Thursday, October 1, 2009

taDek taJuk....ekekkekekke

Sape kate senang nak jadik anak..dan sape kate senang nak jadik parents?bila Allah kurniakan kita ibu bapa yang terbaik..mengapa tidak kita jadikan diri kita anak yang soleh dan solehah..dan biarpun Allah kurniakan dugaan dengan ibu bapa yang kurang baik, juga tidak salah kita menjadi seorang anak yang soleh dan solehah


Walaupun kadang2 ibu bapa juga bersikap tidak adil, tapi kita boleh elakkan perasaan untuk menjadi derhaka dengan memikirkan kebaikan2 yang mereka limpahkan kepada kita, walaupun sebesar anak kuman tak cukup bulan..siyesly, aku bercakap melalui pengalaman..kadang2..bila ibu bapa lebihkan adik2…atau adik beradik yang lain (sementelah aku dari family yang ramai beradik), perasaan hasad tu datang..lumrah keje setan untuk hasut anak adam….tapi, jika ditilik secara rasional..cube fikirkan privilage2 yang kita dapat tapi kita lupe untuk ingat bila terjadinya kes2 begini…contohnya, aku letakkan situasi begini:


u have a younger brother who used to buy branded things…when he asks mom for money to buy his needs, even though the mother is nagging…she still giving him the money…however, when u ask for a money to buy –let say a thing that cheaper than your brother’s branded things- your mom keep asking thousand of questions until u feel fed up to ask for your pocket money…So, this condition surely give u damn lots of jealousy feeling…am I right? As a result, you’ll do anything to harm your brother’s branded things…I say the right word again, am I??hahhahahha…seriously, I used to be that girl…LoL~~~


dan untuk mengelakkan terjadinya feeling begini, cube fikirkan kebaikan2 yang kita kurang sedar sebeum ni..maksudnya, ade pekara yang kita dapat buat dengan persetujuan ibu bapa tapi adik2 kita tak dapat buat…sebagai contoh…aku melihat kebebasan di zaman skolah. Dimana, jikalau mahu keluar bergumbira bersama kawan2, aku hanya perlu meminta izin untuk kuar dan sedikit wang saku, dan I can enjoy the day.but my youngest sister n brothers' nowadays, they hardly got that freedom coz our parents will be worried due to the social problem that getting worst.sampaikan, g skoloh pun, berhantar dan berambil, nak kuar ngan kawan2 kadang2 ade limit dan sebagainya..yang mana tidak terjadi di zaman aku sekolah dulu2..sangatlah free nak g memana pun.ekekkekekkek..oyeah!!! luv u both Ba n Umi..hahhahhah


dan, bila meningkat dewasa, perasaan ingin mencube mematangkan diri dengan mengawal sifat2 dengki yang tak kemana tu supaya kita tidak leka dengan kebaikan2 yang kedua ibu bapa kurniakan cube diterapkan dalam diri.


Walau bagaimana tak adil pun salah seorang ibu bapa itu terhadap anak2nya, tegurlah dengan berhemah, bercakaplah dengan lemah lembut dan jgn menjawab bila mereka marah.mungkin ade sesuatu yang dipikir mereka yang membuatkan mereka lalai dan terlepaskan segala kemarahan itu kepada kita. Sebagaimana susahnya kita berusaha untuk menjadi anak yang soleh dan solehah, segitu susah juga para ibu bapa kita berusaha untuk menjadik ibu bapa yang mithali.seorang ibu boleh menjaga 10 orang anaknya dengan jaya tetapi 10 orang anak hendak menjaga seorang ibu dengan penuh rela adalah sangat payah dicari…jadi, biarkan ibu2 itu membebel dan merapik semahu mereka kepada kita walaupun bukan salah kita kerana kunci disini adalah SABAR…yeppadaaa~~~

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU