people say sumthin about u..logik akal tak? Just think that it was ur karma, then, u’ll let go the things. Mungkin ade perkara yang buat kita memang payah nak lupe, tapi lumrah hidup, tak fun kalau tadek masalah, Kan? Kan?

Aku tau, aku ade sakitkan hati orang b4 this, that’s y kesakitan tu datang bertimpa2..maksudnya, kita terase hati tu, dengan banyak perkara, tak kira hal remeh atau pun hal serius..kerna aku tau, aku jenis manusia yang dibalas karmanya on the spot.

I just realize the situation when I was in standard 5 as I was insulting my fren due to her pimple. Esoknya- amik ko!! Aku plak naik jerawat…sejak tu, aku mula berhati2 pabila bercakap..berpK sebelum bertindak (walaupun bukan selalu) dan cube menjaga hati orang lain walaupun kadang2 hati kita lagi terguris.. sesungguhnya Allah tak turunkan kesakitan itu dengan sia2 kerana ade harga yang perlu dibayar... r u agree??

Cume perumpamaan yang biase aku dengar ialah, cube kau paku dinding2 umah ko. Then, dalam 2 3 bulan, ko cabut paku2 tu…bekas2 paku tu masih tertinggal bukan??? So it goes to the heart…walaupun kadang2 semua tu hanyalah gurauan dan kadang2 ko tak ambik port pun, but deep in ur heart, it hurt…yes, again, it hurt!!

Hush…makin emo plak entri kali ni..rasenya malas nak garap lagi mendalam sebab bila Pkkan kesakitan hati ni, sampai sudah tak abih cite..hoho..so, ALYANI- BEHAVE!!!! Goodly, not badly~~~ yeppada.

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU