Thursday, January 29, 2009

maKaNanNye pAsaL...

mmmm…serase aku, ayat kat entri b4 this cam tergantung…hahhahaha..tapi lantak ko la..aku pun cam da takdek idea…

tetibe tadi aisyah (studiomate aku) mencadangkan bahawa aku cite dalam blog aku tiap kali aku g try2 makanan kat sekitar kL…padahal makanan biase je pun..tapi gatai nak g try gak..hahhahahha..dan, aku terpk..memang la best nak cite kat org, tapi bende da lepas, haku pun da tak ingat bape kedai da g try…

first dulu try kat Milano, food court kLcc….da namenya students, so, rate harga kena berkira beb!!biasenya try yang murah2 dulu…tapi janji sedap..ok..kat bawah ni aku senaraikan mane2 kedai bagi opinion aku yang aku rase best:

aku rase, baik aku mulakan dengan menu2 di kampong kesayanganku….calon2nya adalah:

1) Tomyam putih ngan kerabu mangga kat Restoran Syam kat umah aku..area2 berek 12….cayalah, memang kaw!! Tomyam dia…kiteorg slalu dinner sana…

2) Nasi paku..jugak kat umah aku..bapak sedap nasik campurnya yang dicampur2 berjenis kuah..name nasik paku diletak kerna nasik tu dibungkus dan dicuck ngan paku besar..kes tak cukup ikat getah kot, hahhahaha…

3) Sambal belacan terharu…..perghhhh..tak leh blah..ni pun area umah aku ..kat cbg 4 Cherang…giler terharu sambal belacan dia…memang tiade tolak bandingnya…mak cik aku buat pun sodap!!!

4) Mee celup paling sedap dalam dunia…juga kat cbg 4 Cherang tu, hui…meleleh kot bila pK2….akak ipar aku un bleh naik mengidamkan mee celup ni kalau time pregnant…

5) Feveret kueh tradisional kelate- jala mas n buah tanjung….dinsihatkan sape yang ade kencing manis, jgn coba2 nak telan…

Banyak nye nak taip..da la..tak larat da aku nak ingat..buat kecur air liur je….Tapi bila dipK2..banyak giler makanan best kat kelate..tapi asal aku tak gemuk2..hui….payah tul la….naik hantu da makan banyak2 ni…nak jgak dia maintain slim..hampeh!!!

Ok..kite start area2 kL lak….iaitu:

1) Waffle coklat kat food court Alamanda tingkat 2…fullamak…..wallaweiii tulll..gambar lak takdek nak skodengkan bg korang tgk…

2) Spageti arabiatta n chicken lasagna kat Milano (signature Food court-level 2)….aku memang balun mende alah ni kalau g kLcc…

3) Bibimbap..nasik goreng korea (dalam cite full house-yang pompuan tu makan dalam periuk)…aku pernah try 2 tempat..satu kat food republic kat pavilion n lagi satu kat kedai korea kat kLcc…tapi mase g try kat kedai korea kt kLcc tu, kiteorg more interested to their kutleri- giler best chopstick besi dia…hua….kagum2!!..hahhahah..tapi kimchi best!!siyes!!

4) Lagi satu kedai ape ntah kat time square…au makan mee pekebende ntah..korea gak..aku rase cam mee dia tak abis2 walaupun da byk aku makan..siyes!! rase meet u tak luak2..juga makanan korea yang dicari oleh kami..hahahhaha

5) Strawberry gula kat midvalley…bende yang tak penah aku miss kalau aku g midvalley..sangat menusuk kalbu…fuyooooo…tangkap leleh beb!!

6) Sirap KAED…hahhahahha…siap mengidam n menangis-nangis di malam hari sebab ngidam nak sirap KAED…hahahhaha..aku gile!!!

7) Tomyam kat reataurant Johny’s…..pergh…kat sini, sambal belacan dia pun cun..sodap hinggo menjilat jari!!tomyam dia plak bleh tahan best la…

8) Nasik lemak Malinja….aku yang tak makan nasik lemak…terus ketagih ngan nasik lemak….siyes!!! sedap sungguh!! Cup2!!!sangat!!tapi aku rase diorg taruk dadah kot..hhahahha..suka ati je cakap…gurau ye kak!! Kalau budak2 laki g sebab nak tgk akak waitress yg cun2..aku g sebab nak rembat sambal dia..hahhahahahha

mmmm..bila pK2 bnyak gak tempat aku g try, tapi da tak ingat ….bersama team jalan2 cari makan aku- akey n meen-…..dek kerana kami ni takdek transport..so, cume pegi tempat yang termampu dicapai dek public transportation….plak2 ari tu adik aku suka suggestkan tempat2 baru, tapi aci potong jari ah nak bawak aku g makan skali..ceh..hampeh tul punya adik…memacam dia suggestkan kat aku..tapi da jauh nak g kan…..kire telan air liur je la…

so, sape2 yang nak g makan2..jgn egan2 ajak aku..sebab aku suka try makanan yang best2..harga tu belaang kira..orait?? ok..check2, check sound…..cekedout!!

No comments:

piGiEbeNg nAk bAyar uTaNg piTipiTipU